Císař Nihon-džinu
Hraničářův učeň série
Horác by se coby vyslanec v cizí zemi neměl vměšovat do vnitřních záležitostí – ale nedokáže nečinně přihlížet, jak se křivopřísežný šlechtic pokouší uchvátit trůn. Horác odjel s vojenským poselstvím ke dvoru císaře Nihon-džinu. Od té doby už uplynuly celé měsíce, a on se dosud nevrátil. Pak Evanlyn dostane zprávu, že v Nihon-džinu vypuklo povstání sendžiů proti právoplatnému císaři a Horác se rozhodl zůstat a postavit se na stranu svrženého panovníka. Evanlyn si dělá o Horáce starosti a ve společnosti Willa, Alyss a Halta se mu vydá do Nihon-džinu na pomoc. Zatímco Horác a Will se pokoušejí vytvořit z nihondžinských lesních dělníků vojenskou sílu, která by dokázala čelit dokonale vycvičeným sendžiům, Evanlyn a Alyss musejí překonat dlouho trvající vzájemné soupeření a hledat pomoc u tajemných horalů na severu.... celý text
Originální název: The Emperor of Nihon-Ja, 2010
Komentáře knihy Císař Nihon-džinu
Výborná audiokniha k vaření! Po předcházejícím dílu jsem si dala nutnou pauzu, s o to větší chutí jsem teď poslouchla. Pravda, postava ušlechtilého císaře se mi zdála trochu moc dokonalá, ale jinak děj neostrádal napětí, a také konečně vyjasnění některých vztahů. Asi nemusím dodávat, že knížku musíte brát s nadhledem, je to dobrodružný román pro mládež, nikoli realistický historický román. Tím se vracím na začátek - skvělá audio k dopoledni vkuchyni!
(SPOILER)
Tento díl patří hlavně Horácovi a objevování zvyků země Nihon-džinu, což byla milá změna. Jen jsem trochu pochybovala o tom, jestli se jako královský rytíř může tak snadno postavit na jednu stranu ve válce v cizí zemi (když nejsou spojenci), aniž by měl svolení svého krále.
Poprvé vidíme Evanlyn (vážně si korunní princezna může vyjet do válkou zmítané země, kde nikdy předtím nebyla?) a Alyss dohromady na jedné misi. Jejich žárlení a rozepře byly skvělou součástí děje. Naopak jejich úkol byl dosti nebezpečný a nakonec i docela zbytečný. Než Hasanuové přišli, byla už bitva stejně ukončena.
Samotná bitva byla skvěle popsaná - nové bojové taktiky i zbraně. Potěšilo mě hlavně zapojení řeckých a římských obranných formací - falangy a želvy.
Opět povedený díl série. Oceňuji zejména první dvě třetiny knihy, s tou poslední jsem trochu bojovala. Bylo to zvláštně natahované a role dvou dívek trochu umělá. Ale jako další pohádkový příběh to bylo příjmné.
(SPOILER)
Já si nemůžu pomoct, navzdory zajímavému tématu a hezké zápletce, tohle bylo divný. Vlastně to tak trochu popíralo všechno, co dávalo předtím na té sérii dávalo smysl a bylo fajn. Kdyby to byl JEN příběh Horáce, který byl kde byl (jakkoliv nechápu, kde se tam toto nové "strašnědaleké" císařství zjevilo, natož aby měli diplomatické styky - rozumějte, Anglie a Japonsko?), bylo by to asi hezké. Ale představa, že se jim tam něco potento, něco, co se vlastně Araluenu ani tak netýká, a z druhé strany světa přijede celostátní problém s tisícihlavými armádami řešit záchranná četa ani ne deseti hrdinů vč. princezny Evanlyn (která předtím nemohla ani za humna, aniž by tatíkovi praskla cévka), je směšná. Zkrátka nucené spojení všech hlavních hrdinů, kteří jedou ukázat Horácovi, že se bez nich neobejde, a taky ve stylu Posledního samuraje vysvětlí těm romantickým, ale přece jen trochu zaostalým Japon.. pardon, Nihondžiňanům, jak se věci mají dělat jinak a lépe. Hele co umíme mi nadřazení bílí koloni... návštěvníci, a jak nás potřebujete! Je to kniha o adorování nám známých postav. O tom, jak je všichni milují. Je to kniha plná prázdných pasáží, v nichž nejde o děj, ale o to, aby ty postavy dostaly svých 15 minut slávy - i kdyby šlo jen o to, že stojí u zábradlí. Kniha opakující pořád dokola ty samé už známé vtipy a věci - haha, Haltovi je blbě na moři, haha, vtípek s přilbou. Je to kniha, která dobré vtípky nebo nápady pro jistotu zopakuje nejméně desetkrát, kdyby to čtenář jako nepochopil - zdravíme nekonečně se opakující zmínky o přezdívce Horáce a potom Willa.
