Hra o dědictví

Hra o dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480237/bmid_hra-o-dedictvi-iXp-480237.jpg 4 643 148

Avery Grambsová má jediný cíl – přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány však naruší smrt, miliardáře Tobiase Hawthorna, který odkáže veškerý svůj majetek právě Avery. V čem je háček? Avery ho nikdy v životě neviděla a nemá ani tušení, co byl zač. Aby převzala své dědictví a zjistila, proč jí bylo odkázáno, musí se vydat do sídla rodiny Hawthornových. Bohužel pro Avery bydlí v tomto sídle Tobiasova rodina, a ta si připadá podvedená. Včetně Tobiasových čtyř vnuků: geniálních a nebezpečných kluků, kteří žili celý život v domnění, že jednoho dne zdědí dědečkův majetek právě oni. Avery se tak propadá do světa plného bohatství a intrik a sama musí přijít na to, jak tuhle hru hrát, aby přežila.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Inheritance Games , 2020


více info...

Přidat komentář

Jaehyun
16.04.2024 4 z 5

Byla jsem trochu skeptická, jestli se mi bude kniha líbit nebo ne a šla jsem do ní s nulovým očekáváním. Začátek jsem poslouchala jako audioknihu v aj a zbytek četla jako knihu v čj.

Už po první kapitole mě to však překvapivě chytlo. Líbil se mi styl psaní a krátké kapitoly, díky kterým jsem měla knihu přečtenou během chvilky. Žádná z postav mi nebyla nesympatická, dokonce ani ta hlavní a nejvíce mě i přes svou škrobenost na začátku zaujal Garyson. Líbilo se mi, že tam má každý nějaké tajemství a i když byl tento díl soustředěný převážně na dva ze čtyř bratrů, tak doufám, že v dalším díle se dozvíme něco víc i o ostatních dvou, kteří tu zatím neměli moc šancí se projevit.

Bavilo mě i to napětí, chtěla jsem vědět, proč si miliardář Tobias Hawthorn vybrat zrovna Avery. Mám už nějakou svoji teorii, tak jsem zvědavá, jestli se mi potvrdí. Dalšího dílu už se nemůžu dočkat.

Adellaid
12.04.2024 3 z 5

Kniha je moc hezky a čtivě napsaná, ale celý příběh jsem měla pocit, jako bych to už někde četla... Za přečtení určitě stojí, ale znovu si ji asi nepřečtu.


Jo_cte
08.04.2024 5 z 5

Hru o dědictví jsem nedokázala odložit!!!
Neustále mě cosi nutilo číst dál.Krátké kapitoly byly moc super a jelikož mám podobné myšlenkové pochody jako postavy(mimochodem skvěle vykreslené, nejraději mám jamesona a xandera)tak mě to bavilo o to víc.

Vixiene
06.04.2024 5 z 5

Hra o dědictví pro mě byla příjemným překvapením. Po young adult knihách se už snažím sahat s rozvahou, přeci jen už ani zdaleka nespadám do cílové kategorie čtenářů. Upřímně jsem dle anotace čekala mnohem více hádanek, do kterých budou moct být zapojeni i čtenáři, ale z mého pohledu se jednalo o to si spíš domýšlet, což platilo hlavně pro Avery, která se zničehonic stala dědičkou miliard a snažila se zjistit proč. Klasické romantické zápletky a jiskření také nemohlo chybět, z popisu bratrů Hawthornových jsem skoro dostávala cukrovku (narozdíl od Avery, která při každém pohledu na ně dostala nejspíš slintavku).

Když to vezmu kolem a kolem - kniha mě moc bavila, děj utíká, krátké svižné kapitoly, cliffhangery na jejich koncích. Cílovka je z ní jistě nadšená. Konec mě přesvědčil k návštěvě knihkupectví a ke koupi zbylých vydaných dílů :)

zatoulane_knihy
06.04.2024 4 z 5

HRA O DĚDICTVÍ

Po vilách a nadpřirozených bytostech, je tohle super změna. Moc jsem tomu nedávala, spíš jsem se toho bála, že mě to nezaujme. A díky tomu jsem byla velice příjemně nadšená.

Jak se na knížce dozvíte tak jedna dívka zdědí bohatství od miliardáře, kterého v životě neviděla, nebo si to ještě neuvědomovala. Jedna z podmínek, aby zdědila skoro všechen majetek, je jeden rok bydlet v jeho „DOMĚ“.

