Holly
Holly Gibneyová série
< 3. díl
Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků. Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout. Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední. Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory.... celý text
Originální název: Holly, 2023
Komentáře knihy Holly
Stephen je pořád frajer, dnes, stejně jako před téměř padesáti lety. Pořád má ve zvyku dávat svým knihám křestní jména, projevuje lásku k poezii ( a literatuře obecně ) a dokáže čtenáře příjemně postrašit. Tentokrát k vyvolání ponuré atmosféry ani nepotřebuje nic nadpřirozeného, veškeré zlo zde způsobují bílí, heterosexuální, neočkovaní, rasističtí, covid popírající, konzervativní, Trumpa volící lidé z masa a kostí. Ano, přátelé, pak King se nám na stará kolena vydal ve šlépějích Stiega Larssona a pojal svůj román částečně jako morální učebnici a prostředek ke sdělování svých světonázorů. Nicméně na základě zdejších komentářů i zahraničních recenzí jsem očekával mnohem větší bizár. Myslím, že mnoho jiných autorů a scenáristů televizních seriálů tlačí na propagandistickou pilu mnohem víc. Stačí se podívat třeba na několik posledních řad Chirurgů. Stephen alespoň nepoužívá hyperkorektní výraz „ Afroameričan ”. Navíc s jeho názory víceméně souhlasím, i když chápu , že někomu můžou vadit. Ale byla by škoda, kdyby někoho odradily od tohoto románu, který je VYNIKAJÍCÍ a dokonale mi sedl. Hlavní hrdinku Holly jsem si oblíbil už dřív a těším se na další setkání s ní.
Když se mrazivá atmosféra spojí s takovou dávkou černého humoru, vznikne koktejl, který osvěží víc než ranní káva a ještě při tom rozzáří oči jako vánoční světýlka na smrku v lednu. Ostrost situací tady řeže víc než brzy ráno zabroušený nůž na zeleninu a ironie se hemží mezi řádky jako drzý červík v jablku, co nechce jen tak odejít. Svěží jako horský vzduch po bouřce a přitom chytlavý jako melodie, co se ti usadí v hlavě, i když ji zpívat nechceš, takže radši posloucháš dál. Opravdový mazec, který dokáže zchladit rozbouřenou mysl i rozzářit úsměv, protože kdo říká, že napětí nesmí být zábava s kořením sarkasmu? Něco, co se ti připlete pod kůži a už nepustí, jako když si jednou zamiluješ ten pravý čaj a bez něj už ráno ani nevylezeš z postele. Když vám do života vtrhne něco tak výjimečného, stačí už jen zkontrolovat, jestli jsou v kabelce klíče a směr ven z reality, protože tady je konec nudy na dohled. Srdce fanoušků tady bije do rytmu, co nechce ustávat, a kdo má rád, když se smích mísí s mrazivou dávkou napětí, najde svůj nový oblíbený šperk.
Tato kniha se četla skvěle od začátku do konce, byla to místy opravdu jízda. Detektivní zápletka byla fantastická. Hlavní i vedlejší postavy byly skvělé. Děj se odehrával z více pohledů, to mě bavilo. Časové osy tentokrát nebyly na škodu a měly svůj účel.
Harrisovi : Nejděsivější staříci za poslední dobu mého čtení. Jejich dějová linka byla prostě skvělá. Je vidět, co dokáže síla sugesce.
Holly je prostě Holly, co dodat. Myslím, že každý ji má ve svém srdci.
Jediná výtka ke knize je řešení politiky. To bylo dost rušivé čtení.
Moc ráda si přečtu další kriminální thriller od Kinga. Nikdy nezklame.
Na závěr jedna rada. Nedoporučuji při čtení knihy jíst...
Můj první Stephen King a fakt bavil. I když děj není úplně uvěřitelný, což ale u tohoto žánru není zcela očekávané.
Trilogie Bill Hodges je má oblíbená a každou další zmínku o držitelce odkazu Holly očekávám s napětím. "Outsider" mně úplně nesedl, povídka ze sbírky "Když teče krev" mě bavila více a proto jsem byl rád, že jsem dostal konečně knížku, která mě svým příběhem padla do noty.
Zpočátku přišel sice trochu chaos v časových skocích, ale svůj smysl to mělo. A pak už to byla jízda s detektivní zápletkou v přední linii s Holly, oslazená další dějovou linkou s Barbarou a jejím básnickým střevem a celé to okořenilo duo seniorských profesorů se svými specifickými chutěmi.
Co jsem očekával, jsem dostal a moc rád bych s Holly ještě po něčem nebo po někom v budoucnu zapátral. Snad v časech budoucích.
