Hranice pravdy

Hranice pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63974/bmid_hranice-pravdy-CIm-63974.jpg 4 15 2

Reportážním způsobem oživená minulost zpřítomňuje dramatické dny kostnického koncilu, kdy dochází k lapení a sesazení uprchlého papeže Jana XXIII., a zachycuje zápas mistra Jana Husa o pravdu i situaci v tehdejší roztříštěnécírkvi a světské vládě. Autor sám přiznává, že méně důležité partie beletristicky domyslil, nicméně usiluje o zpodobnění historické osoby a nepřímo tím polemizuje s tradičními představami o Husovi schematicky jednoduchém. Dějinná látka je předvedena v plné síle, bez ochuzení o pohyb a dynamiku.... celý text

Přidat komentář

Podpovrchem
01.05.2016 4 z 5

Symbol statečného zápasu za svobodné vyjádření vlastní pravdy. Fiktivní reportáž z vězení v Kostnici je historicko-beletristickou prací, ze které je znát autorův velký obdiv k Janu Husovi. Celek je sympatický tím, že se autor oprošťuje od standardního ideálu a popisuje jeho vývoj z omylného, vypočítavého inteligentního mladíka v rozvážného a moudrého zastánce pravdy.

Pavelpi
02.02.2014 4 z 5

Zajímavě podaná reportáž,která přináší nové pohledy na soud s Husem.Kniha je doplněna fotografiemi a dobovými kresbami.Doporučuji k přečtení hlavně těm,které tato etapa našich dějin zajímá.