Poslouchali jsme to celou cestu do Chorvatska a zpět, a je to první kniha, u které jsem vypínala pozornost. Dětem se to líbilo, jsou nenároční. Já bych ocenila, kdyby se smrskla tak na třetinu své velikosti a autor příště zkusil nějaké uvěřitelnější spojení se sousedy, kteří jsou trochu... blíže. Protože však vím, že v budoucnu se tam vyskytnou i Indiáni, mávám zklamaně rukou a doufám, že na další dovču seženu něco lepšího. Třeba Podkina.
Príbehy hraničiarov z Araluenu - 10. diel!
Cisár Šigeru: „Lidé uvěří polopravdám a překrouceným skutečnostem, pokud zapadají do toho, čemu oni chtějí věřit. Pokud jsou odrazem jejich obav.“
Hodnotím a píšem po 17. dieloch série „Hraničiarov učeň“, ktoré som doteraz absolvoval. Nebudem riešiť, kto by to mal čítať (počúvať), komu je celá séria venovaná, kto má právo ju hodnotiť, atď. Pustil som sa do toho v rámci letného oddychu a relaxu, a to vyhľadávam aj u kníh, do ktorých sa „obujem“. Jednoducho - chce to kľud a pohodu. Toho trápenia a nervozity je doma i všade okolo až nad hlavu…
Horác: „Je trochu pozdě začít si dělat starosti, co se stane, když se přidáme na něčí stranu. Bojím se, že já už to udělal.“
Hraničiari strážia poriadok a dodržiavanie zákonov v kráľovste Araluen. Pri ich príbehoch a dobrodružstvách som si oddýchol a zabavil sa. Láska, priateľstvo, hrdinstvo, odvaha, zmysel pre spravodlivosť, ale aj intrigy, nenávisť, zloba, túžba po moci. Kvitujem, že tej fantasy tu bolo všeobecne poskromne, čo mne osobne vyhovuje viac. Páčil sa mi nadhľad, jednoduchosť textu i humor, ktorý tieto príbehy okysličil a obohatil. Nechápem lamentovanie niektorých „odborníkov“ nad zabíjaním zvierat, aj keď zjavne išlo predovšetkým o potrebu potravy a prežitia. A čo sústavné mlátenie a zabíjanie ľudí medzi sebou - lukmi, kušami, dýkami, kópiami, mečmi, oštepmi - to neprekážalo!? Také pokrytectvo sa len tak nevidí. Samozrejme, mnohé by sa dalo ešte okecať z tej i onej strany. Jeden príbeh lepší, iný menej vydarenejší, ale so sériou ako takou vyjadrujem všeobecnú spokojnosť…
Cisár Šigeru Horácovi: „Ty a já budeme pořád spolu. Stačí, když nahlédneš do své mysli a do svého srdce, a najdeš mě tam. Nikdy na tebe nezapomenu.“
Při hodnocení této knihy musím vzít v potaz, že opravdu nejsem cílovka a kdybych to hodnotil v době kdy jsem byl cílovka patrně by to mělo krásné 4/5 a to ze dvou důvodů 0,5 bodu dolů za zbytečnou délku a za Horáce, který dokáže být výborně až geniální, ale jen pokud se to hodí do příběhu. Jak mile příběh potřebuje naivního siláka je nám samozřejmě k službám + se v příběhu objeví pár nelogičností (např. Ani největšímu spojenci nebudu ukazovat jakým způsobem bojuje má armáda). A dostáváme se k tomu že pokud máte zkušenosti z historickými romány kde se strategie boje řeší a to docela dost tak musím zde dát 3,5 hvězdy a víc ne. Knize bych ledacos odpustil a dal 4,5 ,kdyby byla znatelně kratší a to alespoň o 100 stran.
Desáté dobrodružství hrdinů z Redmontského léna v království Araluenu se odehrává v daleké zemi, ve které naši hrdinové čelí novým a neznámým výzvám. Děj je opět čtivý a příběh sám o sobě napínavý. Můžu jen doporučit.
(SPOILER) Poslouchala naše desetiletá dcera, díl se jí celkem líbil, ale naprosto odsuzuje, jak ty dvě holky zabily vzácného sněžného tygra, takovou zaostalost nedokáže pochopit. Jinak jí v sérii chybí zvířata, kromě koní a psa se tam prý zvířata objevují jen jako jídlo, a to jí vadí.
