Císař Nihon-džinu

Císař Nihon-džinu https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75637/bmid_cisar-nihon-dzinu-ieu-75637.jpg 5 1212 103

Horác by se coby vyslanec v cizí zemi neměl vměšovat do vnitřních záležitostí – ale nedokáže nečinně přihlížet, jak se křivopřísežný šlechtic pokouší uchvátit trůn. Horác odjel s vojenským poselstvím ke dvoru císaře Nihon-džinu. Od té doby už uplynuly celé měsíce, a on se dosud nevrátil. Pak Evanlyn dostane zprávu, že v Nihon-džinu vypuklo povstání sendžiů proti právoplatnému císaři a Horác se rozhodl zůstat a postavit se na stranu svrženého panovníka. Evanlyn si dělá o Horáce starosti a ve společnosti Willa, Alyss a Halta se mu vydá do Nihon-džinu na pomoc. Zatímco Horác a Will se pokoušejí vytvořit z nihondžinských lesních dělníků vojenskou sílu, která by dokázala čelit dokonale vycvičeným sendžiům, Evanlyn a Alyss musejí překonat dlouho trvající vzájemné soupeření a hledat pomoc u tajemných horalů na severu.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Emperor of Nihon-Ja , 2010


více info...

Přidat komentář

knihomolka74
17.03.2024 5 z 5

Další super díl. Nové prostředí, nové postavy, odvaha, přátelství, věrnost, láska. Vše, co má příběh mít. Jen mi přijde, že ač má celý příběh opravdu obsáhlý děj a jsou v něm podrobně popsány postavy, druhy bojových technik jednotlivých národů apod., tak ten konec je tak nějak vždy uspěchaný.
Ale možná je to jen můj dojem. Každopádně jdu na další díl :)

Lucif
24.02.2024 5 z 5

Tenhle díl patřil asi mezi mé top 3. Opět vtáhne do děje. Velmi zajímavé a kvalitní čtení pro dospělé i starší děti.


Lanika
10.02.2024 4 z 5

Další skvělý napínavý díl. Tentokrát měly velkou roli i dívčí hrdinky. Děj rychle ubíhal a celkově se kniha četla velmi dobře.

Njangu
23.01.2024 5 z 5

Každý další díl se mně líbí víc a víc. Zajímavé je, že se mění neustále prostředí a můžeme si představovat, kde se zrovna hlavní postavy vyskytují podle reálného světa.
Čím víc se hlavní postavy znají, tím víc vzniká vtipných poznámek mezi sebou. Často se směji pichlavým průpovídkám.
Úžasně propracovaný je i děj, je to moc povedená série.

AdamBookmage
23.12.2023 5 z 5

Jako u každého dílu Hraničářova učně 5/5 hvězdiček. Suprový napínavý děj, plánování útoku, krásně popsané prostředí a vývoj postav. Druhou polovinu knihy jsem přečetl za 2 dny v práci, protože jsem prostě musel vědět, jak to dopadne :D Za mě super a těším se na další díl.

Ronnie68
01.12.2023 4 z 5

Kniha, která byla obsáhlejší, ale děj byl zajímavý a celkem i výpravný ...

Ailee
25.11.2023 4 z 5

Sladkobolný díl. Už je z něho cítit, že naši hrdinové skutečně dospěli. Pošťuchování mezi nimi již má jiný tón a není tak dětinské, třebaže narychlo upletený vztah mezi Evanlyn a Elis je trošku... kostrbatý. Závěr mohl být napínavější, ale i tak byl dobrý. Avšak poslední stránky, ač měly být veselé, mě spíše rozesmutnily. Skvělé série zde končí. Jistě, máme ještě "Ztracené příběhy", které jsou skvělým doplňkem, a "Královskou hraničářku". Ta je však již chabou napodobeninou Hraničářova učně.
Rozhodně jsem celou sérii nečetla naposledy.

soupik2012
10.10.2023 4 z 5

Nejprve mě zachvátilo nadšení, protože začátek mi přišel zatím z celé série nejvydařenější. Hodně tomu napomáhá nový svět a jiná kultura. Dvě dějové linky: Horácovy potíže a záchranná akce. Postupem času, ale příběh zapadne do všednosti. A celé to pokazila nová dějová linka s princeznou a kurýrkou. To si pan autor opravdu mohl odpustit, udělat z toho Večerníček pro děti předškolního věku. Ano, až sem spadla věrohodnost příběhu, až na úroveň Maxipsa Fíka. Za mě je to velká škoda, protože celkově lze tento ucelený příběh označit za velice poutavě napsaný. Bohužel dějově velmi předvídatelný a z části značně nevěrohodný. Audioknihu, jakožto také celou tuto sérii, velice dobře načetl pan Matouš Ruml.

vlkodlaq
02.10.2023 5 z 5

Japonské reálie oživily sérii a tedy i desátý díl hodnotím velice čtivě a spádně. Hlavní hrdinové působí stále stejně hrdinně a naivně, ve světě hraničáře stále neexistuje sex a děj má stále maximálně dvě linie pro maximální přehled a udržení spádu. Odkládám desátý a chytám jedenáctý.

eva-lupen
25.09.2023 5 z 5

Opět poslechnuto jako audiokniha a opět skvělý relax.

