Turnaj na Gorlanu

Turnaj na Gorlanu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319218/bmid_hranicaruv-ucen-prvni-roky-turnaj-n-VBQ-319218.jpg 5 457 70

Prolog k mezinárodně úspěšné sérii Hraničářův učeň Dlouho předtím, než se z nich stanou hrdinové, jsou Crowley mladým hraničářem a Halt uprchlíkem ze země za mořem… Zrádný baron Morgarath shromažďuje pod svým praporcem další šlechtice hladové po moci. Král Osvald chřadne a princ Duncan – dá-li se věřit zvěstem – pustoší sever země. Halt a Crowley se vydávají prince hledat, aby ho požádali o pomoc a pak mohli obnovit oslabený hraničářský sbor. Kdysi loajální hraničáři jsou roztroušeni po celém království. Podaří se je opět spojit k boji za svou zemi? Dva mladí muži musejí připravit své plány dříve, než začne každoroční turnaj na hradě Gorlanu, protože tentokrát bude v sázce mnohem víc než jen to, kdo se stane vítězem. Pokud si Morgarath prosadí svou, dojde na souboj o život – a o počátek nové vlády.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Tournament at Gorlan , 2015


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
22.12.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem ... díl mě bavil ... byla tam ta potřebná akce ... těším se na další díl....

vlkodlaq
20.08.2023

Omlouvám se za své hnidopišství, ale toto není ani tak prolog, jako spíše prequel. Pro méně znalé - prolog je předmluva a bývá obsahem knihy, kdežto prequel je děj odehrávající se před už známou dějovou linií, většinou jako samostatná kniha (případně film, comics atp.)


JAnD
05.04.2023 5 z 5

První kniha, kterou jsem od autora četl, a chytla mne natolik, že jsem přečetl vše, co česky vyšlo ;-).
Samotný příběh byl napsán až zpětně po několika navazujících, takže některé věci ne zcela souhlasí (osud Willovy matky, Gilanova úloha, která není později zmíněna, kam se poděla královna? atp.)
Svět hraničářů má svoje kouzlo, autor umí do děje zakomponovat i dobré jídlo (jako též například CS Lewis).
Vymyšlený svět připomíná modernizovanou středověkou Evropu, a docela se mi zamlouvá.

Andys02
22.03.2023 5 z 5

Kniha mi je velice sympatická. Dokonale čtivá, vtipná a poutavá. Původně jsem chtěla začít číst sérii "Hraničářův učeň" ale dozvěděla jsem se o těchto dvou knihách, jejichž děj se odehrává před sérií a rozhodně nelituji. Tato kniha mě uvedla do psaného světa, seznámila mě s postavami dvou hraničářů (které jsem si zamilovala) a nalákala mě k pokračování. Ukončení první knihy byl uprostřed hlavního zlomu děje, hned jsem musela začít číst druhé pokračovaní! :)

pepa4081
01.03.2023 5 z 5

Tak už vím, jak to začalo. Škoda, že jsem už četl čtyři první díly série, takže jsem dost věcí věděl dopředu. Opět moc hezky napsané. Doporučuji.
Velmi uspokojivé.

Petronelka123
08.02.2023 5 z 5

Tak po přečtení prvního dílu Hraničářů myslím, že mám novou závislost. I když už dávno nejsem cílová skupina, tak si mne dobrodružství Halta a Crowleyho naprosto získalo. Baví mne na tom ta jednoznačnost, dobro je dobro a zlo je zlo. Navíc Hraničáři jsou skvěle vycvičená jednotka a velice obdivuji jejich dovednosti, včetně střelby z luku...Takže hurá do dalších dílů.

LunaL.
02.01.2023 4 z 5

Bylo hezké se vrátit do světa hraničářů

Ventimiglia
27.08.2022 3 z 5

Před mnoha lety bych byla bezvýhradně nadšená. Kromě dobrodružství bych ocenila i humor, sympatické postavy a ještě jednu věc: na dobrodružných knihách mi vždy vadilo, že málo rozvíjejí praktické stránky života dobrodruhova, a ptávala jsem se: Co jedli? Jak zvládli zimu? Kam chodili na záchod? - Až na poslední otázku se tady dozvídám roztomilé podrobnosti, které umím ocenit (včetně receptu na večeři). - Teď mi ovšem detaily připadají poněkud užvaněné, humor trošku toporný; je ovšem pravda, že něco z toho jde na vrub překladu, najdou se tu perly typu: "Svoji hmotnost pokládali na úplný okraj každého stupně a schody se ani nehnuly." (s. 269) - no není to rozkošné? Autor má navíc vysloveně obsesi ohledně hygieny, protože každých deset stránek řeší, do čeho si hrdinové utírali ruce po jídle. Ovšem, do cípů svých kabátců. Je to praktická záležitost, to musím uznat, ale tolikrát?

Ale musím dodat, že i v pokročilém věku umím ocenit gradaci děje a líčení turnaje. A znovu dodávám, že být o trochu mladší, byla bych o hodně nadšenější.

