Hospoda Jamaica

Hospoda Jamaica https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46685/hospoda-jamajka-46685.jpg 4 839 179

Nejromantičtější a nejpopulárnější autorčin román, který zlákal i Alfreda Hitchcocka k filmové verzi, již v úvodní scéně v plné šíři ukazuje její vypravěčské mistrovství. Mladá Mary přijíždí v bouři dostavníkem k opuštěnému hostinci svého strýce na zastrčeném pobřeží Cornwallu, kde by měla strávit následující léta. Netuší, že její strýc je vůdcem bandy otrlých a krutých námořních lupičů, kteří mají v hostinci hlavní štáb. Jakmile to však odvážná dívka zjistí, pustí se s nimi do dramatického i když nerovného boje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Jamaica Inn , 1936


více info...

Přidat komentář

maryzka
dnes 3 z 5

Ač tuto autorku nějak nemusím tak si myslím, že tato kniha měla mít lehčí žánr na který od této autorky nejsme zvyklý. Ale film, který byl natočen podle této knihy byl lepší než tato kniha. Ve filmu byli totiž lepší zfilmovaný hororový scény, které jsou popsány v této knize( např: bouře, mořští zloději apod.)

Luňajda
17.02.2024 5 z 5

Má velmi oblíbená kniha i autorka. Styl psaní vás vtáhne do děje, jakoby jste byli účastníkem dění. Četla jsem opakovaně a má v mé knihovně nezastupitelné místo.


Vivienca
26.01.2024 3 z 5

Hlavní postava Mary mi moc nesedla. V závěru knihy se k mému překvapení dozvídám, že se autorka celou dobu snaží vykreslit Mary jako mimořádně důvtipné kurážné děvče, které svým vhledem dokáže ohrozit organizovaný zločinecký gang... Mě ale celou dobu připadá, že má víc štěstí než rozumu a některé její úvahy a troskotající "hrdinné" počiny jsou až roztomile naivní...
Na druhou stranu co se autorce nedá upřít je vytříbený styl psaní - její popisy krajiny, atmosféry, pocitů a všeho co je spíše tušené než viděné mají v sobě nádhernou poetiku. V kombinaci s archaickou češtinou (měla jsem starý výtisk od překl. Bezpalce) je to lahodící počtení.
Přesto pro mě Jamaica bude patřit mezi knížky, které po přečtení odlkládám a už se k nim nevracím.

Doubravka1975
28.11.2023 4 z 5

Zde v diskuzi se dozvídám, že hospoda Jamaica doopravdy existuje a můžete se i ubytovat.... a autorka do hospody Jamaica a jejího okolí zasadila tenhle čtivý, ponurý příběh z konce 19.stoleti. Hlavní hrdinka Mary je statečná a akční, kolem dokola lupiči a loupežníci, bažiny a vřesoviště, ale nechybí samozdřejmě ani láska....

jana1976
23.10.2023 3 z 5

Viděla jsem seriál, který mě uchvátil.... I když podstata byla zachována, tak mě kniha tolik nechytla... Poslouchala jsem ji jako audio a nelituji, ale číst/vracet se k ní rozhodně nebudu.

zdenaR
15.10.2023 3 z 5

Knihu jsem četla kdysi dávno před lety, tentokrát jsem ji poslouchala jako audio.
Líbila se mi kdysi i nyní (pravda je, že si nejsem jistá, zda bych ji znovu přečetla-jako audio se poslouchá dobře).

n.ezn.amy
10.10.2023 5 z 5

Z Mary Yellanové se brzo stane sirotek a tak odjíždí z milovaného Helfordu na sever ke své tetě a strýci, kteří žijí v hospodě Jamajca na odlehlém místě mezi vřesovišti, kde již nestaví žádné povozy a lidé se místu vyhýbají. Mary poznává násilnického strýce a plachou týranou tetu, ale to není nic proti tomu jaké tajemství skrývá hospoda Jamajca a jeho občasní hosté. Poutavý příběh o sebevědomé dívce, která se nebojí vzepřít svému osudu, nádherný popis nehostinného prostředí hospody a okolní krajiny, kdy mě během četby prostupoval chladný vítr, který vál z vřesovišť a doslova jsem cítil slaný vzduch oceánu.

Slatiny byly ještě pustší, než zprvu soudila. Táhly se od západu na východ jako obrovská poušť, sem a tam křížily jejich povrch cesty a vysoké kopce přerušovaly čáru obzoru. Jak daleko se takto prostírají, nevěděla, jen na západ zjistila jejich hranici, když se vyšplhala na nejvyšší vrch za Jamajkou a uzřela v dálce stříbřité zrcadlení mořské hladiny. Byl to tichý, opuštěný kraj, pustý a neobdělávaný lidskýma rukama.

ja.kordo
27.09.2023 4 z 5

Jamaica Inn ma veľmi bavila. Šiel som do nej s očakávaním napätia a pôsobivej ponurej atmosféry, a príbeh zabodoval na oboch frontoch. Páčil sa mi aj pútavý rozprávačský štýl, úspešne sa snažiaci o vykreslenie nehostinného odľahlého prostredia, a naoko bezradnej situácie sympatickej hlavnej postavy. Zakončenie romantickej linky mi pripadalo dosť strohé, ale na celkovom dojme veľmi neubralo. Do budúcna by som chcel od tejto autorky prečítať aj o niečo viac.

