Honba za meteorem / Doktor Ox

Honba za meteorem / Doktor Ox https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44600/bmid_honba-za-meteorem-doktor-ox-BTg-44600.jpg 4 62 7

Dvě vědeckofantastické prózy se satirickým podtextem. V románě „Honba za meteorem“ zlatý meteor, který se náhle objeví nad americkým městem, naruší vztahy mezi lidmi i vztahy mezi státy a národy a jen umělé zničení tohoto meteoru vrátí do narušených vztahů smír. V novele „Doktor Ox“ experiment s kyslíkem vpuštěným do plynovodního potrubí místo svítiplynu způsobí, že se lidé místo očekávané vzpruhy začnou hádat a chtějí vést i válku; hrozící katastrofě zabrání jen výbuch plynárny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

La chasse au météore a Les fantaisies du docteur Ox , 1908


více info...

pepa4081
pepa4081
15.05.2021 2 z 5

Dvě možná nejkratší Verneovky. Bohužel, ani jedna mne nezaujala.Asi tam chybí něco, co mám na Verneovi rád.

jiri77
jiri77
15.12.2020 4 z 5

Verne tak trochu jinak než ho znám ,a to hlavně v druhém příběhu ,,Doktor Ox'' . Jde vidět ,že i Verne měl smysl pro humor. Kniha mě bavila a splnila vše co jsem od ní očekával.


krnoha
krnoha
01.09.2020 5 z 5

Upřímně - není to četba pro děti ani pro mládež. Ne že by vám to ublížilo, mladí přátelé, ale nebude vás to bavit, protože tomu nebudete rozumět. Honba za meteorem je karikaruta běžného lidského chování napsaná velice duchaplně a s humorným nadhledem. Samozřejmě že si při tom musel rýpnout do těch bláznivých Američanů. Hlavní město příběhu Whaston se vyslovuje stejně jako western. Jen se podívejte na ty figfurky. Dva dobrosrdeční strejcové, kteří se poškorpili k vůli pitomosti a velice teatrálně se jako nenávidí. Mladík a dívka, které nezajímá nic, než kdy bude svatba. Stará hospodyně, která schválně komolí vznešení vědecké termíny a při tom je jasně vidět, že jim rozumí a velice dobře chápe jejich zbytečnost. Ta paní musela být vážně inteligentní dáma. Dvojice mladých milonářů, kteří si jen tak z nudy cestují po světě a vyhledávají atrakce. Čistě z intelektu se dokážou oženit i rozvést, aniž by měli tušení, co to je ta láska. Mladý vědecký génius se svým mecenášem, to abychom tam měli nějaký děj. Příběh se čistě jen z důvodu lidské blbosti vyhrotí až do situace, kdy hrozí celosvětová katastrofa. Ale vida, všechno se řeší dobrotou lidského srdce, která se v mezní situaci prostě musí projevit. Prostě musí.

Nebo nemusí? Ve druhém příběhu nechává autor všechny lidi zdrogovat strašlivým jedem zvaným Ox-Ygen, který zcela nezvladatelně zesiluje lidský egoismus. A kde máme to dobré srdce? Podobně jako prve se celé městečko blíží ke katastrofě a pan Jules Verne se cítí nucen sáhnou ke svému osvědčenému nástroji - když už se opravdu nedá nic dělat, vstupuje na jeviště náhoda a na poslední chvíli se to otočí. Takže to skončí dobře, čtenář si může oddechnout, ale autorovi to nestačí. Docela vážně a vášnivě provolává: Ne, člověk není bezduchá hříčka biochemických pochodů svého těla, vždycky má možnost volby!

Přečtěte si poslední dvě věty, tam to je. Pan Verne snad cítil potřebu se vyjádřit k mechanickému světovému názoru, podle něhož svoboda a tvořivost nejsou skutečné, ale jenom se nám zdají. Bylo to napsáno před sto lety. Dneska už si to nikdo nemyslí, viďte :-)

Ranuncul
Ranuncul
18.01.2020 2 z 5

Honba za meteorem je asi to nejslabší co jsem od J.Verna četla.Pravidelně jsem po každých třech stránkách nudou usínala.

viviann
viviann
12.08.2018 5 z 5

Tato kniha se mi z Verneovek líbila nejvíce, jinak se přiznám, že mě Verne moc nebaví číst... Opravdu zajímavé vtipné čtení.

danny_21
danny_21
11.04.2018 2 z 5

Dvojice nevýrazných Verneovských dobrodružství, které mě v dospívání minulo. První Honba za Meteoritem je místy úsměvná, rozhodně ale předvídatelná etuda o potřeštěných, svárlivých amatérských astronomech, jejich sňatkuchtivých potomcích a jednom nebeském tělese, které vyvolá pozdvižení na celém světě - 50 %.

Druhá lehce satirická, povídková taškařice o chemickém útoku na jedno ospalé vlámské městečko. Jeden by snad ani nevěřil, že ji spáchal pan Verne - 40 %. Jako celek hodnotím lehce podprůměrně - 45 %

vitavita
vitavita
08.04.2012

Oba romány jsou velmi fantaksní ...

Část díla

Kniha Honba za meteorem / Doktor Ox je v

Přečtených103x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce91x
Chystám se číst4x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x