Horúce mlieko

Horúce mlieko https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374489/bmid_horuce-mlieko-qu6-374489.jpg 3 39 13

Mladá antropologička Sofia sa pokúša vyriešiť záhadu nevysvetliteľnej dlhej choroby svojej matky Rose. Matkine ustavičné ponosy ju frustrujú, no zjavne jej vyhovuje, že sa nemusí osamostatniť a riešiť svoj neuspokojivý život dospelej ženy. Spolu s matkou odcestujú na horúce vyprahnuté pobrežie Španielska, aby tam spolu navštívili slávneho špecialistu, ktorý je ich poslednou nádejou, a dúfajú, že im pomôže vyriešiť záhadnú paralýzu Rosiných nôh.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Hot Milk , 2016


více info...

Anna 13
Anna 13
31.05.2020 1 z 5

Neosobní, bezbarvé, bezduché...
Jakoby se čtenář vznášel nad příběhem. Proniknout do něj nešlo. Nebyla jsem v něm, ale kdesi nad ním.
Postavy zvláštní. Těžko pochopitelné. Tak divné, že se vám těžko něčím přiblíží...

Zdlouhavé popisy berou čtenáři sílu číst. Byl to vážně strašně divný příběh.

Nikomu bych ho nedoporučila.

Nerozumím kladným hodnocením na přebalu knihy a už vůbec nechápu nominaci na prestižní ocenění. Naštěstí asi nejsem sama a tato kniha se nelíbila více lidem. Takže nejsem zklamaná jen já.

Myslím, že téma se dalo zpracovat o tolik lépe. Čtenář se dal do příběhu vtáhnout tak, že by ho mohl svou naléhavostí dusit. Ale tohle se paní Levyové nepovedlo.

Ještě, že kniha je dost útlá, takže se dá dočíst, ale pro mě nemá moc smysl jí věnovat pozornost.

Sedmikráska213
Sedmikráska213
20.02.2020 2 z 5

Zajímavá , částečně snová kniha o nezdravém vztahu matky a dcery. O citovém vydírání, ale i o cestě k sebeuvědomění a odvaze aspoň v něčem jít vlastní cestou.


grizlinka
grizlinka
10.02.2020 1 z 5

Čteno kvůli výzvě a dalo by se říct, že mi dala nejvíce zabrat. Vůbec jsem neměla motivaci proč se ke knize vracet. Nejvíce mě rozčilovala matka, která si vsugerovává nemoci...absolutně o ničem.

ibs
ibs
19.10.2019 2 z 5

Doplavat domu bola vyborna kniha, taka ina. Toto bolo okrem poslednych troch stran doslova utrpenie.

Han-nah
Han-nah
21.09.2019 4 z 5

Kniha popisuje hlavně vztah matky a dcery. Hezky popsáno vše, co se děje hlavně v hlavě nás všech - náš vnitřní postoj, jak bychom chtěli žít. Matka a dcera, láska i nenávist, boj s nemocí, citové i psychické vydírání, snaha pomoct, ale tím se i částečně obětovat, protože matka nám přece dala život, ale my chceme žít hlavně ten svůj.

adorjas
adorjas
17.04.2019 1 z 5

Vrcholne nesympatické postavy, ktoré v podstate žiadny problém nemali. Len jedna bola sklamaná z rozchodu a druhá nevedela, čo so životom, lebo bola asi bisexuálka. No, fakt veľké problémy. Toľko o tom.

DominaCZ
DominaCZ
02.12.2018 1 z 5

Mně se to nelíbilo tou suchostí a hudbou sfér, která tam čišela na všechny strany.
Osoby divné, nesympatické, nic pěknýho, neosobní ... prostě divný.
Tolik povyku pro nic.

