Hodný holky umírají první

Hodný holky umírají první https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464558/bmid_hodny-holky-umiraji-prvni-edZ-464558.jpg 3 105 27

Young adult thriller pro fanoušky Agathy Christie a Karen M. McManusové. Psychologická hra. Vydírání. Vražda. Chaos. Šestnáctiletou Avu někdo přinutil, aby dorazila do opuštěného zábavního parku na mole Portgrave. Ocitá se tak mezi deseti teenagery odhodlanými za každou cenu uchovat svá tajemství. Když se zvedne mlha a park se ponoří do tmy, skupina zůstane odříznutá od okolního světa. Znepokojivá situace je postupně obrací jednoho proti druhému a Ava si uvědomuje, že nemá na výběr. Není kam utéct – bude se muset tajemství, které ji na molo přivedlo, postavit čelem. Jak daleko bude ochotná zajít, aby přežila noc?... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Good Girls Die First , 2020


více info...

Přidat komentář

Adriena838772
11.03.2024 5 z 5

Strašně moc dobrá knížka a strašidelná líbilo se mi to

Eliška486
31.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Byla napínavá, děsivá i tajemná. Nejvíce jsem si oblíbila Noaha, který sice sám sebe popisoval jako násilníka, ale podle mě tak úplně za to svoje tajemství nemohl. Naopak, chtěl přestat zápasit a mlátit se s ostatními. A na závěr se zachoval jako nejchytřejší člověk že všech přítomných.
Nápad a příběh knihy se mi velmi líbil.


Boogi
08.02.2023 4 z 5

Od knihy jsem čekala něco naprosto jiného. Od začátku se mi líbila, v každé kapitole se něco dělo, dalo se to číst, atd. Ale konec se mi zdál nesmyslně uspěchaný a pak jsem se v tom docela ztrácela. Taky jsem nečekala tu nadpřirozenou linku, bez které to ze začátku nedávalo moc smysl. Vím, že kniha tak asi byla naplánovaná, ale konec by přece jen mohl být trochu šťastnější.

Gabiika9
01.02.2023 4 z 5

Dle anotace jsem si myslela, že je to YA krimi, detektivka, tajemství. Jedna věc mi v popisu chybí.
Spoiler:
.
.
.
.
.
Je to i mysteriozni. Duchove. S touto informaci, bych to od zacatku chapala vic. Jinak to bylo dobry.

Radovan_R
27.01.2023

Je to takové nemastné neslané. Do poloviny knihy jsem moc nechápal, o co vlastně má jít, dál už je to trošku psycho. Poněkud to připomíná light verzi Stephena Kinga, kterého já ale nerad a s touhle knihou je to stejné. Dobré na zabití času do vlaku, to je tak vše, co lze říct.

Juliehalo1
29.12.2022 4 z 5

kniha se mi moc libila. bavila od uplneho zacatku az do konce. byla porad napinava, protoze se nedalo cekat, jaka tajemstvi postavy skryvaji. jedina vec, ktera mi na knize vadila byl konec, ktery byl tak zvlastne vlastne ani nedokonceny. jinak ale dobry pribeh se zajimavou atmosferou

