Hoši od Bobří řeky

Hoši od Bobří řeky https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79598/hosi-od-bobri-reky-79598.JPG 4 1981 214

Hoši od Bobří řeky série

1. díl >

Patrně nejslavnější kniha Jaroslava Foglara čerpá z jeho poznatků v junáckých oddílech, hlavně z toho jeho, kterým prošly stovky kluků, kteří žili především v Praze. Toto vydání je s pořadovým číslem - 10.

sgjoli
sgjoli
18.02.2024 4 z 5

Po nějaké době jsem měla chuť na něco dobrodružného pro mládež, ale jelikož Rychlé šípy mám načtené už mockrát, rozhodla jsem se zkusit další klasiku od Jaroslava Foglara, a to Hochy od Bobří řeky.
Z dnešního pohledu se podobné příběhy mohou zdát neuvěřitelně naivní a naprosto nerealistické, až moc dokonalé. Ale víte co? Mně to vlastně bylo docela jedno. Tenhle příběh o přátelství, lidskosti, odvaze, práce na sobě samém - to vše spojené s dobrodružstvím, to je prostě strašně fajn a já se v tom příběhu cítila vlastně hrozně dobře.
To poselství, které kniha přináší, je jednoznačné. Pěstovat svůj charakter, snaha být dobrým člověkem, pomáhat, atd. - to z tohoto příběhu sálá s naprostou samozřejmostí. A pokud je člověk aspoň trochu otevřeného srdce a mysli, může na něho kniha zapůsobit a třeba i ovlivnit.
Poslouchala jsem to jako audioknihu a hrozně mne to bavilo. Škoda, že jsem se k tomuhle prvně dostala až jako dospělá. Číst to jako dítě, asi by mne to pohltilo, zasáhlo a ovlivnilo ještě víc.
Nakonec 4 hvězdy z 5 a přemýšlím, že v létě si to dám jako odpočinkovou, dovolenkovou četbu v tištěné podobě. :-)

RemiBlack
RemiBlack
16.02.2024 5 z 5

2024/8
Znám dobře jednu audioverzi/rozhlasovou hru, a knize je poměrně věrná. I tak bylo moc fajn přečíst konečně originál, je to pěkný příběh. I s přivřenýma očima mi teda Luděk přišel až bolestivě perfektní, ale tak knížky pana Foglara nečtu, abych je soudila. ;) Bylo to hezké čtení, a dokážu si představit, že spoustu lidí to motivovalo ke snaze o lepší život.


Gi-Gi
Gi-Gi
29.12.2023 5 z 5

Srdcovka

Holister
Holister
01.12.2023 5 z 5

Hoši od Bobří řeky (pozor, nezaměňovat s buddy komedií Hroši v Africe - každý přece ví, že v Africe bobři stavějí hráze přes četné řeky jen zřídka) pojednávají o různorodé partě chlapců, kteří se pospolu vydají vstříc jednomu krásnému letnímu dobrodružství. Od knihy nelze očekávat současná ožehavá témata (znásilňování chlapců vilnými vedoucími, salmonelu, potíže s wifi, pandementní hrůzu z očkování a 5G sítě, woke trable atd. atp.) naopak, Foglarův autentický styl může dnes přinést náhled do doby, kdy čest a úcta hráli prim v mezilidských vztazích, kdy přátelství nebylo slovo z ranku argot. Jinak by se snad ani nedala v současnosti kniha vnímat než jako právě autentický náhled na ducha doby, kterou už nenávratně odvál vítr. Věčná škoda, nicméně, nostalgikům srdce zaplesá, pátračům po ztracených hodnotách přinese nové poznatky a každému, kdo zatouží po řádcích plných dobrodružství a nezřídka i podmanivého napětí, splní veškerá očekávání.

dájavídek
dájavídek
17.09.2023 5 z 5

Několik skvělých bobříků, které bych si i rád zkusil. Kniha se četla velice svižně a bylo v ní hodně akce a hodně dobrodružství. Nejvíc se mi líbily postavy Zelená příšera, Rikitan, Vilík a Jirka.

SirokO
SirokO
23.05.2023 4 z 5

Je to skvělý, ale myslím si, že dnešní kluky už to nemůže oslovit, mnoho těch aktivit už třeba nejde provozovat.

LivieBorova
LivieBorova
14.05.2023 5 z 5

Vzpomínky na dětství a chvíle, kdy jsem chtěla být klukem.

martini.ce
martini.ce
04.05.2023 5 z 5

Když jsem byla malá, tak mě to úplně minulo. Doháním resty a přečteno společně se synem. A i v dnešní době je to hezký příběh o přátelství.

blazejmartin
blazejmartin
28.04.2023 5 z 5

Jedna z prvních knih, kterou jsem přečetl jako dítě. Spolu s Robinsonem. Bezkonkurenční.

