Hrabě Monte Cristo

Hrabě Monte Cristo https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234832/bmid_hrabe-monte-cristo-mZi-234832.png 5 83 9

Výchozím textem pro vydání této knihy je edice z roku 1929 - vydavatelství Henning Franzen. Osudovou souhrou nepříjemných náhod je mladý lodní důstojník Edmond Dantes bez soudu uvězněn v krutém žaláři tvrze If. Po čtrnácti letech zoufalství a beznaděje, mu zabliká světélko naděje. Po smrti jediného přítele abbého Farii se převlečený do jeho rubáše nechá hodit do moře. Útěk se podaří a Dantés naplánuje pomstu všem, kteří mu ublížili. Hrabě Monte Cristo je spolu se Třemi mušketýry jednou z nejvýznamnějších a nejznámějších Dumasových knih, ve které autor mistrovsky vylíčil barvitou historii Francie první poloviny devatenáctého století a zároveň kriticky poukázal na nešvary tehdejší společnosti, které jsou od těch dnešních téměř k nerozeznání. Román je v naší zemi znám také pod názvem Hrabě Monte Christo, ale naše nakladatelství se rozhodlo raději držet skutečného názvu knihy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

Comte de Monte-Cristo


více info...

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 5 z 5

Trvalo dlouho, než jsem ke knize dospěla, ale teď jí musím jen chválit. Je pravda, že chvílemi se může zdát trochu natahovaná, ale za mě jí to neubírá na atraktivitě.

Rihatama
19.02.2024 5 z 5

Edmond Dantes, Mercedes, lodní účetní Danglars, krejčí Caderousse, bratránek Fernand Mondego, královský prokurátor Villefort a v neposlední řadě Abbé Faria, sedm proslulých hlavních postav jednoho z nejznámějších děl Alexandra Dumase st. z poloviny 19. století. Navázala jsem shodou okolností na jiné dílo z téže doby, nedávno přečtenou Bílou velrybu od Hermana Melvilla, jenže Dumas je jen jeden a výsledek srovnání je neúprosný... Ani jeho vlastní syn jej nepředčil. Famózní dílo, s jehož postavami jsem strávila téměř 3 úžasné týdny. I tady se čtenář potkává s námořníky, životem na moři nebo obchodem realizovaným námořními cestami. Příběh je však mnohem propracovanější než Bílá velryba, nádavkem pak obsahuje věrohodný historický otisk doby po pádu císaře Napoleona. Vlastně jsem se nemohla dočkat, až v příběhu nastane čas msty Monte Crista. I když minimálně Caderousse byl původně jen obětí své vlastní chamtivosti, a nikoliv nenávisti k mladému, úspěšnému Edmondovi. Dumas pak mj. precizně vykreslil povahy Italů a Francouzů. Je tak krásně vidět, že ani staletí s jejich mentalitou nic neudělala.

Dumas stvořil poutavý, dramatický příběh postavený na námořníku Dantesovi, vězni pevnosti If, alias Lordu Wilmoreovi, Sindibádu námořníkovi, hraběti Monte Christo nebo Abbé Busonim. Příběh strašné pomsty však není samoúčelný. Dumas nám odkázal hluboké filozofické pojednání o zločinu, vině a morálce postavené na přesvědčení v boží spravedlnost. Tu na zemi reprezentuje anděl zla, vyzbrojený hlubokými znalostmi, vědomostmi a pohádkovým bohatstvím, to vše díky abbé Fariovi, který je současně zbaven naděje a víry v lidskou lásku a dobrotu. A tak Edmont Dantes zemřel, aby se mohl narodit hrabě Monte Cristo. Opět jedno z mála děl, jehož hrdiny jsem nechtěla opustit. A mnohem, mnohem lepší než filmové zpracování. Jediná vada na kráse tohoto nádherného díla jde za českým překladem, resp. komolením italských jmen a názvů římských ulic a památek.


klmonkaa
23.02.2023 5 z 5

Pútavé, trochu nadnesené príhody tajuplného Edmonda Dantesa, ktorý roky systematicky pracuje na svojej pomste za zradu a stratu lásky. Čítam to opakovane už od útleho veku, a vždy sa k tomu vrátim.

Kabuky
31.12.2022 5 z 5

Přečetl jsem jedním dechem.

Aleh
21.05.2022 3 z 5

Klasické dílo o lásce, zradě a pomstě. Kdo by nefandil Edmondu Dantesovi na jeho útěku z vězení z tvrze If. Ač se to zdá být nemožné, přece se to podařilo. A tak se už jako Hrabě Monte Christo vydává pomstít těm, kteří mu kdysi tak moc ublížili. Čtenář má tak možnost kromě samotného příběhu o zradě a pomstě, poznat i část bohaté francouzské historie z doby 1. poloviny 19. století. Líbí se mi i filmové zpracování tohoto příběhu (a měla bych dodat, že e mi líbí dokonce víc než jeho knižní podoba).

andrii24
16.07.2021

Bohatýr srdce. Z citu vyšel jako žebrák. S majetkem. Sám pán msty své. Kdo lačný jeho léček, Jeho temnost zamotá vaším chtíčem, dmoucím se nad límce jisté cti blahé.

Jury
21.03.2021 1 z 5

Takze, muj vytisk je rozdelen na 2 dily...dokousal jsem se na konec 1 dilu a dal nejdu...nechapu to hodnoceni co kniha ma...chapal bych ho kdyby cela kniha byla psana ve stejnem stylu jako cca prvnich 140 stran kdy se pripravoval utek z vezeni a po sleze nasel poklad , to sem byl nadseny a nemoh se od knihy odtrhnout ale pak se to cele nak skopalo kdy se zacli resit jine postavy a nezajimave veci co sou k nicemu vsecko jen ne pomsta protoze sem se v tom uplne ztratil a bylo to mimo...skoda

Martian
10.02.2021

vězeňská část dobrá, zbytek už dost zastaral nebo mě prostě nebavil

Kiwisska
02.12.2015

Moje nejzamilovanější kniha..Četla jsem ji ještě jako dítě a už tehdy mi učarovala. Nikdy jsem se nemohla podívat na žádnou filmovou verzi, protože mi to přišlo tak daleko od knihy, jako kdyby to byl úplně jiný příběh. Nikomu se nemůže povést udělat film alespoň z poloviny tak skvělý.