Horské rostliny

Horské rostliny https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204799/bmid_horske-rostliny-NQp-204799.png 5 4 2

Nejkrásnější druhy rostlin Alp a dalších evropských hor V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších evropských horských rostlin, které můžete vidět při vašem putování po horách a které možná budete chtít identifikovat. Názorné barevné fotografie a přehledné informativní texty vám umožní se v jedinečném světě horských rostlin zorientovat. Praktický kapesní formát a pevná obálka přímo vybízejí k tomu, abyste si knihu brali s sebou na horské túry. Naučte se určovat horské rostliny! Šup s průvodcem do kapsy a vzhůru do hor!... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
17.04.2021 5 z 5

Krásná a velmi přínosná knížka z edice Průvodce přírodou německé autorky Dr. Helgy Hofmann v překladu Jiřího Dvořáka vydaná r. 2014 v nakladatelství Svojtka&Co.
Pojednává o horských rostlinách Alp a dalších evropských hor.
V úvodních kapitolách se čtenář dozví spoustu zajímavých informací o historii alpské květeny počínaje třetihorami, přes opakované doby ledové, o různých životních formách zde rostoucích rostlin. Poučí se o příčině vzniku barev květů rostlin a jejich vnímání lidským okem, o barevných kombinacích, jak vzniká bílá barva květů. Zopakuje si morfologii různých částí rostlin , především listů a jejich úlohy jako regulátorů vodního režimu.
Trochu zeměpisu o různých částech Alp, pár informací o zdejších horninách a vzniku půd s různou hodnotou pH.
A nechybí zopakování na sebe navazujících vegetačních stupňů
( můžeme si přetransformovat na naše Krkonoše). Adaptace rostlin extrémním podmínkám- příklady - fotografie.
Ještě pár slov o ochraně přírody a můžeme se začít kochat krásnými barevnými fotografiemi horskych rostlin ( pro snadnější orientaci řazeny podle barvy květů- červená,bílá a krémová, modrá a fialová, žlutá).
U každého taxonu vždy český a latinský
binomický název, údaj o ohrožení a zákonné ochraně!, charakteristika, výskyt, popis, upozornění ( u některých), podobné druhy,typické znaky, doba kvetení.
Fotografie celkového habitu i detaily květů.
Samozřejmě nechybí rejstřík a seznam autorů těch nádherných fotografií.
Na předsádce návod k orientaci na jednotlivých strankach průvodce , na zadním straně přebalu obrázky z morfologie listu a květů.
Rozhodně doporučuji nejen jako průvodce na horské túry, ale i pro potěšení oka a duše. A snad i poučení...

haki34
31.01.2019 5 z 5

Další oblíbená ze Svojtkovské série příruček do terénu...kytičky řazeny a rozlišeny podle barvy květu - což je pro laika ideální že ano :)) kromě alpského výskytu jsou zmíněny i místa v ČR, kde dané rostlinky lze najít.