Kam spějí děti

Kam spějí děti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113953/kam-speji-deti-113953.jpg 5 18 6

Závěrečná část trilogie z prostředí šumavské horalské rodiny. Děj se odehrává v okolí šumavského Březníku 19. století. Spisovatel v něm mistrně vystihuje charaktery místních lidí a život v divoké přírodě.

Přidat komentář

ZaS
29.06.2023 3 z 5

Děj samotný je celkem snadno předvidatelný a místy inklinuje k "ženským románům", což ostatně autor sám v závěru knihy potvrzuje, když se obrací ke "čtenářkám". Přesto může mít své kouzlo i pro muže. Nejen zmiňovanými popisy přírody, ale i skutečně brilantním popisem lidských charakterů. To se týká hlavně vedlejších osob, které nejsou přímo ovlivněny dějovou linkou.
Kniha je zajímavá i z historického hlediska. V úvodu například autor konstatuje, že je napadán za popis německých prvků v pohraničí a brání se tím, že popisuje přesně to co v mládí sám zažil. Přitom obrázek německých osadníků není příliš lichotivý - až na pár postav jde o opilce, kariéristy, vydřiduchy a podvodníky, což je ve velkém rozporu s tím, jak byla tato skupina prezentovaná už od dob okupace a jak je dnes prezentovaná znovu.

lapagerie
09.11.2021 5 z 5

To je tak krásné čtení. O přírodě, která je nádherná, ale i krutá. O tvrdém životě. O lidech, kteří se chovají stejně jako ti, co žijí dnes. O mládí, které si musí jít za svým, i přes odpor ostatních.
Klostermannovy knížky se čtou samy, i přes ten věk, který mají.


RMarkéta
24.09.2020 5 z 5

Tam, kam samy chtějí. Mají přece vlastní hlavu, vlastní rozum. S tím se moc udělat nedá. Musí si najít vlastní cestu, i když někdy dost krkolomnou. Život na staré Šumavě byl velmi tvrdý. Takový život v drsném a nemilosrdném kraji zapříčinil i rozklad jedné rodiny, kterou nám Klostermann tak barvitě představil. Vlastně jde o takovou malou kroniku.

Odetta889
18.06.2020 5 z 5

Tak nádherně a barvite napsaná kniha! Z příběhu někdy až mrazí jak jsou lidé porad stejní... Jak přesně popsané myšlenkové pochody lidi, lidské vlastnosti, tuzby, zlo i dobro. A ten strašný těžký život! Člověk nemůže ani domyslet. Pan Klostermann je pan spisovatel, který se mi navždy vryl do srdce.

druzickaster
23.11.2019 5 z 5

Opět nádherný popis šumavské krajiny a života v ní. Život v horských vesničkách po "broučkovém ráji", kdy si mísntí zvykli na vysoké standarty díky těžbě dřeva a tento pramen financí náhle vyschl. Ovšem život na vysoké noze jel dál a tím pak rostly jen dluhy a následovaly životní a rodinné tragedie. Zvláštní, že už před více než sto lety člověk pro mrzký peníz doslova plundroval lesy a krajinu kolem sebe a o finančních pastech - lichvě ani nemluvě. Klostermann velmi věrohodně a bravitě popsal jednotlivé rodiny a vztahy mezi nimi. Pro peníze někteří doslova nezanli vlastního bratra, strýce. Z dluhů pak plynula jen dřina, dřina a zase dřina která stejně jimak nevedla a životní vyhlídky byly bez konce a bez naděje. Kniha se mi líbila a mohu jen doporučit.

Lili2
13.02.2017

Velice čtivé dílo od samého začátku. Kdo by na tu dobu řekl do autora, když napíše "Tohle je zábava k čaji? vy blbci!". To se sešli chlapi v hospodě, kdy už měli popito z předchozí hospody, a začali jeden vytahovat na příbuzný toho druhýho různý historky, až to toho nejmladšího dopálilo a řekl výše uvedenou větu. Připomínám, že tento čaj byl s rumem.

Štítky knihy

česká literatura

Autorovy další knížky

Karel Klostermann
česká, 1848 - 1923
1955  88%Ze světa lesních samot
1972  89%V ráji šumavském
1971  80%Skláři
1941  87%Mlhy na Blatech
2004  74%Erotomanie

Kniha Kam spějí děti je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce26x
Chystám se číst17x
Chci si koupit3x