Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách

Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424207/bmid_howard-p-lovecraft-ten-kdo-psal-v-t-QfW-424207.jpg 4 56 24

Howard Phillips Lovecraft, tvůrce mýtu Cthulhu, Arkhama a zlověstného Necronomiconu, je jedním z nejvlivnějších hororových spisovatelů. Komiks francouzského spisovatele Alexe Nikolavitche a týmu argentinských výtvarníků Gervasio-Aon-Lee přináší čtyři kapitoly z Lovecraftova života z let 1925 až 1937, kdy se Lovecraft snažil stát spisovatelem, jak ho známe dnes. Znalci jeho díla v nich najdou motivy známé z jeho povídek a románů. Nakolik jsou tyto povídky autobiografické? Prožil je jejich autor? Nebo se vše odehrálo jen v jeho temné fantazii? Lovecraft v tomto komiksu překračuje hranice prostoru a času a před očima se nám objevuje s jeho finančními problémy, sklony, zálibou ve zmrzlině, kočkách a mládí.... celý text

Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Howard P. Lovecraft, Celui qui écrivait dans les ténebres , 2018


více info...

Přidat komentář

DennisMoore
01.12.2023 3 z 5

Letem světem Lovecraftem. Nijak zvlášť zajímavě zpracovaný Lovecraftův životopis, kniha mi ze všeho nejvíce připomínala takové ty komiksy, které dětem školou povinným přibližují osudy slavných osobností od Isaaca Newtona přes Marii Curie po Václava Havla. Zkrátka hezky podaná sbírka různých faktů, ale nic navíc raději nechtějte.

Peter74
19.11.2023 4 z 5

O pánovi autorovi som už počul, ale prečítaním som sa dozvedel o čosi viac. Jeho kreslený životopis ma zaujal. Grafiku komiksu hodnotím v priemere.
Určite siahnem po nejakej knihe.


Jane2016
31.08.2023 3 z 5

Komiks jsem přečetla na jeden zátah a musím říct, že mě zaujal. Hodnotím ho šesti hvězdičkami z deseti. Je to čtení alá: Neurazí, nenadchne. Každopádně jej doporučuji každému, kdo tohoto autora zná.

boticelli
09.07.2023 3 z 5

Tři hvězdy dávám jenom kvůli mému oblíbenci Lovecraftovi samému, jinak mi tento komiks přišel tak trochu - zbytečný? Mohlo mě hned trknout, že Lovecraftův život jako komiks je dost divný nápad. Celkově mi současná komiksománie přijde trošku předimenzovaná a zavání mi čím dál víc jen byznysem.

jaroiva
12.05.2023 4 z 5

Za mě lepší než Lovecraftovy texty. Docela bych si přečetla nějaký jeho seriózní životopis.
Podobně jako u Tolkiena, zajímavější mi připadá jeho život než dílo.

Sybelle
16.09.2022 3 z 5

Nejraději bych dala 3,5 hvězdičky :). Nejedná se o klasický životopis, ale spíše o momenty z autorova života, které ukazují Lovecraftovu povahu. Nebo chvíle inspirace a vývoje ve tvorbě. Najdete zde i ukázky a odkazy na povídky. Jak jinak než v grafické podobě s textem. Pro lepší přehlednost přijde vhod znát aspoň trochu autorův životopis před přečtením. Protože tak některé informace zapadnou rychleji.

Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Mně to zas tak tragický nepřišlo, jasně, Lovecraftovou biografií se to nazývat nedá, kresba není úplně topková (mně osobně se líbila, jediné, co mi trochu vadilo, bylo, že každá stránka byla podivně fialovo-modro-zelená, ale možná to byl záměr), ale jako komiks pro lidi, co od H.P. Lovecrafta (zatím) četli sotva nějakou povídku, to není vůbec špatné. A kdybych poznal všechny ty odkazy na jeho dílo, asi by se mi to líbilo ještě víc.

