Hodiny s kukučkou

Hodiny s kukučkou https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16585/mid_hodiny-s-kukuckou-I1l-16585.jpg 3 3 2

V románe zobrazil medziľudské vzťahy v živote ľudí juhoslovenskej dediny v povojnovom období.

Přidat komentář

BabaJaga11
15.09.2019 4 z 5

Hezky, čtivě napsáno, přečetla jsem po večerech a během cest veřejnou dopravou za tři dny. Celou knížkou lehce prostupuje smutek z neúprosného běhu času a pomíjivosti života. Jsou to věci, které si někdy neradi připouštíme, ale stojí zato se nad nimi zamyslet, tak, jako se zamýšlela Marianna – ústřední postava příběhu. Někdy je těžké něco změnit a čas, ten už vůbec nezastavíme, ale důležité je usilovat, navzdory všem nepříznivým okolnostem (a že jich v životě Marianny bylo!), nenechat se životem semlít.

Román končí okamžikem, kdy se mladší dítě Marianny a Josefa, syn Pavel, vydává studovat do vzdáleného města. Trochu mě mrzelo, že tím příběh skončil a víc jsme se o šikovném a chytrém Pavlovi, který byl matčinou nadějí, nedozvěděli, ale je pravda, že tři generace jsou na jeden román až dost a že každý příběh je konečný, tak, jako je konečný život sám...

Román je zalidněn spoustou postav, z nichž některé jsou vyloženě nesympatické. Autorovi se ale povedlo vykreslit jednotlivé postavy velmi realisticky, i na nesympatických postavách nachází alespoň občas světlé stránky a naopak kladní hrdinové jsou vždy lidé chybující. Autor jejich jednání zasazuje do širších souvislostí, a tak se nám před očima odvíjí plastický obraz života na malé jihoslovenské vsi od začátku 20. století až přibližně po 60. léta. Mnoho myšlenek, v románu obsažených, má ovšem univerzální platnost, bez ohledu na čas a prostor.

Znedla
26.01.2018 3 z 5

Generační román dvou rodin, na jižním Slovensku, které spojí svatba nejstarších dětí - Marianny a Josefa.
Příběh o lásce, touze, nesplněných a promarněných snech, o vzdoru a přežití. V knize jsou velmi dobře vykresleny generační rozdíly a povahy jednotlivých postav i vztahů mezi lidmi na vesnici.


Autorovy další knížky

Peter Andruška
slovenská, 1943
1988  80%Lampa s růžovým stínidlem
1989  53%Noční jízda
1988  40%Potomek
1974  67%Hodiny s kukučkou
1989  60%Dievča z osobitnej školy

Kniha Hodiny s kukučkou je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x