Hrabě Monte Cristo 3 (třísvazkové vydání)

Hrabě Monte Cristo 3 (třísvazkové vydání) https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152617/bmid_hrabe-monte-cristo-3-152617.jpg 5 283 19

Třetí svazek obsahuje 5. a 6. díl. Pro své okolí je Edmont Dantés úspěšný muž, věrný snoubence Mercedes a oddaný otci. Nenávist, sobectví a chamtivost Dantése zabíjí: vězeň z pevnosti If je ztracen. Touha po svobodě, přátelství s abbé Fariou a bohatství zrodí Monte Crista, symbol romantického ideálu, synonymum pro spravedlnost. Villefort, Danglars, Caderousse v něm poznají démona pomsty. Třídílný román Hrabě Monte Cristo je snad i fiktivní autobiografií Alexandra Dumase staršího, v níž skryl autor to, čím a kým chtěl být.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Sfinga
Originální název:

Le Comte de Monte-Cristo , 1846


více info...

Přidat komentář
denib
denib
03.10.2023 2 z 5

Napíšu komentář ke všem třem svazkům najednou, protože hodnotit je zvlášť mi moc nejde. A koukám, že půjdu proti proudu. Vlastně bych potřebovala dát hodnocení dvě - jedno výborné za námět, příběh a fantazii autora. A jedno špatné za to, jak to je poskládané a napsané. Bavila mě vlastně jen část z vězení a slavný útěk. U toho jsem si říkala, že to je super kniha. Jenže to byl jen začátek a co zbytek? Ten je pro mě nudný, zdlouhavý a nevím, asi melodramatický. U některých částí jsem si říkala, že vlastně nevím, proč v té knize jsou. Částečně to je určitě dobou, která podobný styl psaní vyžadovala. Ale takový Hugo nebo Zola zvládli výborně psát i bez přehnaného patosu. A teď mě prosím neukamenujte všichni ti, co si myslí, že klasika se musí líbit :-)

zipporah
zipporah
20.07.2023 4 z 5

Z celej trilógie najpútavejšia pasáž je bez pochýb čas strávený v Ifskej pevnosti v prvej časti... Musím sa však priznať, že od Dumasa ma viac bavil Kráľovnin náhrdelník a som rada, že som toto dočítala. Ako oddychovka je to fajn. Vnímam tu silný kontrast medzi štýlom Dumasa, ktorý je taký teatrálny a dosť divadelný pri emočných scénach, zatiaľ čo Hugova práca so slovom v čase odhaľovania emócií je omnoho desivejšia a stručná ako kameň na zemi. V tom je celý paradox, kameň kričí viac než ľudské ústa (Dumas) a o tom je celý Hugo. Neviem sa dočkať Bedárov.


Margherita_N
Margherita_N
19.06.2023 5 z 5

Dantes má nejen peníze, ale i šlechtický titul, a může se tak nepoznán stát vykonavatelem vlastní spravedlnosti nad těmi, kdo mu vzali všechno, co v životě měl. Bála jsem se, že už se nikdy nevrátí k sobě samému, ale Edmond si i po všech utrpeních našel cestu zpátky do svého nitra. Moc hezky napsané.

danny_21
danny_21
08.11.2021 5 z 5

Kdo by neznal klasický slavný dobrodružno-dramatický příběh hrabětě Monte Christa, jako by nežil. Láska, zrada pletichy, rafinovaná pomsta která chutná nejlépe servírovaná za studena. Pátý a šestý díl uzavírá tuhle ságu, Edmond dosáhne své důmyslné pomsty nad svými někdejšími protivníky na které se nabalí i další obětí z řad všech tří rodů, autor se vyhnul i očekávanému finále, takže za mě mimořádná kvality a jedno t těch klasických děl, které nestárne - 90 %.

Kutcho
Kutcho
09.07.2021 5 z 5

Takmer celá kniha sa zameriava na vytúženú pomstu, takže a čitateľ si príde na svoje. Čo ma prekvapilo na týchto knihách a čo zároveň aj oceňujem je nevyzpytateľnosť deja a povahu Grófa Monte Crista. Viacero nevynných ľudí potrestaných je, a niektorí vinníci nie až tak, ako by si zaslúžili.
Postava Monte Crista je chladnokrvná a vypočítavá, aj keď ukázala aj trochu výčitiek svedomia. Záver opäť trochu iný ako by sa dalo čakať, ale a vďaka tejto netradičnosti je toto dielo také výnimočné.

