Hovory s Janem Masarykem

Hovory s Janem Masarykem https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67428/hovory-s-janem-masarykem-67428.jpg 5 107 23

Záznamy se týkají Jana Masaryka, syna zakladatele československého státu, který tragicky zahynul za záhadných a dodnes nevysvětlených okolností dne 10.3.1948, tedy krátce po komunistickém puči. Viktoru Fischlovi se podařilo při svém odchodu z Československa v roce 1949 zachránit řadu materiálů, mezi nimi právě i písemné notace svých rozhovorů s Janem Masarykem, a dopravit je do Izraele. Tam je utřídil a vydal poprvé v roce 1952. Za rok následovalo vydání v USA, ale obě vydání byla neúplná, protože autor musel mnohé informace vypustit, aby neohrozil osoby, tenkrát ještě žijící v Československu. Toto vydání vychází z třetí, doplněné a podstatně rozšířené verze, která vyšla v roce 1982 v curyšské Galerii Krause a kterou lze považovat za definitivní.... celý text

Přidat komentář

Pepina19
11.05.2023 5 z 5

Výborné čtení k zamyšlení, ne každého může tato kniha zaujmout, ale pokud ji začnete číst dá vám hodně podnětů k přemýšlení.

Póžislava
24.04.2022 5 z 5

"Mít rád lidi a milovat lidi, tohle je celé tajemství a jediný recept na štěstí."

Úžasná kniha, škoda, že se o Janu Masarykovi nemluví a neučí tolik jako o jeho tatínkovi, tenhle pán mi přijde hrozně nedoceněný. A přitom je to jeden z největších vlastenců. Škoda, že takhle lidských lidí není více. A že víc lidí nečte tuto knihu. Tolik mouder v tenoučké knížečce, to je prostě paráda.


ZuzanaK.
13.04.2021

Myšlenky v knize stojí za zvážení i po té době, ale opravdu to jsou myšlenky J. Masaryka? Z toho, co i sám autor přiznává se nejedná o rozhovory, ale dodatečný zápis myšlenek JM, tedy z mého pohledu spíše autorova interpretace toho, co JM říkal. I tak stojí za přečtení, ale název knihy je, z mého pohledu, zavádějící.

MartinLancz
16.01.2021 5 z 5

Kniha mi byla doporučena a nevěděl jsem co od ní očekávat. Nakonec to skončilo tak, že jsem ji přečetl odpoledne na jeden nádech a zůstal jsem sedět s pocitem štěstí a spoustou myšlenek nad jednotlivými úvahami a názory Masaryka. Původně jsem neměl v plánu ji hned přečíst, ale pro její krátkost jsem si ji vybral k dnešnímu dni a jsem rád, že jsem ji nevyměnil za žádnou jinou.

V následujících dnech se mi budou jednotlivé hovory vybavovat a já si je budu s radostí přehrávat jak pro jejich velikost jednotlivé myšlenky tak i pro jejich stručnost a jednoduchost s jakou je uměl Masaryk podat. Avšak jedna myšlenka, která mi vyskakuje v hlavě už teď je ta o lidech z Hollywoodu, kteří podle Masaryka sice nejsou špatní lidé, ale stále mluví o filmech a dílech jako o kšeftu namísto kumštu, který by pomohl lidem je vychovat a pochopit jakékoliv globální problémy a dopomoci jim aby k nim přistupovali srdečněji. ₉₉Hloupí lidi. Malí lidi.⁶⁶

Autor na konci knihy přiznává, že přemýšlel jak pozměnit pozdější vydání pro mladší čtenáře a nakonec nezměnil vůbec nic. Za to jsem rád, protože mě jakožto jednomu z těch mladých čtenářů sedl tento styl jako p.... na hrnec.

