Hlubina

Hlubina https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260836/bmid_hlubina-260836.jpg 3 68 30

Šetřte si dech na poslední zaječení… Lidstvo decimuje v globálním měřítku podivná epidemie lidově označovaná jako Róza. Ti, kteří ji dostanou, začnou zapomínat – nejprve jen maličkosti, jako kde si nechali klíče… pak už ne takové maličkosti, jako jak řídit auto nebo písmena abecedy. Nakonec jejich těla zapomenou, jak fungovat. A moderní medicína je bezmocná. Hluboko v Tichém oceánu, na dně Marianského příkopu, byla objevena neznámá substance pracovně nazvaná ‚ambrózie‘ – která podle prvních zpráv dokáže vyléčit cokoliv. Je docela možné, že právě tohle by mohl být lék schopný poradit si s Rózou. Pro výzkum tohoto fenoménu byla jedenáct kilometrů pod hladinou oceánu vystavěna speciální výzkumná laboratoř Trieste obsazená trojicí špičkových vědců. Když se ale náhle přeruší spojení s ní, je do temných vod oceánu vyslána dvoučlenná záchranná výprava v naději, že záhadu vysvětlí… a místo toho se setká se zlem temnějším, než si kdo vůbec dokáže představit. Hlubina je dílem horor a dílem psychologická noční můra, kterou si nesmí nechat ujít žádný čtenář Stephena Kinga a Cliva Barkera - zvlášť pokud se bojí tmy.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Deep , 2015


více info...

Přidat komentář

Leena
21.04.2024 3 z 5

Zajímavá, ale depresivní kniha.
Autor smotal dohromady Propast, Kouli, Věc a Mouchu a udělal z toho fantasmagorickou všehochuť.
Nicméně konec byl k zamyšlení, nikdo nemůže vědět, co se na dně oceánu skrývá.

MichelleKing
20.02.2024 1 z 5

Většinu z toho bych podložila nesmyslným koncem, který nebyl matoucí strašidelným psychologickým způsobem, ale spíše otravným frustrujícím typem atmosféry.
Jediné, co je na této knize děsivé, je to, jak byla nudná...bohužel.


pakoshka
23.07.2022 3 z 5

Představa, že jsem se svým strachem z vody zavřená v nějaký rourovitý stanici jedenáct kilometrů pod hladinou moře je sama o sobě tak tísnivá, až mě jímá hrůza. Bohužel ale v Hlubině mi něco chybí. Nebo naopak možná přebývá, ani nevím, proč mi to přišlo už moc za vlasy. Jsem drobet zklamaná, protože Cutterův Oddíl považuju za jednu z nejlepších knih a Hlubinu jsem si velmi šetřila, ale... Nesedlo si to.

hanička82
05.06.2022 3 z 5

Pro mě celkem kvalitní horor, od autora ale preferuji knihu Oddíl. Některé popisy psychické nestability hlavních postav byly pro mě příliš dlouhé, hlavně ke konci, když jsem si přála vědět, jak příběh skončí jsem přeskakovala celé stránky a nechyběly mi...což není dobrý signál. Závěr možná ne příliš uvěřitelný, nebo vlastně ani uvěřitelný být neměl, protože jsem se tak trochu ztrácela v tom, co je reálné a co ne. Tohle byl určitě autorův záměr a vyšlo mu to.

veronika4001
05.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Příběh sepsaný s dokonale volenými slovy, výraziva upřednostněná pro hororové setkání s ambrózií byla užita způsobem, kterým příběh zaujal, ačkoliv tohle, domnívám se, nebyl záměr autora, protože jím užité výrazové prvky jsou pro horor typické. Ambrózie byla smrtelná a přitažlivá současně, lákala a nikdo jí nemohl odolat. Nepřevtělovala se, vnikala do lidí, kteří jí ovšem, z vědeckých důvodů, nemohli odolat. Byla rarita. Virus několik tisíc kilometrů pod mořem, kde měl možnost růst, absorbovat se, je výborným námětem a známkou atraktivnosti děje, protože tento děj se vždy bude vyvíjet, když je zde vědecký výzkum a s ním výzkumní pracovníci připravení na jakoukoli zvláštnost, která by znamenala posun ve vědě. Narozdíl od jiných podobných příběhů byl příběh Hlubina dotažen do konce a pozor(!) s vítězstvím viru. Takže nikoli idylický závěr, po kterém sáhne nejeden autor hororu, přitom závěr byl dotažen a zároveň ponechána možnost pokračování. Knihu, přes nízké hodnocení, doporučuji, protože pro mě znamenala ozvláštnění dvou večerů a tudíž únik od stereotypu.

