Králův dluh

Králův dluh https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137496/bmid_kraluv-dluh-Brw-137496.jpg 4 485 65

Píše se rok 1266 a český král Přemysl II. Otakar podporuje slabého císaře Richarda Cornwallského. Za to obdrží úřad, který spravuje císařovo jmění na východ od Rýna, a vzápětí se s jeho tichým souhlasem zmocní Chebska. Tamní měšťané s tím nesouhlasí, ale nemají sílu, aby tomu zabránili. Vzápětí se vytasí s listinou, podle které půjčilo jejich město Cheb českému králi Václavovi I. obrovské množství peněz a tyto peníze jim České království stále dluží. Správce královské pokladnice si však pamatuje, že dluh byl splacen a existuje o tom příslušná listina. Jenže nikdo ji nedokáže najít a vzápětí kdosi zavraždí písaře. Český král volí řešení, které považuje za nejrozumnější - povolá správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu.... celý text

Přidat komentář

Ferry9
31.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Tento díl mě bavil. Měl jsem tušení, že za tím bude buď Wilibald Odo nebo komoří Pešík nebo oba dohromady. Postupně jsem začal tušit, že to bude komoří.
Byly tam určité nesrovnalosti, jak tu píše jeden čtenář. Ale to jsem schopen prominout, díl mě bavil víc jak některé jiné.

Senza Jenka
11.07.2023 1 z 5

(SPOILER) Odpustím autorskou stylizaci doby, odpustím šablonovité postavy poplatné možná době a hlavně záměru autora. Nebudu se zabývat Otovým harémem (ostatně tady se choval velmi mravně). Přejdu i hloupé a křečovité "vtipkování" mezi Otou a Divišem, které šustí papírem. Nebudu komentovat Světlanu, která se snaží vlézt do postele střídavě Oldřichovi a Otovi. Nicméně tohle je velmi nepovedené dílo.

Chronologie a logika předchozích událostí je úplně mimo rámec série.

- Oldřich nemohl přijet před osmi lety na Světlaninu svatbu, protože byl na pouti do Compostely - na té samé, které se Světlana rovněž účastnila a na níž zavraždili Wilibalda Oda (Tajemství abatyše z Assisi), který je ale v tomto příběhu živ a zdráv a radostně se věnuje svým intrikám.
- Oldřich z Chlumu kdysi dávno zastával krátce úřad zemského sudího - tento úřad se mu ale získat nepovedlo (Znamení Jidáš).
- Pešík zastává úřad nejvyššího komořího léta, již od dob Václava I., jinde byl ale jako komoří uveden Bohuš ze Švamberka (Znamení Jidáš).

Zápletka, které autor jinak umí, je překombinovaná a zbytečně složitá. Příliš mnoho osob a zájmů.
Oldřich je geniální, spojitost písaře (!) a ztracené listiny (!) mu přijde nepravděpodobná, ale na sourozeneckou vazbu písařů a kupce přijde ještě před návratem Oty z Chebu, kteréžto zjištění založí čistě na vzdálené podobě postavy mrtvého s písařem Vilbertem!
Příliš mnoho (velmi příhodných) náhod - Věnceslava náhodou najde řetěz, Oldřich náhodou zavítá do velmi nepravděpodobného šenku u řeky, hospodský na cestě z Chebu je náhodou nahluchlý a náhodou to není daleko od dvorce Otova bratrance...
A popis kata - byl to vysoký, šlachovitý muž - o odstavec dál najednou zavalitý.
Jedním slovem - TRAGICKÉ!
Jediný, kdo mě opravdu bavil, byli Otovi příbuzní, přestože měli k dispozici jen pár vět (anebo možná právě proto).


drakamena
14.02.2023 4 z 5

Bylo hezké opět se setkat se Světlanou. Možná je svéhlavá, ale pořád je mi sympatičtější než Oldřichova Ludmila. A líbilo se mi, když Oldřich zjistil, že to, jak kdysi využil Světlany pro své alibi, pro ni mělo dalekosáhlé důsledky, o kterých on vůbec nic netušil, protože se o to ani nezajímal, že přišla o dobrou pověst a musela se odstěhovat z Prahy. Mám Oldřicha ráda, ale myslím si, že mu prospělo zjistit, že jeho konání může mít nečekaný dopad na ostatní.

willy9203
17.09.2022 5 z 5

V sérii knížek o Oldřichovi a jeho partě bych tento díl zařadil mezi ty nejlepší. Zápletka byla dobrá, rozluštění (při troše dobré vůle) také logické a děj měl spád i napětí. Postavy, na rozdíl od jiných dílů, nebyly tak vyhraněné, což bylo jednoznačně ku prospěchu.

