Hořký měsíc

Hořký měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32021/bmid_horky-mesic-3c5-32021.jpg 4 113 22

Manželé Didier a Beatrice jsou lehce znuděni sami sebou, aby narušili ten věčný stereotyp, vydávají se na zaoceánskou plavbu. Na lodi se seznámí s invalidním Franzem a jeho krásnou manželkou Rebekou. Franz, který vycítí Didiérův zájem o svoji ženu, vypráví šokující příběh plný lásky, vášně a nenávisti… Franz s Rebekkou se náhodně setkali jednoho dne v autobuse. Začali spolu žít, ale po nějakém čase záletníka Franze život s jednou ženou omrzí. Využije proto veškerou svojí krutost a nenávist k tomu, aby se Rebeky zbavil. Srazí Rebeku až na samé dno lidské důstojnosti, když ji lstí pošle na dovolenou, ze které nemá šanci se vrátit. Rebeka se však po čase vrací a má plno síly zasadit poslední úder a Franze si k sobě natrvalo připoutat. Didier opovrhuje Franzem i příběhem, který mu vypráví, ale Rebeka ho stále láká. Dal by cokoliv za jedinou noc s ní. Netuší, že intrikán Franz má svůj plán, jak zkrotit svojí hrdou a krásnou ženu a že on v něm má hrát hlavní roli…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Erotika

Vydáno: , Academia
Originální název:

Lunes de fiel , 1981


více info...

K4t13
K4t13
11.03.2024 4 z 5

Knihu jsem si přečetla proto, že mám ráda filmovou verzi a byla jsem zvědavá na tu knižní. A musím konstatovat, že film je teda slabý odvar.
Rebeka a Franz jsou naprosto odporní lidé, kteří se neštítí ničeho. Jakože fakt vůbec ničeho. Obdivuji způsob, jakým autor knihu napsal, se slovy si opravdu vyhrál, i když některé části už byly prostě příliš, ale k příběhu prostě patří. Vskutku šokující kniha! Štěstí, že ten film nemá takové grády a je pro oko líbivější. Kdyby byl natočen věrně dle knihy, asi bych ho ani nedokoukala.
Ovšem, to množství překlepů je tragické.

Luňajda
Luňajda
17.02.2024 4 z 5

Moc dobrá kniha a v tomto případě mohu říct, že minimálně stejně dobrý je i film, možná dokonce lepší. Zkrátka láska a nenávist jdou spolu ruku v ruce...


SSTknihy
SSTknihy
11.07.2023 4 z 5

Hořký měsíc mě oslovil už jako film, takže jsem byla zvědavá na knižní zpracování. A bylo to výborné! Skvěle vykreslený vášnivý, majetnický, ale ve svém důsledku až patologicky destruktivní vztah dvou milenců, kterým nestačí zahrávat si se svými životy, ale s jízlivou zvráceností bezostyšně zasahují do života dalších lidí, čtenáře nevyjímaje. Tenhle příběh ve vás bude chvíli doznívat a možná zanechá i poněkud hořkou pachuť na jazyku...

gacie
gacie
26.03.2020 2 z 5

Takovou knížku jsem ještě nepřečetla a doufám, že už takovou nikdy nepotkám. Vztah dvou lidí, kteří nedokážou spolu žít a ani každý sám. Vztah, který zničil nejen je, ale i vztahy několika jiných párů. Chtěla jsem dát jen jednu hvězdu, ale ten konec mě opravdu dostal. Měla jsem za to, že už níž se v tom vztahu dostat nemůžou, ale konec mi to vyvrátil.

simona6335
simona6335
13.02.2020 5 z 5

zvrhlá, ale velmi působivá kniha. Surové vyprávění vztahu od počátku mezi dvouma lidma az po úplnou sebedestrukci. Pro někoho možná nechutné, pro druhé psychologicky myslící dílo.

Super, musím dávat plný počet!

Siiisiii
Siiisiii
09.11.2018 3 z 5

Erotické pasáže byly trochu "moc". Celkově na mě příběh působil dost strojeně, ale kvůli zajímavému konci dávám 3 hvězdy.

Knišíl
Knišíl
28.04.2018 4 z 5

Zajímalo mě, jak to dopadne. Autor si umí hrát s očekáváním čtenáře a z toho plyne velmi dobrá čitelnost. Navíc ony "kontroverzní" erotické pasáže mi připadala taky nevkusné avšak velmi dobře napsané a ke knize a vyústění příběhu jen a jen patří.

Amalberga
Amalberga
17.11.2017 odpad!

Lehce podprůměrná kniha, připomínající koláž rádoby mouder, pasaží z erotických a romantických příběhů. Nic není nové, převratné, všechno jste milionkrát slyšeli nebo četli. Příběh se vleče, je nezajímavý a zdlouhavý. Nebýt Polanského a jeho filmu (který se mi mimochodem taky nelíbil) by kniha nadobro zapadla. Škoda, že se tak nestalo, za přečtení rozhodně nestojí.

