Hněv draků

Hněv draků https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487875/bmid_hnev-draku-frA-487875.jpg 4 47 14

Žár série

1. díl >

Národ Omehijců bojuje už bezmála dvě stě let ve válce, kterou nemůže vyhrát. Ti, kdo mají štěstí, se rodí s mimořádným nadáním: jedna žena ze dvou tisíc má schopnost přivolávat draky. Jeden muž ze sta se dokáže magicky proměnit ve větší, silnější, rychlejší stroj na zabíjení. Všichni ostatní jsou podřadní, postradatelní pěšáci, jimž je souzeno pouze bojovat a umírat. Mladý Tau, muž bez zvláštních schopností, si to uvědomuje, má ale plán, jak přežít: nechá se zmrzačit, předčasně odejde z vojska a usadí se, aby se oženil, pořídil si děti a domov. Jenže k tomu nedostane příležitost. Jeho blízcí jsou brutálně zavražděni a jeho zármutek se rychle mění v hněv. Upne se pouze k myšlence na pomstu a svůj život zasvětí nemyslitelnému cíli. Stane se nejlepším bojovníkem, jaký kdy žil, mužem ochotným zas a znovu zemřít…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Rage of Dragons , 2019


více info...

Přidat komentář

knihomolka_68
09.10.2023 4 z 5

Solidní akční fantasy v (pro nás) exotickém prostředí inspirovaném Afrikou. Chvilku mi trvalo, než jsem se v některých jménech a pojmech zorientovala, ale jinak se kniha četla jedním dechem. Cílevědomost a odhodlanost hlavního hrdiny je opravdu neskutečná... A jelikož mám ráda bojové scény a tahle kniha je jich opravdu plná, dost jsem si to užívala.

Geomatik
23.05.2023 4 z 5

Kniha není nijak výjimečná a kromě Afrikou inspirovaného prostředí nenabízí vlastně nic moc zajímavého. Příběhy o zrodu hrdiny navíc nepatří k tomu, co bych v rámci fantasy vyhledával. Hrdinu navíc autor stvořil v podstatě nepřemožitelného, takže se jeho proměně těžko věří. Je tu však jedna věc, v čem se kniha liší od podobně zaměřených příběhů, které jsem četl v době dospívání - poslední třetina je vskutku strhující. Autor umí pracovat s napětím a po přečtení některých kapitol jsem nemohl uvěřit tomu, kolik uplynulo času od chvíle, kdy jsem knihu ten večer otevřel.


Tesset
27.03.2023 3 z 5

Nebylo to špatné. Největším kamenem úrazu byl hlavní hrdina, který mi neskutečně lezl na nervy. A když si hlavní postavu neoblíbíte, těžko se vám líbí celý příběh. Vedlejší postavy byly daleko sympatičtější. Škoda, mohlo to být fajn, takhle spíš na jedno přečtení.

Deia
09.02.2023 4 z 5

Od knihy som veľmi nevedela čo čakať, niekomu sa páčila, niekomu nie. Mňa zaujala hneď od prvej strany, aj keď spočiatku som mala problém sa začítať - zaujímalo ma to, bavilo ma to, ale nejak ma to nepohltilo. Problémom od začiatku do konca pre mňa boli podivné názvy skupín, do ktorých sa delil omehijský národ, na tie som si vôbec nevedela zvyknúť a aj po stovkách strán som sa v tom strácala. Na konci knihy je ale priehľadné delenie, ktoré som ja našla...no, na konci knihy. Ale inak sa mi príbeh dosť páčil, aj keď s Tauom som raz sympatizovala, raz nie. Spočiatku som mu držala palce, aby dosiahol, čo chcel, ale ako vychádzali najavo nové skutočnosti, tak sa začalo ukazovať, že nie všetko je tak čiernobiele, ako by si Tau prial - celkovo sa mi prestalo páčiť Tauovo osobné smerovanie, prišiel mi až príliš tvrdohlavý, ale na druhú stranu sa mi páčilo jeho odhodlanie, či už vytrénovať sa na najlepšieho bojovníka alebo jeho snaha niečo v spoločnosti zmenit. Z čoho som bola nadšená najviac je exotické prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva, ako aj úžasné opisy výcviku a bojov. Väčšina vedľajších postáv je tiež skvelá, páčil sa mi aj systém mágie... Okrem tých názvov v podstate nemám knihe čo vytknúť, je napínavá od začiatku až do konca, ale predsalen, po dočítaní vo mne nezanechala až tak silný dojem, ako som si myslela, že zanechá. Ale na ďalšiu časť som zvedavá a dúfam, že sa k nej čoskoro dostanem :).