ReziEngli
07.08.2023 3 z 5

Tak tenhle díl mě bavil zatím ze všech nejméně. Kvalita vyprávění oproti předchozím dílům o dost klesla a už to není tak záživné. Snad budou další díly lepší.

pepa4081
19.07.2023 5 z 5

Noví přátelé, nová dobrodružství, jako vždy skvělé.
Nanejvýš uspokojivé.

Kee
12.06.2023 5 z 5

Dle mého subjektivního pohledu zatím zcela nejlepší kniha série. Potěšilo mě propojení kultur západu a východu, respektive jejich odlišnosti, které vytvořily zajímavé prostředí pro příběh. Císař Šigeru je důstojným odkazem idey japonských vládců.

John Flanagan píše živé, dostatečně propracované postavy, které si čtenář oblíbí a fandí jim. Líbí se mi, že hlavní postavy jsou typově různé, ale všechny oplývají kvalitami, jež vzbuzují úctu (mám radost, že mladí čtenáři mohou nalézt takové vzory, jelikož v dětské fantasy literatuře je jich totiž čím dál méně). Potěšila mě snaha budovat vývoj postav včetně jejich schopnosti uznat chybu a poučit se z ní.

Cením si také silně zdůrazněné hodnoty přátelství, obecné oddanosti ve vztazích, tvrdé práce a schopnosti činit těžká, ale správná rozhodnutí dle vlastního kodexu hodnot či morální cti.

To všechno je v příběhu (nejen této knihy) umně zakomponováno zcela nenásilně, což jej činí mnohem půvabnějším. Líbí se mi, že je zcela na čtenáři, co si z autorova psaní a z názorů a zkušeností postav odnese.

V příběhu by se daly hledat mouchy a nedotaženosti (zejména předvídání děje, opakované monotónní rozdělení rolí při řešení dobrodružného úkolu), ale já si tuto sérii opravdu užívám. Přistoupila jsem na Flanaganovu hru očima dítěte a proto si kritiku dospělého ponechám pro sebe. :-) Série je upřímná, hravá, postrádá nabubřelost a naopak překypuje klasickými archetypálními hrdiny fantasy světů.

P.S.: Má nejoblíbenější postava je oficiálně Horác.

kuruteku
29.03.2023 4 z 5

Ale ano, kvalitní kniha pro puboše. Takový mix Šóguna, Hraničáře a kdoví čeho ještě. Horác prokázal své kvality a hraničáři vyzkoušeli římskou falangu ve střetu s japonskými samuraji. A sice trochu neuvěřitelné příhody Alyss a Evanlyn, ale budiž. Kajak z papíru a střet s tygrem zabijákem. Vlastně se těším na další díly.

Terezinka890
21.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Jsem tak šťastná z Willa a Alyss a Horáce a Evanlyn. Moc jim to přeju! :D

Elulilinka1
30.12.2022 5 z 5

Další díl Hraničářova učně, další díl nabitý napětím, dobrodružstvím a skvělou atmosférou. Miluju!

petrulka
23.09.2022 5 z 5

Prostě skvělý díl, jeden z těch lepších, ne-li nejlepší. Fakt je třeba brát tyto knihy, jako čtení pro děti a mládež, pár těch nedotažeností se najde. Nejlépe nepřemýšlet nad tím, proč to udělali takhle a ne jinak a užívat si tuhle bichli jako pohádku..

toni-az
21.05.2022 4 z 5

To je asi první díl, který je uzavřený a myslím, že mu to pomohlo. Akce je celkem svižná, trapných vtípků je nějak míň a děj napínavý. Ač mi vadilo, jak diletantsky autor pojal Japonsko (no dobře, není to Japonsko, protože to je fantasy a ne historický román), jak se všichni se všemi domluví a hlavně kajak? really?, stejně mi tento díl přišel lepší než několik předchozích. Jinak se ztotožňuji se Senza Jenkou - že použijí informace z Toskánska bylo jasné ještě než z něj odjeli, holky tam pustili bez ochrany proč, když jeden dva sendžijové už by velký rozdíl neudělali, a vydat se na příšeru jen samy dvě? No to fakt bylo nesmyslný, ale i tak napínavě napsaný. Naopak se mi líbila poslední bitva, hlavě její ukončení.

alabra
01.04.2022 4 z 5

Naprosto souhlasím se Senza Jenkou, přesto spokojenost s poslechem, i já považuji tento díl za zdařilý, až na ty holky...

Senza Jenka
23.02.2022 5 z 5

Tohle se mi líbilo. Když odhlédnu od hloupých scének mezi děvčaty a jejich málo uvěřitelné cesty pro pomoc, bylo to svižné, napínavé a zajímavé. Škoda, že po příchodu hraničářů ustoupil císař trochu do pozadí, ale jak bylo zdůrazněno - ač sendži, nebyl vlastně bojovník.
Kniha nepostrádá tradiční mouchy - kolísání kvality příběhu, průhlednost zápletek (pročpak asi na začátku tak pečlivě přihlíží cvičení vojska v Toskanu, že?!!), slabší dialogy a trochu šablonovité postavy. Ale je to jedna z těch dobrých.