Krev na kapradí

Krev na kapradí https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145224/bmid_krev-na-kapradi-JWj-145224.JPG 4 246 45

Kniha navazuje na úspěšnou sbírku povídek Krev na lopuchu a skládá se ze dvou částí. V té první je osm příběhů, v nichž jako hlavní vyšetřovatel vystupuje Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci panoš Ota a velitel Diviš, ale také jeho manželka Ludmila z Vartemberka. Všechny příběhy nesou pečeť originálního myšlení Oldřicha z Chlumu, který se snaží nejen potrestat zločince, ale současně hledá opravdovou a nefalšovanou spravedlnost. To samozřejmě vede často k nečekanému rozuzlení příběhů. Druhá část knihy obsahuju deset středověkých soudniček, inspirovaných skutečnými zločiny.... celý text

Přidat komentář

hana4834
dnes 4 z 5

Super čtení krátkých povídek

pujec
10.10.2023 3 z 5

Kniha povídek je rozdělena na 2 části. V první části řeší případy Oldřich z Chlumu, druhá jsou soudničky. Vzhledem k tomu, že se jedná o povídky, je bohužel děj mísy moc stručný. Přesto dílo nebylo špatné, jedná se o klasické oddechové čtení.
U některých povídek by se mi i líbilo propracovanější zpracování.


Atara16
01.10.2023 4 z 5

Změna, kniha povídek nic co bych chtěla číst znovu.

eltondo
17.04.2023 2 z 5

Povídky s Oldřichem z Chlumu jsou o něco málo zajímavější a propracovanější než ty zbývající, ale jinak žádná sláva. Krátké, podobné, pachatel odhalen rychle a většinou na "první pokus" . Minimálně dvě věci už se objevily i jinde.

tlllk
17.03.2022 3 z 5

ok, 3 nie su celkom fer, ale tá poviedková forma potopila všetko čím sa táto séria odlišovala. Autorovi sa nedá poprieť fantásia, a skutočne stvoril parádne zápletky, ale tie rýchle konce ma trochu mrzeli.

Jaruš7
23.02.2022 5 z 5

Milé připomenutí již převážně čtených knih - odposlouchaných audioknih, zformovaných do povídek.
Audiokniha co potěší.

drakamena
23.01.2022 4 z 5

První půlka o družině Oldřicha z Chlumu se mi líbila víc, protože mám ty postavy moc ráda. Navíc některé soudničky v druhé půlce byly i celkem smutné, protože moc a peníze vládly tehdy stejně jako dnes, a chudáci se spravedlnosti jenom těžko dovolali.

Marcik7
26.04.2021 4 z 5

Ač jsem velkou milovnicí detektivek pana Vondrušky, tuto knihu jsem brala do ruky s trochou nedůvěry, neboť povídky moc ráda nemám. Ale byla jsem velmi příjemně překvapená- příběhy byly zajímavé, napínavé a měly vždy logické řešení.

Vydra57
20.01.2020

Na základě setkání s Vladimírem Vondruškou na jeho přednášce jsem jako jeho knihami nepolíbená přečetla několik za sebou . To se nesmí. Očekávala jsem více vzhledem ke vzdělání autora . Jedná se o zcela oddychové vcelku povrchní čtení historicky často nevěrohodné . Jako odpočinek na dovolenou ideální.

olívoil
01.11.2019 5 z 5

opět skvělá práce pana spisovatele

trudoš
25.07.2019 2 z 5

Napadlo mě, zdali nebude Vlastimil Vondruška lepší povídkář, než romanopisec, protože co jsem měl zatím možnost číst, vždy šlo o různé variace na jeden větší trojpříběh.
A nebude. Zatímco v delších útvarech autor dokáže uhrát banálnost osnovy dějovými kotrmelci, v krátkých textech už nemá, čím by tu prázdnotu nahradil. Většina povídek mi tak připomínala laciné televizní inscenace, jejichž zápletky jsou postavené na tom, že se vrah chytí do průhledné pasti, nebo je dopaden na základě očividného důkazu. Navíc to vlastně ani není moc o nějakém vyšetřování, jako spíš o pohodové středověké atmosféře, kdy vám vesnické holky daly za pěkný úsměv, a většina zbohatlíků nemyslela na nic jiného, než jak proradně získat další majetek. Jednotlivé epizody přitom dost splývají, poněvadž opakující se motivy všetečných manželek, bodrého humoru a spravedlivých trestů se za chvilku omrzí. I tak tu ale pár hezkých nápadů je, dokonce i jedna povedená pointa. V rámci žánru jsem ovšem čekal o trošičku víc.

SSTknihy
28.01.2019 3 z 5

Krátké a jednoduché detektivní příběhy, které na střídačku řeší jak královský prokurátor Oldřich z Chlumu, tak jeho pomocníci Ota s Divišem nebo jeho žena Ludmila. Druhou, a vlastně i trochu lepší, polovinu knihy tvoří drobné soudničky, inspirované skutečnými středověkými zločiny. Čtení nenáročné, pohodové a odpočinkové

malpet
01.11.2018 5 z 5

Po dlouhé době další Vondruška, tentokrát jako mluvené slovo. Sbírka svělých krátkých příběhů, akrorát tak na cestu do práce tramvají. Rozhodně 5 hvězdiček :-)

Pavelpi
30.06.2018 5 z 5

Pěkně napsáno.Byla to první kniha,kterou jsem od autora četl.První část s Oldřichem z Chlumu byla podle mne lepší asi proto,že tam vystupují stejné postavy vyšetřovatelů.I témata byla celkem dobrá na tuto dobu.Je vidět,že autor studoval dobu o které píše.

ivoiro
17.06.2018 5 z 5

Skvělá sbírka krátkých příběhů pro pohodové čtení. Prostě Vondruška opět nezklamal.

Madla686
19.05.2018

Jako vse od Vlastimila Vondrusky:skvele!Doporucuji

Mindy
27.03.2018 4 z 5

Krátké kriminální příběhy ze středověku, příjemné odpočinkové čtení.

Hotovson
05.12.2017 4 z 5

Takový oddychový čtení, nic náročnýho. Víc se mi líbila ta část s Oldřichem z Chlumu.

NymphMaeve
08.11.2017 5 z 5

Další pokračování kratších povídek, avšak oproti první sbírce Krev na lopuchu, v první části knihy vystupuje jako hlavní postava Oldřich z Chlumu, známý ze série Hříšní lidé Království českého. Opět oddechová kniha, která se nemusí číst najednou, ale dá se po konci jedné povídky odložit. Skvělé je, jak každá povídka dokáže zaujmout, aniž pro to nemá moc prostoru. Doufám, že budou následovat další příběhové knihy :)

Hannelle
10.09.2017 3 z 5

Pan Vondruška je skvělý spisovatel, jeho knihy mám velice ráda. Tyto krátké detektivní příběhy pro mě ale byly trošku zklamáním. Možná je to tím, že autor zde nemá moc prostoru děj pořádně rozvinout, jak to umí ve svých historických románech. Vše se tady stává tak nějak moc rychle - zločin, vyšetřování, trest. A hurá na další povídku. Nenáročné čtení na víkend.