Už po zavření knihy jsem přemýšlel jak dlouho bude trvat než ji znovu vytáhnu z knihovny. Myslím, že tato doba bude kratší než u většiny ostatních knih.

jejda.majda
22.11.2020 5 z 5

Tohle by si měl přečíst každý. Kniha názorů a myšlenek československého ministra zahraničí, který uměl i složitá témata podat a vysvětlit neskutečně lidsky. I přesto, že jeho myšlenky jsou staré přes 70 let, jsou stále velmi aktuální. Masaryk navíc není prezentován jen jako politik, ale především jako člověk. Když Fischl v posledních kapitolách zmiňuje, jak se kvůli změně režimu začalo z věčně usměvavého Masaryka stávat chodící neštěstí a nakonec popisuje okolnosti jeho záhadné smrti, úplně vás z toho mrazí. Opravdu výborná kniha pro vhled (nejen) do československé a světové politiky 40. let.

radusak9806
31.05.2020 5 z 5

Tohle by si prostě měl přečíst každý, stejně jako hovory s TGM. Hned z prvních stránek mrazí, pokud čtete věty o eliminaci ze strany komunistů a uvědomíte si jak Jan Masaryk skončil. Přesto jsou to prosté a krásné nebo taky prostě krásné myšlenky a postřehy o základních tužbách, lidech, národech, smýšlení.
Přeji naší zemi více Masaryků a méně vulů :)

Davidoff21
24.05.2020 5 z 5

Toto by měl přečíst každý a hlavně každý kdo do politiky chce vystoupit.

Čičolina
28.04.2020 4 z 5

Osobně tuto knihu oceňuji jako studijní materiál. Prostě čas letí a i neformální a lidová mluva Jana Masaryka je dneska zastaralá, asi to mladí už číst nebudou. Trochu jsem s tím bojovala, ale hodně mi to dalo

ruzer
13.04.2020 5 z 5

Nadčasová kniha. Mal by si ju prečítať každý a to v pravidelných intervaloch. Svet by bol lepšie miesto pre život. Jazyk bol veľmi šťavnatý, presne tak ako mám rád.

Kuža007
26.03.2020 5 z 5

Humanistický, krásný a sugestivní pohled na život Jana Masaryka.

mariancelo
01.10.2018 5 z 5

Povinná literatura pre každého, kto sa chce venovať politike profesionálne. Jan Masaryk bol pokrokový politik, demokrat a humanista. Ani sa mi nechce veriť, že to bolo pred 80 rokmi. S odpadom, ktorí sedí v parlamente dnes sa vôbec nedá porovnať. Ale "to" čo v parlamente sedí, je len odrazom spoločnosti, ktorá "to" volí.
Kniha mi osobne vylepšila náladu a dodala vieru v človeka. Rád by som sa dožil ideálneho sveta, ako ho videl Jan Masaryk.

Rihatama
05.03.2018 5 z 5

Útlá kniha Fischlových Hovorů s Janem Masarykem je pro mne učebnicí demokracie v čisté, zhuštěné formě. Je plná obyčejnské lidské moudrosti, nadhledu, nezměrné osobní odvahy a lásky k člověku. Jan Masaryk byl hluboce spravedlivým člověkem a bytostným zastáncem svobody člověka a demokracie. Je až s podivem, jak jsou Masarykovy názory stále aktuální, stále platné, stále inspirující. Dovolím si jen jednu citaci, aniž bych tuto Masarykovu myšlenku chtěla vyzvednout nad ostatní. Jen pro dokreslení jeho způsobu myšlení a lidového vyjadřování: "Na světě by mohlo být moc krásně, kdyby nebyly války. Jenže lidi jsou prasata. Vždycky byli. Od té chvíle, co přestali být opice. Já se divím, že starý Darwin na tuto evoluci nepřišel.".

marabart
26.01.2018 5 z 5

"Já si vzpomínám, před válkou, když jsem jel tramvají, to je ten nejdemokratičtější vehikl na světě - můj soused, on byl ajznboňák nebo dělal u soustruhu v Kolbence, vytáhl z levé kapsy Rudé právo, a když dočetl, vytáhl z pravé kapsy České slovo, a když byl hotov s oběma, tak se ke mně obrátil a řek, že si oba kecají rozumy a že on si myslí, že by to mělo být tak a tak. To je demokracie. Poslouchat každého a pak povědět, co si myslíš sám."

