Hovory nad Seinou

Hovory nad Seinou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37276/bmid_hovory-nad-seinou-JkQ-37276.JPG 3 14 4

Středem autorova zájmu zůstává paleta výrazných osobností, které skládaly mozaiku politiky, vědy i umění pařížského života sedmdesátých, ale i osmdesátých let. Díky autorovi se setkáváme vlastně naposled s celou plejádou nesmrtelných, kteří už nikdy více nepromluví: Louis Aragon, Coco Chanel, Maurice Chevalier, Agostinho Neto, Fernand Léger, René Clair, Oscar Niemeyer, Genevieve Tabouis, Jacques Duclos, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, André Malraux, Mireille Mathieu, Jean Effel, Jean-Paul Belmondo, Jeannette Vermeersch-Thorez, Jacques-Yves Cousteau, Louis de Funes, Pablo Neruda, Marc Chagall, Nguyen Thi Binh, Jean Gabin, Otakar Kubín-Coubine, André Wurmser, Annie Girardot, Charles Aznavour, Umberto Nobile, Oscar Kokoschka, Dolores Ibarruri.... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
14.09.2023 3 z 5

Mám ráda Francii a Paříž mě okouzlila. Proto také většinu knih týkající se této země si ráda přečtu. V knize Hovory nad Seinou mě nejvíc zaujalo setkávání a rozhovory s významnými osobnostmi, doplněné černobílými fotografiemi. Zaujala mě kapitola o vládci hlubin, člověku, kterého jsem vždy obdivovala a pro něhož se stalo moře druhým domovem. Jedná se o Cousteaua, známého svým výzkumem moří a oceánů. V rozhovorech se střídaly politické osobnosti, umělci, vědci, spisovatelé, ale také i slavné osobnosti z jiných koutů světa. Některé dovětky byly poplatné době, kniha vyšla v 70. letech minulého století.

ijcro
02.02.2021 3 z 5

Četl jsem to dvakrát a podruhé to bylo po mnoha létech, takže jsem se neubránil srovnávání. Musím říct, že mi nejvíc vadily takové ty dovětky jak z soudobých novin. Naproti tomu, rozhovory s osobnostmi tehdejší doby byly fakt zajímavé.


Mirka2778
14.07.2018 3 z 5

Josef Hotmar byl v sedmdesátých letech zpravodajem československého rozhlasu v Paříži.
V této době vznikl soubor rozhovorů s rozličnými osobnostmi nejen francouzkého života.
Autor nám nepodává pouze přepis rozhovoru, přidává i osobní pocity ze setkání. Výběr osobností je opravdu rozmanitý, řekla bych až omračující! Jména, která mají i dnes zvuk.
Např.: malíř Josef Šíma, Coco Chanel, architekt Oscar Niemayer, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Jean Effel, básník Pablo Neruda, Jean Gabin, Belmondo, Umberto Nobile. A ještě dalších 15 jmen.
Bohužel se místy neubránil (možná nutné) komunistické propagandě. Nad tímto se při hodnocení snažím zavřít oči. (kniha vyšla roku 1979)

andrii24
23.11.2016 2 z 5

Pro tentokrát. Setkání s francouzskou metropolí, tou romantickou dámou a oslovenými osobnostmi, zůstalo dalece za mým očekáváním.