Petusa242
Petusa242
11.10.2017 1 z 5

U knihy jsem se velice nudila, film je ale dokonalý!

f.enjoy69
f.enjoy69
03.02.2017 5 z 5

Zpočátku líbivý, možná až trochu přeslazený příběh, který postupně obrací o plných 180°. Franz, který si opravdu nebere servítky a skrze své líčení svého vztahu s Rebekou "potápí" i lidi kolem sebe. Film mi přišel zdařilý, ale chybí mu jeden důležitý aspekt - autorova psychologická hra se čtenářem (především skrze manipulátora Franze). To jak si hraje se slovy, jakou navodí atmosféru a jak nakonec opravdu "není žádných vítězů", kterým by bylo co závidět...
Příběh páru, který si sice prošel rychlým vrcholem, ale o to ještě rychlejším a nesnesitelnějším pádem. Dva lidé, kteří se nechali naprosto rozcupovat svým vztahem, ale na svou potápějící se kocábku zvou ještě další. Pro mě odstrašující případ toho, jak bizarní příběhy život může přinášet...

adorjas
adorjas
15.08.2016 2 z 5

Zvláštna kniha, priam nechutná, zopár myšlienok na zamyslenie, nesadne útlocitným povahám s romantickými predstavami o láske...

GreenMagritte
GreenMagritte
05.08.2016 5 z 5

Hořký měsíc bývá často zařazován do seznamu knih, které prosluly odvážnými erotickými pasážemi jako např. Lolita, Pianistka a další. V knize je těchto pasáží opravdu dost, ale není to nic pro čtenářky 50 odstínů šedi. Erotické pasáže často vyvolávající lehkou nevolnost zde neplní účel erotického rozptýlení nebo šoku, ale opravdového a drásavého vylíčení toho, kam až bažení po slasti a zbožňování může dojít. Ve filmu (Roman Polanski, 1992) jsou erotické scény de facto líbivé, a jestliže je vrchol obscénnosti čuník na statku, bude čtenář asi mírně šokován. Líčení geneze vztahu od romantických gest po zničující sebedestrukci je zde vylíčen v surové dokonalosti. Zrcadlem divokého vztahu Franze a Rebeky je typický maloměšťácký pár Beatrice a Didiera, jehož pevnost se má teprve prověřit.

MaKöC
MaKöC
27.08.2015 5 z 5

Dechberoucí psychologická sonda do života všech hlavních postav! Knihu jsem přečetla jedním dechem bezprostředně po zhlédnutí stejně famózního filmu pana režiséra Polanského. Vangelis mi zněl v uších ještě dlouho poté..! :)

JitkaJak
JitkaJak
18.11.2014 5 z 5

Taky si myslím, že si autor tu koprofilii v první části mohl odpustit. Kniha by měla stejný (a možná dokonce větší) smysl i bez ní. Přesto musím dát plný počet hvězdiček, super příběh, kniha je o hodně lepší než film.

Verrrunka
Verrrunka
12.08.2013 4 z 5

Musím zde vyzdvihnout mou odvahu, když jsem se do toho pustila asi v 9. třídě. Což už je sakra dlouho a ještě dneska si to pamatuju.... Jinak… pěkná čuňárna, dalo hodně práce při některých pasážích potlačit návaly nevolnosti. Ale.. tak dokonale napsané, že musím hodnotit jako celkem dobré. Velmi odvážný, až nechutný námět. :-D

luciye
luciye
04.05.2013 odpad!

Jednodznačně nejhorší kniha kterou jsem kdy četla a dočetla. Dokolečka dokola kecy. Pardon, žádná kniha nikdy - a to jsem toho přečetla opravdu kvanta mě tolik nezklamala.

tygrilady
tygrilady
28.10.2012 4 z 5

Film se mi líbil mnohem víc.............

simon_a
simon_a
18.10.2012 5 z 5

zvrhlá, ale velmi působivá kniha. Surové vyprávění vztahu zpočátku mezi dvouma lidma. Pro někoho možná nechutné, pro druhé psychologicky myslící dílo.

Super, musím dávat plný počet!

immortal-party
immortal-party
15.06.2011 5 z 5

veronique: kniha by neměla své kouzlo bez "zvrhlých praktik"! dle mého názoru autor velmi precizně manipuloval se čtenářem prostřednictvím psychologie. skutečně se domnívám, že do takové situace se může dostat téměř každý pár. jistě, možná bez těch zvrhlých praktik. i když do ložnice svých přátel nevidíme, pokud nás tam nechtějí mít zrovna jako pozorovatele.

byla jsem nadšená. a jak!

zopakovala bych právě proto formuli, která byla vyřčena ve filmu - "...taková láska nemůže být oplzlá".

Soptinka
Soptinka
23.03.2011 odpad!

Nechutné!!!!Ani jsem to nedočetla.