BrooksWasHere
19.03.2022 4 z 5

S komiksom o Lovecraftovi som bol nadmieru spokojný, prečítal som ho v priebehu sobotňajšieho rána :)
Odporúčam úplne každému, kto sa chce o živote tohto tajomného spisovateľa dozvedieť o trochu viac.
Za mňa 80 %

Tomas@S
08.01.2022 4 z 5

Bylo docela zajímavé se dozvědět něco z životních epizod Howarda Lovecrafta. Přes jeho podivně vypadající vyzáblou postavu a poněkud divné názory měl mnoho zajímavých přátel a ani jeho poměrně krátký život nebyl nudný. Vyprávění o jeho životě je doplněno několika ukázkami z jeho díla v komiksove podobě a několika citacemi. Tento komiks určitě neurazí a Lovercraftovy příběhy zasadí do kontextu jeho života.

TomTomis
22.12.2021 3 z 5

Nemohu si pomoci, ale zdálo se mi to poněkud zjednodušující. Asi nebylo v možnostech komiksu tomu dát něco navíc. Oceňuji, že jsem se přece jen něco málo o autorovi dozvěděl.

Morbidus
26.09.2021 3 z 5

Velmi stručný a zkrácený souhrn osudů HPL a některých lidí kolem jeho osoby. Nečekejte žádné archetypální lovecraftovské příšery ani hlubokou sondu do spisovatelova života. Ano, dozvíte se o ústřední osobě nějaké ty zajímavosti - o náklonnosti k zmrzlině, zdrojích inspirace či názorech - ovšem ne do hloubky. Vše je víceméně jen nastíněno, jak by se dalo u tak útlé knihy čekat.
Mám-li to shrnout, neznalého čtenáře to zcela neosloví a znalého pouze navnadí. Na druhou stranu se tato jednohubka čte jedna báseň. Dost tomu pomáhá kresba, která se k výše popsané formě „hloubky“ příběhu perfektně hodí. A když se stane něco pozitivního či zlého, opravdu to cítíte... tak jak to má být.
Zkrátka a dobře, chutnalo, ale bylo toho málo.

Andrée
13.09.2021 2 z 5

Tohle komiksové zpracování mne bohužel nenadchlo.

Arkagas
19.06.2021 3 z 5

Komiks, který přibližuje život tohoto hororového spisovatele je hezký, ale rozhodně nečekejte nějakou bombu. Velmi příjemně přiblíží úplně neznalým čtenářům, kdo vlastně tento člověk byl a jaký byl jeho život, ale rozhodně zde nehledejte nějakou spojitost s jeho díly nebo nějakou obsáhlou historii. Kresba je pěkná, i když spíše taková dětská, ale samotný Lovecraft je zde vyveden skvěle. Jako záležitost na hodinku čtení to rozhodně není špatné, pro úplné neznalce bych řekla dokonce velmi dobře zpracované bez zbytečné omáčky. Jen škoda pravopisných chyb a překlepů...

666Jitka
02.02.2021 4 z 5

Komiks se mi líbil, a to jak kresba, tak pěkně zpracovaný stručný příběh Lovecraftova života. Jako velké obdivovatelce mistra H.P.Lovecrafta mi nesměl tento kousek ve sbírce knih chybět...

„Ne, nezemřelo to, co věčně odpočívá, a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá.“ H.P.L.

„Nejstarším a nejsilnějším lidským citem je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma.“ H.P.L.

fvalek
05.09.2020 2 z 5

Komiksová kresba hezká a příjemná, ale jinak kniha absolutně o ničem. Memoárová literatura není pro mě, ale mohu s jistotou říct, že cesta komiksu to nijak nevylepšuje. Pokud chcete působivě a komplexně popsat něčí život, nebo alespoň nějaké zásadní chvíle, jak se komiks snažil, tak potřebujete mnohem větší prostor. Takhle došlo k obrovské strohosti a celkový výsledek je takový, že se vám do ruky dostane nicneříkající zbytečnost. Částečně mě naštvalo, že některé skutečnosti jsou spíše na bázi drbů a místo ověřených a zásadnějších informací je to takový malý bulvárek bez zajímavosti. Čtenář, který o Lovecraftovi moc neví, se nic nedozví a člověk, který o něm něco ví se vlastně taky nic nového nedozví. Anotace vzadu knihy jako obvykle mluví o Cthulhu, který se v knize objeví všehovšudy na jedné kontextově vytržené kresbě, stejně jako náznaky celé hororové tvorby a Lovecraftovy fantazie. Jediné plus je snad jen sem tam hezký citát mezi kapitolami a to, že se kniha čte jako po másle.

