Hoteliérem na střeše světa: Pět let v Tibetu

Hoteliérem na střeše světa: Pět let v Tibetu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43994/bmid_hotelierem-na-strese-sveta-pet-let--GI3-43994.jpg 5 17 7

Jen málo evropanů mělo to štěstí, že někdy stanulo na tibetské půdě.Autor, zaměstnanec mezinárodní hotelové společnosti, tam strávil rovnou pět let. Na pozadí omračující krásy Himaláje s v knize jeho vzpomínek odvíjí poutavé i politicky poučné vyprávění. Zážitky a postřehy mladého muže ze Západu, který se ocitl uprostřed tajemné východní země, jejíž prastarou kulturu překrývá nános komunismu v čínském pojetí, překypují neodolatelnou směsicí nepředpojatosti, svěžesti a strhujícího humoru.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Apsida
Originální název:

The Hotel on the Roof of the World: Five Years in Tibet , 1998


více info...

Přidat komentář

sasena
13.07.2022 5 z 5

Výborná knížka, autor je vtipný, překlad skvělý, místy jsem se smála nahlas. Tibet a jeho obyvatelé jsou popsáni bez růžových brýlí, o Číňanech jsem si toho nikdy moc nemyslela, ale tady jsou popsáni jako národ šílených byrokratů a pošuků. Holt socialismus plodí divné typy. Popsaná je i historie Tibetu a jeho obyvatel a je to smutné, čínské působení je opravdu tragédie. Nemyslím si, že by autor svým líčením místních poměrů nějak Tibeťany shazoval, naopak. Ale je to jiný svět a tím, co se z něho snaží udělat komunisti dost bizarní. Po knížce Pojďme se ztratit s celém Ziburovi další vtipný cestopis.

gretl74
12.01.2021 5 z 5

Miluju hory, miluju hotely, knížka měla vysoké hodnocení ... nebylo co řešit ,) ... a čekala tu v poličce už docela dlouho.

Prvních pár stránek přečteno trošku s rozpaky, ale pak se vše parádně rozjelo a nezastavilo se až do poslední stránky. Vtipné, plné postřehů. Autor si sice dělá legraci z domorodců, ale humor je to laskavý a plně tolerující naprosto odlišný způsob života. A neskutečná příroda všude kolem, to už je jen ta pověstná třešnička na dortu.


MOu598
04.10.2017 3 z 5

Četla jsem v listopadu 2005. Podle mých poznámek:
Úplně jiné než 7 let v Tibetu.
Toto píše nevěřící, který ani nechce pochopit věřící. Naštěstí se víc věnuje svým kolegům v hotelu a ne "domorodcům".
Hezky se čte, ale takovýhle Tibet by mne zklamal.

rakakan
27.04.2016 5 z 5

Super kniha! Napsaná poutavě, s humorem. Mnohdy je to ale humor drsný a člověk nechápe, že se vůbec něco takového mohlo stát.

Marco
08.03.2013 5 z 5

Do prvních odstavců knihy jsem se začítal s obavou, jak bude člověk usilující o sebeprosazení zrovna v mezinárodní hotelové společnosti nahlížet na svět stojící prostředí hotelových hal v tak velkém kontrastu. Ale každým dalším řádkem si Alec Le Sueur získával mé sympatie. S přispěním jeho vyprávění se okamžitě v Tibetu zabydlíte jako v důvěrně blízkém a oblíbeném místě. Mistr Alec zde s humorem akcentuje Lhasu a životy místních lidí v denním světle himalájského slunce. Jenže až se přestanete smát dolehne na vás smutek, že Tibet už nikdy nebude takový jakým býval, když hotel evropského střihu ve Lhase byl ještě naprostou utopií.

valentýna
02.03.2012 5 z 5

Vynikající čtení, plné humoru, seznámí nás nejen s chodem hotelu, ale i s tibeťany a okouzlující přírodou.

kristyy
30.11.-0001 5 z 5

Snad nejvtipnější knížka :-D Naprosto super pohodový čtení ! Záchvaty smíchu zaručeny ;-)

Štítky knihy

Tibet Himálaje zaměstnání

Autorovy knížky

Alec Le Sueur
francouzská
1999  91%Hoteliérem na střeše světa: Pět let v Tibetu

Kniha Hoteliérem na střeše světa: Pět let v Tibetu je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x