veverrka11
28.12.2022 2 z 5

chystala jsem se na ni díky obálce a anotací už od jejího vydání
Na ostrov někdo sezval deset mladých lidí. Všichni se znají a všichni mají nějaké tajemství. Proč se tu sešli a kdo je sezval?
Knížka je čtivá, jen s dějem mám trochu problém. Prostě mi nesedí nabízená rádoby fantasy zápletka, která ve finále působí tak trochu směšně. Navíc díky tomu, že příběh psaný er formou se soustředí na jedinou postavu, celkem rychle vám dojde, kdo bude ten poslední.
Postavy také nejsou nijak zvlášť dobře popsané a navíc, když už dojde k proměně charakteru, tak zásadně z ničeho o 180°, navíc tím celkem rychle odhadnete, kdo je další na vražedném seznamu.
Co na příběhu oceňuji je prostředí ostrovního zchátralého lunaparku, které sice mohlo být popsané lépe a více, ale i tak si člověk zvládl udělat nějakou představu (kterou ale často musel upravit). Knize by v tomto případě hodně pomohla mapa ostrova.
Nemůžu říct, že se mi kniha nečetla dobře, ale téměř celou dobu jsem byla strašně zmatená a netušila, proč se všechno tohle děje. Tady znovu narážím na fantasy zápletku. Podle mě byla úplně zbytečná. Kdyby se autorka držela motivu DEseti malých černoušků, ke kterým jsou Hodný holky přirovnávané, možná by to bylo mnohem lepší.
Knihu doporučuji těm, kdo mají rádi prostředí zchátralých opuštěných objektů.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Young adult thrillery jsou v poslední době mým velmi oblíbeným žánrem. Jsou čtivé, napínavé a neodložitelné. Navíc skvěle vytahují ze čtecí krize!
Hodný holky umírají první vypadaly suprově! Taky takové do třetiny byly… Pak se ale objevila za mě naprosto zbytečné nadpřirozeno a bylo to. Já tohle fakt nemusím a myslím si, že námět by si vystačil sám o sobě úplně v pohodě. Škoda.

lost.in.books
01.01.2022 1 z 5

Hodnocení: Od této knihy jsem měla opravdu hodně vysoká očekávání, která se bohužel ani trochu nestala realitou a bude se pravděpodobně jedna o jedno z největších knižních zklamání tohoto roku.
__
Kniha měla podle anotace neskutečný potenciál a zrovna anotace společně s obálkou mě na knihu nalákaly. Věc co musím ale vyzdvihnout byla famózní atmosféra a prostředí knihy- starý, již opuštěný a zrezivělý lunapark se k celkovému námětu knihy opravdu strašně moc hodil. Ale pak už to všechno šlo bohužel z kopce a přišlo jen zklamání.
__
Postavy byly opravdu nepropracované, povrchní a jednoduše takové nijaké- neurazí, nenadchnou. Skoro všechny postavy mi neskutečně lezly na nervy a zároveň jsem si neustále pletla jejich jména. Možná kdyby bylo postav méně, tak se budu v příběhu mnohem lépe orientovat. K postavám jsem si žádný vztah nevytvořila a přešla jsem je tak nějak s povzdechem - byly mi prostě lhostejné a do konce příběhu se na tom nic nezměnilo.
___
Co se samotné zápletky týče, tak byla neskutečně chaotická a dost zvratů v ději bylo přehnaných a takových i umělých si troufnu říci. Někdy jsem měla problém se v celém to příběhu zorientovat a stejně jsem to měla i s postavami. Námět knihy měl potenciál, ale z toho potenciálu podle mě autorka holt nevytěžila maximum. To co mi též vadilo a nedokáži to přejít bez povšimnutí byly prvky nadpřirozena, které mi do knihy opravdu nesedly a já si pod pojmem young adult thriller představuji něco ze skutečného světa bez takto zbytečných prvků, ze kterých je člověk akorát otrávený.
___
Knihu nedoporučím nikomu, nápad dobrý, ale autorka dobrý nápad holt nedotáhla do konce, což mě mrzí.

Didina320
29.12.2021 4 z 5

Asi první thriller/horor, co jsem četla, takže nemůžu hodnotit objektivně, ale řekla bych že dobré. Předčilo to mé očekávání, čekala jsem něco dost jiného. Četlo se bez problému, ze začátku jsem byla trochu zmatená z množství postav a jmen, ale rychle jsem se zorientovala. Ke čtení mě poháněla zvědovost, kdo má jaké tajemství. Určitě se poohlédnu po dalších knížkách stejného žánru.

