Hrabě Monte Cristo. Kniha první. Díl 1/2 (třísvazkové vydání)

Hrabě Monte Cristo. Kniha první. Díl 1/2 (třísvazkové vydání) https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207465/bmid_hrabe-monte-cristo-kniha-prvni-dil--207465.jpg 5 407 51

Pro své okolí je Edmont Dantés úspěšný muž, věrný snoubence Mercedes a oddaný otci. Nenávist, sobectví a chamtivost Dantése zabíjí: vězeň z pevnosti If je ztracen. Touha po svobodě, přátelství s abbé Fariou a bohatství zrodí Monte Crista, symbol romantického ideálu, synonymum pro spravedlnost. Villefort, Danglars, Caderousse v něm poznají démona pomsty. Monte Crista určuje zrada. Monte Cristo znamená sílu a sebevědomí. Monte Cristo je podobenstvím o nekonečné moci peněz. Zosobuje velkolepé dobrodružství života, oslavuje mimořádného jedince. Monte Crista naplňuje očistná láska. Třídílný román Hrabě Monte Cristo je snad i fiktivní autobiografií Alexandra Dumase staršího, v níž skryl autor to, čím a kým chtěl být.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Le Comte de Monte-Cristo , 1844


více info...

Přidat komentář

PitoR
29.03.2024 5 z 5

Gróf pomsty – 1. diel!
V každej dobe i spoločnosti sa nájdu tchori, ktorí sa neštítia ničoho, ani tých najohavnejších skutkov, len aby v konečnom dôsledku profitovali. A je úplne jedno, či je na čele spoločenstva kráľ, cisár, prezident alebo ministerský predseda. Koľko cynizmu a zloby musí byť v takých jedincoch, keď neváhajú klamať, podvádzať a bez mihnutia oka poslať do väzenia nevinného človeka?!
Skvelý román – klobúk dole, pán Dumas!!!!!

heavy66
26.12.2023 5 z 5

Nesmrtelný příběh lásky, černé zrady a rafinované pomsty, o které mstitel zjistí, že byť za studena, není zdaleka tak sladká, jak si představoval. Tento literární klenot mnohokrát čelil výzvě filmařů. Za mě žádná verze, včetně natahovaného seriálu s Gérardem Depardieu a Ornellou Mutti, nedokázala pojmout složitost a bohatost Dumasova textu!


Margherita_N
14.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Dlouho jsem tuhle klasiku odkládala, ač jsem si před pár lety koupila nádherné třísvazkové vydání v ozdobné krabici. Teď konečně nastal čas Monte Christa a po pár stránkách mi bylo jasné, že nebyl důvod se bát, že půjde o těžce stravitelnou literaturu. Čte se to samo, děj plyne bez zbytečného zastavování se u detailů, je to tak akorát svižné a současně napínavé. S Edmondem Dantesem se setkáváme jako s naivním mladým námořníkem, který věří, že svět je dobré a spravedlivé místo. A naději neztrácí ani po svém zatčení, kdy má ještě chvíli pocit, že se ten strašlivý omyl, který ve skutečnosti byl připraveným plánem žárlivce, vysvětlí. Naděje ho opustí ve vězení pevnosti If, kde jsem takzvanou jeho celu před čtyřmi lety navštívila a tehdy jsem si slíbila, že si Dantesův příběh přečtu. I díky tomu, že jsem viděla místa, o kterých Dumas píše, že jsem navštívila Marseille, ale i třeba často zmiňovanou Neapol, je mi příběh ještě bližší. Konec slibuje úplně jiné směřování druhého dílu, protože Dantes je stále v nejlepších životních letech, ani dlouhé vězení ho tedy nezlomilo a z pokusů o sebevraždu je plán zcela opačný. Námořník sebere veškerou sílu, která v něm zbyla, a rozhodne se, že zbytek života v kobce nestráví. Kromě toho, že by rád věděl, co se stalo s jeho nejbližšími, má ještě další motivaci, jeho přítel z vedlejší cely mu svěřil tajemství, které by mu mohlo život uprchlého vězně velmi ulehčit.