Miliardář má čtyři vnuky, samozřejmě se tu objeví romantická linka a někdo zaujme naší hlavní hrdinku.

Miliardář vychovával svoje vnuky tím způsobem, že jim dával hádanky a učil je využít všechny jejich zájmy atd. A jednu tuto záhadu jim zanechal i po smrti.

Opravdu je tu spoustu linek, které vás zaujmou. I když mě to chvilkami dost mátlo z těch odboček a otázek. I přesto si myslím, že je to super knížka s úžasnou myšlenkou.

broskev28
26.03.2024

Hra o dědictví je zvláštní kniha a není to kniha pro mě, to si musím přiznat. Hlavním tématem jsou totiž záhady, hádanky, tajné schránky, tajné chodby – jako by mezilidské vztahy samy o sobě nebyly tou největší a nikdy nevyřešenou záhadou. Musíte hledat souvislosti, všímat si náznaků, domýšlet úvahy jen letmo nahozené. Miliardář, který se nudil, a přitom byl velmi inteligentní hračička?
Největší hádankou a překvapením je ovšem – aspoň pro mě - hlavní hrdinka Avery Kylie Grambsová. A doporučuju přečíst, určitě se nebudete nudit, navíc většina tajemství a hádanek stále čeká na rozluštění, takže pokračování příště.
P.S. Skvělý je komentář LexiS - kamarádka Max (i Veronika Volhejnová, záruka překladatelské kvality) vymyslela báječný zašifrovaný jazyk!

„Když ano je ne a jednou je nikdy, tak jaký je počet stran trojúhelníku?“

Magdyla.8
06.03.2024 4 z 5

Vím, že byla v okolí velmi oblíbená a sbírala skvělé recenze, proto jsem ji chtěla zkusit. Trvalo mi trochu déle se do knihy začíst. Netušila jsem, že příběh naskytne tolik hádanek a intrik. Chvíli mi trvalo si na to zvyknout, ale poté jsem se začetla a už to jelo. Hladce se příběh četl, milostný trojúhelník nebije do očí (přesně jsem tým Grayson, Jameson je takový nemastný neslaný), hádanky občas hlavní hrdinové vyřešily rychle a bez problémů, ale jinak jsem byla napjatá jak kšandy. Vrhám se na druhý díl.

Pettato
28.02.2024 4 z 5

Čtivá kniha plná rébusů a tajemství. Líbila se mi.
Když se Avery stane nečekaně dědičkou majetku Tobiase Hawthorna, rozehrála se hra, do které se zapojí nejen Avery sama, ale i všichni Hawthornovi vnuci. Zajímavé sídlo plné tajemných chodeb, tunelů a plnění úkolů hry, ve které Avery doufá, že získá odpovědi na svou otázku proč ona.

kniho_terka
23.02.2024 4 z 5

Avery zničeho nic zdědí sumu peněz po Tobiasovi, kterého vlastně ani nezná. K tomu se objeví slavná rodina Hawthornových a Tobiasovy vnuci, kteří Avery zamotávají hlavu. Společně se snaží rozluštit záhadu dědictví a jednu jedinou otázku... proč? Tahle záhada však dokáže objevit i jiná tajemství.

Pod názvem knihy jsem si dokázala něco představit ale jinak jsem vůbec nevěděla do čeho se pouštím. Z počátku až do poloviny jsem nechápala proč je kniha tolik oblíbená a doporučována. Děj byl zajímavý skoro celou dobu, ale pořád jsem nikde necítila to wow, a tak jsem jen četla dál, abych to dočetla. Jenže, teď to přichází, jak jsem četla dál, tak bylo těžší a těžší se odtrhnout. Ke konci se to opravdu rozjelo a ty hádanky a tajemství mě kolikrát i šokovaly. Souhlasím a potvrzuji, že autorka je opravdu královna hádanek.

Postavy jsou dobře vytvořeny s tím, že jim nechybí osobní tajemství. Je tady i zajímavě vytvořen romantický trojúhelník, o kterém jsem nevěděla. Jsou tu dva Hawthornové, kteří se motají okolo Avery a to jsou Grayson a Jameson. Osobně mě více zaujal Grayson, taky jsem jeho tým. Jameson mě moc neoslnil, ohledně děje má dobrou roli ale v té romantice mi nesedl. Další bratr Xaden je takovej ten nejlepší kamarád a Nash je prostě ten nejstarší, a na výplň. Celkově všichni čtyři jsou hot, protože nosí smoking.