Sixtinka144
23.12.2021 2 z 5

O knize jsem nic neslyšela, vůbec jsem nevěděla, o co jde, bylo to v oddělení YA thrillerů, tak jsem si ji prostě vzala. Když jsem začala číst, tak jsem byla nadšená. Četlo se to dobře, děj byl napínavý, mělo to dobrou atmosféru... Ale pak se to všechno nějak zvrtlo. Nejdříve začnu postavami, které byli asi největší kámen úrazu. Naše hlavní hrdinka byla neskutečně předvídatelná, bylo úplně jasné, jaké tajemství má. Když se ale odhalují všechna tajemství, tak si říkáte, to je všechno? Snad jen dvě postavy měli opravdu velké tajemství, které by jim nějak zničilo život, všechno ostatní bylo je povrchní cosi. Bohužel, charaktery byli dost ploché, takže si jen tak někoho neoblíbíte, ba naopak, tam všechny nesnášíte. Další věcí je, náš hlavní záporák. Nemám ráda, když se v thrillerech objevuje nadpřirozeno, protože pak nemůžete hádat vraha a celá ta napjatá atmosféra prostě zmizí. Kniha se mi líbila tak do jedné třetiny, pak už to byla jen předvídatelná nuda. Takže za mě se tomuto příběhu můžete obloukem vyhnout, a neuděláte chybu.

kate9326
03.12.2021 5 z 5

Nejprve čteno v eng, poté v čj. Překlad byl v pohodě. Zezačátku mi připadalo, že jde o detektivku, změnilo se to v mysteriozní fantasy...Hodně se to dalo přirovnat ke Kingovu IT a ještě jedomu méně známému dílu od tohoto autora , které také děj umístilo do cirkusu. Postavy byly dost věrohodné a celkově splnovaly školní klišé /sportovec, kráska, rebelka, ../.. Zajímavé bylo, že asi do poloviny mi nedocházelo, zda je pachatel opravdu člověk /tedy jeden z nich, případně někdo utajený čtenářům/ či opravdu ta nadpřirozená bytost...Po odhalení už bylo jasné, oč běží- #pennywise2.0 - autorka určitě film viděla :-). /Přiznává to i sama v doslovu. A nemusíte být ani typičtí čtenáři hororů, aby se vám kniha líbila.

andrea0221
25.11.2021 1 z 5

Deset malých černoušku pro mladý někdo tu píše, že se to nedá srovnávat, ale bohužel je to to první co každého hned napadne, Agatha Christie je lepší.

MariN14
13.11.2021 1 z 5

Knížka se mi četla celkem rychle, ale musím souhlasit s MonaR0se, že přirovnávat ji k Deseti malým černouškům je dost mimo. Zklamalo mě, že zápletka neměla racionální rozuzlení a vlastně ani žádnou myšlenku. (Nebo alespon já jsem ji nepostřehla.) Také mi celý ten děj připadal takový nejasný.

MonaR0se
10.11.2021 1 z 5

Na vydanie tejto knihy som čakala dlhé mesiace. Pretože young adult adaptácia Desiatich malých černoškov a ešte s takou mega obálkou a perfektnou anotáciou?! To nutne potrebujem! A viete čo? Čítala sa skvele, po veeľmi dlhom čase som zhltla celú knihu naraz. Takže by, logicky, mala byť super, nie? No..., nie.

Najprv by som chcela zdôrazniť jednu dosť dôležitú vec, a tou je, že anotácia a celkovo žáner knihy či prirovnávanie k Agathe Christie je trochu zavádzajúce. Vďaka tomu môže čitateľ nadobudnúť pocit, že ide čítať niečo úplne iné, než reálne dostane. YA triler to s privretím oboch očí možno je. No akosi tam predtým chýba označenie mysteriózny (čo je dosť dôležitý DETAIL) a možno aj horor (keď už taký Twilight sa radí medzi horory, tak by sa malo aj toto), keďže autorka sa značne inšpirovala Kingovým "TO".

V anotácii sa píše, že je to psychologická hra. Desať tínedžerov zostane trčať na ostrove, z ktorého sa nedá dostať a ich tajomstvá aj znepokojivá situácia ich obráti proti sebe. Vďaka tomu som si myslela, že budem čítať modernú adaptáciu Desiatich malých černoškov v štýle výborných YA trilerov (napr. Jeden z nás klame alebo Ako nájsť vraha), že budem pátrať po vrahovi, ktorý sa ukrýva medzi nimi. To sa však nestalo a nie, toto nie je spoiler. Hneď na začiatku totiž zistíte, že príbeh má nadprirodzené prvky (a to proste po takej propagácii nečakáte).

