Hra králem

Hra králem https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368797/mid_hra-kralem-Ola-368797.jpg 4 28 12

Francis Urquhart série

< 2. díl

Pokračování bestselleru, podle nějž nejdřív vznikl britský seriál BBC a později americká série televize Netflix. Takový souboj titánů Británie nezažila od sedmnáctého století, kdy vládu nad zemí převzal první parlament a Oliver Cromwell. Francis Urquhart potřebuje, aby mu král Spojeného království šel na ruku, a když mu mladý monarcha, plný cti a ideálů, oponuje, rozhodne se ho ministerský předseda vydírat: pokud se majestát nepodvolí, média zveřejní všechny královské kostlivce ve skříni i jejich špinavé prádlo. Jako bývalý poradce Margaret Thatcherové a dnešní člen sněmovny lordů nabízí baron Dobbs opravdu znalý a zkušený vhled do špinavých praktik politiky – a nejen té britské.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

To Play the King , 1992


více info...

Přidat komentář

VendulaB
13.02.2024 5 z 5

Rychlejší rozjezd než v prvním díle, zajímavý zákulisní boj král/premiér, samotný příběh ale tentokrát něco slabší. Celkově ale velmi dobré a čtivé.

Maraiser
19.12.2022 4 z 5

Dům z karet, neboli předešlý díl, mne dostal do kolen podstatně více. Byl bohužel podstatně drsnější a ne moc daleko od reálné politiky. Hra s králem byla už trochu "fantasy". Četlo se to ale stejně skvěle.


Parwana
22.10.2022 5 z 5

Nelze jinak než dát plný počet, stejně jako u prvního dílu. Čtivé a napínavé od začátku do konce, nemohu se dočkat pokračování.

a.r.nick
06.05.2020 4 z 5

Opět velice čtivé, ze zajímavého a díky minulému dílu už známého prostředí. Z politického hlediska to bylo i napínavé - jak moc mohou média a výzkumy veřejného mínění ovlivnit, pozměnit a přetočit skutečné události... A líbil se mi, stejně jako v jedničce, vypravěčský styl.

Booky84
16.10.2019 5 z 5

Úžasná politická kniha, hustá zápletka a ten konec byl pro mne hodně velkým překvapením.

baacinka
15.08.2019 4 z 5

Lepší než první díl. Zápletka byla lehce přitažená za vlasy, ale jelikož mi celkově dost seděla, tak to autorovi odpustím. Dobbs má skvělý jazyk, jeho postavy samy žijí a člověka nenechají chladným. K tomu velmi originální děj a člověk se hodně přiučí o politické realitě současné Británie.

el-zbych
19.07.2019 4 z 5

Oba díly mě dost bavily.

vla_kor
23.03.2019 5 z 5

Skvěle napsané. Od první kapitoly do poslední neodtrhnete od knihy oči a budete se skvěle bavit. FU si nemůže pomoct a pustí se do krále, který ho neskutečně irituje. Následuje řada gradujících se podpásovek, dobře načasovaných skandálů a promluv v parlamentu a dalších "náhodných událostí", kterými si FU pomáhá k moci. A konec? Ten je vážně překvapivý. Od skvělého britského seriálu se děj částečně liší, takže pokud jste ho viděli už před četbou stejně jako já, nebudete se nudit. Jediným důsledkem je, že FU má pro mě tvář Iana Richardsona a krále vidím jako Michaela Kitchena. Americký seriál jsem neviděla a zatím mě to ani neláká.

rodak
13.10.2018 5 z 5

Výborná kniha stejně jako první díl Mrazí z toho co se děje nebo může stát.Nedivim se vůbec že je to takový hit kniha i seriál.Skvěle napsáno,pro mne dva nejlepší politické thrillery.

Jaruš7
31.08.2018 5 z 5

Už tím, že jsem byla z prvního dílu " Dům z karet" nadšená, tak další je od mistra politických čachrů tím, co si ujít nedám. A dobře se stalo.
Premiér s vizí zvrátit monarchii pomocí podpásových intrik a pletich s hříšněsmyslným egem v prostopášných manýrech politické smetánky je četbou bulváru v románovém zpracování. Odvaha až k zaslepeností plná, že revoluce na svržení monarchie se může zdařit v zemi, kde korunovaná hlava má v ústavě své právoplatné privilegium a co víc je občany jako symbol státu ctěný, je kaskadérským riskem.
Autor bezvadně dovede vystihnout pohnutky k pocitům, k činům, vylíčení řeči těla a podvědomí k nekalým úmyslům, protože z letité praxe v tomto prostředí byl bedlivým pozorovatelem, takové zážitky hned tak někdo nemá a neuveřejní, je jeho dílo vstupenkou do extra světa politického byznysu s morálními a náboženskými intrikami.
Bravo, zdařilé.

Marunator
23.02.2018 1 z 5

Ve dvou třetinách knihy jsem to zabalila. Nemůžu si pomoct, ale je to nuda. První díl se nakonec rozjel, ale tohle je jak žvýkačka na botě - táhne se a konec v nedohlednu.

Ladys
28.09.2015

Škoda, že třetí díl Domečku z karet česky nevyšel.... Anglicky je to The Final Cut.
Časem se totiž chystám na Domeček z karet a Tah králem.