cori
11.07.2020 3 z 5

Hororový příběh je založený na hrátkách s psychikou lidí uvězněných na výzkumné stanici na dně oceánu. Jejich nepříjemné zážitky z dětství i strachy spojené s jejich dětmi se zde zhmotňují. Autor nešetří nemyslitelnými tělesnými nechutnostmi, kdy končetiny různě rosolovatí, lámou se, bulvy tečou, vypadávají, střeva vyhřezávají, apod. Pointa byla taková nijaká.

invocation11
10.06.2020 4 z 5

Také nechápu tak nízké hodnocení. Pro mě bylo čtení jako návrat ke klasikám 90. let (Věc, Propast, Koule). Zrovna nedávno jsem překládala kapitolu věnující se bentické zóně a nedovedu si představit nic děsivějšího, než absolutní tmu a ticho podmořského dna. Ano, kdo nespatřil byť aspoň obrázek takové zubatky, těžko to pochopí, ale já ji vidět v reálu, jsem podě..ná strachy.

Kniha násobí naši tíseň, útočí na samotu, strach z neznáma i hmotu v tom nejzákladnějším slova smyslu. Původně jsem od knihy příliš nečekala, ale dostala jsem parádní atmosférický horor. Za mě rozhodně spokojenost.

Weelass
07.02.2020 5 z 5

Po dokončení této knihy jsem se rozhodl, že na recenze a komentáře se budu dívat výhradně až po dočtení. Upřímně nechápu, proč Hlubina sklízí tolik negativní kritiky, protože za mě to byl velice čtivý a originální nervák.
Vzpomínkové vsuvky a noční můry hlavního protagonisty mě naopak hodně bavily. Bylo zajímavé se dozvědět, jak děsivou měl minulost. Zajímavé byly i dopisy doktora Westlakea.
Některé pasáže byly opravdu nechutné a hodně grafické a atmosféra temná, stísněná, autorem dokonale popsaná a já jako milovník hororů, obzvlášt těch z podzemí a temných prostor, jsem si četbu velice užil. Na knihu jsem narazil v knihovně náhodou, a když jsem uviděl horor ze dna Mariánského příkopu, zajásal jsem v duchu nadšením.
Závěr nevím jistě do jaké míry ho brát vážně, všiml jsem si i na jiných stránkách, že ho někteří nepochopili, ale mě to bylo celkem jasné. Jen možná trochu zbytečné, mluvím o té superfantasmagorické pasáži v předposlední kapitole.
Jinak jsem byl ale nadmíru spokojen a od autora si již brzy přečtu jeho předchozí knihu. Jen mě mrzí, že vzhledem k dlouhé odmlce a neoblíbenosti už další kniha v ČR nejspíš nevyjde.

wlado
22.11.2019 3 z 5

Rozporuplné pocity. Kniha sa miestami čítala dobre, no niekedy bolo tých "divov" až moc. Námet určite výborný, prostredie rovnako, no záver s podivnými tvormi sa mi nepáčil. Autor použil námety z viacerých kníh a filmov (Koule, Vec).

