Hrdinky

Hrdinky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184287/hrdinky-184287.jpg 3 13 9

Malý penzion v ospalém americkém maloměstě by byl nudným místem pro život – kdyby jej nenavštěvovaly nejslavnější hrdinky světové literatury! Madam Bovaryová, Scarlett O'Harová, Anna Karenina, Ofélie, Franny Glassová a nakonec i princezna Deirdre – a jí v patách její manžel král Conor… Kniha, která se stala v zahraničí bestsellerem a v současnosti se připravuje ke zfilmování, vypráví příběh třináctileté Penny, vyrůstající pouze s matkou a hospodyní Grettou v penzionu, který je posledním pozůstatkem zašlé slávy rodiny, jež byla kdysi velmi zámožná, ale při stále se zhoršující ekonomické situaci nezbylo nic jiného, než někdejší venkovské letní sídlo proměnit v hotýlek. Samotářská Penny se trochu stýká pouze se svým kamarádem ze školy Albiem a pak už jen s hosty penzionu. To vše by vypadalo jako vcelku tuctový příběh, kdyby nebylo jedné velmi zvláštní okolnosti – ne všichni hosté v penzionu jsou obyčejní lidé, čas od času se zde z ničeho nic objeví slavné ženské hrdinky jako Ofélie, Emma Bovaryová, Anna Karenina, Scarlett O'Harová, Catherine Earnshawová, Hester Prynnová, Blanche Duboisová, Franny Glassová a další. Hlavní problém ale nastane, když do penzionu přibude princezna se starých irských legend Deirdre a vzápětí její manžel král Conor. Na jednu třináctiletou holku, která má i tak dost problémů s prožíváním vlastní puberty, by jenom to bylo až až, ovšem když se do toho všeho zaplete ještě místní policie a jeden chamtivý psychiatr, rozjíždí se ďábelský kolotoč. A to Penny ještě netuší, že i nad samotným jejím zrozením visí jedno temné tajemství…... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Beletris
Originální název:

Heroines , 2007


více info...

Přidat komentář

broskev28
26.01.2023 4 z 5

Nečekané překvapení, opravdu zvláštní téma i provedení.
Útlá knížka, ale hustě psaný text plný zdaleka ne pouze pubertálních problémů, a to vše podáno třináctiletou americkou holčinou, která vyrůstá v penzionu v illinoiském městečku Prairie Bluff se svou Matkou (uf, tohle mě zarazilo) a hospodyní Grettou.
Dvě citace pod věnováním by mi pomohly alespoň částečně pochopit, do čeho se vlastně pouštím, ale já jsem je přeskočila, abych se co nejrychleji ocitla v příběhu samotném. Les, Oddělení, Mládí Anne-Marie Entwhistleové a Konec, to jsou názvy čtyř nestejně obsažných částí této knihy. Dlouho mi trvalo, než jsem se začetla, naštěstí mi třetí část poskytla většinu odpovědí na mé průběžné dotazy.
A opravdu skvělý byl Albie, takového přítele bych brala.

„Gretta neměla nikdy migrénu, dokonce nebyla nikdy ani nastydlá. Byla železnou jistotou naší domácnosti, ale ve svých třinácti letech jsem toho o jejím životě moc nevěděla. Za pár dní jsem se však měla o Grettě, Matce a skutečné identitě svého otce dozvědět věci, které bych si v té chvíli nedokázala ani představit.“

vlkove
27.12.2021 2 z 5

Hodně zvláštní čtení.
Kniha je rozdělena na čtyři části, které jsou dále děleny na krátké kapitoly. Písmo je malé a na začátku každé kapitoly se nachází heslovité body, které popisují děj v dané kapitole.
Vypravěčkou je žena, která vzpomíná na to jak jí bylo třináct let. Děj se odehrává v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století, i když ne že by to byla v příběhu důležité.
Nejsem si úplně jistá komu je kniha určena ale určitě ne stejně starým dětem. V příběhu se vyskytují zmínky o sexu, znásilnění, násilí a o léčebně pro psychicky choré, kam se hl. hrdinka v jedné ze čtyř částí příběhu dostává.
Nápad s penzionem pro hrdinky je moc povedený, co se týče děje, já nevím. Matka hl. hrdinky pošle svou dceru po jednom incidentu na oddělení psychiatrické péče, kam evidentně nepatří. Dosti divné čtení, nelze to brát ani jako pohádku, ani jako vyspělý příběh. Děj ve výsledku žádný, vysvětlení zápletky chabé a setkání s hrdinkami z knih bylo jen poskromnu, já nevím... Neslané, nemastné. Na Goodreads hodnocení pouhých 2.77/5, s tím musím souhlasit.
Myslím si, že kniha za překlad nestála. Dnes je mnoho jiných, pěkných, originálních a snadno zapamatovatelných překladových knih, ani se nedivím, že se tato kniha na knižním trhu úplně ztratila.
Poslední povzdech je nad obálkou, ta je opravdu hrozná.
Jak píše uživatelka Brambram v komentáři níže: „Nejsem po přečtení schopná určit záměr autorky, co tím a komu chtěla říct.“ S tím musím jen souhlasit.


