Hluk padajících věcí

Hluk padajících věcí https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272858/bmid_hluk-padajicich-veci-M89-272858.jpg 4 44 6

Tajemná postava bývalého pilota Ricarda Laverdeho fascinuje mladého bogotského právníka Antonia Yammaru od jejich prvního setkání v kulečníkovém baru. Když jednoho dne Laverde obdrží magnetofonovou kazetu, oba muži se vydají společně do kulturního centra, kde si chce Laverde její obsah přehrát. Vzápětí je na ulici zastřelen neznámým vrahem a Yammara, který je sám při incidentu zraněn, začne pátrat po Laverdeho minulosti. Vydává se za jeho dcerou a postupně rozplétá záhadu mužova pozoruhodného života, který jako by ztělesňoval trauma celé generace Kolumbijců zasažené spirálou násilí, do níž zemi uvrhly drogové války.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

El ruido de las cosas al caer , 2011


více info...

Přidat komentář

Evina25
16.11.2022 5 z 5

Kniha s chytlavým příběhem, ze kterého na vás dýchne atmosféra Jižní Ameriky.

000nugatovej
11.01.2021 4 z 5

Název tohoto románu, latinskoamerický autor, dokonce z Kolumbie - předpokládal jsem, že budu číst další dílo magického realizmu. Mýlil jsem se. Ostatně je příznačné, že hrdinové tohoto románu nejsou nějak nadšeni z četby kultovních Sto roků samoty. Ne, název není magický, naopak, je chladně realistický. A přestože mne láká v tomto názvu vidět navíc obrazně i následný osud hlavního hrdiny, rozpad jeho rodiny, možná se opět mýlím, jelikož to vlastně není jisté...


puml
03.10.2017 5 z 5

Výborný román s tématem paměti a takříkajíc dějiným traumatem Kolumbie. Střípky ze života jednoho muže skládají ucelený a v mnohém velmi depresivní obraz Kolumbie od 70. let do konce 90. let. Myslím si, že Vásquez vystihl výborně tu atmosféru doby s jejími idealistickými vizemi i se zklamáním a takovou podivnou nostalgií, kterou tu reprezentuje zavřená a rozpadající se soukromá zoologická zahrada nechvalně známého narkobarona Pablo Escobara.

Román mi připomněl seriál Narcos, i když tady je to z trochu jiné perspektivy; z perspektivy běžného řadového občana, který chce vlastně jen mít solidní práci a zajistit rodinu. V Kolumbii 70. až 90. let byla práce pro kartely jednou z možností jak toho dosáhnout. Důsledky však sebou nesla celá rodina, jako nějakou kletbu. Podobně jako nezúčastněný náhodný "divák" v podobě vypravěče.

Důmyslně propracovaný román s výbornou zápletkou okořeněnou něčím, co by snad šlo nazvat "kolumbijským snílkovstvím a naivitou". Při četbě jsem si vzopměl na spojení: mít hlavu v oblacích, což je v Kolumbii věc velmi nebezpečná, ale o to lákavější. Doporučuji.

PS - Často se v souvislosti s Vásquezem zmiňuje Márquez. Ale je to omyl, který se nepochopitelně táhne za autorem jako nějaký přízrak. S Márquezem má Vásquez jen málo společného, snad jen tu státní příslušnost, křestní jméno a to, že obě jména zní svým způsobem podobně.

lentolog
26.07.2017 4 z 5

Výborne štylisticky i kompozične zvládnutý generačný román so silným príbehom. Po Márquezovi, Valderramovi a Higuitovi ďalší môj obľúbený kolumbijský umelec:-)

czarba
29.06.2016 3 z 5

Knížku jsem přečetla během dne. Vcelku příjemné počtení a jako bonus i střípky z dějin Kolumbie. Nedoporučuju číst v letadle :-)

Disease
14.06.2016 2 z 5

Tradičně po latinoamericku, pěkně zeširoka. Tentokrát mi ovšem ta mnohomluvnost nesedla.