Jablko nepadlo daleko od stromu

Jablko nepadlo daleko od stromu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502369/bmid_jablko-nepadlo-daleko-od-stromu-TyL-502369.jpg 4 66 22

Novela Vlastimila Vondrušky Jablko nepadlo daleko od stromu vychází při příležitosti vydání 30. svazku série Hříšní lidé Království českého a obsahuje kromě napínavého příběhu, v němž podstatnou roli hrají děti Oldřicha z Chlumu, také úvodní slovo autora a nakladatele i soupis všech titulů autora vydaných v nakladatelství MOBA v letech 2002 – 2022.... celý text

Přidat komentář

Čmeláček
08.04.2024 5 z 5

Tahleta jednohubka náhodou vůbec nebyla špatná :). A děckám Oldřicha z Chlumu se při vyšetřování nevídaně dařilo, až jsem nestačil žasnout :). No ale hezky se to četlo, takže budu shovívavý a dám pět stars, protože jsem se dobře pobavil. A o to přece jde, no ne? :)

85098211
03.03.2024 5 z 5

Aniž jsem to očekávala, tato kratičká kniha mne příjemně překvapila. Zde je totiž hodnocená spíše průměrně, ale mně se opravdu líbila. Tentokrát se ke slovu dostanou děti Oldřicha z Chlumu a jeho ženy Ludmily. Jsou sice ještě poměrně mladé, ale doba si žádá své, a tak není divu, že jsou považovány již za víceméně dospělé osoby ;-). V doprovodu otcova věrného služebníka Oty, který na ně má dohlížet, se tedy zapojí do vyšetřování vraždy jedné mělnické měšťanky... Jak tohle všechno dopadne? To už samozřejmě neprozradím ;-).
Mne snad ani moc nepřekvapilo, jak byly obě děti vyzrálé (i když tak trochu šok to nejdřív byl, to musím uznat). Předpokládám totiž, že v té době to nebyla žádná výjimka, když uvážíme, jak brzy docházelo k sňatkům ve vyšších kruzích. A také vyšetřovaný případ jako takový byl zajímavý. Příště se ovšem budu těšit zase na setkání s jejich otcem a jeho doprovodem...


MartaPear
14.01.2024 2 z 5

Za poslední dobu to nejlepší, co jsem od V.V. četla, není to tak zoufale natahované, jako poslední romány, naopak celkem svižné a vtipné.

WaN635
18.09.2023 3 z 5

Nenadchne, neurazí. Opravdu rychlovka na jednu cestu autobusem z práce.
Plusy - nenáročné čtení, poměrně odsýpající se děj a mladý Oldřich.
Mínusy - přemoudřelá a protivná 10letá Ludmila, zapomnětlivost p. autora ohledně Vojtky (Adalberty) a dítěte (si říkám, že to je zrovna u Oty taková velká věc, aby se na ni zapomnělo).
Každopádně to patří k tomu lepšímu za poslední dobu, od p. Vondrušky.

Modrina
01.09.2023 3 z 5

Taková nenáročná bleskovka se zajímavých námětem - Oldřichovými dětmi. Možná právě kvůli tomu, jak krátký příběh je, vyniknou nesrovnalosti - Vojtka, její dítě, urozené děti toho věku nechybí doma a mohou se věnovat zajímavým činnostem, závora nebo třeba vrahova fyzička. Čeká na mě Zapomenutá zločin a Katův odkaz, snad se mi budou líbit víc.

Česneksmedem
05.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Ten odklon se mi velice líbil a považuji ho za dobrý nápad. Vyšetřování vraždy se tajně ujaly děti Oldřicha z Chlumu Ludmila a její starší bratr Oldřich. Ota, který na ně dohlíží, to dělá s velkým nadhledem. To vede k tomu, že mladý Oldřich přijde o notebook. Nebo možná o něco jiného, už si to přesně nepamatuji.

vladislav6610
04.07.2023 3 z 5

Drobnost, aby bylo co číst.

lenyleny
30.06.2023 4 z 5

Nenadchla, ale potěšila.

SSTknihy
31.03.2023 4 z 5

Taková roztomilá jednohubka. Pro ty, co netrpělivě vyhlížejí 31. příběh Oldy s Otíkem, v podstatě povinnost. Mladý pan Oldřich naštěstí není tak upjatý jako jeho otec a mladá slečna Ludmila naštěstí není tak urážlivá jako její matka. Ota se chová spíš otcovsky a Vojtce nevadí, že ji oslovují Adalberta, přestože své oficiální jméno nesnáší. Škoda jen, že autor poněkud pozapomněl, že jim v minulosti napsal společného syna. Kdyby vyšetřoval s Oldřichem a Ludmilou, mohli jsme se dočkat nejednoho překvapení :-) Ale což, ono by to bez těch drobných nesrovnalostí už ani nebylo ono. A mimochodem, ještě že ve 13. století neřešili ohrožování mravní výchovy mládeže, to by byl na pranýři nával!

