Hodinky

Hodinky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420741/bmid_hodinky-tCt-420741.jpg 4 341 151

Hodinky série

1. díl >

Kniha Hodinky - společenský román Na nejrušnější ulici ve městě se s přesným úderem na hodinkách střetají po třiceti letech hlavní hrdinové – pilot Samuel a fotografka Patricie. S tisíci otázkami v očích a strachem v srdcích zjišťují, jestli se osoba, kterou tenkrát milovali, skrývá v těle, které téměř nepoznávají. Postupně odhalují tajemství svých minulostí a znovuobjevují stará, známá, milovaná, a tak dávno ztracená já, která pohřbili dokonce i sami před sebou. Jak dokázali překonat třicetiletou propast, kterou mezi nimi život vykousal? Proč Samuel beze slova a beze stopy zmizel? Jak se se Samuelovým zmizením Patricie vyrovnala? Kolik zemí museli oba procestovat, aby zjistili, že to, co hledali, měli přímo pod nosem?... celý text

Přidat komentář

Zuzíček77
10.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Moje první kniha od české autorky, a musím říct, že jsem ji zhltla opravdu rychle. v prvních chvílích jsem se v ní trochu ztrácela, než jsem se do toho dostala. pak už jsem ji nemohla odložit. Líbí se mi celý ten koncept ztracené lásky. Je to sice trochu nereálný příběh v nějakých maličkostech ale na kráse to tomu příběhu neubírá. Shrnu to tak, když se člověk začte a pochopí začátek ta je to opravdu hezký příběh.

Modrásek16
03.03.2024 5 z 5

To byla krásná kniha. Mám ji už dlouho doma, ale až teď přišla vhodná doba-hodila se do výzvy a já jsem za to moc rada.


Toledo
04.01.2024 3 z 5

První částí knihy jsem se musela prokousávát, ale od té kapitoly, kde se vysvětlilo, co se vlastně stalo, to začalo dávat větší smysl a bavilo mě to.
Pořád jsem si nějak nedokázala vysvětlit, co mohl být důvod, že se tak najednou ztratil když šlo o velkou lásku...
Knížka je napsaná s city a velmi příjemně se čte. I když to mělo slabší rozjezd, pustím se do druhého dílu.

boeink
02.01.2024 4 z 5

Krásný příběh o znovunalezené lásce se ni celkem líbil, napsaný byl pěkně, ale bohužel mnoho situací v knize je nepravděpodobných.
Nejvíc teda láska, která vydrží třicet let..jak už psala EvikU., to je moc. My, které už máme něco za sebou, na tohle úplně nevěříme. Nechápu, proč se ti dva více nehledali, zejména on ji přece najít mohl, kdyby chtěl, v dnešní době je přece spousta možností. Taky mi nesedělo to s adopcí, myslím si, že takhle jednoduše to nefunguje.
Nicméně se mi i tak knížka líbila, navíc se hodí do výzvy, takže se pouštím do Minutek.

Janpa
30.12.2023 5 z 5

Knihu jsem objevila díky jedné slečně, která na ni dělala recenzi. Zaujal mě nápad a i recenze zněla slibně, proto jsem si ji napsala na vánoční seznam. Neměla jsem od toho nějaká vysoká očekávání. Myslela jsem si, že půjde o příjemnou oddechovku, ale co se mi dostalo do rukou bylo skvělé. Příběh do sebe zapadal a já postupně odkrývala další a další detaily. Moc se mi také líbili emoce, které z knihy vyzařovali. Za mě má kniha právě v tomhle přidanou hodnotu, že vás donutí se zamyslet...ať už nad smyslem života, láskou a nebo tim, co je pro nás v životě vlastně opravdu důležité...
Z knihy jsem tedy nadšená a určitě se pustím do dalších dílů.

