Holmes (1854-1891?) 1. díl: Sbohem, Baker Street a 2. díl: Pokrevní svazky

Holmes (1854-1891?) 1. díl: Sbohem, Baker Street a 2. díl: Pokrevní svazky https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206700/mid_holmes-i-a-ii-dil-0AH-206700.png 4 30 6

Holmes série

1. díl >

Autoři komiksu, nebo jejich alter ego, Luc Brunschwig a Cecil, následují doktora Watsona po stopách Sherlocka Holmese. Chtějí objevit skutečnou identitu člověka skrývajícího se za jménem slavného detektiva. Holmes I 4. května 1891. Sherlock Holmes záhadně mizí ve vodopádech ve Švýcarsku spolu se svým úhlavním nepřítelem, profesorem Moriartym. O několik dnů později je detektivův byt na Baker Street 221b vykraden lupiči. Poslal je tam zřejmě Mycroft Holmes, Sherlockův bratr, který se snaží zničit důkazy o Sherlockově šílenství. Mycroft svého bratra podezřívá, že propadl drogám. Sherlockovu smrt proto považuje za sebevraždu člověka, který nemohl snést pomyšlení, že jeho mozek je zničen drogami. Doktor Watson navzdory tomu žádným důkazům nevěří a vydá se po detektivovi pátrat po celé Evropě. Postupně odhaluje tajemství Sherlocka Holmese i celé jeho rodiny. Holmes II U Holmesových rodičů se záhada ještě prohlubuje. V dětském pokoji svého přítele Watson objevuje další tajemství. Jaký vliv mohl mít Mycroft na svého bratra Sherlocka? A jak si vysvětlit Mycroftovo tvrzení, že Moriarty, Sherlockův největší nepřítel, ve skutečnosti nikdy neexistoval?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Meander
Originální název:

Holmes 1:ĽAdieu a Baker Street, 2:Les Liens du Sang , 2012


více info...

roso.mak
roso.mak
03.08.2021 4 z 5

Příběh vypadá velmi dobře, za mě 5 hvězdiček, ale...

Oceňuji, že autoři komiksu zvolili tří řádkové rozdělení stránky, takže i když je příběh rozdělen do mnoha obrazů člověk nebloudí, které z okýnek je zatraceně na řadě (zatracený Marvel).

Nicméně autoři přeskakují lokace v příběhu, aniž by tam bylo jediné vizuální upozornění (alespoň, že retrospektiva je světle hnědá). A přestože kreslíři, který se s komiksem pižlal půl roku, je všechno jasné, mně ty obličeje přišly dost často velmi podobné. Takže mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala v které části světa a s kým se právě nacházím.

Kate18
Kate18
30.08.2020 4 z 5

Příběh se odehrává po slavném skonu detektiva Sherlocka Holmese u Reichenbašských vodopádů. Jeho byt v Baker Street 221b je vykraden lupiči a do všeho je nejspíš zapletený jeho bratr Mycroft. Doctor John Watson se vydává po stopách, aby zjistil, co se skutečně stalo. Navíc Mycroft tvrdí, že žádný profesor Moriarty neexistuje. Watson se vydá do sídla Holmesových s nadějí, že zjistí něco víc, ale vypadá to, že se objeví více nových otázek než odpovědí.


puml
puml
11.04.2018 5 z 5

Velmi pěkně udělaný komiks s dobrou zápletkou. Stará sídla, těžký nábytek, přítmí v místnostech a záhada Holmesovi smrti... Přesně tak si představuji "starou dobrou viktoriánskou Anglii".

trudoš
trudoš
28.04.2017 4 z 5

Kresba je správně atmosférická a tajuplný scénář jakbysmet, přičemž ten ctí stejnou měrou jak historii postavy Sherlocka Holmese, tak samotné příběhy A. C. Doyla. Originálním způsobem jim přitom dává nový rozměr plný živých a uvěřitelných postav, z nichž ty nejznámější krystalizují do zajímavých podob. Sám Velký detektiv tu pak figuruje jako tajemný génius, nebo nepřiznaný šílenec a je otázkou, k jaké straně se nakonec Luc Brunschwig přikloní. Jen doufám, že se rozřešení všech záhad časem dočkáme, protože děj graduje velmi pozvolna a první dvě alba jen předkládají otázky. Což je asi nejvýraznější slabina téhle série, protože autoři se ani moc nesnaží o nějaké ucelené epizody, ale o jedno epické drama, v němž pravděpodobně zaklapnou kostičky do správných míst až při druhém, komplexním čtení. Snad jediné, co mi skutečně na Holmesově ztvárnění vadí, je přílišná apelace na jeho drogovou závislost, jako by to bylo to jediné, co dělá tuhle klasickou postavu zajímavou pro moderní literaturu.

martinstefko
martinstefko
08.06.2016 3 z 5

"Holmes" je komiks, z kterého mám docela rozporuplné pocity. Ano, je to určitě zajímavé čtení, a pokud vám Doylovy postavy něco říkají, určitě vás to zaujme, ač možná i v negativním smyslu slova. Kresbě se dá vytknout snad jedině to, že občasné čtenáře komiksu asi nezaujme, stejně jako ty, kteří jsou zvyklí na americký mainstream. Kresba je však ozdobou komiksu, který má bohužel v českém vydání problém. U písma, které je použito pro dopisy, jež jsou v první části poměrně časté, zmizela písmenka s diakritikou. Na ukázkách je uvidíte, ale v knize nikoli. Je to škoda, protože se to pak opravdu těžko čte, a to už jen proto, že samo písmo, jak je upraveno jako psací, je velmi těžko čitelné. Mám z toho komiksu rozporuplné pocity, ale rozhodně nemohu říct, že je to komiks špatný. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/08/730-holmes-1-2-65.html

Miss Utahraptor
Miss Utahraptor
23.09.2014 3 z 5

Komiks sám o sobě není špatný, ale chybějící české znaky v Sherlockových dopisech výsledný dojem výrazně zhoršují. Podobnou chybu by vydavatel měl podchytit.

Autorovy další knížky

Luc Brunschwig
francouzská, 1967
2020  90%Conan z Cimmerie. Svazek II
2014  73%Holmes (1854-1891?) 1. díl: Sbohem, Baker Street a 2. díl: Pokrevní svazky
2016  77%Holmes (1854-1891?) 3. díl: Stín pochybnosti a 4. díl: Paní ze Scutari

Kniha Holmes (1854-1891?) 1. díl: Sbohem, Baker Street a 2. díl: Pokrevní svazky je v

Přečtených41x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x