Horký, zploštělý a přelidněný - Proč potřebujeme zelenou revoluci

Horký, zploštělý a přelidněný - Proč potřebujeme zelenou revoluci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49405/horky-zplostely-a-prelidneny-proc-potrebujeme-zelenou-revoluci-49405.jpg 3 9 3

Kniha držitele Pulitzerovy ceny přinášející nový pohled na krizi vyvolanou klimatickými změnami, dramatickým růstem populace a stále větším soupeřením o zdroje energie. Oslovuje všechny, jimž záleží na budoucnosti Ameriky a tvrdí, že ambiciózní zelená strategie je potřebná nejen k záchraně planety před přehřátím, ale i k tomu, aby byla Amerika zdravější, bohatší, produktivnější a bezpečnější. ... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Hot, flat, and crowded


více info...

Přidat komentář

whack
27.01.2024 3 z 5

V knihe sa kladie dôraz na zelenú ekonomiku, zelenú globalizáciu, zelené technológie, zelený kapitalizmus, zelený konzumizmus, zelené inovácie (svedčia o tom aj samotné názvy niektorých podkapitol, ako napríklad "Objímejte akcionáře, nejen stromy"), pričom USA majú byť v tomto všetkom na čele. Údajne by výsledky boli pozitívne pre zmiernenie globálneho otepľovania, preľudňovania a strát v biodiverzite. Autor odmieta regulácie, obmedzovania, nové normy, zmenu životného štýlu – všetko vraj môžeme robiť ako doteraz, len nazeleno. S tým síce nesúhlasím, pretože ja obmedzenia a nové normy a vynútenú zmenu životného štýlu považujem za nevyhnutnosť v rámci krokov pre oddialenie zničenia Zeme, no text je písaný formou, ktorá vôbec nepôsobí nepríjemne, elitársky, manipulačne alebo agresívne, dá sa nad ním seriózne zamyslieť, a čo mi bolo v porovnaní s inými knihami na túto tému sympatické, je aj to, že táto nie je písaná antropocentricky z perspektívy ľudskej prosperity, ale dbá veľmi aj na pohľad ekologický a environmentálny. Za prečítanie to stojí.

BabaJaga11
31.05.2020 3 z 5

Čteno více než před dvěma lety a jelikož si z knihy ještě mnohé pamatuju, soudím, že byla užitečná, a to i přesto, že mě dost rozčilovalo autorovo neustálé prohlašování, že USA musí být ve všem první a musí mít vedoucí úlohu, tedy i v péči o životní prostředí. Pravda je ovšem to, že pokud se státy jako USA (ale třeba i Čína a Indie) nezapojí, není šance cokoli změnit.

Jelikož originál knihy vyšel už někdy kolem roku 2005, mnohé technologie se mezitím vyvíjely a to, co autor v knize popisuje jako budoucnost, již ze značné části funguje (např. úspory energií díky "chytré domácnosti", výroba energie doma pomocí solárních panelů a distribuce přebytků do sítě, apod.). Bohužel mnohé ale zůstává při starém – závislost na ropě, a tím i nutnost udržovat dobré vztahy s režimy na Blízkém východě, ač ty ze svých obrovských zisků následně financují islámský terorismus. Navíc, autor se snaží čtenáře přesvědčit, že nás spasí "zelené" technologie. Jenže pokud se k nim nepřidá určitá dávka skromnosti, nebudou nám k ničemu.

Jak se říká, žádný strom neroste do nebe – a tak i neomezený ekonomický růst je nesmysl. Někdy přitom stačí "vypnout" aspoň na chvíli, jak ukazují zkušenosti posledních týdnů. Potřebujeme ke štěstí stále nová auta, mobily a další věci? A opravdu musíme každoročně jezdit nebo lítat na dovolenou do kdovíjaké tramtárie? Nestačilo by splnit nějaký exotický sen třeba jednou za život a jindy být při výběru dovolené skromnější? Není někdy lepší nejet nikam, a tak nemuset zařizovat tisíc věcí, jen si užívat prosté bytí?

Stále žijeme v té části světa, kde netrpíme nedostatkem... ovšem může se to změnit. Těžko přesvědčíme milióny lidí po celém světě, proč by i oni neměli mít všemožné výdobytky moderní techniky, kdy je máme my. To všechno stojí energii, vodu, produkuje odpad. Ano, souhlasím s autorem, že zelenou revoluci potřebujeme. Problémy v jsou v knize identifikovány dobře, jen řešení podle mě musí existovat alternativy. Každopádně knížka přináší spoustu zajímavých informací i dostatek inspirace a určitě stojí za přečtení.


Martin_Happy
03.09.2017 4 z 5

Přesto, že ne vše je popsáno zcela přesně, je to dobrá kniha, protože přiměje k zamyšlení

Autorovy další knížky

Thomas L. Friedman
americká, 1953
2007  63%Svět je plochý
2010  67%Horký, zploštělý a přelidněný - Proč potřebujeme zelenou revoluci

Kniha Horký, zploštělý a přelidněný - Proč potřebujeme zelenou revoluci je v

Právě čtených3x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x