Hra se stíny

Hra se stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25598/hra-se-stiny-25598.jpg 4 81 17

Napínavý román o lásce a zločinu s psychologickými prvky se odehrává během novoročních oslav v newyorské rezidenci bohatého amerického podnikatele. Ten k sobě pozval 4 přátele z mládí, jimž všem nějakým způsobem ublížil a o nichž se domnívá, že mu z jejich strany hrozí nebezpečí. Dříve, než může dojít k vyjasnění napjaté situace, je tento muž ve svém pokoji zabit. Na pozadí výslechů a retrospektivních vzpomínek ostatních se rodí dramatický obraz šesti osudů, které v jednom z anglických provinčních internátů spojila potřeba přátelství a zničilo sobectví jednoho z nich.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Schattenspiel , 1989


více info...

AlenaF
AlenaF
03.07.2023 3 z 5

Starší román, ale přesto čtivé, zajímavý námět.

m_martina
m_martina
26.06.2023 4 z 5

Knihy paní spisovatelky mám ráda, ale tahle byla trochu slabší. David mi nebyl vůbec sympatický a teoreticky mohl mít každý z těch šesti lidí motiv. Kniha je ale jinak čtivá, proto ubírám pouze jednu hvězdu.


faraonka
faraonka
18.08.2020 5 z 5

Krásný příběh

soukroma
soukroma
28.06.2020 2 z 5

Autorka se inspirovala klasickým společenským románem, který předkládá osudy několika přátel, a detektivním románem záhady zamčeného pokoje, kdy jeden z hrdinů si pozve ostatní a chce zjistit, kdo z nich mu vyhrožuje smrtí. V komorním prostředí se předvídatelně po večeři hned v úvodu knihy stane obětí.
Ovšem zatímco mistři obou klasických žánrů si dokázali literárně a obsahově poradit na polovině stran textu, aniž by cokoli podstatného opomněli, autorka to prostě pojala jako (4+1)v1: každý hrdina si vysloužil svůj pod-román, což mne ale nedokázalo zaujmout natolik, abych vydržela 435 stran hutného textu a dozvěděla se, snad, na konci, kdo Davida skutečně zabil, protože to už pro mne nebylo nijak podstatné (proč - bylo jasné) - stačilo mi vylíčení pár epizod, abych ke všem postavám pojala zhruba stejnou nechuť. Bez lítosti odloženo.

Pozn.: zase jednou se překladatel hrubě nestrefil kvůli zásadní neznalosti kontextu:
"...z dob Olivera Cromwella a Mayflowerové." - Mayflower sice byla ženského rodu, ale nebyla to osoba, byla to veleznámá a veledůležitá loď!
(Skoro stejný ohavný omyl - asi né zrovna této autorky - jako "zavoláme Langleyho"!)

orinka3
orinka3
16.08.2019 5 z 5

Vkusně napsáno. Psychologický ponor do duší někdejších kamarádů. Autorka nic neošidila, každá postava je vykreslena velmi podrobně. A každá by měla téměř svaté právo Davida připravit o život. Ale ani ten není žádný klasický padouch - svým způsobem je obětí také. Není to detektivka, ale spíš psychologické drama. Čte se skvěle, čtenář soucítí s každou postavou. Je smutné, kolik lidí touží po prostém štěstí a uznání, a kolika vyvoleným se ho dostává - tady vlastně nikomu.

haski
haski
14.09.2018 3 z 5

Psychologický román s detektivní zápletkou. Zajímavě popsané postavy, ale trochu těžkopádné. Ze začátku jsem si pletla postavy a chybělo mi tam něco, co by mě nutilo číst dál a rychleji. Všechno bylo od začátku nějak zřejmé. Moc mě to nenadchlo.

bábuška
bábuška
14.04.2018 5 z 5

Tahle kniha mě opravdu mile překvapila. Pět přátel, každý z nich má svá trápení i své touhy a navzájem jsou ochotni jeden druhému pomoci. A když opravdu dojde k tomu, že občas některý z nich v kritické situaci pomoc potřebuje, jeden z nich vždy zklame a tím si pomalu buduje vůči sobě ztrátu přátelství a nakonec i nenávist. V průběhu příběhu se řeší jeho vražda při společném setkání. Mohu vřele doporučit i dalším čtenářům.