Evaho73
04.09.2023 4 z 5

Ak sa mi tento román tak páčil, bolo to nepochybne kvôli tajomnej atmosfére, ktorú má. Je to druhá kniha, ktorú som od autorky čítala a je mi jasné, že chcem pokračovať v čítaní všetkého, čo napísala, pretože sa zdá, že jej romány majú schopnosť zaujať hlavne priaznivcov dobrodružstva a napätia.

Najviac sa mi páčilo, akým spôsobom Daphne du Maurier rozpráva tento príbeh, pričom jej jazykový štýl je jednoduchý, no zároveň veľmi pútavý. Zaujali ma hlavne opisy pustých, sivých a studených vresovísk evokujúcich pocity osamelosti, strachu a neistoty. Trochu ma sklamala romantická línia príbehu, kde som očakávala iný vývoj a nie tak urýchlený koniec.

Zemlja
03.09.2023 4 z 5

Četla jsem před mnoha lety. Autorku mám moc ráda. Její příběhy jsou napínavé, obstojí i dnes.

kamilk
24.06.2023 4 z 5

Príbeh je vo svojej podstate prostučký, nabalený o rozsiahle popisy krajiny. Hlavná hrdinka sa chová miestami až feministicky drsne, inokedy celkom podlieha strachu a nedokáže si pomôcť. 75%
Odporúčaný komentár: slawa.cap

Bastien581
17.06.2023 5 z 5

Tajuplné a napínavé, v knize se nakonec vůbec nic nestane, ale to nevadí. Napětí se drží až do konce.

slawa.cap
06.05.2023 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu.
Jediné podobné dílo, jak lokací a atmosférou se kterým jsme měl tu čest bylo "Na větrné Hůrce" a tady Jamajka jasně propadá. Kniha, a její hlavní hrdinka, se z počátku tváří jako ikona feministek aby se během pár kapitol z Mery stala rozklepaná chudinka závislá na kdejakém muži. Místy hrozně bláhová, místy neuvěřitelně uvědomělá a až neuvěřitelně odvážná (možná je to jen důsledek její bláhovosti).
Původně jsem chtěl dát horší hodnocení, ale když tak zpětně přemýšlím, kniha je plná zvratů a bez problémů si dokázala udržet mou pozornost a přes různá podezření mně několikrát děj dost překvapil. Bohužel efekt "závislosti" na příběhu se u mně nedostavil.

Nermal
05.05.2023 3 z 5

Myslím, že v době, kdy jsem knihu četl, jsem ještě plně nechápal všechny souvislosti, proto jen tři hvězdy.
Mnohem později jsem hospodu navštívil naživo, k tomu jsem napsal ještě malý komentář v diskuzi ke knize.

Bakana
04.05.2023 5 z 5

Výborně popsaná atmosféra!
Četla jsem staré vydání s archaickým jazykem, možná existuje nějaký novější překlad, i když uznávám, že i to vytvářelo dojem staré Anglie.
Pro dnešního čtenáře by se asi hodilo o trochu míň popisů.

MiJant
09.04.2023 3 z 5

Po nekonečných 40 rokoch kedy kniha ležala v knižnici som sa do nej pustil so zvedavosťou, lebo v poslednej dobe čítam aj staré "dobré" knihy. Napínavý príbeh škaredého anglicka pred dvesto rokmi, niekedy až hororového na chvíľu zanechá nerozhodný dojem s úľavou, že staré zbojnícka časy sú preč.

Leona333
07.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Ač může toto dílo - název knihy, evokovat "sluncem zalitý ráj," kdesi na ostrově v Karibiku..., opak je pravdou. Jedná se o velice ponurý, drsný příběh z poloviny 19. století z pobřeží Cornwallu, v němž mladá hrdinka Mary Tellanová, přijíždí po dramatických událostech..., za svojí tetou Patiencií a jejím mužem - strýčkem Jossem, který jak se později ukáže, je šéfem nelítostné bandy pirátů, lupičů, kteří se pro zisk a svůj prospěch, neštítí opravdu ničeho...
Že je román od začátku, nabitý bouřlivými okamžiky - emocemi, není pochyb. Mery je zde vystavena všemožnému útisku, příkoří a nástrahám až do samotného finále... Každopádně by to nebyla Daphne du Maurier, aby se vše nakonec neobrátilo ku prospěchu hlavní hrdinky...
I po tolika letech se jedná, o velice dobrou - čtivou klasiku, nejenom pro ženy...

mgeisselreiter
20.02.2023 4 z 5

Moc pěkně napsané, s lehkostí, okouzlující, poutavé, napínavé od začátku až do konce. 80%, 20. 2. 2023.

Kabuky
08.02.2023 5 z 5

Vynikající kniha.

Čmeláček
04.02.2023 5 z 5

Zkusil jsem tuhle pro mě novou spisovatelku a vybral jsem si knihu, která mě zaujala hlavně kvůli námořním lupičům, protože dobrodružné příběhy můžu za všech okolností :). A že fakt vůbec nebyla marná! :) Romantiku sice nemusím, to je jasný, ale nebylo jí tam naštěstí moc. A ten zbytek stál určitě za to! Atmosféra skvělá, kniha se mi líbila, takže zkusím taky něco jiného od Daphne :).