Neopol
12.01.2023 5 z 5

Začátek knížky tady nic moc-ale je stále lepší a lepší a podle mě nakonec výborná

Frizer
17.12.2022 2 z 5

Naprosto nudná a předvídatelná kniha. Hlavním hrdinou je idiot, který chce obyčejným člověkem bez talentu, pak tu máte kastovní společnost a někdo mu zabije otce. OK. Hlavní hrdina se mstí a díky své zuřivosti se stává jedním z nejtalentovanějších šermířů. Jen díky tomu...) Bojové scény jedna za druhou a ani jedna postava, které by se dalo fandit, naprosto jednoduchá zápletka.... V nejlepším případě průměr....nic co by vyniklo natolik, aby se mi to líbilo.

Amalasuntha
12.11.2022 4 z 5

Výborně propracovaná kniha, v které jsou patrné africké vlivy a autorův původ.

jakub0399
03.10.2022 3 z 5

Slušná fantasy kniha, ale nic převratného. Dobře se čte, časem těch bojů je moc a celkově je kniha méně propracovaná než jsem čekal. Snad druhý díl laťku ještě zvedne.

Alex.Barunka
05.09.2022 2 z 5

Hněv draků je rovná cesta, taková, ze které nemůžete sejít, nemůžete zabloudit, a já vskutku trochu zabloudit chtěla.

trudoš
05.09.2022 4 z 5

Nové exotické prostředí, stará nerezavějící epika. Právě v tomhle ohledu funguje Hněv draků skvěle. Zápletka sice kráčí ve vyšlapaných stopách, dokonale ale umí klamat tělem, co se stran dějových zvratů týče. Evan Winter je ke svým hrdinům až nekompromisní a oblíbit si některého z nich pouze nahrává tomu, že se mu brzy stane něco velmi, ale velmi ošklivého. To celé dokreslují uhrančivé kulisy a především propracovaný svět magie, pomocí níž lze ovládat bestie všeho druhu, oslabovat nepřítele výletem do zásvětí nebo proměňovat vyvolené v monstrózní berserky. Sami draci, klíčový prvek vyprávění, jsou pak velkolepými dravci, jaké známe ze starých mýtů.
Nešvarem je pouze skutečnost, že autor koncipuje román jako první díl větší ságy, což u pětisetstránkového čtení zákonitě znamená spoustu odboček, přehršel postav a nevyjasněných motivů. Což na jednu stranu dává možnost vše ještě v budoucnu převrátit, zároveň ale od začátku víte, že na velkolepé finále si budeme muset nějakou dobu počkat.

Peťa2110
30.07.2022 3 z 5

Bohužiaľ táto kniha nebola moja šálka kávy ale i tak som sa prebojovala do úspešného konca. Oceňujem dobrý nápad autora i originálne mená/názvy, v ktorých sa ale mne osobne ťažko orientovalo. Taktiež veľmi dobré opisy výcviku a boja až si to človek dokázal predstaviť, akoby tam bojoval s hrdinom bok po boku. Lenže v podstate kniha je hlavne o tom boji a verím, že mužský čitateľ prípadne milovník si to vychutná viac než ja. Na druhý diel sa síce nechystám ale keďže som človek, ktorý nemá potrebu knihu dočítať za každú cenu a túto som dočítala určite mala niečo do seba. Začítate sa ani neviete ako a máte potrebu zistiť ako to dopadne či sa hrdinovi podarí dosiahnuť svoje "ciele".