zipporah
17.04.2023 4 z 5

Dumasovka dumasovská:) Výborné čítanie, väzenie som prežívala s budúcim grófom, dávala som tipy, koľko to bude času, ale neprezradím a tip bol nesprávny :D Atmosféra super, dialógy francúzskej smotánky - azda to je najväčšia doména Dumasa. Cítim, že druhý diel bude v tomto smere silnejší.
Prihadzujem pár citátov, ktoré sa mi páčili:

V politike, môj drahý, vieš to predsa práve tak dobre ako ja, nie sú ľudia, ale myšlienky, niet citov, ale sú iba záujmy, v politike sa nezabíja človek, ale odstraňuje sa prekážka, to je všetko.

Vždy som sa väčšmi bál pera, fľašky s černidlom a hárka papieru, ako šable a pištole. Caderousse

Nešťastie prehlbuje ľudský um. Väzenie ma donútilo sústrediť sa na jeden bod a vypäť všetky svoje schopnosti. Zrážali sa v úzkom priestore, a ako vieš, zo zrážky mrakov vzniká elektrina, z elektriny blesk, z blesku svetlo.abbé Faria

vierak
04.12.2022 5 z 5

Dlho som váhala a obchádzala toto dielo v našej knižnici, až som jedného dňa nemala čo čítať, tak som Gróga Monte Christo skúsila. Spočiatku nuda. Edmont Dantes bol podrobne opisovaný a zrada na ňom spáchaná vykresľovaná do detailu. Dielo ma začalo strhávať až po stretnutí s Abbé Farriom. Po vyslobodení z pevnosti Iff som sa už od knihy nevedela odtrhnúť.
Ten príbeh všetci poznáme. Je o zrade a pomste, ktoré mi nie sú vlastné, čo bol možno dôvod, prečo som sa do čítania nehrnula. Román ma však nesmierne prekvapil svojou spletitosťou, množstvom postáv a charakterov i s nimi súvisiacimi dejovými líniami. Spoločne vytvárajú úžasnú symfóniu, ktorá vás prenikne do hĺbky. Kochala som sa neuveriteľnou skladbou Dumasových viet. To naozaj treba zažiť.
Po rokoch som si pozrela film a ostala som znechutená, o koľko bohatstva pripravil lenivého diváka. Usilovný čitateľ však nepríde o svoju odmenu.

danny_21
13.10.2021 5 z 5

Kdo by neznal klasický slavný dobrodružno-dramatický příběh hrabětě Monte Christa, jako by nežil. Láska, zrada pletichy, rafinovaná pomsta která chutná nejlépe servírovaná za studena. V prvním dílu sledujeme především osudy námořníka Edmonda Dantése, který díky závisti a udání tří soků účetního Danglára, vojáka Fernanda a prokurátora de Villeforta v kariéře a lásce odsoudí mladíka k doživotnímu zapomnění v kobce pevnosti If, ze které není úniku, ale naděje umírá poslední ... - 90 %
Druhý díl se věnuje Edmondově přeměně v Hrabětě a ostatních alter eg a pomaličku připravuje půdu k velkému plánu vendetty - 85 %

Kutcho
18.06.2021 5 z 5

Kniha ma prekvapila vo viacerých veciach.
Za prvé, ako rýchlo došlo k Dantesovmu zatknutiu. Za druhé, ako pomerne rýchlo došlo k jeho k úteku. Za tretie posledná časť, kedy sa príbeh viac venoval iným postavám a Gróf Monte Cristo bol iba občas vystupujúca postava. Rozumiem tomu, že to bola príprava na ďalšie udalosti v príbehu a v konečnom dôsledku sa mi táto časť páčila, len je to trochu rušivé, keď čítate o nejakej postave, pripravujete sa spolu s ňou na pomstu a zrazu sa pozornosť obráti k iným ľuďom, ktorí zo začiatku nemajú s hlavnou postavou nič spoločné.
Gróf Monte Cristo je výborná postava, jeho prerod bol urobený precízne a až ma zarážalo, aký zostal Dantes, predtím milý a priateľský mladý muž, vypočítavý a chladnokrvný.
Samozrejme pasáž z väzenia, plánovanie úteku ako aj samotný útek boli najlepšie časti knihy, a trochu som si prial, aby to trvalo dlhšie, ale na druhej strane kniha neobsahuje vatu a zbytočne sa nezdržiava nepodstatnými vecami.
Teším sa na ďalšie diely.

