V ráji šumavském

V ráji šumavském https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337823/bmid_v-raji-sumavskem-YQR-337823.jpg 4 241 67

Román zobrazuje život odlehlé šumavské vesničky v době dočasné konjunktury po přírodní katastrofě, která postihla Šumavu v r. 1870.

Chesterton
Chesterton
30.12.2023 5 z 5

[audiokniha]
Kromě nádherného jazyka a dokonalých popisů krásy krajiny, odlehlosti a nebezpečí nepřízně počasí je tentokrát Klostermann hodně didaktický.
Zpupnost, pýchu, furiantství a bezcharakternost rodiny Podhamerských staví do kontrastu s moudrostí a pokorou Rankla Seppa.
Všechno popisuje sugestivně, obrovskými gesty a z dnešního pohledu jde dobře pochopit naléhavost jeho varování.
Jak výstižně píše Afrikanus 'tíha na duši sedá z tohoto ráje'!
Protože Klostermann je obrovský realista až antických rozměrů a správně posoudil zdánlivou nepatrnost lidské křesťanské víry oproti velkohubosti mamonu a snadného výdělku.
4/5

evask
evask
06.09.2023 5 z 5

Paráda, nádhera, pohlazení po duši. Možná trochu naivní a postavy jednoznačně dané až zploštělé: moudrý, poctivý, charakterní x vejtaha, chamtivec, neřád. Líná, hloupá x vypočítavá, zlá. Ale stejně dávám plný počet hvězd.


Naďa2411
Naďa2411
05.04.2023 5 z 5

Děj aknihy je z prostředí Šumavy, kdy roku 1870 se přehnala nevídaná vichřice, jenž místní nematovali. Po dvou letech napadají živé a poražené stromy kůrovec - nazývaný zlatým broučkem. V knize je nádherně popsaná krajina ve všech ročních období. Autor jí popisuje, takovou jaká příroda umí být - krásná ale i zrádná. Určitě i nadále by toto dílo mělo být povinnou četbou, aby příští generace neopomněla, jak se dříve žilo, kolik práce, a to nejen na statku, museli všichni členy rodiny zastávat. Děj se motá kolem sedlácké rodiny Podhamerských, hlavně otce a jeho dcer. Vadilo mi, jak hrubě se dcery k otci chovaly, neměly žádnou úctu, ale on si je tak vychoval, měl taktéž pěkně ostrý jazýček. Zde zapadá přísloví: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

sakro
sakro
10.02.2023 5 z 5

Karla Klostermanna si netroufán hodnotit. Alespoň ne objektivně. Je to totiž právě on, kdo mě naučil milovat Šumavu. Skvělá je celá jeho tvorba, ale román V ráji šumavském patří k tomu NEJ... Při jeho popisu šumavské zimy mám nutkavou potřebu přehodit přes sebe deku, při popisu vichřice podvědomě hledám bezpečný koutek na ukrytí. Mnohým mým přátelům a známým, přestože jinak třeba čtou hodně, vadí jeho archaistická mluva. Já jsem ale přesvědčen, že i ta právě patří k té jeho geniální odlišnosti. Je to kniha, ke které se rád vracím opakovaně a věřím, že každý kdo jej objeví, další knihy už prostě musí. Doporučuji opravdu z celého srdce.

Kája95
Kája95
26.01.2023 5 z 5

Nádhera, takhle jemný a přesto silný román jsem dlouho nečetla o to víc mne těší, že se jedná o českou literaturu. Je neuvěřitelné, že je dílo více než 100 let staré a přesto stále živé. Doporučuji všem milovníkům krásné literatury

R47
R47
15.01.2023 4 z 5

Klostermann je stále živý. Pořád se to dá číst. A pořád vás to vezme za srdce. Víc než osudy jednotlivých postav mě bavily autorovy popisy krajiny (které jsou nadčasové) a vlastně ironické komentáře doby, která byla rájem. Šlo o dobu, kdy se na Šumavě poprvé objevil „ten zlatý brouček“.

Pytlík
Pytlík
09.12.2022 5 z 5

Hodně drsné příběhy, které i průměrný potapěč přečte jedním dechem, neboť autor se nezdráhá hlavní postavy tu zmrzačit, tu zabít, tu z nich udělat životní ztroskotance. Důsledné potrestání Podhamerského a celé jeho rodiny mi přijde až nespravedlivé, neboť třeba jiná matka, co dávala svému synu jako lék střelný prach a nechala ho umřít, nijaké zvláštní příkoří v knize nezažila. Jinak podobně jako první díl kniha oplývá takovým líčením drsnosti šumavské přírody, až má člověk pocit, jestli se omylem neocitl někde na Jupiteru. Ty bouře, sněhové záplavy... A co mě ještě zaujalo, jak drsní horalové rozhodně netrpěli žádnými romantickými city ke krajině, nejvíc jim vyhovovalo, když se kůrovec co nejvíc rozmnožil, mohli tak posekat co nejvíc dřeva a udělat ze šumavských pralesů holiny.

janka2000
janka2000
28.09.2022 3 z 5

Čekala jsem romantický příběh z malebné krajiny šumavské, ale kniha je spíš vesnická kronika v období, kdy Šumavu napadli broučci, kteří zničili celé lesy. Je o lidské chamtivosti, selském rozumu a pletkách.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
29.08.2022 5 z 5

Volné pokračování knihy Ze světa lesních samot, příběh o namyšlenosti, furianství, zpupnosti, ale i pokoře a moudrosti. Po velké vichřici napadl stromy na Šumavě kůrovec a tím nastaly zlaté časy sedlákům i dřevorubcům, kteří díky tomu měli hodně práce a ceny dřeva vzrostly. Všichni vydělávali velké peníze a neposlouchali staré místní domorodce, kteří varovali, že je to pouze dočasný ráj, který jednou skončí. Tak reálný a jedinečný popis staré Šumavy, vesnic Kvildy, Srní, Rejštejna, Kašperských Hor, ale i divoké a krásné Vydry, která protéká přenádherným šumavským krajem, hlubokých lesů, zrádných bažin čtenáře vtáhne do děje a nepustí. Z knihy přímo cítíte chlad, který stoupá od Vydry, pach slatí, studené deště, ale i dlouhotrvající mráz a sníh. Klostermann dokázal tak krásně popsat nádheru Šumavy, ale i skvěle vykreslit povahy místních obyvatel.