S Holly (i ostatními) se mi loučilo přetěžce. I když je tak úžasně mimózní (anebo právě proto), je to moje hrdinka :-)
Nápady jsem u Kinga četla už originálnější a zde toho navíc většinu víme od začátku a jen čekáme, až se průsečíky protnou. Což neznamená, že to je nuda, King psát umí. Ale popravdě víc než ta zápletka mě nakonec zaujala ta nezvyklá propaganda, jednak na očkování proti covidu a jednak protitrumpovská a jednak i proafroamerická. Bylo mi to zpočátku protivné, byť všechny Kingovy názory sdílím, ale holt je mi vzhledem k naší historii jakákoliv propaganda a-priori dost proti srsti. Nakonec si tím ale King vysloužil můj respekt. Nelámal si hlavu tím, jestli si neodpudí čtenáře a psal o tom, co pokládal za správné. A nad tím ohrnovat nos nebudu.
Po delší době jsem si dala jednu novější Kingovku a jsem spokojená. Holly Gibneyová, jako vyšetřovatelka, pátrá po zmizelé dívce a rozkrývá postupně celou sérii vražd. Nechybí napětí, gradace, dávka znechucení a odporu, prostě vše, jak se patří. Jen covidu a Trumpa mohlo být míň na můj vkus, ale mistrovi to s lehkým srdcem odpustím :)
Miluju Kinga. V období puberty jsem hltala každou jeho knihu a zůstalo mi to až do dospělosti. Jenže musím říct (a popravdě mi to připadá jako svatokrádež), že z mistrových posledních knih už tak odvařená nejsem .
Nicméně Pohádka, kterou jsem poslouchala nedávno, mě nadchla, takže jsem se začala těšit i na Holly. Mám ji ráda od knihy Pan Mercedes a byla jsem vážně zvědavá.
Následovalo však zklamání. Holly je v podstatě takový knižní Colombo, čtenář už od první kapitoly ví, kdo je hlavní záporak a hned ve druhé se dozví, že hlavní vyšetřovatelkou je Holly Gibneyova. A pak se také dozvíte všechno o šaržích očkovacích látek proti covidu, o typech respirátorů. Covid a Kingovy politické názory tu bohužel hrají dost podstatnou roli a ubírají příběhu na tempu a napětí.
Nicméně musím vyzdvihnout audioknizni zpracování od vydavatelství @onehotbook
Mít v ruce knihu, dávno ji odložím, ale zpracování naratorkou Klárou Oltovou bylo opravdu fenomenální a pozvedlo jinak nudný příběh o několik levelů výš.
Detailnější recenze bude na Sardenu.
Skvělá kniha od autora Kinga super čtení skvěle vymyšlené nemám slov tohle bylo super počtenícko.
(SPOILER) Klasická a poctivá Kingovina, za mě i prazvláštní návrat do jeho počátků, bez ohledu na absenci paranormálních jevů. Holly krásně vyrostla a já se dotýkám špičky klobouku za to, že King dokáže psát i ženské postavy bez toho, aby sklouzával ke stereotypům (bohužel stále aktuální problém spousty mužských autorů). Napětí budoval postupně, vedlejší postavy se s hlavní dějovou linkou krásně proplétaly, topičnost covidu a BLM byly příjemným bonusem (King se koneckonců nikdy nesnažil v tvorbě vytrhnout z doby a předstírat, že žije v bezčasí). Nemůžu si stěžovat, kniha se mi trefila do spousty dobrých míst ve správný čas a vrátit se k Holly bylo jako neočekávaný návrat domů.
Holly byla moje první kniha od tohoto autora a byla mi hodně sympatická. Četlo se dobře a bylo to hodně napínavé. Určitě si přečtu i další knihy tohoto autora. Za mě velmi dobré!
Stephen King patří k mým nejoblíbenějším autorům.
Jeho knihy se "čtou samy", tak výstižně, přesně a čtivě píše.
Týká se to i všech příběhů, točících se kolem agentury Právo nálezce, tedy i Holly o Holly Gibneyové, která se stále ještě nemůže smířit s odchodem parťáka Billa Hodgese ...
Tak proč ne plný počet bodů? Za všechno může covid. Všichni jsme tu dobu zažili, ale je to ještě příliš brzy na to, abychom už měli patřičný odstup. A v Holly na vás roušky, covid, lockdown, očkování atd. atd. vyskočí nejméně na každé třetí stránce. Nevím, třeba za nějakých patnáct, dvacet let se na to čtenáři budou dívat jinak, ale dnes mi vadilo, že mi někdo neustále připomíná dobu, na kterou chci co nejrychleji zapomenout. Pan King promine, ale roušek mám na zbytek života plné zuby a vůbec nechci vědět, jakou vakcínou byla Holly očkována.
Nejsem do Kinga blázen, ale kdykoli mám s jeho psaním co dočinění, znovu se mě dotkne citelně ten fakt, že jestli někdo dokonale ovládá psací řemeslo, je to tenhle neúnavný chlapík, kterému vyskakují příběhy až obsesivně a on si nedokáže pomoct a musí je zpracovat :). A knihy s Holly jsou na pohodu, mám tyhle civilnější kousky raději než bubáky. Holly za velmi pěkné 4*.