Áňa 998
20.12.2023 4 z 5

Mám ráda série, co mají všechny díly venku. Čtenář nemusí na nic čekat, ničím se trápit... Prostě všechny díly čapne a jde na věc! Já zároveň si mezi jednotlivými díly dávám ráda pauzu jinou knihou - aby se mi všechny části neslily dohromady v jeden velký guláš.
.
Stejně tak jsem to provedla se sérií od Veroniky Jonešové, knihy jsou venku tři a já se do nich od listopadu pouštím. Jako první díl tu máme Hodinky, s krásnou zamilovanou obálkou.
.
V příběhu se setkáme s Patricií a Samuelem, zamilovaným párem, který byl na dlouhých třicet let rozdělen. Třicet let je dlouhá doba, ale v jejich případě láska vytrvala. Už jen z toho Vám musí být jasné, že kniha obsahovala mnoho dojemných momentů, kdy jsem se musela nad slovy usmívat.
.
Z pohledu střízlivého čtenáře se může zdát jako obnovení lásky po třiceti letech jako naivní, neuvěřitelné a snad až nemožné. Autorka vše ale podala tak, že tomu bez problémů uvěříte.
.
V knize se ve vyprávění střídá Samuel i Patricie, takže máte hezky pohled z obou stran. Je ale dobré sledovat časové údaje u jednotlivých kapitol, protože se tu celkem dost skáče v čase. To bych u mě viděla jako jeden z hlavních problémů, dost často jsem moc nevěděla na čem jsem.
.
V průběhu čtení mi v hlavě vyskočilo mnoho otázek. Co se stalo? Jak na sebe přišli po 30 letech? A tak dále. Postupně se mi dostávalo odpovědí, a věřím, že ty co chybí dostanu v příštích dílech.
.
Jsem na pokračování zvědavá. První díl nebyl špatný, ale vadilo mi přeskakování v čase a celkem i naivita, že po 30 letech láska nezmizí a je stejná. Ráda si ale přečtu další osudy hlavních postav!

Han-nah
29.11.2023 4 z 5

Námět je zajímavý, až trochu fantazie.
Dva lidé, kteří se v minulosti milovali, ale nastal určitý čas, kdy byli na celých třicet let rozděleni. Po nuceném odloučení, kdy o sobě nemají ani zmínku, žijí Samuel a Patricie každý svůj život. Sam věnuje svůj život svým nevlastním synům, ale ve vzpomínkách je pořád jeho milovaná. Cestovatelka a fotografka Pat je na tom stejně.
Hodinky - měří čas, který neúprosně plyne všem stejně a je jim v životě odměřen. Záleží na každém, jak jej využije. Jen pro sebe nebo i pro druhé, s laskavostí, dobročinností a s láskou.
A těmto dvěma se čas naplnil, aby se tyto dvě vzájemně milované osoby opět setkaly.
Těším se na další díl, protože autorka na prvotinu má velice dobře propracované postavy a toto vše doplňuje krásný obal.

Petrasuvicka
21.11.2023 2 z 5

Sladkobolný kýč. Jedním uchem tam, druhým ven.

jadunka
17.11.2023 1 z 5

Nechci této knize křivdit jen kvůli tomu, že jsem ji dostala darem, a bohužel se vůbec netrefila do mého vkusu, jenže i když je kniha skvěle čtivá, má tolik nedostatků po stylistické i faktické stránce, že víc než tu jednu hvězdičku dát nemůžu. Nejvíce ji podle mě vystihuje slovo naivní.

Pavlačinka
14.11.2023 5 z 5

Knihu jsem koupila na bazárku za dvacku a hned první večer se do ní začetla. Děj mě neskutečně pohltil a já každou minutu věnovala čtení. A když jsem nečetla, tak jsem na Patricii a Sama myslela a těšila se, až se zas začtu do dalších řádků.
Na příběhu se mi líbilo, že to nebyla jedna časová linie, ale postupně se odkrývala minulost, popisovala přítomnost a to i z více pohledů (Patricie, Sam, Oliver..). Díky osudům hrdinů došlo i na úvahy o životě, o lidském štěstí a lásce na celý život.
Po přečtení to ve mně zanechalo několik nevyřešených otázek, tak se už těším na další díl. :)

Janulica
13.11.2023 4 z 5

Nádherný příběh plný lásky, citů, smutku a naděje. Kniha je moc hezky napsaná, i když mě trochu vyrušovalo přeskakování v čase. Doporučuji k přečtení.

adela.hol
20.10.2023 4 z 5

Kniha začíná ve chvíli, kdy se na rušné ulici setkávají dvě hlavní postavy - fotografka Patricie a pilot Samuel. Je to setkání po dlouhých třiceti letech. Tehdy byli zamilovaní, žili spolu a plánovali společnou budoucnost. Jenže Samuel jednoho dne beze stopy zmizel. Ráno odešel a večer se už nevrátil. Oba tak postupně začínají rozplétat svou minulost a zjišťovat, co se tehdy stalo a proč se musely jejich cesty rozdělit.

Myslím si, že je jen málo knih, které Vás chytnou od první stránky. Tady se mi to stalo. Příběhu jsem okamžitě propadla a postavy přijala za vlastní. Možná i proto, že jsem se do spousty situací dokázala vcítit a věděla jsem, že bych reagovala stejně. Některé myšlenky a citáty z knihy jakoby vycházely přímo ze mě.

Oba hlavní hrdinové retrospektivně a na střídačku vypráví, co za ta léta prožili. Na začátku kapitoly se vždy dozvíte jaký je rok a kolik jim je let. To bylo něco pro mě, mám ráda takové detaily v knihách.