Pavlaj
01.05.2021 5 z 5

V prvních dvou knihách se z námořního důstojníka Edmonda Dantese stává nejdřív vězeň č. 34, pak uprchlý trestanec, Simbád Námořník a nakonec hrabě Monte Christo. Dumas pěkně popisuje dobové zvraty, společnost rozdělenou na royalisty a bonapartisty, jak jedni byli v klatbě, když ti druzí stoupali nahoru, a druhý den bylo najednou všechno obráceně. Paralely, které platí i po dvou stech letech. Nejpůsobivější částí je život vězně v pevnosti If, vztah s abbém a útěk. Část z Říma, kde se v příběhu objevuje spousta nových postav, mě bavila o dost míň, ale pro pochopení děje v dalších dílech je nezbytná.

jirka9453
26.04.2021 5 z 5

Klasika a povinná součást každé knihovničky.

keiko33
17.02.2021 5 z 5

Pribeh Montechrista som dlho odkladala, co bola chyba. Aj po tolkych rokoch ma co ponuknut citatelovi.

Artim
31.01.2021 5 z 5

Konečně jsem našel historický román, který se svou kvalitou přibližuje Waltariho Egypťanu Sinuhetovi.
Příběh notoricky známý, není třeba komentáře. Těším se na druhou knihu!

Dédečko75
16.01.2021 5 z 5

No tenhle spisovatel, co víc říci, kdykoliv si od něj přečtu a tohle je ještě top

rosalee3974
13.11.2020 5 z 5

Jelikož si na romány z 19. století potrpím, byla jsem i z Monte Crista patřičně nadšená. V první části knihy se děj sice poněkud táhne, nicméně trpělivý čtenář si přijde na své.

Traktorista
18.09.2020

Vyprávění, které vás nutí číst pořád dál a dál.
Kniha je výjimečnou sondou do duše vězně.
Tak moc mě bavila, že jsem kolikrát ani nevečeřel, a to je co říct.

HŠ
30.08.2020 4 z 5

Prvními dvěma třetinami prvního dílu jsem se docela prokousávala, pak už to má spád. Těším se na pokračování.

Páájinka
14.07.2020 5 z 5

Boží. Propracované. Skvělý vypravěč.

Bohousremek
05.06.2020 5 z 5

Neodolal jsem a musel se znovu podívat na stejnojmenný film.

Nyangumi
15.05.2020 5 z 5

Stálice v mojí knihovně. Přečteno několikrát. Musela jsem si koupit všechny tři knihy, protože mi přišlo blbý, dokola si to půjčovat. Tenhle román bych si vzala na opuštěný ostrov.

Atanone
04.03.2020 5 z 5

Ten příběh má v sobě všechno. Lásku, zradu, pomstu, spravedlnost i nespravedlnost, posedlost, osud... Naprosto souhlasím s evelýny ohledně Jeana Maraise. Děsí mě snahy udělat z tohoto příběhu něco víc, pojmout ho "jinak", naroubovat na něj věci.
Nechte ho být, páni filmaři a radši vezměte do ruky originál

KristinTj
01.03.2020 5 z 5

Znovu a znovu můžu číst Dantesův příběh. Je to jako sen, o kterém nevíte, že se vám zdá. A po probuzení máte chuť vydat se do 19. století, užít si karneval v Římě, nechat se najmout na podloudnickou bárku a nahlédnout do pokladů abbého Farii. Pro mě nejspíš jakási archetypální vazba námořnická, což se mi do letošní výzvy naramně hodí...