JanaŠ.051
JanaŠ.051
29.10.2018 4 z 5

Horúce mlieko je príbehom vzťahu matky a dcéry, príbehom o dospievaní a vedomej aj podvedomej manipulácii. Sofia pracuje ako čašníčka a absolvovala kurzy o tom, ako napeniť dokonale horúce mlieko, a vie, že ak sa mlieko varí príliš dlho - skysne.
V príbehu Sofie a jej matky je tej kyslosti tak akurát.

micha-ella
micha-ella
28.10.2018 4 z 5

Tuhle knížku jsem chtěla po prvních kapitolách odložit. Ty dialogy! Takhle že spolu cizí lidé mluví? No možná, že ve Španělsku v horku ano... Ale začetla jsem se, nic nevynechávala a začalo mě to bavit. Mám ráda jazykové jinotaje, symboly a poetiku. A hlavně - po všech příbězích o vraždách a násilí z poslední doby je to výborná změna.

RoseDadas
RoseDadas
19.09.2018 3 z 5

Jednotlivé kapitoly jsou sice krátké, ale poměrně náročné na čtení. Je potřeba se na ně soustředit. Přibližně do poloviny se mi kniha četla celkem dobře, pak však přišel zlom a každá další kapitola byla pro mne trápením. Mohla za to i skrytá symbolika mezi řádky a jisté poselství, které se v průběhu čtení na svého čtenáře vynořuje a zahlcuje ho.

Viaby
Viaby
11.08.2018

Knihy, ktoré získali akúkoľvek knižnú cenu, čítam s rešpektom a s určitou dávkou zvedavosti, ale priznám sa, že nie všetky dočítam. Táto kniha si získala môj rešpekt a prečítala som ju na jedno otvorenie. Mám rada príbehy napísané filmovo, mám rada "ticho" v knihách, keď je dej pokojný. Autorka obdivuhodne vystihla vnútorný svet literárnych postáv, a preto ju veľmi rada odporučím priateľom.

Peyka
Peyka
28.06.2018 3 z 5

Silná výpověď o niterním životě ženy. Už od začátku je znát velmi zvláštní vztah mezi matkou a dcerou. Postava Sofie by se dala přirovnat k Mersaultovi (Albert Camus - Cizinec) - naprosto lhostejným způsobem jedná a činí rozhodnutí v životě. Je vidět, že se stále hledá, v 25 letech nemá vlastní názor. Ale je tomu tak opravdu?! Toť otázka. Román si klade existenciální otázky, otázky sexuality, postavení jedince ve společnosti, ale čtenář horko těžko shání odpovědi.


Není to rozhodně lehké čtení, ale pěkně si počtete mezi řádky. Jak se píše na zadní straně českého vydání, Sofie je něco jako Virginia Woolfová, ale vykreslena v románu Hodiny od Michaela Cunninghama. Žena, která se bojí vnějšího světa, je uzavřená do sebe, ale během pobytu ve Španělsku ochutná životní radosti i strasti.


Nicméně, kniha působí na čtenáře jako postavy navzájem na sebe - chladně a povrchně. Na mě teda působily i dost depresivně, ve výsledku je vám jich líto. V knize je spoustu metafor, obrazných pojmenováních, takže na první přečtení čtenář nepochytí vše.

Kladně hodnotím především téma a symboliku, protože takových románů se dnes píše málo. Styl psaní, tendence napodobovat mého oblíbence Chucka Palahniuka (opakování vět, ironický podtón), nebo poetické věty ve stylu Virginie Woolfové a autorů avantgardy 20.let minulého století, kde vládnul "proud vědomí," mi přišel zdlouhavý, až nudný.

Ale přesto román přináší spoustu témat k zamyšlení a sdělení, že někdy vás k životu musí nakopnout sama smrt!

Hanina61
Hanina61
05.06.2018 4 z 5

Zvláštní, místy až trochu surrealistický příběh, kde je ovšem s minimem prostředků krásně vystižena atmosféra horkého léta na španělském pobřeží. Nad samotným příběhem a vztahem hlavních hrdinů (matky-dcery-milenky-milence) leckdy zůstává rozum stát, ale o to víc se mi líbil. Příběh o osamělosti, naději, hledání pomoci pro tělo i duši...

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Deborah Levy
anglická, 1959
2014  63%Doplavat domů
2018  63%Horké mléko

Kniha Horúce mlieko je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x