Patricii jsem plně chápala. To, že Samuelovo hledání nechtěla vzdát, i když podle ostatních měla jít dál. Rozumím té cestě, kterou si nakonec zvolila. Protože samota opravdu nemusí být smutná.
Samuelova cesta byla úplně odlišná a přišla k němu tak nějak sama. Nevím, jestli by to v reálu bylo opravdu takto jednoduché, ale jeho scény s Patrikem a Oliverem byly naprosto dokonalé. Byli to takoví tři mušketýři a já si je zamilovala od prvního momentu.

Ačkoliv mě kniha zahřála na duši, nějakou drobnou výtku jsem našla. Přišlo mi, že Samuel mohl udělat víc. Kluci by ho jistě rádi viděli šťastného. Navíc v dnešní době sociálních sítí a to nevíme, co bude v budoucnu, by to hledání nemuselo být tak složité.
Pouze toto mé srdce romantika a introverta hodně bolelo. Oliver by mě jistě pochopil.

EvikU.
02.10.2023 4 z 5

Začátek knihy byl kouzelný, dojemný, setkání dvou partnerů Samuela a Patricie po 30 letech, kdy o sobě nevěděli. Nemohou tomu uvěřit. Nikdy na sebe nezapomněli.

Oba vzpomínají a v knize je na střídačku vyprávěné, co se u nich v životě za 30 let stalo. Místy mi chyběl děj tady a teď. Bylo to takové shrnutí, co se pilotovi stalo a kam směřoval. O jeho další rodině.

Střídalo se s vyprávěním a emocemi Patricie. Patriciinu část jsem měla raději. Že ho hledala, poté často cestovala a věnovala se své profesi. Krásně bylo popsané chování rodiny k ní. Rodina si mnohdy myslí, jak druhému pomůže, když mu řekne, že má zapomenout. Ale že to mnohdy není možné, neřeší.

V knize je spousta momentů, kdy jsem byla hodně dojatá, spousta zamyšlení se nad láskou, nad životem, nad ztrátou. Ale! A teď mi to promiňte, ale já se domnívám, že 30 roků je hodně. Hodně na takhle šílenou lásku, která neopadne. Hlavně jako žena bych Samuelovi neodpustila, že se mě nepokusil najít dřív. Že nechal vše tak, jak bylo. Ona to udělat nemohla,...

Už jen proto se domnívám, že by 30 let vykonalo své. Láska časem vyprchá, když není zalejvanáno i proto se těším, co bude v druhém dílu.

Lejčís
28.09.2023 3 z 5

Kniha Hodinky je bezesporu tím nejlepším počinem na poli samonákladem vydaných knižních projektů, jaký jsem měla tu možnost číst. U takových knih totiž jen málokdy narazíte na skutečně kvalitní provedení, a to jak obsahově, tak redakčně či graficky. Ta knížka je opravdu nádherná - má krásnou obálku i vymazlené zpracování, na kterém je znát, že byl odvedený opravdu velký kus práce.

Samotný příběh je neskutečně milou prvotinou, která pohladí po duši a rozněžní srdíčko. Strávila jsem s ní pár moc příjemných večerů a bavilo mě poznávat hlavní hrdiny, jejich životy, vzájemné propojení a hlavně také vedlejší linky Samuelových dětí. Nutno zmínit, že ten příběh je do jisté míry opravdu nereálný, což způsobuje absence detailů, které by vyprávění dodaly na autentičnosti, ale pokud berete knihu čistě jako umělecké dílo a ne realitu, vlastně to není na škodu. První polovina knihy mě nesmírně vtáhla a prakticky jsem se od ní nedokázala odtrhnout, pak ale děj trošku zpomalil a já se dokázala znovu skutečně začíst až na konci. To však jen posílilo mou chuť pustit se do druhého dílu, abych našla odpovědi na spoustu nezodpovězených otázek. Už se nemůžu dočkat! :)

KateTheBlogger
24.09.2023 5 z 5

Knížka je příjemným pohlazením po duši. Pokud si chcete přečíst milostný příběh, který je podobně okouzlující jako ze Zápisníku jedné lásky, rozhodně sáhněte po knize Hodinky.
Celkově může příběh vyznít jako příliš pozitivní, naivní, neuvěřitelný, ale kdo z nás netouží po milém čtení?
PS: Příběh je psán z pohledu Sama i Patricie, přičemž Samova část příběhu je za mne mnohem zajímavější a pestřejší.