Tina20
Tina20
19.11.2017

Já opravdu nepochopím, proč tolik lidí do komentáře píše, kdo byl v knize zabit, kdo byl vrahem.. Jdeme si sem přeci pro tip na čtení, pro doporučení. Ne aby jste nám knihu "zrušili" tím, že napíšete, jak dopadla. Bohužel tuhle si už určitě nepřečtu.

konicekbily
konicekbily
08.08.2017 3 z 5

U Charlotte si nejsem nikdy jistý, zda kniha je více o ženách, nebo krimi. Toto je blíže červené knihovně. Vzpomínky na minulost bývají bolestivé, i nezapomenutelné, ale někdy překvapí i nečekaná přítomonost.

alena50
alena50
20.05.2017

Kniha velmi feministická. Všichni muži slaboši. Od autorky jsem četla Šmíráka, který mě úplně dostal. Toto jsem dočetla pouze z toho důvodu, že nedočíst knihu je neúcta ke knihám.

SimonaP
SimonaP
05.12.2016 4 z 5

Moc hezká kniha, napínavá, četla jsem skoro v kuse, stále jsem byla zvědavá na osudy postav.

JitkaHambi
JitkaHambi
24.11.2016 5 z 5

Drsné a strhující osudy pěti přátel mě nutily číst každou volnou chvilku.Perfektně napsané, dojemný konec.Musím hodnotit plným počtem hvězd.Za mě opravdu" wow" super kniha :-)

Babo
Babo
12.08.2015 5 z 5

PO PODVODU , KTERÝ MĚ ZKLAMAL JSEM S TOUTO KNIHOU SPOKOJENÁ. MÁM RÁDA ROMÁNY S BOHATÝM A RŮZNORODÝM DĚJEM . VRAHA JSEM NEHLEDALA, KNIHA SE MI NEZDÁLA JAKO KLASICKÁ DETEKTIVKA A DŮVODY K ZABITÍ PODLE MĚ MOHLA MÍT JEN NAT NEBO NAKONEC LAURA. U VŠECH OSTATNÍCH BY TO BYLO HODNĚ PŘEKROUCENÝ A MÁLO UVĚŘITELNÝ . ALE JAK ŘÍKÁM , PRO MĚ DOBRÝ A DOPORUČUJI.

tigrislinda
tigrislinda
10.03.2015

Knížka se mi líbila, byla napínavá, ale ke konci jsem už vraha odhadla. Asi jsem trošku psycholog. Je pravda, že postavy si byly dost podobné a reagovaly nepřiměřeně, na můj vkus, ale jinak celkem příjemné čtení.

Lidka
Lidka
05.02.2012 3 z 5

No, já čekala taky od knihy trochu víc, ale zase na druhou stranu děj to jakýsi mělo. A postavy? No, připadly mi schématické. Je fakt, že vraha jsem neodhadla taky . Tak jo, dalo se.

jasmína
jasmína
10.07.2011 5 z 5

Mně se to naopak moc líbilo, vraha jsem neodhadla, a tak jsem mohla aspoň číst s napětím do konce, a líbilo se mi i zpracování zamilovaných scén, bezva !! Já mám knihu pod názvem Hra stínů.

Viviana
Viviana
24.03.2011

Zaujalo mě to jenom chvilkama... asi jako když je někde puštěná televize, a člověka upoutají útržky dějů, ale ne celé pořady. Nevím přesně, čím to je, možná takovým těžkopádným stylem, zápletkou, která byla od začátku taková průhledná, a postavami - sice dle anotace "psychologicky propracovanými", ale hrozně si podobnými. :)