Disease
29.06.2020 4 z 5

Slušná kresba korespondující s tématem. Místy příliš doslovné, ale i tak jsem se s nadšením začetl.

bertrand
12.03.2020 1 z 5

Ha!
Lovecraft spisovatel byl mistr narážek, pomalého budování děsu, plíživých a vědecky dávkovných známek rozkladu a stejně můžeme nahlížet na jeho životní dráhu - dokud jest tajemnem zahalena, je zajímavá pro badatele, vybízí k výkladům a dohadům.
Autoři se vydali opačnou cestou doslovnosti a zbytečně vynesli na světlo něco, co mělo raději zůstat skryto, čímž sice představili Mistra veřejnosti, ale zároveň ho, pro mne poněkud bezohledně, zbavili jeho kouzla. Proto nemohu knihu hodnotit kladně.

KubaHanzelin
24.02.2020 3 z 5

Zajímavý nápad udělat Lovecraftův životopis jako komiks, ale jedná se jen o část jeho života a tak tedy je kniha poměrně útlá (lehce pod průměrem délky klasického komiksu). Ovšem zajímavosti ze života mistra kosmického a nepředstavitelného hororu se dozvíme, kresba nenadchne ale ani neurazí, dalo by se říct, že je poměrně tématická:)

TheRaven
06.02.2020 3 z 5

Komiksové zpracování posledních dvanácti let života H. P. Lovecrafta se tematicky jeví jako velmi slibná látka, ale výsledek, jenž má lehce přes sto stran, za oprávněnými očekáváními pokulhává. Kresba sice není špatná, ale scénář toho ze života mistra navzdory lákavé předmluvě mnoho nenabízí. Patrně nejzajímavější jsou pasáže, kdy se dostane na úryvky z Lovecraftových povídek, leč těchto vložek je velmi pomálu a nedokážou komiksu propůjčit alespoň trochu temnější či osobitější atmosféru, zkrátka něco, díky čemu by se dala kniha považovat za něco víc, než jen stručný výtah z Lovecraftova života převedený do komiksové podoby. Celkově tak ryzí průměr, který neurazí, ani nenadchne.

het2
01.02.2020 4 z 5

Tady Lovecraftovy povídky nehledejte (i když pár se jich tu mihne a s nimi často i jejich inspirace), tohle je biografický komiks, který nabízí několik epizod z poslední dekády jeho života. Těm, kdo jsou s ním alespoň trochu obeznámeni, je jasné, že to nebude příliš veselé čtení. Autoři se toho nebojí a tak hned od začátku ukazují Lovecraftovu složitou osobnost včetně jeho rasismu a antisemitismu a dnes už samozřejmě neobhajitelných politických názorů (ty je ale potřeba vidět časovém kontextu). Složitý byl i jeho životní úděl, tolik typický pro autory, které svět \"objevil\" až po jejich smrti. Své sehrála neschopnost přizpůsobit se okolnímu světu, chudoba a v závěru i vleklá nemoc, požírající jej zevnitř. Je to smutné čtení a kromě tragického konce HPL dojde i na smrt R.E. Howarda či Harry Houdiniho. Obě měly na Lovecrafta velký vliv. Kromě nich se setkáme i s celou řadou dalších postav, či odkazů na ně, a člověk neznalý může být chvílemi ztracen. Ale i tak, myslím, že tenhle komiks je víc než pokusem o ucelenou biografii plnou faktů hlavně o atmosféře a pocitech. A to mu jde na výbornou. Kresba je dobrá a prolínání životopisných pasáží s výjevy z povídek je parádní.

Štítky knihy

mýtus Cthulhu lovecraftovský horor

Autorovy knížky

Alex Nikolavitch
francouzská, 1971
2019  71%Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách

Kniha Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst15x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x