Horizont

Horizont https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147734/horizont-147734.jpg 4 6 2

Napísať Horizont trvalo autorovi takmer desať rokov, no čakať sa oplatilo: výsledkom je monumentálny román s autobiografickými elementami. Hrdina a rozprávač románu spomína na svoje detstvo strávené za vojny i tesne po nej na dedine neďaleko menšieho mesta, na mladosť a dozrievanie v časoch stalinizmu, na prvé lásky, na život v dospelosti v rokoch tzv. „reálneho socializmu“. Myśliwského román zachytáva panorámu udalostí ovplyvňujúcich premeny života v priestore povojnového Polska, je plastickým zachytením charakterov v zlomových chvíľach. Kniha je napísaná obrazným a šťavnatým jazykom, so svojským humorom a s vycibreným zmyslom pre zachytenie odchádzajúceho sedliackeho sveta. Za román Horizont bol Wieslaw Myśliwski (1932) v roku 1997 ocenený najvýznamnejšou poľskou literárnou cenou NIKÉ.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kalligram (SK)
Originální název:

Widnokrąg , 1996


více info...

Clair16
Clair16
12.10.2020 5 z 5

Jak to, že má zrovna tahle kniha tak málo čtenářů? Možná je to opravdu tím pomalým tempem zaznamenávání vzpomínek, nebo popisem způsobu života, který už zaniknul... Sama mám ale takové knížky nejradši. Josef Škvorecký tvrdil, že skutečná literatura je denním sněním, a podle mě to právě romány jako Obzor dokládají.

Stejně jako válečná fronta, která prochází v nevelké, ale přesto dostatečné vzdálenosti od vesnice, v níž se děj odehrává, zůstávají historické události v příběhu jen kulisami. Ale přesto jsou přítomné prostřednictvím každodenních situací, břitkých rozhovorů, dlouhých monologů postav... I nejmenší detaily věrohodně dokreslují atmosféru konce 2. světové války a následujících let.

Vyprávění není prvoplánově nostalgické, je jen procítěné, klasické, propracované – a obohacující.

LucieT.
LucieT.
09.07.2020 4 z 5

Pokud hledáte knihu s velkou akcí a mnoha zvraty v ději, běžte raději "o dům dál". Tato kniha poklidně plyne, nikam nespěchá a nechává čtenáře unášet proudem vypravěčových vzpomínek na dětství a dospívání v poválečném období v malé polské vesnici.
Přemýšlivá kniha o životě, válce a smrti, dojemné vyprávění o hledání vlastního "obzoru".


Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Wiesław Myśliwski
polská, 1932
2010  89%Traktát o louskání fazolí
1986  89%Na kameni kámen
2020  83%Obzor
1990  0%Zloděj

Kniha Horizont je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst25x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x