Tuhle knihu nejde jen tak odložit, je to taková velká tajná honba za pokladem. A jsou tady i kraťoučké kapitoly.

deedulka
22.02.2024 4 z 5

Pěkně napsaná kniha plná šifer, hádanek a hlavolamů s nějakou tou lehkou romantickou linkou. Podle obálky a názvu knihy jsem nevím proč čekala nějaké královské fantasy s bojem o vládu nad zeměmi. :-D Ale je to normální současný příběh a moc povedený.

Avery je chytrá slečna, které z ničeho nic spadne do klína obrovské bohatství, ale má to nejeden háček. Naštěstí si bystrá Avery poradí se vším, co jí přijde do cesty a pozná blíže i 4 vnuky pana Hawthorna. Měla jsem strach, aby se mi nepletli, ale každý byl úplně jiný a dobře rozpoznatelný.

Budu se těšit na další díly a odhalování zbylých tajemství. Na konci bylo jedno další načaté a já prostě potřebuji zjistit, co se vlastně stalo. :)

micha-ella
10.02.2024 3 z 5

Mám ráda záhady a tajemství, ovšem tady jsem si tedy na své bohužel nepřišla. Chudá Popelka, sídlo boháčů, průchozí skříně a skrýše, zbytečné hádanky a hlavolamy, až z anotace jsem zjistila, že je to vlastně knížka pro děti. No, dobře, pro mládež, a že je tady mladých pochvalných komentářů jak naseto! A ještě se jedná o sérii, ty ráda nemám, vlečou se a opakují, což jsem zjistila až doma a tak jsem se během čtení jen ujišťovala, že další pokračování rozhodně už nechci.

musivila
10.02.2024 5 z 5

„Avery si nevybral osud.“ Graysonův tón nepřipouštěl námitky. „Vybral si ji můj dědeček. Jeho důvod možná nikdy nezjistíme, ale nepochybuji o tom, že nějaký měl. Vždycky ho měl."

Díky krátkým kapitolám se kniha čte dobře a děj odsejpá. Sice jsem si musela na začátku trochu na bratry Hawthornovi zvyknout, jak mluvili v hádankách a vše obraceli v otázku... Určitě se jedná o zajímavý příběh, plný tajemství, záhad, hádanek. A vy jim chcete přijít na kloub stejně jako Avery, Jameson, Grayson.... Proč zrovna Avery? To je ta hádanka? O to tu běží?

„Tobě nechal majetek, Avery. A nám nechal jenom tebe.“

„Jsem jenom prostředek k dosažení nějakého cíle, který stojí za to si nechat, dokud nezjistíš, jak do hádanky zapadám?“
„Ty jsi ta hádanka, Záhadná slečno.“

Zatím mě konec 1. dílu neuspokojil, ale věřím, že tím to nekončí a hra pokračuje! Takže jdu hned na 2. díl.

lucakuca
02.02.2024 4 z 5

Hou hou hou! Santa žije a jmenuje se Hawthorn! Avery by mohla vykládat. :-))
Hledačky unikovka kvízky hádanky tajemství zvraty, všechno možné i nemožné za honbou informací, proč zrovna Avery?
Čtivé, rychlé, akční, neposedné a Maxově vtipné.

kirstinrau
30.01.2024 5 z 5

Instagram: @kirstinrau

Táto kniha bola presne tá, ktorú som potrebovala, aby ma vytiahla z menšej čítacej krízy. Potrebovala som si popraviť chuť po predchádzajúcej knihe a veru, lepšiu knihu som si nemohla vybrať. Táto kniha sa čítala úplne sama.

Milujem krátke kapitoly, pretože vás to núti pokračovať a ani neviete ako, je koniec knihy. Nenašla som miesto, kde by som sa nudila. Avery bola skvelá a ja som chcela vedieť rovnako ako ona, prečo si ju vybral Tobias ako dedičku. Tie hádanky boli skvelo premyslené a hra medzi súrodencami rovnako ako aj ich vzťahy, vás udržiavali v napätí. Ja osobne som tŕpla, kto koho podrazí a občas som krútila hlavou, aby Avery nebola príliš dôverčivá. Najviac sa mi páčil Jamsone. Všetci bratia však mali niečo do seba. Síce sa nám tu začal vytvárať aj milostní trojuholník, ktorý ja nemám moc v láske, ale tu to bolo naozaj decentne a vôbec ma to nerušilo. Som celkom zvedavá kam to povedie a tak som sa vrhla hneď na pokračovanie. Možno budete predvídať koniec, ale verím, že vás to dostane rovnako ako mňa. Pretože stále sme záhadu nevyriešili úplne. Hra pokračuje...

