Hrdina Nik

Hrdina Nik https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374710/bmid_hrdina-nik-pXE-374710.png 4 316 40

Kniha vypráví těžký osud chlapce, jehož jméno je Nikdo = Nik. Avaři mu zabili rodiče a jeho i se sestrou odvlekli do otroctví.

jprst
jprst
28.01.2023 5 z 5

Další z knižních hrdinů mých klukovských let, proto mě těší, že má vnoučata tuto knihu přelouskala bez obvyklých ironických poznámek a dokonce se poptávala po dalších autorových knihách. Takže za mne jasných pět hvězd.

Ivan53
Ivan53
05.11.2022 5 z 5

Taký starý český Asgard (Xavier Dorison). Z nikoho stane sa mladý muž hrdinom na pozadí veľkých dejinných udalostí. Naozaj pútavý opis bojov, život kniežaťa Sama, spôsob života, ktorý už stáročia nepoznáme. Nádhera. Slovenský preklad takisto na úrovni.


vernem1850
vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha od skvělého spisovatele.

frantisek8863
frantisek8863
29.04.2022 4 z 5

V dětství jsem tuto knihu četl několikrát, s trochou naivity obdivoval historii a slovanské začátky pod vedením Sáma. Jak nad tím nyní přemýšlím, klidně bych si ji přečetl znovu. Sfilmování, by také nebylo marné.

jerisno
jerisno
05.02.2022 4 z 5

Čerstvý příspěvek pode mnou mi po čase opět připomněl tento titul a moji vzpomínku na něj.
Přešel jsem z naší vesnické malotřídky na měšťanku do vedlejší vesnice. Byl jsem v 6. třídě a na dějepis (s tělocvikem můj nejoblíbenější předmět) jsme dostali mladou, štíhlou a energickou paní učitelku. Na škole už nějaký čas učila (spolu se svým manželem) a starší spolužáci nás strašili, že je hrozně přísná. Nevím, mně se zdála v pohodě, ale na dějepise já jsem zásadně nezlobil. Ke konci šestky už paní učitelka věděla, že mám historii rád a že rád čtu knížky z pravěku. A protože byla zároveň i školní knihovnicí, občas mi nějakou knížku nabídla.
Bylo to v období 1970-71, začínalo přituhovat, z nezvaných hostů z východu se postupně stávali ti srdečně zvaní a v televizi, novinách a občas i dětských časopisech, se opět začali objevovat různí hrdinové práce, v každé fabrice, dílně, závodě, nebo JZD byly nástěnky s nějakými úderníky, budovateli, nebo čestnými hrdiny.
Takže, když si mě jednou paní učitelka zavolala a sdělila mi, že do knihovny došel nový výtisk "Hrdiny Nika" (předpokládaje, že vím, že jde o Štorcha ... což jsem ale nevěděl) a jestli jsem ho už četl, nějak se mi to všechno spojilo (a popletlo), vykouzlil jsem lehce udivený pohled a s dětskou naivitou a upřímností jsem ji řekl, že knížky o práci a hrdinech moc nečtu. Následoval lehce udivený pohled i u paní učitelky, ale potom se začala smát, vrazila mi knížku do ruky a rázně poručila : "Čti !". A tak jsem četl a trochu se styděl.
A samotný příběh ? Tak, jako všechny příběhy od pana Štorcha, které jsem vnímal očima tehdejšího šesťáka : Když tam pobíhali polonazí chlapíci v kožešinách s oštěpy, u ohňů jim polonahé dívky v kožešinách brousily pazourky, před jeskyněmi se potulovalo divoké zvířectvo od mamutů, přes jeleny, až po medvědy a nedaleko byla nějaká (ne nutně veliká) řeka, na které občas zatroubili kupci s nákladem soli, primitivních nástrojů, šperků a ozdob, nemohlo to být jiné, než DOBRÉ !
Paní učitelka je už nějakou dobu tam nahoře, ale kdykoliv narazím na tento titul, tak si na ni s poděkováním vzpomenu.

heavy66
heavy66
05.02.2022 5 z 5

Další moje oblíbená kniha z dětství o chlapci, který nikam nepatřil, až našel své místo v národně osvobozeneckém boji na úsvitu české státnosti. Zní to hodně vznešeně, že?
Kniha vyšla po válce, nelze se divit, že autor zdůrazňoval slovanskou vzájemnost, i když vpád Avarů připomene pamětníkům rok 1968.
Jak to bylo se Sámem a Slavojem se už nedozvíme, ale podprahová sdělení o vlastenectví a hrdosti na svoji zemi jsou důležitá i pro dnešní mladou generaci.

danny_21
danny_21
01.09.2021 3 z 5

Upřímně, docela zklamání a určitě zatím nejslabší Štorchova kniha, jiná dobrodružství byla rozhodně povedenĕjší. Příběh sirotka Nika z poloviny 7. století a jeho junáckých soudruhů bojujícího za české Slovany proti Avarským nájezdníkům je úsměvný, stejně jako vykreslení chrabrého krále Sáma ( krapet proutníka 12 žen a, 22 synů a 15 dcer dle historických análů :-) ) - čistý střed ale o chlup - 50 %

senbja
senbja
28.02.2021

Jedna z mála knih, které mi od dětství utkvěly v paměti včetně výroku "Orel much nelapá."

