Hranice placená krví: Sovětsko-finské války

Hranice placená krví: Sovětsko-finské války https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37855/bmid_hranice-placena-krvi-sovetsko-finsk-RoR-37855.jpg 4 22 8

Pohnutá historie sovětsko-finských válek ve 20. století. Tak, jako mnoho dalších států sousedících s bývalým Sovětským svazem, ani Finsko nebylo ušetřeno mocenských ambicí velkého souseda. Prvním střetnutím byla mimořádně krvavá osvobozovací válka v roce 1918 po intervenci Rudé armády. 30. listopadu r. 1939 vypukla tzv. zimní válka. Napadení malého Finska tentokrát Sovětský svaz ospravedlňoval údajnými agresivními operacemi finské armády... Při německo-ruské válce Finové bojovali na straně Wehrmachtu. Závěrečné dějství - rozhodující útok RA - probíhalo v létě r. 1944. Klíčovou postavou těchto střetů byl zkušený důstojník i politik Carl Gustav Emil Mannerheim. Čtivá publikace nám poměrně věrným způsobem připomene tyto poněkud opomíjené války 20. století. Fotografie, mapky, seznam literatury.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
20.02.2018 4 z 5

Komunisti pochopitelne v ucebnicich dejepisu o finsko-ruske zimni valce radsi moc informaci nedavali, jejich velky vzor by nevypadal zrovna dobre. Presto i to malo co jsme se ve skole ucili zpusobilo ze Finsko bylo najednou velmi sympatickou zemi :-) Vsechny podrobne informace o samotne valce i cele historii okolo jsou obsazeny v hodnocene knize. Je skvele se dozvedet vsechny detaily. Skoda jen, ze mapove podklady jsou tak ubohe, je jich malo a nepomuzou v podstate vubec co se behem konfliktu presne delo. Vsechno podstatne je jenom a pouze v psanem textu, coz je dost obtizne sledovat co se to vlastne stalo z geografickeho pohledu.

Langosh
02.11.2016 4 z 5

Škoda překlepů a některých chyb. Ale je to česky psaná kniha o rusko-finských válkách, což je u nás unikát. Nic jiného u nás o zimní válce není napsané (o pokračovací válce je ještě detailnější dílo Hloupost nebo agrese, ale to není české dílo). Kniha byla čtivá a přinesla řadu nových a zajímavých informací.


jadran
28.06.2016 2 z 5

Užitečnost knihy je dána skutečností, že o tomto konfliktu, na který lze pohlížet více než na konflikty jiné ve XX. století jako na souboj dobra se zlem toho bylo vydáno strašně málo. Autor se zcela správně zabývá vznikem Finska po první světové válce a jeho okolnostmi, nicméně opět zbytečně prolíná časové roviny a má zjevně problém pochopit tzv. Pokračovací válku. Z toho vyplývá i nepochopení významu bitvy u Tali a Ihantala a její zásadní vliv pro další vývoj. Za naprosto nepřijatelné považuji v tomto případě dokreslování událostí citacemi z umělecké prózy - Laineho Neznámého vojáka. Kniha byla napsána už v tomto tisíciletí a předpokládám, že všechna tabu (hlavně na finské straně, kde finští politici nechtěli Sověty - Rusy dráždit) padla a historických podkladů mohl mít Karel Richter k dispozici dost. Co se týká zbytečné formální překombinovanosti knihy, možná by se stačilo podávat třeba k Hubáčkovi, Brožovi nebo Kovaříkovi. Ale jinak to rozhodně zbytečné dílo není, autor v tomto případě bohužel nevyužil potenciál, který se nabízel.

Cinik
23.04.2016 3 z 5

Jistě pro čtenáře užitečná populárně naučná kniha, ovšem chtělo to od autora trochu více pečlivosti - co všechno dokáže udělat s finskými jmény, jaké zkomoleniny z nich dokáže místy vytvořit, to je opravdu neuvěřitelné a příšerné... Také jsou tam rozličné zbytečné jiné chyby a překlepy (namísto sto pět dní trvá jednou 105 a po druhé 150) a popis námořních operací je taky prazvláštní...

Flatcher
01.02.2015 5 z 5

Velmi čtivé přiblížení sovětsko finských vztahů(a především Zimní války), hlavně v první půlce 20. stol, ale dozvíme se i o jejich poválečném vyvoji. Je zajímavé sledovat, jak se finové vypořádavali s problémy, které se docela podobali těm našim - ovšem finské odpovědi byly jiné.

Ronin Roujin
11.08.2013 4 z 5

Jaké drobnosti mohou zcela změnit význam věcí a symbolů. Stačí modrou svastiku, symbol naděje, spravedlnosti a boje za svobodu, nabarvit na černo a z Finska ji přesunout do Německa a rázem má zcela opačný význam. Ačkliv s Finy sdílíme svého úhlavního nepřítele, tak způsob jakým způsobem se vypořádáváme s nepřáteli je dsti rozdílný. S Finskem máte ještě další společné věci: také nám ukradli Rusáci poměrně velký kus území, i my jsme museli odmítnout Marshallův plán a o zahraničním vměšování do vnitřních záležitostí země asi ani nemá cenu mluvit.
Kniha se čte dobře. Autor se snaží být objektivní a do knihy nejednou zahrnul i líčení bojů z pohledu ruských agresorů. Vzhledem k tomu, že ruská agrese byla v nedávné minulosti záměrně opomíjena nebo překrucována a ani po roce 98 se tomu moc nevěnovala pozornost jsem uvítal možnost se o tomto téměř utajovaném konflktu dozvědět něco více.
Kniha se věnuje také širším histoickým souvislostem. Je zde popsán ruský terror ve Finsku ještě před uchvácením moci bolševiky a také širší politicko-vojensko souvislosti před, během a po druhé světové válce.

vitavita
10.03.2012 4 z 5

Sovětsko-finské války, konečně podrobně popsané.

aby
20.12.2011 5 z 5

Můžu se zeptat zda tuto knihu máte skladem, prosím o co nejrychlejší odpověd, mám o ní veliký zájem.
Děkuji