Hokus pokus

Hokus pokus https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51292/bmid_hokus-pokus-yRU-51292.jpg 4 71 8

Černohumorný Vonnegutův román z roku 1990 je sestaven z útržkovitých zápisků Eugena Hartkeho, Američana, který se na otcovo přání dal k armádě, prošel vietnamskou válkou, stal se profesorem na soukromé vysoké škole pro méně talentované studenty, dostal vyhazov za protiamerické řeči a skončil ve vězení, nejdřív jako bachař a pak jako odsouzený. Když bilancuje svůj život, zjišťuje, že lidí, s nimiž se pomiloval, je stejně jako těch, které zabil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Hocus Pocus , 1990


více info...

opic 12
opic 12
29.02.2024 3 z 5

Typický Kurtík Vonnegutů :)
Po dlouhé době,jsem se vrátil k nějakému tomu restíku.
Opráším pavučinky a co nevidím K.V. od ARGA.
Dříve unešen mnohem více z jiných autorových hokuspokusů.
Matky noci,Jatek č. 5,Snídaní šampionů atd.
Nadšení ,tak jako tenkrát kapánek vyprchalo.
To ovšem neznamená,že to není čtivý.
To přeskakování z minulosti do přítomnosti a zase zpátky,to si musí čtenář vyloženě užít.
Samozřejmě kvapík od Vonnegutů,jak vyšitý.Překypující zvraty a hláškami o světě a narážky o Americe především.

hankamol
hankamol
09.12.2022 2 z 5

Já nevím. Asi to není můj šálek kávy...


R47
R47
06.02.2021 4 z 5

"To, že někteří z nás umí číst, psát a trochu počítat ještě neznamená, že si zasloužíme dobýt vesmír." Bavilo mě to víc než některé jeho známější kousky.

Greenfingers
Greenfingers
03.06.2020 4 z 5

Na pozadí bizarního příběhu může, jehož život probíhal jako na houpačce, autor svým typickým způsobem poukazuje na různé stigmata americké společnosti druhé poloviny 20.století a zejména pak na válku ve Vietnamu.
V knize plné sarkazmu a černého humoru se zřetelně rýsuje (podobně jako i v jiných Vonnegutových románech) spisovatelův jednoznačný protiválečný postoj. Kromě zábavy kniha nabízí i mnoho témat k zamyšlení. "Kašly".

Breadfish
Breadfish
14.01.2020 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih od tohoto autora. Četla jsem ji snad pětkrát. Krátké vyprávění o mluvícím jelenovi dodnes používám , geniální podobenství marnosti lidské existence. :-)

jardadr
jardadr
21.11.2018 4 z 5

Zřejmě nejpesimističtější a nejcyničtější Vonnegutova kniha, napsaná zcela podle autorovy rady začínajícím autorům: nemějte se svým postavami slitování a nechte je prožívat i hrozné věci. A ačkoliv jsou hrdinové jeho knih pěkná sbírka podivínů a ztroskotanců, tak tenhle Eugen Hartke je z nich snad nejhorší; mnohonásobný vrah, lhář, nevěrník, člověk, který se snaží své svědomí usmířit staráním se o svou psychicky nemocnou ženu a tchyni. Jenže, a v tom je zřejmě síla Vonnegutovy lidskosti, vás nakonec stejně bodne osten soucitu. Snad je to neskrýváním slabosti lidského stvoření, naopak přiznáním si toho faktu jak u autora, tak u čtenáře.
Kniha je nezvykle poněkud roztahanější se specifickým stylem vyprávění a asi do poloviny jsem osciloval na hraně zařadit ji spolu s Časotřesením mezi dva nejslabší autorovy romány, ale poté jsem začal měnit názor a doslova apokalyptický konec mě "rozsekal". Ačkoliv, díky tomu, že kniha nevypráví v jednolitém časovém proudu, víte od začátku, co se stane, nevíte to nikdy úplně přesně a některé věci jsou jen na vaši představivosti. A tak to má být. Nicméně, když si Eugen, takřka na úplném konci knihy, s hrůzou všimne "nočního útoku" a zvolá: "Muriel!", cítil jsem takové mrazení, jaké u knihy, nebo filmu už dlouho ne.

ziriant
ziriant
22.04.2015 2 z 5

Zajímavé. Dokonce jsem měla potřebu si tuto knihu přečíst po letech podruhé, kvůli sentimentálním vzpomínkám. Takže opět: zajímavé, nic více, nic méně.

honolulu1317
honolulu1317
31.07.2011 4 z 5

Zajímá Vás, kolik Hvězdiček jsem udělil této Knize? Prostudujte mé Komentáře ke knihám a napište si číslo, které vyjadřuje jejich počet vč. tohoto, nejnovějšího, pokusního (komentujeme přece knihu s názvem Hokuspokus). Tento součet se zřejmě bude v průběhu času měnit, proto přesně poslouží jen těm nejrychlejším z Vás. Od tohoto čísla odečtěte č. Shakespearovského sonetu, který jsem v jednom z komentářů citoval. Nepropadejte panice, vyšlo Vám sice záporné číslo, ale už Arabové za dávných časů nás naučili, co si s nimi počít. Přičtěte rok, kdy se v New Yorku a v komentované knize Světová výstava konala světová výstava. Tedy ta 1. ze 2, které se v New Yorku zatím konaly. Protože si tímto údajem nejsem úplně jistý, odečtěte číslo 1886 a měli by jste být na 0. Přičtete počet komentovaných knih Nicka Cavea a vynásobte 2. Jste u konce. Ke stejnému výsledku se můžete dostat jednak tím, že je stejný, jako počet hvězdiček, které jsem udělil knize: „Život a doba Michaela K“ a jednak tím, že se podíváte na udělený počet hvězdiček, které jsem udělil přímo této komentované knize. Věřte, že 4 hvězdičky jsou u mě hodně a zaslouží ji je pouze skvělá Kniha.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Kurt Vonnegut Jr.
americká, 1922 - 2007
2008  82%Jatka č. 5
1979  83%Mechanické piano
1981  85%Snídaně šampiónů
1994  84%Groteska
1992  88%Matka Noc

Kniha Hokus pokus je v

Přečtených110x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce58x
Chystám se číst24x
Chci si koupit3x