Poeta.jana
Poeta.jana
28.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila. Na začátku chudák Nik a na konci hrdina Slavoj. (četla jsem ji 9 letech s rodiči)

DomYell
DomYell
22.11.2020 3 z 5

Mam pocit, ze tohle byla asi jedna z prvních knih, co jsem vůbec cetl... Zajimave se k tomu vrátit po tolika letech :)

J.P.S.
J.P.S.
19.09.2020 4 z 5

Méně známý a neprávem opomíjený Štorchův román zasazený na území Čech v 7. století. První část knihy popisuje spojení porobených slovanských kmenů a jejich povstání proti avarské nadvládě, druhá část se odehrává o několik desítek let později a popisuje obranu před franskou invazí.
Dle mého názoru je však z knihy až příliš cítit podprahově podsouvané "české vlastenectví" a znázorňování slovanských národů jako "lepších lidí".

freestyla
freestyla
03.08.2020 4 z 5

Přečteno znovu po 30 letech, a stále se líbilo.

Luigi1
Luigi1
26.06.2020 5 z 5

K této knize jsem se vrátil ani nevím po kolika letech,je stále čtivá moc se mi líbí.

FilipV77
FilipV77
26.03.2020 5 z 5

Výborná knížka, která by neměla chybět v knihovně žádného českého dítěte

tofii
tofii
28.11.2019

Příběh se odehrává v 7. století těsně před vznikem Sámovy říše. Když byl Nik malý, Avaři zabili jeho rodiče a jeho i sestru odvedli do otroctví. Nik utekl ze zajetí a začal žít v lese. Po čase Nik potkal Chloupka. Chloupkovy umřeli rodiče, když jim Avaři vypálili dům. Po čase se k Nikovi a Chloupkovi přidali další chlapci. Nik proto vymyslel jméno tlupy: Lesní chlapci. Lesní chlapci už několikrát bojovali s Avary a vždy vyhráli. Usídlili se na jednom kopci. Avaři zjistili, že chlapci jsou na kopci a začnou je obléhat. Avaři obléhají Lesní chlapce už dva dny. Lesní chlapci jsou zesláblí a mají žízeň. Jestli to Lesní chlapci vzdali nebo ne a kdo se stal manželkou krále Sáma, si musíte dočíst sami.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
30.08.2019 5 z 5

Četla jsem v dětství pořád dokola, ještě teď si knížku dobře pamatuji.

Taralcielle
Taralcielle
27.08.2019 1 z 5

Pro mě prostě ne... Musela jsem jí číst jako povinnou četbu a když jsem se k ní po letech vrátila, odložila jsem po několika stránkách. Téma asi není pro mě.

Vivienca
Vivienca
08.06.2019 5 z 5

Ke knížce jsem se vrátila asi po třiceti letech... Překvapilo mě, jak je pro mě stále čtivá a zajímavá. Perfektně napsaný román s historickými reáliemi.

de_baques
de_baques
04.04.2019 5 z 5

Parádní příběh, knížky od Štorcha jsou naprosto výjimečné především historickým obdobím, kterému se standardně autoři nevěnují.

Miro.slav
Miro.slav
13.03.2019 5 z 5

Kniha má 60 rokov, ale fakt sa na ňu nechytajú niektoré dnešné braky. Spolu s mladým hrdinom Nikom prekonávame turbulentné udalosti na území strednej Európy v 7 st. (dochádza k stretu Slovanov s Avarmi a k avarskej porážke v r. 623, dosadeniu Sama na trón slovanského nadkmeňového zväzu a následnej vojne s franským kráľom Dagobertom v r. 631). Nechýba avšak ani opis avarského hrinku, na scénu nastupujú slovanské božstvá ako je Perun, Černobog či Svantovít, nechýba vyslanie Sicharia k Samovi či označenie Slovanov ako "pohanských psov". V knihe ale absentuje hradisko Wogastisburg. Okrem Nika som si obľúbil starého Avara Chunzáka. Odporúčam.

P. S.: po zistení, kto bol vlastne Nik, som si musel pustiť album "Slovanská krev" od Adultery.