Řadová loď

Řadová loď https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52300/hornblower-radova-lod-Mh7-52300.jpg 5 36 9

Hornblower série

< 7. díl >

Kapitán Hornblower svazek 1025 // 15 typo / úprava: Kohout, Stanislav edice: Nové cíle // Palma, II. řada přeložil A. J Urban a Arnošt Šulc

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

A Ship of the Line , 1952


více info...

Elerrina
Elerrina
10.10.2020 5 z 5

V některých ohledech ještě lepší než předchozí kniha Šťastný návrat. Jedná se o dokonalý vhled do fungování a mentality britského námořnictva v době jeho největší slávy a bohužel i do nelítostné krutosti válečných poměrů tehdejší doby. A zároveň je to i fascinující portrét nejednoznačného, komplikovaného člověka, který je pro všechny ostatní geniálním námořním stratégem a obdivovaným hrdinou, a v nitru se přitom mučí pochybnostmi a sebepodceňováním. Kapitán Hornblower bojuje ve Středozemním moři s francouzskými loděmi, pobřežními bateriemi a nakonec i pozemními jednotkami. Je to ale až nečekaně se objevivší francouzská flotila, která se mu nakonec stane osudnou.
Výstavba děje je opět nerománově atypická, autor napřed nechá svého hrdinu vyhrávat a sklízet úspěchy, aby ho v závěru postavil do zničující a neřešitelné situace. Čte se to jedním dechem a skutečně jediným problémem této knihy je, že je pouze polovinou příběhu, který plynule pokračuje v následující knize S vlajícími prapory.

Ládja
Ládja
09.03.2018 5 z 5

To jsou knihy. Dobrodružství, napětí, ponaučení, nové zajímavé věci. Ne jako dnešní vlna vražd, detektivek a thrillerů. Škoda, veliká škoda, že nevychází více knih podobného rázu, nebo aspoň kdyby se chystalo nové vydání a chtělo by to i dovydat zbytek dobrodružství Hornblowera. Snad se někdy dočkáme. Za mě 5*


MayB2
MayB2
27.07.2017 4 z 5

Škoda přeškoda, že nově vyšly jen ty dva díly.

elcapitano
elcapitano
03.06.2016 5 z 5

Proti minulemu dilu je tato kniha spíše než románem popisem jedné vojenské námořní akce. Ten popis je ovšem dokonalý. Námořní hierarchie, postupy, popisy bitev, ovládání lodí..
Mám podezření, že kdyby mohl, tak Hornblower válku okamžitě odsoudí, ale že mu nezbývá nic jiného, než hrát svou roli statečného kapitána dál.
Popisy bitev jsou svou věcností bolestně ukrutné.

Jodgo
Jodgo
08.01.2016 5 z 5

Vyborna kniha ktora sa z vacsej casti tvari ako dobrodruzno-odpocinkova "verneovka" avsak niekde za polovicou zacne pribeh naberat grady a uz vas nepusti. Vyborne su opisane myslienkove pochody Kapitana Hornblowera, pre ktoreho ako pre dostojnika je strata cti 100x horsia tragedia ako strata zivota.
Mimochodom silne nedoporucujem citat slovensky preklad, je az neuveritelne horsi ako cesky.

kalache
kalache
01.01.2015 5 z 5

admirál Nelson a zbytek světa......

Baronek
Baronek
16.07.2014

Super kniha,doporučuji

Baronek
Baronek
16.07.2014

Super kniha,doporučuji

aychend
aychend
29.11.2011 5 z 5

Zpočátku jsem si myslela, že to nebude zajímavé a jak jsem se mýlila. Ten člověk asi moc dobře ví, o čem píše, a píše to moc dobře. Akorát pana Bushe je mi líto. Toho jsem měla ráda už ve filmu...