Jajus
Jajus
23.04.2022 3 z 5

Krásná kniha, ovšem jeho knihu Ze světa lesních samot jsem přečetla předtím a hned se pustila do téhle, takže ne a ne se zakousnout do děje. Určitě se k ní ale navrátím. Doporučuji tedy si dát od Klostermanna trochu pauzu, než se pustíte do další jeho knihy.

escritor
escritor
09.04.2022 5 z 5

Pro mě prvni kniha od Klostermanna. Dávám plný počet hvězd. Knihu jsem si vybral intuitivně a už vím proč. Líbí se mi v ní to zpomalení starých časů, jazyk, kterým je kniha psaná, nutí člověka chvílemi zůstávat ve vzduchoprazdnu nevědění, dokud autor nesvolí dozvědět se podstatu na konci věty.
Nadchla mě moudrost a autorita Seppa v kontrastu pinoženi té většinové společnosti. V dnešní době může kniha nabídnout chybějící autoritu čistého života, který je v mnoha ohledech inspirativní.

Pavelpi
Pavelpi
13.03.2022 5 z 5

Autor je můj oblíbený a četl jsem od něj už více knih. Popis Šumavy je jedinečný a osudy jejích obyvatel jsou popsány moc hezky, jak je u autora normální.

Iveta Černá
Iveta Černá
08.02.2022 5 z 5

Hezké čtení i podruhé po cca 30 ti letech a určitě nebylo poslední, jako ostatně i u jiných Klostermannových knih. Bavily mě jak osudy všech hrdinů, tak podrobný a poutavý popis krajiny, protože bez něj by to prostě nebylo ono.

Anette99
Anette99
21.01.2022 5 z 5

Nějak jsem si Klostermanna oblíbila, toto byla už třetí kniha autora, kterou jsem za poměrně krátkou dobu přečetla.
Opět skvěle popsaná krásná, ale zároveň krutá Šumava a osud některých obyvatel. Zde se jedná o to, že pýcha předchází pád. Obyvatelé najednou zažívají nečekaný blahobyt, který nastal díky kůrovci, a to na ně mělo neblahý dopad. Zapomínají na svá hospodářství, pracují jen v lese, vsechno utrácí, nemyslí na budoucnost a zadlužují se. Ústřední rodina Podhamerských mi byla úplně celá nesympatická, tam se nakupily snad všechny negativní charaktery. Jejich často neslavné konce si plně zasloužili. V konstratu s rodinou jsou dalšími hlavními postavami Sepp a jeho vnuk Václav. Ty si čtenář dokáže oblíbit poměrně rychle a doufá, že aspoň oni se nenechají strhnout na dno.

mira.l
mira.l
17.11.2021 4 z 5

I v dnešní době čtivý příběh furiantství, pýchy, několika milostných pletek několika osob ze šumavských hvozdů, zasazený do doby "broučkového ráje" a jejich poměrně rychlého pádu.

evineckY
evineckY
23.09.2021 5 z 5

Vyznání Klostermana Šumavě a jejím lidem, které tam zaznělo, mi bralo dech. Těžký život a dřína na horách a k tomu lakota a zloba.

Aletka
Aletka
14.09.2021

Tak se zamýšlím nad vydáním této knihy ve formě e-knihy díky Městské knihovně Praha. To je super, člověk si s sebou na dovolenou na Šumavě nemusí brát kufr knih, stačí mu jedna čtečka. Ale proboha! Když už se někdo dělal v e-knize s poznámkami pod čarou, měl to udělat pořádně a opravdu odkazované pojmy vysvětlit. Zde to vypadá jako osobní poznámky editora, když on sám narazil na něco, čemu nerozuměl. Také by bylo lepší nepoužít v těchto poznámkách pod čarou soudobý hovorový jazyk, kontrast s jazykem knihy je drásající.

Lothar.777
Lothar.777
21.06.2021 4 z 5

Moc pěkně napsané. Žádný stromy nerostou do nebe...Kdo chce víc, nemá nic... Kůrovec není novinka... Lidi vždycky byli hloupí a neviděli dál... Na každou svini se vaří voda. V mnoha ohledech pasuje i na dnešní dobu a určitě má co říct.

Andrea864
Andrea864
15.05.2021 5 z 5

Moc hezká kniha. Příběh poutavý, psaný krásnou češtinou. Napadá mě přísloví Pýcha předchází pád. Atmosféra vyprávění jako vždy skvělá.

zdenaR
zdenaR
10.02.2021 4 z 5

Krásnou češtinou popsaný život na Šumavě koncem 19. století, těžký život tamních lidí.
Musím přiznat, že je to můj teprve první román od autora, ale věřím, že si najdu čas i na jeho další knihy.
V covidové době si alespoň tímto způsobem připomenu krásy Šumavy.