Hotel Zagorje

Hotel Zagorje https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136788/mid_hotel-zagorje-1QY-136788.jpg 4 24 2

Román Hotel Zagorje se odehrává na začátku devadesátých let 20. století, kdy v bývalé Jugoslávii zuří válka. Vyprávění začíná okamžikem, kdy devítiletá hrdinka a její bratr odjíždějí s maminkou z Vukovaru, kam poté vtrhnou Srbové a povraždí velkou část obyvatel. Neúplná rodina pak přežívá v Záhřebu v nejrůznějších ubytovnách a v bytech příbuzných a čeká na zprávy od otce, který zůstal ve Vukovaru. Dospívající dívka se mezitím snaží do té malé škvíry, kterou jí život ve válce nechává, vtěsnat všechny nové poznatky o svém těle, zamilovanosti a bezmoci.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Hotel Zagorje , 2010


více info...

Přidat komentář

splichalka
23.08.2014 4 z 5

Tak trochu pocity Anny Frankové, tak trochu komentáře a postřehy Marjane Satrapiové na pozadí války v Chorvatsku. Vůbec se nedivím, že zde sbíral román jednu cenu za druhou. Jde o citlivé téma - Chorvaté ví, Chorvaté rozumí. A to je to - spousta faktů zůstává nevyřčena nebo jenom naznačena, proto může být kniha pro průměrně (ne)znalého Čecha možná trochu nezáživná. Pro mě ale jasný příklad toho, že naprosto jednoduchý, v podstatě obyčejný příběh může být zároveň velmi silný - když je výborně napsaný.

evelinaevelina
04.02.2014 5 z 5

V krátké době jsem po sobě četla tuto knihu a knihu Inyenzi (o genocidě Tutsiů ve Rwandě). Jak odlišné a jak podobné.
Vyhnanci z Vukovaru během války v bývalé Jugoslávii to měli zdánlivě snazší než utečenci z černého kontinentu - ale opravdu pouze zdánlivě. Co obě knihy spojuje? Ten všudepřítomný pocit naděje i beznaděje, víra člověka, který většinou dokáže přežít ledaco i bez záblesků slibnější budoucnosti. A snaha o "jakýsi normální" život s "normálními" starostmi (zde především dospívající dívky, samotné autorky), aby se vlastní mysl oklamala zdáním falešné skutečnosti alespoň na chvíli.

Ještě jakási poznámka pod čarou. Opisuji text tištěný na začátku knihy. Komnentář k tomu, jak to právě k této knize "sedne" nechávám na vás.
"Tento projekt byl realizován za finanční podpory EU. Za obsah publikace odpovídá výlučně autor. Publikace nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, kež jsou jejím obsahem."


Autorovy knížky

Ivana Simić Bodrožić
chorvatská, 1982
2012  77%Hotel Zagorje

Kniha Hotel Zagorje je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst18x
Chci si koupit2x