Petass
Petass
25.04.2023 5 z 5

Audiokniha
Moje první audiokniha vůbec a musím velmi pochválit. Poslouchali jsme s dětmi během každodenních přejezdů autem po malých úsecích. Skvěle načteno Janem Medunou. Děti při poslechu ani nepíply, jindy nezavřou pusu. Tajily dech a nemohly se dočkat až rozluští záhadu Zelené příšery, dcera dokonce zůstala sedět 10 min v autě před domem, jen aby slyšela Stopařovu konfrontaci. Pro mě návrat do dětství, pro moje děti objev nového autora. Všichni spokojeni. Dnes jsme začali poslouchat Záhadu hlavolamu. Tak uvidíme kam až s Foglarem dojedeme! Doporučuji knihu i audio.

RoBertino27
RoBertino27
31.03.2023 4 z 5

Měl jsem verzi, do níž se vyplnily údaje - pravda, nebyl jsem ani Rychlý šíp nebo Roy z Rikitanovy družiny: podle jsem si vymyslel dobu lovení bobříků, ale čestně prohlašuji, že později na dnes mnohými dehonestovaných (nesmyslně) pionýrských táborech jsem je ulovil, včetně nedostižného bobříka mlčení. Z dnešního pohledu může být kniha místy příliš patetická, ale to je přesně Foglarův styl, jímž vedl "své" hochy k tomu, co považoval za nejdůležitější. Pravda, byla tu konkurence ve dvou knihách slavné "Devadesátky" a leccos vypadalo jako opisování, ale takové věci jsme coby děti neřešili (pro strážce českého jazyka je myšleno dospělí coby děti, jinak děti samozřejmě neřešily...).

marekB78
marekB78
14.03.2023 5 z 5

Úžasná knížka, se kterou jsem se vrátil do dětských let. I po těch letech jsem se u ní skvěle bavil. Doporučoval bych si to přečíst dnešní mládeži, která zná jen mobil a PC :)

Marhulka14
Marhulka14
02.03.2023 5 z 5

Jako malou mě tahle knížka úplně minula. Dostala se ke mě až teď v 50 letech.....a musím říct, že být dítě, běžím plnit bobříky!
Navíc i já cítím od mládí ten jarní neklid s vůní dálek. K tomu ještě přidejte hodnoty, které se dnes vytrácejí, jako mluvit pravdu, pomáhat, nebýt sobec a další.....
Knížku rozhodně doporučím svým vnoučatům!

darbujan8924
darbujan8924
18.02.2023 5 z 5

Jako malý kluk jsem to četl pořád dokola.
A náhodou jsem knihu našel mezi starými knihami a musel jsem se znovu začíst.
BOMBA !!!
Kde jsou ty časy ,kdy se omladina uměla bavit a něco prožívala.

Barakoudel
Barakoudel
26.01.2023 5 z 5

Bylo mi asi 12, když mi knížku doporučila tehdejší nejlepší kamarádka. Obě nás natolik pohltila, že jsme místo klasického chození ven, a rozebírání kdejakého klepu, plnily bobříky jako o závod. Přály jsme si tehdy vstoupit do skauta, ale obě nás vytěžovaly jiné kroužky, tak z našeho přání sešlo.

Pokud má knížka i v dnešní době nějaký potenciál, pak je to právě potenciál k tomu, vytáhnout děti ven a nenásilně je donutit všímat si přírody. Kéž Bobří řeka žije dál.

Kabuky
Kabuky
14.01.2023 5 z 5

K tomu titulu se vždy rád vracím.

Ristridin
Ristridin
17.12.2022 5 z 5

Nikdy nezklame, zase mi bylo s touhle knihou 8 let a chtěl jsem začít lovit bobříky :) Pro dnešní dobu již asi hodně idealistické, ale stále se v ní dá mnohé nalézt. Snad bude bavit i další generace.

Marek82
Marek82
10.11.2022 5 z 5

Súčasnému čitateľovi sa môže zdať kniha už idealizovaná, beriem to však ako inšpiratívnu a rozvojovú knihu pre chlapcov vo veku 10-13 rokov. A literatúra pre deti a mládež je predsa plná ideálov, boja dobra so zlom a tak to má byť. Preto ako dospelý rád prehliadnem vek príbehu a budem sa snažiť syna viesť ku cnostiam, ktoré pestovali Hoši od Bobří řeky, aby z neho vyrástol správny muž.

BlaV.
BlaV.
06.11.2022

Tuto knihu jsem měla asi nejraději.

Sova15
Sova15
02.11.2022 5 z 5

Vrátila jsem se na chvíli do dětství, kdy jsme s kamarádem na chatě lovili bobříky. Je to klasika, uvidím, zda uspěju u vnoučat, až povyrostou.