magnolia
13.08.2020 5 z 5

Z nedostatku jiné četby, a taky ze zvědavosti, jestli se mi to bude zase líbit, přečteno znovu a líbilo. Moc. Originální a vtipné. A milá připomínka toho, jaké je to být dospívající holkou:). A tak zvyšuji hodnocení na 5.

ajka91
09.04.2018 4 z 5

Kniha mne docela mile překvapila. Taková oddechovka, spíše pro mladší ročníky. Oceňuji skvělý nápad propojit reálný svět s tím literárním.

Alma-Nacida
16.11.2014 4 z 5

Velmi oceňuji nápad s penzionem, kam si chodí literární hrdinky odpočinout od svého děje, většinou opravdu drásavého. Vtipný je i nápad s občasným objevováním literárních hrdinů. Trochu jsem očekávala, že i hospodyně z Německa s příhodným jménem Greta bude Hrdinka (že by Hansel und Gretel, po česku Jeníček a Mařenka?) a trochu nedotažený až useknutý závěr mě přiměl odebrat jednu hvězdu. Za přečtení ale kniha určitě stojí, i když si nejsem jistá, kolik čtenářů bude v českém prostředí znát Hrdinku Scarlett z Jihu proti Severu apod.

sykomora
18.10.2014 5 z 5

Jednoznačně lahudka *** přala jsem si byt v penzionu Penniny mamky.
Už sam nápad , že každá Hrdnika si může odpočinout od svého přiběhu, je fantastický (možná to platí i pro nás - hrdinky všedního dne...).
Díky pubertalní vypravěčce kniha ziskala i nečekané humorní prvky.
Chytlo mě to a užila jsem si každou stranku. Super nápad. Chci vic !!!

Brambram
08.05.2014 2 z 5

Upřímně jsem se na tuhle knížku těšila. Mám ráda prolínání literatury s normálním světem, třeba Malér Eyrová, tu můžu. Po dočtení této knihy jsem jen a jen rozpačitá. Dospělého spíše chytne dějová linka Pennyiny matky. Pubošky by zřejmě měla kniha motivovat k četbě klasiky. Ale upřímně, výběr a popis hrdinek - tragické, negativní,ufňukané postavy - pochybuji, že by takto ztvárněný popis dejme tomu patnáctiletou holčinu v této době postrčilo k tomu aby si dobrovolně přečetla Paní Bovaryovou. Nejsem po přečtení schopná určit záměr autorky, co tím a komu chtěla říct. A to nemám ráda a rozhodně knížku nebudu doporučovat.

magnolia
28.03.2014 5 z 5

Kniha mě zaujala hned od první kapitoly neobvyklým příběhem i postavami. Nejvíce se mi (navzdory mému dospělému věku) líbilo vyprávění dospívající Penny, její pocity a myšlenky. A její dobrodružství - to bylo něco! Části s osudy hrdinek i mě trochu zdržovaly (což teprve současné holky - i když třeba je to navede ke klasické literatuře), některé mě rozčilovaly a souhlasím s předešlým hodnocením - mohlo to být trochu lépe uchopené. Ale za tu atmosféru, nápad a ty skutečné ženské postavy dávám 4* (a ti románoví chlapi taky stáli za to:)
(Z nedostatku jiné četby a taky ze zvědavosti, jestli se mi to bude zase líbit, přečteno znovu a líbilo. Moc. Originální a vtipné. A milá připomínka toho, jaké je to být dospívající holkou:). A tak zvyšuji hodnocení na 5.

Venezia
22.02.2014 3 z 5

Zaujímavý nápad. Rozhodovala som sa medzi tromi a štyrmi hviezdičkami, ale prišlo mi, že z námetu sa dalo urobiť viac a mala som pocit, že hlavnou postavou je skôr matka Penny. Veď aj hrdinky sa bavili skôr s ňou a aj to temné tajomstvo sa týka jej. V každom prípade som zvedavá na film, ktorý sa vraj natáča.