Houpací kůň

Houpací kůň https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11625/houpaci-kun-11625.jpg 3 4 1

Výbor z povídkové tvorby výrazného moravského prozaika (Kůzle, Vinobraní, Lest v pasti, Obraz neznámého mistra, Hranice, První most přes klikatou řeku, Svědomí, Noc klidná jako řeka, Houpací kůň, Boty, Výstavní parkur, Hřích, Brigáda, Štika) sleduje v kaleidoskopickém záběru každodenních událostí především základní lidské hodnoty, tj. práci a lásku.... celý text

Přidat komentář

BabaJaga11
14.08.2023 3 z 5

Trochu nevhodně zvolené čtení před spaním. Některé texty jsou totiž dlouhé, takže jsem se dostala třeba do poloviny a další polovinu jsem dočetla třeba až za dva týdny. Možná, že při plynulejší četbě bych hodnotila lépe.

Jde o povídkovou knihu, kde motivem povídek je život na vesnici, práce v zemědělství v 60. až 70. letech 20. století, vztah ke zvířatům. Často se v povídkách objevují koně a jejich smutný osud po nástupu zemědělské mechanizace. Příznačné je, že autor propojuje úděl koní s údělem starší, odcházející generace zemědělců.

Někdy pro mě bylo obtížné sledovat dějovou linku, protože autor skočil rovnýma nohama doprostřed děje a nic nechápající čtenář se teprve postupně dozvídal, kdo jsou jednotlivé postavy a co mají společného, co již mají v životě za sebou a proč jednají tak, jak jednají.

Knížku pošlu dál prostřednictvím některé knihobudky, ale v četbě Kostrhunovy tvorby budu určitě pokračovat. Je to autor mého rodného kraje a čím jsem starší, tím je mi jeho lyrické líčení jihomoravské přírody a vesnice bližší.