1259
04.03.2022 5 z 5

Přesně po měsíci jsem se vrátila opět do světa Hraničářů a i když mi kniha trvala přečíst fakt dlouho, protože s čerstvým miminkem si číst jde fakt blbě, tak jsem jí konečně zdolala. Tady ten příběh o tom, co bylo za doby, co Halt a ostatní byli v podstatě mladíci je fakt super a už se těším na poslední díl, co mi chybí do kompletního dokončení série Hraničářův učeň a Bratrstvo.

Senza Jenka
23.02.2022 4 z 5

Protože jsem přečetla nejdříve učně, byla jsem zákonitě zvědavá na příhody, které předcházely. Řekla bych, že je to to lepší z jeho tvorby. Autor tradičně předvádí celkem slušný přehled v různých technických detailech (vaření, výroba všeho možného, způsob boje...). Jeho slabinou je kolísání kvality příběhu, tedy střídání napětí, se kterým umí velmi slušně zacházet a trestuhodně slabých míst. Ta tvoří tu slaboduchý dialog, tu donebevolající tupost jinak geniální postavy, tu do očí bijící průhlednost zápletky. Celkově je to ale velmi zábavná četba.

Cortegos
11.02.2022 5 z 5

Úžasný zážitek vidět pohromadě více hraničářů. Všiml jsem si, že v tomto díle zvláště se to popisy přípravy jídla jen hemží.

Zelený_Drak
05.02.2022 3 z 5

Vše důležité se stalo až tak v poslední čtvrtině. Do té doby se hlavně jezdí po Araluenu a táboří v lesích. Akce je pomálu a děj předvídatelný, takže jsem se místy začínala nudit, i když se hrdinové snažili a nešetřili vtipem. Jenže už taky 15-20 let nejsem cílová skupina. Všem mladým fanouškům Hraničřova učně ale knihu určitě doporučuji k přečtení. Příběh dá nahlédnout do doby, o které se v hlavní sérii často mluví, ale nikdy se všemi podrobnostmi. Přečtu si i další díl.

FantasyCZech
25.01.2022 4 z 5

Nejlepší: Norris: ,,Slyšel jsem že dáváte dohromady bývalé hraničáře. Myslel jsem si že byste to mohli být vy.'' ,,Taky že jsme.'' ,,Říkám, myslel jsem si to dokud jsem neuslyšel ty totální voloviny o kterých jste se tu celou dobu bavili.

KájaKoxík
23.01.2022 5 z 5

Jsem naprosto spokojená 5 z 5. Jedná má pravidelná výtka patří opět mapě... Je opravdu jen orientační a konečně bychom si zasloužili nějakou pořádnou.

Četla jsem jako první knihy s Willem (tedy hraničářova učně) a bavilo mne pomalu v knihách odkrývat jak to vlastně bylo s Haltem, jeho vstupem k hraničářům a jak to začalo s Morgarathem. Nicméně mi přišel příběh nevyužitý a bylo mi líto, že si ho nemohu přečíst celý. Ještě více mě v tom utvrdila povídka v Ztracených příbězích.

Pozor SPOILER, Obsah!

Takže se konečně dozvíme, jak Crowley a Halt zverbovali Morgarathem nahrazené hraničáře, přišli na podvod s falešným princem Duncanem, pravého zachránili z hradu Divoká voda a také konfrontovali Morgaratha na jeho vlastním turnaji na hradě Gorlanu. Také osvobodí vězněného krále Osvalda a nakonec obklíčí hrad Gorlan. V závěru knihy zjistíme, že Morgarath uprchl tajnou chodbou z hradu do Deštných a temných hor. A na finální střet si musíme počkat do další knihy.

Také se v knize objeví legendární hraničář Pritchard, muž jež vycvičil jak Halta tak Crowlyho.

hanaseidl
26.12.2021 4 z 5

Trochu jsem se musela přenést přes to, že v knize není Will a ostatní, ale jinak byla dobrá jako vždycky.

Zojka
13.05.2021 5 z 5

super úžasná kniha.
přivedla mě na tohle kamarádka která to taky četla a tak mě zaujala obálka (to je snad poprvé co to byla zrovna obálka, vždycky to byl název nebo mamka ;-))
že jsem si to od ní půjčila na přestávku ve škole. tolik mě zaujal i děj že jsem si to nakonec půjčila v knihovně. škoda že knihovny zavřely:-( .

vojta888
04.04.2021 5 z 5

Zase skvělá kniha možná nebyla tak dobrá jako ty s wilem ale i tak to byla skvělá kniha.

petr8594
25.03.2021 5 z 5

Skvělý prequel:)

Sariega
29.10.2020 5 z 5

ne tak dobré jako knihy o Willovi ale patří to mezi nej knihy co jsme četla

Luigi1
26.10.2020 5 z 5

Jsem moc rád,že jsem se vlastně dostal k vzniku hraničáře Halta.Jestli tento styl máš v oblibě tak vřele doporučuji