Holly je naprosto standardní kingovka, která se rozhodně nezařadí k tomu nejlepšímu, co kdy napsal a asi málokdo se k ní bude vracet opakovaně, přesto stojí za přečtení, možná paradoxně spíš kvůli okolnostem než zápletce. Ta tedy postrádá napětí, protože všem je tak nějak jasné, jakým směrem se bude ubírat a kdo z postav může umřít a kdo ne, nicméně to King, který si je toho dobře vědom, kompenzuje opravdu bizarním motivem s kanibalskými prvky a některými výjevy, které upomínají na jeho zlatou éru. Holly samotná je tu navíc už o něco sympatičtější (i když mě třeba nikdy moc nevadila) a zkušenější a vývoj její osobnosti je příjemné sledovat. Trošku na vodě tedy zůstávají záporáci, kteří asi měli být o něco mladší, protože se těžko představují osmdesátníci, kteří by byli schopni pravidelně likvidovat lidi o dvě generace mladší, aniž by někde klopýtli, i to se ale dá přijmout. Možná nejzajímavější je ale kniha právě z důvodu, který je zároveň nejvíc kritizovaný, totiž covid a Trump. Je hrozně znát, jak King (a určitě nejen on) absolutně není schopen zpracovat proměnu jeho milované Ameriky a na rozdíl od Evropanů není zvyklý na brutálně rozdělenou společnost a chaotického a skoro až absolutistického vládce a jen těžko se s tím srovnává. I proto samozřejmě pár zvrhlých profesorů volí Trumpa, je striktně proti očkování a prakticky popírá covid. Ano, je to trochu laciné a určitě to není tak jednoduché, naprosto ale chápu Kinga, že se z té frustrace musel vypsat, protože někdy se nedá dělat nic jiného. I kvůli tomu je ale Holly tak trochu uvězněna v době vzniku a možná, že za deset dvacet let už bude hodně zastaralá a pojmy jako covid, antivaxer, lockdown a Trump budou už jen encyklopedická hesla. Holly tak je spíš pro dlouholeté fanoušky Kinga, kteří mu leccos odpustí a mají rádi jeho styl, protože jde opravdu spíš o rutinní detektivku s minimem napětí a politickým přesahem, který ne každému sedne. 70 %
Jednu hviezdičku uberám, lebo mi tu priam bytostne chýba Kingov nadprirodzený svet. Čo však neznamená, že to nie je vynikajúca kriminálka :). King by zrejme napísal perfektne aj zamilovaný román pre ženy (ktoré nie sú moja parketa). Po predchádzajúcich Hollyiných zážitkoch, tento najlepšie vystihuje jej vlastný citát: "Zrovna, když si myslíš, že jsi viděla to nejhorší, co lidské bytosti dokážou vymyslet, zjistíš, že ses mýlila... Zlo nemá konce."
A ako správny Kingov fanúšik, nesmiem vynechať ani jeho obvyklú autorovu poznámku na záver, v nej tentokrát zmieňuje svoju novú agentku, vďaka ktorej "jsem se mohl dál věnovat vymýšlení kravin, což mi jde nejlépe." Paráda, len si ich vymýšľaj, teším sa na ne :)).
Na příběh s Holly jsem se těšil, ale musím přiznat, že mě provázelo zklamání. Jako je to fajn kriminálka, ale chybělo mi tam nějaké překvapení. Nebyla to nuda, ale prostě nic to ve mě nenechalo. Nejslabší Hollyin příběh, ale samozřejmě budu rád za další, ale snad více temný.
Parádní poslech! Klára Oltová má přesně ten druh hlasu, který vám zprostředkuje knihu ještě o úroveň výš. O to cennější to je, když se v případě Holly jedná o výjimečnou knihu. Má vše, co od mrazivého thrilleru s detektivní zápletkou čekáte, navíc je po Kingovsku rozvinut i do dalších společenských oblastí...Trošku jsem si musel zvykat na čas, ale za chvíli v tom máte jasno.
Tak to bylo něco.. wau..
Holly Gibneyovou jsem nikdy nemohl nechat odejít...a udělal dobře..
Jednoho dne se v detektivní agentuře Právo nálezce rozezvoní telefon s žádostí o pomoc nalezení dcery klientky..
Holly všemu postupně přichází na kloub a musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby přechytračila a přelstila zvrácené profesory..
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
detektivní a krimi romány thrillery rasismus krimi dramata kriminální thrillery koronavirus, covid-19 světová literatura Holly GibneyováStephen King také napsal(a)
| 1994 | Řbitov zviřátek |
| 1993 | Osvícení |
| 2001 | Zelená míle |
| 2010 | Pod kupolí |
| 2016 | To |

87 %

Určitě to nebyla špatná kniha. Co mě ale rušilo byla ta ideologická masírka, a to bez ohledu na kolik s těmi názory konvenuji, či nikoli. Když ale všichni záporáci volí Trumpa a neočkují se proti COVIDu, to už mi prijde směšné a od Mistra poněkud laciné.