Hranice stínu

Hranice stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465548/mid_hranice-stinu-GwN-465548.jpg 3 43 9

Novela významného anglického romanopisce z námořnického prostředí líčí vyzrání mladého kapitána v muže během nebezpečné námořní plavby. Novela Josepha Conrada vypráví o jedné nebezpečné plavbě, během níž hlavní hrdina, mladý námořník, poznává skutečný život a musí se vyrovnat s mnoha nástrahami osudu. Hlavní postava, ne nepodobná samotnému Conradovi, musí převzít odpovědnost za své činy, které zasáhnou i ostatní lidi. Další z knih J. Conrada, která je něčím víc než jen dobrodružným příběhem jednoho námořníka.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Novely
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

The Shadow Line , 1917


více info...

Přidat komentář

Katania
13.12.2023 4 z 5

Nic moc se v knize neděje. Spíše jde o “vyzrání hlavního hrdiny.

Marla
05.12.2022 5 z 5

Absolutní bezvětří je stejně hrozné jako prudká bouře, velký klid je stejně nebezpečný jako prudký výbuch vzteku. O tom všem kniha je a také o tom, jak zvládat emoce a dokázat doplout s lodí bezpečně do přístavu.


JankoStirbey
13.12.2020 4 z 5

Že by sa dalo napätie na palube krájať sa nedá povedať, búrky ani pirátov nečakajte, no kniha aj tak zaujala, aj úplný pokoj je niekedy horší ako tá najstrašnejšia búrka.

ut.la
20.11.2020 2 z 5

Nedočetla jsem. Ne, že by mě to vyloženě nebavilo, ale bylo to na mě trochu moc rozvleklé, a hlavně dlouhé kapitoly, které jsem nedokázala přečíst na jeden zátah - a nebylo, kde si "dát pauzu".

Inutihar
23.09.2020 4 z 5

Asi bych to nevolil jaké první knihu od Conrada, ale je výborná. Doporučuji číst nejlépe za horkého letního dne.

elcapitano
02.08.2020 4 z 5

(SPOILER) Kniha určitě stojí za povšimnutí a přečtení. Skoro nic se v ní nestane a samotný děj se dá shrnout do jednoho odstavce. Podstatnější než děj, jsou emoce a subjektivní pohled hlavního hrdiny, který v zásadě na hranici šílenství projde svou "iniciační" plavbou a dospěje v muže i kapitána. Četli jsme si jí doma nahlas a byl to hezký zážitek. Už se těším na další knihy od JC

Kamys
06.07.2020

Moje první setkání s Conradem proběhlo v souboru tří povídek: Typhoon (Tajfun), Falk a The Shadow Line (Hranice stínu). V češtině takhle asi nevyšly, tak hodnotím u Hranice stínu, která se mi líbila nejvíc.
Conrad je pověstný skvělým zvládnutím jazyka. Zkusila jsem ho proto v angličtině - a přiznám se, nedala. Kombinace víc než sto let staré angličtiny a námořní tématiky mi prostě neumožnila se do jeho hloubky dostat. V první povídce, Tajfunu, mi trvalo asi do poloviny, než jsem pochopila, že si z kapitána dělá srandu. A to už za sebou pár prubířských kamenů v angličtině mám. Věty jsem četla několikrát, ale stejně jsem si smyslem nebyla jistá. V následujících dvou povídkách se to vylepšilo, byť jsou stále o námořnících, tak už slovní zásoba týkající se jednotlivých částí lodi nebyla tak klíčová. Občas jsem se i zasmála. Asi snad radši nehodnotím, nejsem schopná zřejmě docenit.

Boboking
21.03.2020 4 z 5

Další kousek do Výzvy. První setkání s Josephem Conradem - Hranice stínu. Drama mladého námořního kapitána na jeho první plavbě v asijských vodách ???? Jj, do dvaceti jsem dělal vše pro to, abych byl taky námořník... ???? Ale skončil jsem úplně jinde ???? Ale nestěžuju si ????

Jessica007
23.03.2018 4 z 5

Knížka, která je nejen o plavbě na moři, má i filozofický podtext. Autor v ní čerpá i ze svého života.