(SPOILER) Výborná kniha z výborné série. Podle autorových stránek předposlední z první série Hraničářova učně. Kniha plná zajímavých míst, taktik, postav. Nabízí plno zážitků - napínavých, usměvných, strašidelných i smutných. Vypadá to, že se našim hrdinům konečně výjimečně poštěstilo a dočkali se i práce s přesilou (i když jen na chvíli) a nejen proti ní :))
Desítka... S Hraničářským učněm Willem a celou "partou" okolo jsem strávila prostřednictvím Matouše Rumla nespočet báječných hodin, nejen o prázdninách.
Směju se, jak mylně jsem při ochutnávce prvního dílu hraničářské ságy předpokládala, že mi bude stačit vědět, o čem tahle dobře hodnocená série je. Nestačilo. Chtěla jsem i vědět, jak to bude dál. A dál. A...
Nevymýšlela jsem. Respektovala jsem, že Flanagan píše pro děti a mládež, a že to má svá pravidla. Nevadilo mi to. Naopak. Byla jsem mu vděčná, jak skvěle to dělá. Brala jsem si z příběhu své, poslouchala a užívala si. Moc nás to s mým mužem :) bavilo.
Desátý díl, Císař Nihon-džinu, ukončuje jakousi první etapu; a tak možná vykazuje určitou míru klopotnosti ve snaze důležité linky naráz uzavřít. No a co? Tak se prostě člověk v některých místech v duchu shovívavě pousměje a neřeší to. Jak by to asi jinak mělo skončit? :))
Já byla ráda, že i v - pro mě - posledním příběhu nic nechybělo. Napětí, zápas o spravedlnost, síla pospolitosti, humor. A všechno to nějak umocnili Horác, Nihon-džinu a to, co se mezi nimi stačilo odehrát.
Tak dík - a zase někdy!
Další super díl. Nové prostředí, nové postavy, odvaha, přátelství, věrnost, láska. Vše, co má příběh mít. Jen mi přijde, že ač má celý příběh opravdu obsáhlý děj a jsou v něm podrobně popsány postavy, druhy bojových technik jednotlivých národů apod., tak ten konec je tak nějak vždy uspěchaný.
Ale možná je to jen můj dojem. Každopádně jdu na další díl :)
Tenhle díl patřil asi mezi mé top 3. Opět vtáhne do děje. Velmi zajímavé a kvalitní čtení pro dospělé i starší děti.
Další skvělý napínavý díl. Tentokrát měly velkou roli i dívčí hrdinky. Děj rychle ubíhal a celkově se kniha četla velmi dobře.
Každý další díl se mně líbí víc a víc. Zajímavé je, že se mění neustále prostředí a můžeme si představovat, kde se zrovna hlavní postavy vyskytují podle reálného světa.
Čím víc se hlavní postavy znají, tím víc vzniká vtipných poznámek mezi sebou. Často se směji pichlavým průpovídkám.
Úžasně propracovaný je i děj, je to moc povedená série.
Jako u každého dílu Hraničářova učně 5/5 hvězdiček. Suprový napínavý děj, plánování útoku, krásně popsané prostředí a vývoj postav. Druhou polovinu knihy jsem přečetl za 2 dny v práci, protože jsem prostě musel vědět, jak to dopadne :D Za mě super a těším se na další díl.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
přátelství, kamarádství láska rytíři australská literatura pro mládež hraničáři povstání pochody válečná strategie fantasyJohn Flanagan také napsal(a)
| 2008 | Rozvaliny Gorlanu |
| 2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
| 2012 | Vyděděnci |
| 2008 | Hořící most |
| 2014 | Královská hraničářka |

79 %
91 %

(SPOILER) Tento díl byl takoví zvrat. Jsou stejně dobrý, ale mám pocit, že ten díl nemá takovou hloubku, nápadivost a originalitu. Teď jsem to ohodnotila blbě, ale tak jsem to nemyslela.
Příběh na začátku vypadá klidně a, že se Horác vrátí a bude si žít super život.
Upřímně ne.
Jakmile se tam objeví George byla jsem šťastná, protože tam hoooooodně dlouho nebyl.
Pak ho samozřejmě autor nějakým způsobem odehnal. To mi zas tolik nevadilo.
Jakmile mluvil Císař chvíli jsem to potichu četla s asijským přízvukem.
Bylo to vtipné.
Doporučuji.