luculi
15.05.2022 4 z 5

První dvě věci, které jsem si hned na začátku uvědomila, tak zvláštní jména, která jsou nějak inspirovaná Afrikou, což se mi nakonec potvrdilo za epilogem. A druhá, že v tomto světě je částečně obrácený systém. Podle toho, co jsem se dočetla, jsem pochopila, že ve vysokokých postech ve vládě jsou ženy, taktéž domácnosti a jejich finance jsou na nich a hlavně vládnou vždy královny. Což je tak trochu neobvyklé, ale líbilo se mi to.
*
Co mě hodně brzdilo a to především ze začátku, tak velké množství pojmů. Časové intervaly, roky, vojenské jednotky, nadávky, pro všechno tu byly nové názvy, což trochu znesnadňovalo orientaci. Nakonec jsem tomu přišla na kloub, ale chvíli to trvalo. Přece jen to knize přidalo na 'fantazijní kráse', protože to čtenáře více oddělilo od našeho světa.
*
Na knize mi nejvíc asi vadily dlouhé pasáže popisující boje a cvičení v armádě. Já chápu, že je potřeba čtenáři předvést, jak se hlavní hrdina přerodí, zvlášť po určitém zvratu, který mu totálně změnil život i plány na budoucnost. Ale je skutečně potřeba těmto věcem obětovat dobrou půlku knihy? Opravdu nekecám, minimálně padesát procent na to padlo...
*
Což mě vede k postavám. Ty jsem si opravdu oblíbila. Sice z počátku Tau působil dost zvláštním dojmem a myslela jsem si, že ho ráda mít nebudu, ale ten se tak změnil, až jsem sama nechápala a především zírala. I ostatní byli hrozně fajn, někteří na počátku působili jako neurvalci, válečníci žijící jen pro boj a podobně, aby nakonec ukázali i jinou stránku. Kniha je plná zvratů a nečekaných momentů, že nikdy nevíte, s kým se rozloučíte. V každé chvíli čekáte, koho autor odepíše a nikdy si nemůžete být jistí, co přijde. Někdy mě to mrzelo, jindy jsem s tím souhlasila... Tohle mě neskutečně bralo dech.
*
Kniha je prvotina a je to na ní místy poznat. Jsou tu určité mezery a nedostatky, ale po dočtení je všechny autorovi odpustíte. Sice jsem tomu nevěřila, do poslední chvíle jsem čekala, říkala jsem si, že názor na knihu si udělám po poslední stránce, stále jsem myslela, že tomu nakonec dám jen tři hvězdičky, ale nemůžu. Bylo to krásné překvapení a na přelomu srpna a září okamžitě řeším pokračování. Navíc si tuto knihu potřebuji pořídit i papírově. Poslední věc, která mi trochu vrtá hlavou, tak její název... Přijde mi, že moc nevystihuje obsah...

Archie
14.05.2022 2 z 5

Iokonahovove nemaji radi ihalody, protoze kindololkove jsou elitni ismokanove, pricemz hlavni hrdina je imoladoh s otcem isobalkonem. Nejak takto mi pojeti "mytologie" a kastovnich systemu knihy znelo, alespon dokud jsem vydrzel cist. Boze, jak ja nesnasim, kdyz musi byt ve fantasy specialni nazev i pro zidli a stul. Pokud od toho odhlednu - stale se jedna o tuctove military YA, kdy naprosto nezajimavy a opet, na cely svet nastvany hrdina, prochazi (sice ctive popsanym) vycvikem. Kdyby se mu alespon v hlave honila nejaka zajimava myslenka.. Hype. Nepochopitelný hype.

cathyblack
26.04.2022 4 z 5

Aktualizováno 09/10: Po několika týdnech po přečtení druhého dílu si stojím za tím, že se Hněv draků čte jedna báseň. Má v sobě něco, co mne velmi zaujalo a já si čtení užila se sluchátky napěchovanými skvělou hudbou. Ale také toho spousta chybí. Autor chtěl knihu napsat tak, aby odsýpal jako dobrý akční film. A to se mu povedlo. Ale na dobrou fantasy knihu mi to po dočtení druhého dílu příjde prostě málo. Chtělo by to trošku lépe vybudovat svět a dopřát postavám více prostoru k růstu.
Nicméně byť po týdnech mnohé vyčpělo, stále si stojím za tím, že jsem si to jednodenní čtení užila. Přesně tak, jak by jste si užili parádní akční fantasy biják.

Autor této knihy, vyrůstající v Zambii, inspirován národem svých dávných předků, Xhosů, napsal po narození svého syna fantasy knihu, kde mají konečně své místo i hrdinové černé pleti. Přestože od dětství k fantasy sám tíhne, žádnou takovou nenašel. Pro mě to však není to nejdůležitější poselství, které přináší. Tahle fantasy je čistě vojenskou, sahající si na velká témata jako kolonizace, kastovní systémy a společností dané rozdíly mezi krví obyčejných lidí a šlechtou. Každým odstavcem rezonuje silná vlna vytoužené pomsty, akce a reakce na ni, a já se prostě zabouchla. Do světa, kde Dračí hněv nemusí znamenat víc, než pouhé lidské: Dokážu to. Systém magie je neokoukaný a temný. Hlavní hrdina mě rozložil na maděru, přiznávám. Přikláním se k názoru, že k tak silnému prožitku z této knihy dopomohla skvělá hudba, kterou jsem narvala do sluchátek. Nicméně jsem se na den přesunula do světa, kde jsem se svými emocemi nedokázala držet krok. Do světa, kde Vám každičká další stránka nedopřála oddechu. Napětí, akce, krutost války a nespravedlnost. Miluju to a prohlašuji se za největšího fanouška Taua Solarina! Už jsem dlouho neprahla po příběhu tak, abych si dala přes 500 stránek během jednoho dne. Víc než: Táhněte do nejbližšího knihkupectví, vám k tomu se slzou na víčku neřeknu.