Hory shora 2

Hory shora 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182868/hory-shora-2-182868.jpg 5 37 9

Kniha s dalšími příběhy z expedic na nejvyšší vrcholy světa našeho předního dobyvatele himálajských vrcholů tentokrát z let 2008 – 2012.

Přidat komentář

Ada0004
27.02.2024 5 z 5

To je taková nádhera! V životě bych do hor nevlezla, na to nemám, ale s Radkem jsem slezla skoro celou korunu Himaláje už jenom na K2 - krásné, napínavé, obdivuji jeho výkony. Doufám, že se dostanu i k filmové verzi. Nádherné fotografie! Opravdu jedinečný zážitek!

Zahonek
09.04.2020 5 z 5

Jaroš není žádný romanopisec a dost možná ani není z tohoto světa. Krásné, mnohdy hrůzu nahánějící fotky ani žádný zdlouhavý popis nepotřebují.


Inferion7
21.03.2020 5 z 5

Výborné pokračování. Je super, že se o každé osmitisícovce díky 2 dílům Hor shora člověk vždy něco dozví. Ve všech knihách má Radek skvělé fotky, které muselo být nesmírně náročné vyfotit. V krutém mrazu si sundat rukavice a fotit je celkem brutální. Vřele doporučuji všechny jeho knihy. Dobře se čtou, vše píše tak, jak to je a hlavně zdolal všechny a každá jednotlivá osmitisícovka vždy něčím zaujme.

Simona99
02.02.2020 5 z 5

Skvělé pokračování Jarošových expedic! :) Na chvíli jsem se opět ocitla v Himaláji...

BlackBlade
20.05.2016 3 z 5

I když je tato kniha vzhledově lepší, nenašel jsem tam nic jiného, než v prvním díle Hory Shora = přijeli jsme, problémy před BC, v BC, při výstupu, počasí, dal jsem / nedal jsem vrchol. Líbí se mi krátká historie o každé hoře, na rozdíl od jiných mi vůbec nevadí přesné názvy použitého materiálu, ba naopak alespoň vidím, do čeho profík jde a jaké materiály jsou na horolezectví v takových brutálních podmínkách vhodné, ale "něco" tomu chybí. Navíc použitý font v této knize není ideální, hůře se čte.
Ale to nic nemění na mém bezbřehém obdivu na výkon Radka. Byl jsem na jeho přednášce a na živo to bylo ještě lepší, než v knihách. Líbí se mi, že se dotkl problematiky, jací jsou lidé v horách = tam se pozná, kdo je dobrák a kdo bez prominutí ko*ot, který nepomůže nikomu, kromě sebe (příběhy, jak Radek a jeho parťáci občas pomohli jiným členům expedice, zatím co jejich vlastní kamarádi je odepsali). To bych blil.
A také se mi líbí, že skrze Radka a pár dalších se k této krásné činnosti dostala i mass-média, které začalo zajímat, zda dorazí K2 a bude mít Korunu Himalájí. Že se konečně začalo psát a mluvit i o něčem jiném, než o mrtvých horolezcích a Radkových umrzlých prstech.

Zdendys.77
08.07.2015 5 z 5

Velmi krásně publikovaná kniha od našeho proslulého horolezce Radka Jaroše a dcery Andrei Jarošové. Dílo je plné úžasných fotografií doplněné o dech beroucí vyprávění z jednotlivých expedic, kde popisuje nejenom krásu, pocity a útrapy ze zdolávání osmitisícovek, ale i tu druhou, odvrácenou tvář horolezectví a to v podobě daně nejvyšší, ztrátě na lidských životech.

kika 13
26.03.2015 5 z 5

Nádherně psaná knížka.Fotky přímo pohádkové.Četla jsem vše jedním dechem a mnohdy trpěla spolu s Radkem.

Corvus
10.12.2014 5 z 5

Vynikající publikace našeho předního českého vysokohorského horolezce. Vedle poutavého textu mě potěšily úžasné fotografie (kterých je slušný počet, nechybí celostránkové detaily), graficky znázorněné trasy výstupů, krátké info o historii každého kopce. Troufnu si napsat, že mě Radkovi knihy baví mnohem víc než stále dokola publikované knížky od Messnera. Také lidsky je pan Jaroš úplně někde jinde a samozřejmě svou roli hraje i národní hrdost. Oproti prvnímu dílu lze vidět, že Radkův text/zážitky jsou lépe zpracovány (Andreou Jarošovou). Text se neopakuje jako v případě prvního dílu, kde byl přepis Radkových myšlenek a následně shrnutí panem Tabáškem víceméně toho samého. Přibyly fotografie, detaily, stejně tak stoupla i grafická stránka knihy, gramáž papíru atd. Velice povedený druhý díl, kde (z logických důvodů) chybí Radkova nemesis K2, o které napíše samostatnou knihu. Líbí se mi také autentické výpisy sms zpráv, případně zprávy meteoroložek. Špičková kniha od špičkového sportovce.

Jsem hrdý, že mám všechny publikace podespané s věnováním a mohl jsem si s Radkem Jarošem potřást pravicí na prosincové přednášce v roce 2014. Doporučuji všemi deseti.

valda
28.04.2014 4 z 5

V prvním díle Radek Jaroš popisuje výstupy na prvních 6 osmitisícovek, bez kyslíku a šerpů. V tomhle díle přidává dalších 7. Nyní mu zbývá do sbírky poslední K2, o kterou se pokusil už pětkrát. Oproti prvnímu dílu, je vidět velký posun. Zkušeného spoluautora vyměnil za svojí dceru, a myslím, že knize to dost prospělo. Děj už není tak suše popisný a obsahuje i zábavnější části. Taky hodně oceňuju velký pokrok v sazbě, celková grafika mi přijde o dost povedenější. Taky výběr fotek je o mnohem lepší. Drsná je kapitola o tom jak velký byznys je dneska Everest, ale nabídka poptávka hold funguje všude. Tak snad to Radkovi tento rok vyjde, i když má určitě i spoustu odpůrců, kteří ho za sbírání osmitisícovek pro himalájskou korunu, asi nemají moc rádi.

Autorovy další knížky

Radek Jaroš
česká, 1964
2005  82%Hory shora
2011  75%Hory, má panenko
2015  91%K2 - Poslední klenot mé koruny Himálaje
2020  88%Nahoru na horu
2013  91%Hory shora 2

Kniha Hory shora 2 je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst10x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x