Vestička
13.11.2021 3 z 5

Docela dobrá zápletka, určitĕ ta z lepších. Ale průmĕrné zpracování, styl psaní velmi jednoduchý. Autor uráží múj dobrý vkus tĕmi hloupými historkai se sklepnicemi a Otou, kterého každá chce. Pořád se to opakuje, a já myslím že Vondruška ženy vůbec nezná a nerozumí jim. Plus za Krále, tentokrát přítomného . Sám v tom dost plave, zdá se. Jak já ty přemyslovce miluju. Dala bych za ně pravou ledvinu.

Riccia
30.10.2021 5 z 5

Myslím, že všechno už bylo řečeno v předchozích komentářích :-) Už ani nevím, kolikátý příběh z téhle série to pro mne vlastně byl, ale pokaždé se znovu moc ráda pouštím do dalšího setkání s Oldřichem z Chlumu a jeho společníky. Ta pohoda, která i při vyšetřování mordů z vyprávění vane, je silně návyková. Člověk má jistotu, že Oldřich z Chlumu bude moudrý, spravedlivý a vůči ženám úžasně galantní, Ota na tom bude podobně, ale přitom bude "přístupnější veřejnosti" a Diviš bude připraven zasáhnout kdykoliv a kdekoliv. A přesně takovouhle jistotu v dnešním divokém světě a zběsilém tempu potřebuji :-)

eltondo
10.10.2021 4 z 5

Něco je tu jinak. Panoš Ota leží na lůžku s nahou chtivou ženou a se vztyčeným mužstvím ... a on nic :)

PREBURDA
05.08.2021 5 z 5

Úžasný zamotaný a napínavý příběh od prvopočátku. Oldřich z Chlumu, Ota a Diviš .... neodmyslitelně se zabydleli v mém srdci, co postupně čtu tuto sérií.

Malarkey
14.05.2021 5 z 5

Přesně to, co jsem potřeboval. Lehkovážný návrat do středověku, který mám tak rád. Pan Vondruška se tady v již 16. díle série vrací opět do Prahy (a trošku s příběhem cestuje do Chebu), aby vyšetřil jednu trošku zfušovanou vraždu a ztrátu důležitých královských spisů. Oldřich z Chlumu je krásně praktický, Přemysl II. Otakar už není tak nesnesitelný, Oto nám tu trošku představí svojí rodinu a Diviš tu pro změnu odvede svůj standardní kus špinavé práce. Ostatně jako vždycky. Líbí se mi, jak autor vždy v prvních padesáti stránkách příjemnou, vkusnou a čtivou formou připomene veškeré dění kolem Oldřicha z Chlumu, aby se následně rozjelo vyšetřování, které máme všichni tak rádi. Škoda pár nepřesností, které tu byly níže zmíněné, ale v rámci 16. dílu historicky-zábavné série mu to dokážu odpustit. Čte se to pořád skvěle.

hnatlubo
31.03.2021 4 z 5

Příjemné čtení.

Marcik7
11.08.2020 5 z 5

Opět skvělý příběh - a Ota jako rytíř tentokrát zaslouží pochvalu :)

jarin58
17.04.2020 5 z 5

Opět vtipná detektivka ze třináctého století.Sice nevybočuje z autorova normálu,ale musím dát plné hodnocení.

olívoil
23.02.2020 5 z 5

Zajímavě řešený příběh týkající se samotného krále...………..opět skvělé

Art82
25.10.2019 4 z 5

Další napínavá detektivka prostě klasika. Není co dodat.

Alex.rrr
23.08.2019 5 z 5

Jedna z lepších knih série, která mě bavila od začátku. Příjemný rozvíjející se děj, nic přehnaného a skvělé rozuzlení. Super. Zápletka o krádeži a bratrech mě bavila.

Lorelei10
21.05.2019 5 z 5

Skvělý příběh, až do konce jsem netušila, kdo stojí za zločinem. Super zamotaný příběh.

Carmen13
28.02.2019 4 z 5

Tento příběh se mi zdál poněkud víc psychologický než ostatní. Nevím, asi je to jen můj subjektivní pocit, ale přišlo mi, jako by měl dvě roviny, detektivní a psychologickou a musím popravdě přiznat, že ta psychologická mě místy zaujala víc. Hlavně co se týče rozhovorů mezi panošem Otou a Světlanou. Jinak příběh opět zajímavý a promyšlený, tentokrát s dobrým koncem i pro pachatele, i když je otázka, zda se zde kryje postava pachatele se zločincem...

javirgo
31.01.2019 3 z 5

Oldřich z Chlumu je sice zajímavá a sympatická osobnost, ale Husitská epopej se mi líbila víc.

Pavelpi
11.11.2018 5 z 5

Další výborná detektivka ze série Hříšní lidé království českého.Napínavá až do konce,jak je u autora zvykem.

Standa24
11.11.2018 4 z 5

Další pohodové čtení z pera pana Vondrušky. Tentokrát se dozvíme i něco více o Otovi a jeho rodině :-)