Ocásek
22.09.2023 3 z 5

Dlouho se mi nestalo, že bych byla takhle na vážkách z toho, jak knížku hodnotit, jako právě tady u prvního dílu trilogii Hodinky.
Knížka má skvělý námět, kdy se pilot Samuel a fotografka Patricie, kteří se v mladí velmi milovali, setkávají po třiceti letech od chvíle, kdy Samuel beze slova zmizel. Co se tenkrát stalo, to se dozvídáme spolu s nimi.
Oba hlavní hrdinové mi byli sympatičtí. Bavil mě Samuel i s Patrikem a Oliverem, jejich pasáže jsem si moc užívala. A stejně tak Patricie a její cestování - prostřednictvím knížky jsem se podívala například do Konga nebo na Havaj.
Sice se jedná o autorčinu prvotinu, ale styl psaní se mi líbil. Knížka se četla rychle a byla plná emocí. Občas se mi ale celý příběh zdál až moc naivní. Vadilo mi také neustálé skákání v čase, docela dost jsem se v tom ztrácela, i když to do sebe pak jako celek zapadalo. Ale i přesto si do dalšího dílu odnáším spoustu nezodpovězených otázek, na které doufám v dalších dílech dostanu odpověď.

3,5/5

Analady
07.09.2023 3 z 5

Tak tuto knihu je těžké hodnotit. Ne, že by byla špatná, to vůbec ne. Moc se mi líbilo, jak skvěle umí autorka popisovat emoce. Umí vtáhnout do děje, takže člověk život postav prožívá společně s nimi. Celkově by se celá kniha pěkně četla.... nebýt toho neustálého skákání v čase. To mě hodně rušilo a kazilo celkový zážitek. Další věc, která mi trochu vadila, byla v předchozích komentářích zmíněná naivita. Působilo to pak méně reálně. Ale na druhou stranu to bylo hezké číst. Jsme zvyklí číst hlavně o samých negativních věcech, tak toto byl takový hezký protipól.

Musím pochválit obálky všech tří knih. Jsou moc hezké a krásně k sobě ladí. A taky lákají ke koupi :-)

Knihu jsem přečetla spíš kvůli pěknému stylu psaní než kvůli samotnému příběhu. Nevím, jestli se pustím do dalších dílů, ale byla bych ráda, kdyby autorka psala dál, protože talent rozhodně má. Co pro změnu napsat nějaký ucelený příběh?

"Nečekej na perfektní okamžik, ale perfektním ten okamžik udělej."

kuttnerovka
02.09.2023 2 z 5

Zklamání. Nezáživné, zvláštní přeskakování. Příběh, jak z několika filmů najednou. Nechápu, čím byla kniha označena za úspěšnou.Mám ještě další díl Minutky tak třeba změním názor

Knihomolka97
28.08.2023 4 z 5

Po dlouhých třiceti letech se potkávají pilot Samuel a fotografka Patricie, kteří se v mládí velmi milovali. Samuel tenkrát beze slova a beze stopy zmizel. Co se stalo? A jaktože se potkávají až teď?
Kniha je napsaná krásně, vyřazuje zní pozitivní energie a klid. Ve vyprávění se střídají převážně Sam a Patricie, postupně zjišťujeme, jak žili, dozvídáme se hlavně jejich zásadní životní momenty. Některé byly tak dojemné! Oba si zařídili život po svém, úplně rozdílně. Jen mě bohužel při čtení rušilo skákaní v čase do různých let hrdinů. Působilo to trochu chaoticky.
Obdivovala jsem reakci Patricie, já bych asi reagovala úplně jinak po tak dlouhém odloučení s životní láskou.
Ozvat se jen tak po třiceti letech. No nevím, nevím.
Jsem moc zvědavá na další díl, kam se bude příběh ubírat, co se ještě dozvím.

Autorčinu prvotinu hodnotím velmi pozitivně!

monikasbookclub
04.08.2023 4 z 5

První díl knižní série Hodinky, který jsem měla možnost si přečíst. Autorka čtenářům příběh přibližuje pomocí prolínání minulosti a budoucnosti (upřímně jsem se i párkrát ztratila ) a také se mění různě postavy, které děj vyprávějí. Rozhodně se jedná o zajímavý námět na knihu, který je propletený emocemi a romantikou. Někdy se může zdát až moc naivní. Musím se ale přiznat, že hlavní postava Patricie mi není nijak sympatická. Její pasáže v knize jsou za mě nejslabší. Druhá hlavní postava Samuel je naopak skvělý a jeho pasáže s kluky jsou pro mě díky jejich netradičnímu stylu života mnohem zajímavější a čtivější. Určitě při čtení knihy musíte počítat s tím, že děj není moc reálný, na hodně místech i naivní, ale za mě mu to zatím kouzlo neubírá.