Hrdá

Hrdá https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495438/bmid_hrda-che-495438.jpg 4 22 6

Hrdá série

1. díl >

Svatoslava byla vždycky hrdá. Spolu s bratrem Boleslavem od malička přihlížela panování svého otce, knížete Měška. Měla se stát cennou figurkou v jeho politické hře. Její ambice ale sahaly mnohem výš: chtěla se stát královnou. Cesty osudu jsou však nepředvídatelné. Když šla ke dvoru svého nového manžela, potkala někoho, kdo ovládl její srdce. Dokáže naplnit své ambice a zároveň milovat? Hraje se o hodně – přátelé se mění v nepřátele, láska v nenávist, svátost v prokletí. Hrdá je román o mimořádné ženě, jejíž osudy jsou neoddělitelně spojeny s dějinami Polska, Švédska, Dánska, Norska i Anglie. Vášeň, boj o trůn, krvavé bitvy a překvapivé zvraty, to je revír, po němž se Elżbieta Cherezińska pohybuje s lehkostí a dravostí sokola.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Harda , 2016


více info...

Přidat komentář

Jolana.b
28.03.2024 5 z 5

Za mne velmi dobře napsaný román. Měla jsem strach, že se budu ztrácet v postavách. Ale autorka si dala práci s jejich dokonalým vykreslením. Dokonce jsem se přistihl při čtení o nájezdech, že jsem měla pocit, že cítím krev a strach Angličanů. Velmi se těším na druhý díl. Za mne báječná kniha.

martina1199
05.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Historické romány mám ráda, u tohoto jsem se ale trápila. Dokonce jsem zvažovala, že knihu odložím a nedočtu. Příběh Svatoslavy, dcery Měška Piastovce, je zasazený do komplexního a velmi detailně popisovaného dění v raně středověké střední, východní, severní i západní Evropě. Kdo se alespoň trochu nevyzná v tom, jak to tehdy v Evropě vypadalo, se může v příběhu rychle ztratit a propadnout do chaosu. Popisování jednotlivých svárů, válek a věčného intrikaření a pletichaření jednotlivých knížat a králů, boje o trůn a nástupnictví mě příliš nebavilo, bylo to chvílemi dost složité k zorientování a nezáživné. Některé pasáže jsem často jenom přelétla očima, abych neztratila nit vyprávění. Svatoslavu ztvárnila autorka opravdu zajímavě, a pasáže, ve kterých vystupovala, mě bavily. V knize je scéna, kdy vezme Měšek svého prvorozeného Boleslava a Svatoslavu k mohylám předků jejich rodu a ona se otce zeptá, kde jsou mohyly jejich manželek. Dozví se, že shořely na hranicích spolu s manžely, a společně s nimi skončili v těch mohylách. Svatoslava si z toho odnese ponaučení a odhodlání nestát se jen manželkou, ale prosadit se v rámci svých možností tak, aby si ji lidé pamatovali pro ni samotnou. Až na konci knihy jsem zjistila, že bude mít další pokračování. Ačkoliv by mě zajímalo, jak se Svatoslavě v jejím úsilí dále dařilo, myslím, že už druhý díl číst nebudu. Dalším podobným eposem už bych se asi neprokousala.


Slůník
20.07.2023 4 z 5

Miluju autory, kteří na základě historické faktografie dovedou utkat příběhy lidí z masa a kostí, toužících po stejných věcech jako my dnes. Historie JSOU lidé a jejich příběhy!

zsykorova
10.07.2023 5 z 5

Naprosto skvělý výlet do 10. století! Ani jsem netušila, jak jsou dějiny celého světa tak moc propojeny. I když někdy to bylo vyčerpávající, čtení jsem se moc užila.

6493
03.04.2023 4 z 5

Ambiciózní projekt pro mě doposud neznámé autorky. Na bezmála 500 lehce vyčerpávajících stránkách čtete o hodinách dějepisu, které jste na základce určo prospali protože kdo by se v těch Boleslavech měl vyznat!
Tahle kniha mě naštěstí neuspávala, ale příznám se bez mučení, že některé pasáže jsem rychle profrčela, abych se zase dostala k těm, které mě zajímaly (Svatoslava, ehm ehm). Je pravda, že občas toho bylo skutečně moc, sledovat vztahy napříč každým evropským knížectvím, královstvím, markrabstvím, kmenem a bůh ví čím. Plus teda asi bambilionem postav, co se jmenujou buď stejně, super podobně, nebo tak bizárně, že si vám matlají dohromady jak diví a jediným majákem v temnotě je SVATOSLAVA.
To je pane hlavní hrdinka! Nejde si ji neoblíbit, obdivovat jí, fandit jí a zároveň nad ní občas kroutit hlavou. Je to skutečně velice dobře napsaná postava. Po přečtení jsem si ji pogooglila a překvapilo mě, že vlastně vůbec nemusela existovat. Ale rozhodla jsem věřit v její existenci, a to přesně v té podobě, jakou jí vtiskla autorka.

čef
18.10.2022 3 z 5

Hrdá má být historické dílo z Polska z doby prvních Piastovců v 10. století a tak to skutečně na první pohled vypadá. Čtení však vyžaduje moře času, aby se čtenář prohrabal nekonečnými dialogy a vztahovými problémy postav. A že jich (postav i problémů) teda je. Vytváří se různé koalice, domlouvají svatby a rodí se lásky i potomci. Pro mne téměř k neučtení. Kde je třeba Rebecca Gablé píšící o stejném období z německého pohledu, o panu Vondruškovi raději ani nemluvě.

Autorovy další knížky

2022  83%Hrdá
2017  74%Hra o kosti
2024  0%Královna

Kniha Hrdá je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce81x
Chystám se číst59x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x