Artim
Artim
26.04.2021 5 z 5

Strhující završení! Naštěstí jsem si nepamatoval filmové zpracování, takže jsem si tu pomstu vychutnal až do konce.
Nakonec na mě ale nepůsobila nejvíce ta rafinovanost a chladnokrevnost postupného dopadání kladiva pomsty, ale spíše ony pochybnosti, lidskost a láska na druhé straně Monte Cristovy proměny, vlastně to, že pomstě, které věnoval celý svůj nový život, nepodlehl a dokázal navázat na svůj život Dantesovský. Že dokázal z temnoty vyjít opět na světlo boží.

jirka9453
jirka9453
26.04.2021 5 z 5

Přečíst by měl každý.

Dédečko75
Dédečko75
25.01.2021 5 z 5

To si dám kdykoliv znovu

KristinTj
KristinTj
11.08.2020 5 z 5

S věkem člověk cítí více pochopení, více smutku i více naděje. Šťastná Haydée...

Páájinka
Páájinka
25.07.2020 5 z 5

Nádherně promyšlená kniha. Dumas je opravdu skvělý spisovatel. Jsem zvědavá, jak to všechno dopadne.

Miroslav077
Miroslav077
02.03.2019 3 z 5

Priemer

žvejka
žvejka
17.02.2019 3 z 5

Celá série určitě stojí za přečtení. Je to krásný příběh plný pečlivě promyšlených zvratů. Z Monte Christa místy až mrazí.

Kuža007
Kuža007
25.11.2018 5 z 5

Stejně jako u Mušketýrů velkolepé zakončení příběhu Mercedes s Edmontem Dantesem.

Lessana
Lessana
13.09.2018 5 z 5

Dych berúci záverečný diel! Všetko do seba zapadá, všetko sa vysvetlí, zlo je potrestané a... čitateľ až nemôže inak, len priať Danglarsovi, Fernandovi, Villefortovi i Caderoussovi to, čo si svojím podliackym konaním zaslúžili. A to, že Edmond Dantes vzal na seba podobu toho, kto vyťahuje hriechy z minula, aby za ne prevzali zodpovednosť vinní, to nie je pomsta. Edmondova duša bola prišľachetná na takéto márnosti. Jednoducho cítil, že musí spravodlivosti trochu pomôcť. On si však ruky nezašpinil. Krivákov dostihol trest za hriechy, ktoré spáchali oni sami. A Edmond našiel pokoj duše. Veľmi som mu priala čistú Haydée a som rada, že Dumas mu ju doprial tiež, keďže vedel, že podobné priťahuje podobné. A že Dantes by nenašiel naplnenie vo vzťahu s Mercedes (po rokoch), keďže ona už bola pošpinená...
Musím si zadovážiť vlastné knihy Grófa Montecrista. Nesmú chýbať v našej knižnici! :)

dia.riedl
dia.riedl
28.01.2018 5 z 5

5. a 6. díl od začátku sviští. Vždy mi přejelo po zádech mrazení, když se postavy dovídaly pravdu.
Jen konec byl trochu natahovaný.
Nevím, co víc říct, než to, že mě kniha naprosto dostala, všechno jsem prožívala s Edmondem, tu zášť, pocity zadostiučinění.
Výborné dílo!

marcela6183
marcela6183
15.07.2015 5 z 5

Pro mne zůstává kniha komplexním vyprávěním úchvatného příběhu zrady, bolesti a rafinované pomsty.
Viděla jsem z dálky ostrov If, prošla jsem se po Marseille, navštivila jsem Paříž... a všude jsem si vždycky vybavila - tady chodil Monte Christo. I tohle dokáže dokonalá kniha. Takže pro všechny tři díly mám tentýž komentář, stejné hodnocení a totožné resumé.
Pokud chcete dobrodružství, příběh a psychologii, vezměte Monte Christa a čtěte. Nebude to na večer. Nebude to oddychovka, ale budete mít radost.

Yorika
Yorika
22.02.2014 4 z 5

Skvělé vyvrcholení příběhu.Dantes se konečně dočká své pomsty a ta je opravdu sladká.Geniální Dumasovo dílo.

Jack Bauer
Jack Bauer
02.11.2013 5 z 5

Jeden z mých nejoblíbenějších historických románů. Různé filmové podoby jsem viděl několikrát snad všechny, nikdy si tento obehraný příběh točený stále dokola a nová filmová zpracování nenechám ujít. Pomsta je naprosto dokonalá, takhle bych se mstil všem politikům a kriminálníkům, aby poznali to utrpení co způsobují jiným. Šibenice by byla pro ně vysvobozením.

Habet
Habet
26.03.2011 5 z 5

Nemohla jsem spát, dokud jsem to nedočetla... a přitom, jak je to dlouhé, mě to málem zabilo. Obdivuji Dumase za tento román... Ačkoliv konec je na dnešní dobu dost... zvláštní :-) Nedivím se moc, že ve filmové adaptaci jej změnili. Ačkoliv tam změnili skoro všechno (kupodivu duše zůstala stejná).