Ejmy30
16.01.2024 5 z 5

Úžasná kniha.
Avery byla skvělá a bratři Hawthornové taky. Celkově se mi líbily charaktery postav a hlavně Max se svojí snahou nemluvit sprostě.
Super jsou taky krátké kapitoly, díky kterým se kniha četla velmi rychle a příběh krásně plynul.
Autorka promyslela všechny hádanky tak, že do sebe skvěle zapadají a my jen čekáme, co bude dál a co dalšího si pro nás připravila.
Určitě stojí za přečtení.

susieee
06.01.2024 5 z 5

Skvělé krátké kapitoly. Neskutečně čtivé!! Avery za mě skvělá hlavní hrdinka. Oblíbené postavy: Avery, Max, Grayson, Oren, Libby(většinou, občas ne), Rebecca, Alisa, většinu času i Xander. Mé neoblíbené postavy(ale ne špatně napsané!): nejvíce mě vytáčela Thea a Jameson mi jako postava vůbec nesedl a Nathan byl také dost otravný, a matka Graysona a ostatních bratrů
Průměrně oblíbená postava: Zara
Knížka napínavá, děj odsípá, knížka se vám vůbec nechce odložit. Záhady se mi moc líbily.
Velké + kniha se nesoustředí pouze a předně na romantické vztahy, ale i na přátelství(Avery a Max, jejich přátelství super), sourozenecké vztahy(Avery a Libby a samozřejmě bratři Hawthornové), a nevím, jak bych přesně tohle napsala, ale i pracovně-kamarádské vztahy bych řekla( Avery a Alisa), nejsou tam pouze okrajově nebo nepodstatně, což je super. Romantická linka, nevím jak jinak to říct, než #teamgrayson #graysonjeúžasný. Toto není spoiler s kým skončí to vůbec ne!!! A navíc jsem zatím četla pouze tento díl. Ale nejlepší hate to love, co jsem za 2023 četla.

AnnaNes
05.01.2024 5 z 5

Tak to bylo super, krátké kapitoly mě nutily číst dál a kniha nešla odložit. Rozhodně se vrhnu i na zbylé díly.

LexiS
29.12.2023 5 z 5

No do postele!
Nejspíš jsem si nemohla vybrat lepší knihu na konec roku! Tohle mi neuvěřitelně sedlo.
Kratičké kapitoly nutí k dalšímu a dalšímu čtení, takže člověk opravdu pak jen čte a čte a najednou je kniha pryč.
Obálka? Haloooo, tohle je dokonalost!
A pak tu jsou hádanky v hádankách, člověk má opravdu chuť prozkoumat celý Hawthorne House společně s Avery. Navíc komu by se nelíbilo bydlet v takovém domě, že jo?
Celá kniha se nese v duchu jedné velké únikovky a společně s hlavní hrdinkou si jeden může lámat hlavu nad dalším postupováním. Když se k tomu zamíchají ještě čtyři bratři a jejich motivy - dostaneme tuhle dokonalost.
Měla jsem (opravdu jen na chvíli) obavu, jestli tam vše bude dopodrobna vysvětlené a bude to dávat smysl. A opravdu pomaličku všechno zapadá na své místo, všechno je krásně vysvětleno a člověk se nemusí vůbec vracet zpět, aby si ujasnil, jak to vlastně bylo, jak se u některých knih mnohdy stává.
A jako bonus, tahle kniha nemá snad jediné hluché místo. Pořád se něco děje, na konci je člověk úplně napnutý k prasknutí. Neskutečně se těším na další díly a další hádanky... A hlavně, co odhalí.
Prostě a jednoduše 5 z 5.

dontbullshitme
27.12.2023 3 z 5

Už je to nějaký čas, co jsem knihu četla. Vybrala jsem si ji do výzvy, jinak bych se do ní asi jen tak nepustila. Nic ve mně nezanechala.

BellaBernasconi
23.12.2023 5 z 5

Perfektní kniha! Avery je přesně taková jaká by měla být. Podobnost s filmem Na nože k nezapření, ale dovedeno k dokonalosti. (Grayson je lepší)