Celé to bolo tak trochu psycho (podobné ako v knihe Hrôza v Harrow Lake), ktoré miestami nedávalo zmysel. Postavy boli, až na pár výnimiek, nesympatické a najmä otrepane stereotypné, nemali veľmi hĺbku a čo je dosť vtipné, tak nepotrebovali jesť ani piť (teda ak nepočítam alkohol) ani nepotrebovali na záchod. A to tam boli niekoľko dní (aj keď to plynutie času tam je dosť diskutabilné).

Navyše temné tajomstvá postáv boli buď predvídateľné alebo vytiahnuté len tak z rukáva a niektoré boli vzhľadom na samotný príbeh úplne nepodstatné a tým pádom nedávalo zmysel, že sa na ostrove tie postavy ocitli...

Som sklamaná a trochu aj nahnevaná, pretože prirovnávať (priamo v anotácii) mysteriózny YA horor ku klasickým trilerom je dosť mimo a najmä nefér voči čitateľom. Treba myslieť aj na milovníkov trilerov, ktorí nadprirodzené prvky v knihách práve nemusia.

Kniha si určite nájde svojich fanúšikov, pretože sa naozaj príjemne číta a niektoré situácie aj creepy atmosféru autorka vykreslila perfektne, no bohužiaľ, ja medzi nich nepatrím...

Pilulka89
30.10.2021 4 z 5

Deset puberťáků se ocitne ve starém lunaparku. Deset puberťáků má tajemství. Kdo to své udrží nejdéle?
Kniha se četla svižně, žádný složitý jazyk. Nejvíc mě hnala kupředu zvědavost, jaká tajemství postavy skrývají.
MOŽNÝ SPOILER: Taky vás rozptylovalo, že jsou na ostrově několik dní a vůbec nic nejí? :D

book_loverka_
16.10.2021

Od téhle knížky jsem čekala něco ve stylu Návodu na vraždu pro hodné holky, který se mi líbil strašně moc, ale bohužel tahle kniha nebyla můj šálek kávy.
Těšila jsem se na YA thriller, ale dostala jsem spíš horor s velkou dávkou nadpřirozena a to ja vůbec nevyhledávám. Právě proto jsem příběhu absolutně nevěřila a nemohla jsem se do něj vžít. Ale atmosféra zchátralého lunaparku byla vážně povedená a celkově je ta knížka hodně originální, protože něco takového mezi YA literaturou ještě nebylo. Prý je to inspirováno Deseti malými černoušky od Agathy Christie, ale to nemůžu posoudit, protože je neznám. Každopádně tahle knížka by se mohla líbit fanouškům hororů se špetkou mystična. Pro mě to bylo však něco naprosto vzdáleného a ani nevím, kolik hvězd bych tomu dala, jelikož to nemám s čím srovnat a všechny horory mi přijdou jako nerealistický bizár.

KatChiss
05.10.2021 4 z 5

Už dlouho se mi nestalo, abych přečetla knihu za pouhé dva dny. Ze začátku jsem byla zmatená a pletly se mi postavy, protože je jich tam celkem 10 a všechny jsou důležité, ale brzy jsem se jakž takž zorientovala (pomocí poznámek) a naplno se ponořila do děje. Knihu jsem zavřela v polovině, užila si víkend na chatě a druhou polovinu jsem dočetla v pondělí.
.
Příběh je inspirován Agathou Christie, takže je jasné, že postavy začnou jedna po druhé umírat. Tento příběh je však skrz naskrz protkaný tajemstvími. Každá z postav, která dorazí na ostrov Allhallows Rock, dostala pozvánku s textem: "V osm hodin na molu v Portgrave. Dokážeš udržet tajemství?"
.
Mrazivá atmosféra. Lži a tajemství. Síla přátelství. Tíživý pocit viny. Opuštěný zábavní park. Smrt.
.
Říkám vám, že tuhle knihu si musíte přečíst. Pokud máte rádi napětí a thrillery, bude se vám určitě líbit.

Hope80
04.10.2021 3 z 5

Kniha byla pro mě "depresivní", zbytečně dlouhá, v půlce začala být nezáživná a přestávala mě bavit. Slabší průměr.

Miškus
03.10.2021 4 z 5

Kniha byla skvělá. Do poslední chvíle jsem nevěděla jak to celé dopadne. Děj byl hezky vymyšlenej.