Paulus.1987
05.10.2017 5 z 5

Jednoznačně pětihvězdičkové ohodnocení. Nemohu se ubránit srovnání s Čapkovými Hovory s T. G. Masarykem, čímž samozřejmě nechci a ani nemohu srovnávat tyto dvě osobnosti otce a syna, natožpak jejich přínos pro naši zemi. Pan prezident Masaryk byl filozof, proto pro mě bylo místy obtížné se v některých jeho myšlenkách a názorech orientovat. Naproti tomu myšlenky pana ministra Masaryka byly právě vzhledem k jeho osobitému (dalo by se říci prostému) stylu vyjadřování skvěle srozumitelné. Byly to myšlenky plné moudrosti, laskavosti, lidskosti, a v některých případech také humoru, takže jsem se při četbě nejednou nahlas zasmál. Například hned na začátku, kde Masaryk definuje nekonstruktivní kompromis aneb jak sedlák zvolil zlatou střední cestu... :-)
Pan Fischl stvořil úžasné dílo, které v budoucnu rád znovu otevřu. Pokud si je nepřečtu celé, tak jím budu aspoň listovat.

Stolda
11.08.2017 5 z 5

Velice lidské a člověčí povídání, které ukazuje, jak důležitá je v životě člověka slušnost, přímost a vůbec lidskost. Ukazuje i to, jak vysoce byla ceněná slušnost mezi politiky a proto byla naše prestíž, jako České republiky, v zahraničí na tak vysokém žebříčku. Kdeže loňské sněhy jsou, že?
Pan Jan Masaryk byl prostě demokrat se vším všudy, rodina Masaryků podle mého názoru je v našem státě pořád ještě ne zcela doceněná

Damato
16.07.2017 5 z 5

Z knihy jsem naprosto unešená,obzvláště věta o tom,že byl ... POZOR SPOILER...praotec Čech pěkný vůl,jak nás tady z lenosti nechal mezi němci a rusy,protože se mu nechtělo tlapat dál... mě přesvědčilo o tom,že rodina Masaryků byla prostě nejen sečtělá,česky uvědomělá,ale i taková člověčí. Miluji všechny Masaryky...

darinakovacova
31.12.2016 5 z 5

Útlá knížka, která v sobě nese spoustu moudrosti a aktuálnosti pro dnešního čtenáře, je především chválou na lidskost Jana Masaryka. Jeho skromnost, lidovost i humor jsem si zamilovala a k určitým pasážím se budu i nadále vracet, pohladí mě po duši i po srdci.

Astarothh
10.10.2016 5 z 5

Za 20 kaček další krásná kniha o J. Masarykovi. Spisovatel Fischl Masaryka podává jako člověka milujiciho lidi a milovaného zároveň. Na konci knihy spisovatel vyjadřuje přání, aby knihu četli hlavně mladí lidé. Jsem tedy jedna z nich.. Osobnost Masarykova je mi opět o něco bližší díky této krásné knížce...

L.u.c.i.e1986
16.12.2013 5 z 5

Skvělá kniha o muži, který měl rád lidi a dával jim to najevo. O muži, který to neměl v životě lehké, jelikož od něj určitě bylo hodně očekáváno na jedné straně, na straně druhé byl nejspíš mnoha lidem nepohodlný. Líbí se mi autorovo líčení osobnosti pana Jana Masaryka. Moc dobře se mi tato kniha četla.

Co se týče smrti pana Masaryka, ať už je kolik chce teorií, hlasuji pro možnost, že to byla vražda, což se na tomto světě bohužel lidem, jako byl právě Jan Masaryk, stává.

A na závěr jedna z mých nej citací: ,,Mít rád lidi, milovat lidi, tohle je celé tajemství a jediný recept na štěstí. To platí pro všecky." (Jan Masaryk)

Dejo Vi
03.06.2013 5 z 5

Hovory s člověkem, který byl šťastný. Hovory s člověkem, který měl rád lidi.

Štítky knihy

vzpomínky citáty svoboda myšlenky slavných Jan Masaryk, 1886-1948

Autorovy další knížky

Viktor Fischl
česká, 1912 - 2006
1990  89%Dvorní šašci
1996  97%Hovory s Janem Masarykem
2005  94%Kuropění
1991  89%Pátá čtvrť
1990  89%Dr. Karel Steinbach - svědek téměř stoletý

Kniha Hovory s Janem Masarykem je v

Právě čtených5x
Přečtených153x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených26x
Knihotéce88x
Chystám se číst57x
Chci si koupit19x