JáraTym
21.03.2023 4 z 5

Cimrmanův Hamlet bez Hamleta - Vondruškův Oldřich bez Oldřicha. Je to sice zajímavé literární odkročení z dobře vystavěné série, nicméně zápletkových kvalit "klasických Oldřichovských příběhů" nedosahuje. Jeho děti jsou sice sympatické, a dokážete je vnímat jako hrdiny, kteří baží po spravedlnosti, stejně jako jejich otec, bohužel zápletka nedokázala jejich potenciál plně rozvinout. Na to, že je v názvu "prémiový příběh" byla zápletka chabější.

hanzmb
18.03.2023 3 z 5

Jako jediné smysluplné na této knize mi připadá to, že se autor nesnažil po x-té resuscitovat mladého Oldřicha, ale zavedl do děje jeho děti. Zápletka spíš nezajímavá, bez logických návazností. Navíc si neumím představit, jak desetiletá dcerka známého šlechtice popijí pivo, hraje na tamburínu a tancuje v pochybné hospodě. Jako bod v autorově soutěži s Bauerem, kdo vydá více knih, se to však započítá.
Navíc způsob prodeje knihy mi připomíná předvánoční trh za socialismu. Detektivka se zabalila se sovětským románem a prodala jako balíček.

Carmaykl
11.03.2023

V jine knize ma Adalberta s otou syna. Zde je bezdetna.

drakamena
03.03.2023 3 z 5

Pěkný příběh, ale taky hodně nostalgický, protože "panoši" Otovi už je čtyřicet a dávno už to není ten sukničkář jako dřív. Jeho pohled na svět se změnil, jeho přístup k životu, k Adalbertě... Je to pořád stejný Oto - ale taky ne. Jako by ztratil svoji dřívější jiskru. Z příběhu jsem tudíž měla hlavně smutný pocit konečnosti.

Pavelpi
23.02.2023 4 z 5

Beru to spíš tak, že je to příprava na zapletení dětí Oldřicha do otcovy práce. Tak uvidíme, jestli to bude pokračovat dál.

babystar
01.02.2023 4 z 5

O pravdivosti pořekadla v titulu knihy svědčí vyšetřování vraždy mělnické měšťanky dětmi Oldřicha z Chlumu. Malý Oldřich a Ludmila mají talent po svém otci, ale i panoš Ota zanechal v jejich charakteru určitou stopu. Je to krátký příběh o chamtivosti, která vraždí. Poslechem audioknihy jsem tak strávila příjemné odpoledne.

Ajrad1981
28.01.2023 2 z 5

Já si nelibuji v hledání nelogičností v detektivkách, kolikrát až koukám na komenty ostatních, že tam byla nějaká blbost. Tady na mě vyskočily rovnou dvě a doslova mě práskly do očí. Zeď a závora. Pokud byla zeď taková, jak ji autor popsal, muselo se přes ni lézt dost blbě, bez žebříku nebo aspoň nějaké bedničky pod nohama by to možná zvládl Ota, ale ta osoba, která přes ni měla lézt, no, představuje se mi to dost těžko. A že nikomu nepřišlo divné to s tím otevíráním/zavíráním brány na závoru, hm. Třeba mě by asi opravdu překvapilo, kdybych musela odemykat dveře, které jsem určitě nezamkla.
A ani jinak na mě Oldřichovy děti nějak extra dojem neudělaly. Radši se při čtení vrátím k jejich otci.

Le Chat
27.01.2023 5 z 5

Tak potomstvo se Oldřichovi z Chlumu opravdu vydařilo. :-) Stejně jako se povedla tato krátká detektivka, které uděluji 5 hvězdiček. Už se těším na Černou lilii!

PREBURDA
17.11.2022 5 z 5

Prémiový příběh v sešitovém vydání a za mě velmi zdařilý. Do pátrání se přidají děti Oldřicha z Chlumu. K čaji nebo ke kafíčku k podvečernímu oddechu, doporučuji. :o)

kolacky
25.10.2022 5 z 5

Za prvé: pokud se k tomuhle sešitku chcete dostat, musíte si objednat knížku u nakladatelství MOBA a sešitek přidat do objednávky. Což není problém, protože mají vynikající nabídku.
Za druhé: příběh je roztomilá pohádková perlička o dětech, chytrostí poplatných svému taťkovi. Mně se to četlo samo.

ZaS
23.10.2022 3 z 5

Tak tohle je opravdu jen povídka in margo célé série. Představa desetileté dívky a jejího čtrnáctiletého bratra, byť potomků slavného Oldřicha, jak vyšetřují vraždu nota bene mimo působnost úřadu jejich otce je opravdu na hranici uvěřitelnosti. Spíše už možná lehce za ní. A to včetně většiny jejich myšlenkových pochodů a dialogů. Ale čte se to dobře a díky nevelkému rozsahu je to záležitost na jedno odpoledne.