Ivan Kučera
14.05.2019 2 z 5

„Ticho je těď náš živel. Ticho a temnota.“ Od Nicka Cuttera sa mi veľmi páčil Oddíl, tak som si kúpil aj jeho druhý román. Hlubina je o poznanie temnejšia (áno, dá sa to), komornejšia a psychologickejšia. Pripomína Sféru, ale keďže je to môj obľúbený román od Crichtona, tak mi to nevadilo. Skôr naopak. Ale treba dodať, že ku koncu už som rozpoznával oveľa viac „inšpirácií“, než len Crichtona (napr. som vycítil filmy Leviathan alebo Vec). Cutter sa nezaprie: ako v Oddíle, aj tu akonáhle dôjde reč na humusy, červy, krv, zvratky, hnis, sliz a iné šťavnatosti, je kráľom. Bohužiaľ, po nezázračnej, ale zručnej prvej polovici, sa kniha preklopí do druhej. A nastáva problém. Postavy (až na excentrického brata a psa) nezaujímavé, plno klišé a ako bonus autor siaha po snoch, predstavách, víziách a spomienkach. To od detstva nemám rád v literatúre. Vinou toho dej upadá do strašnej monotónnosti a nakoniec ste radi, že je koniec. Ako film by to bolo lepšie. Nie je to katastrofa, no po Oddíle sklamanie. Ako keď jednotkár napíše písomku na trojku a vy sa tvárite, že ste to nevideli, avšak v duchu si poviete, že nabudúce si naňho už dáte radšej majzla. Koniec mi pripadal odfláknutý. Čiastočne ako Pod kupolou od Kinga: stovky strán čakáte na vysvetlenie a nakoniec je "nijaké". Sklamala ma i nedostatočne opísaná podmorská základňa; vôbec som sa neorientoval v jej veľkosti a v tom, čo kde je.

Metla
05.04.2019 3 z 5

Vše podstatné o knize říká anotace: čtenář se vydává s hlavním hrdinou, veterinářem Lucasem, do hlubin Mariánského příkopu, kde temnota neznamená pouhý nedostatek světla. Ve stanici Trieste pracují vědci s neznámou látkou, která by mohla být pro lidstvo spásným všelékem. Skutečnost ovšem předčí ty nejstrašnější noční můry...
Kniha ve mně vyvolala příjemně mrazivé vzpomínky na Carpenterovu filmovou klasiku "Věc", prostor je samozřejmě mnohem izolovanější, postav méně, nechutností více a nechybí náležitá psychologická sonda především do duše hlavního hrdiny. Jeho flashbacky, různé traumatizující rodinné zážitky, byly svým způsobem děsivější než podmořská splatterpunková záplava morbidních hrátek s lidskou i zvířecí anatomií, hrozící čtenáře utopit v krvi a slizu.
Kdyby někdo "Hlubinu" natočil, hodně by se odehrávala ve tmě, byla by plná panického pobíhání, lekaček (tedy ponuré hudby, co z ničehonic zařve do uší kvůli kdejakému falešnému uprdnutí) a speciálních, žaludek obracejících efektů. U knihy je člověk odkázán na vlastní fantazii, intenzivnějšímu zážitku určitě pomůže nechat četbu na večer/noc, ideálně pokud nikdo jiný není doma.
Za první polovinu románu bych nadělila čtyři pochmurné hvězdy, s přibývajícími nechutnostmi dojem mírně klesal, ale hřebíček pod "pouhých" 70% autor zatloukl během posledních pár desítek stran. Některé věci prostě působí lépe, když jsou jen naznačeny. Snaha o detailní vysvětlení může zavánět pitomostí a kýčovitostí, jak se tomu bohužel do značné míry přihodilo i v tomto případě. Závěr připomínal chaotické klubko neuvěřitelně zlých snů - pořád jsem čekala, až se Luke konečně probudí s rukou v nočníku... což by možná bylo lepší než finální pointa. Nejprve jsem myslela, že je to dáno mládím a nezkušeností Nicka Cuttera (nebo Craiga Davidsona, jak je libo), ovšem vypsaný čtyřicetiletý fotr si zkrátka nezaslouží shovívavé přimhouření očí.
Lehce rýpnu také do překladu - že si jednoruký člověk zakryje obličej dlaněmi, to ještě může být autorův lapsus, ale opakované nevhodné použití slova "patetický" už jde čistě na vrub překladatele.

CharlesWard
18.02.2019 2 z 5

Jsem bohužel zklamán. Skvělý začátek a poměrně zajímavý prostředek nakonec zabíjí naprosto retardovaný a vlastně nic nevysvětlující závěr. A to měla kniha tak dobře našlápnuto.

Pjater
28.10.2018 1 z 5

Začátek knihy vypadal velice nadějně. Škoda, že to autor pak tak domotal. No a ten konec... Nesmysl. Jinak se to snad ani popsat nedá.
Za mě určitě nedoporučuji.

ambasador
20.10.2018 5 z 5

Hutné, děsivé... jedna z tech knizek, kvuli ktere jsem musela mit rozsviceno v noci. Nechapu to nizke hodnoceni, protoze podle me, je to absolutni spicka moderniho hororu s jeste tajuplnejsim pozadim... pravidelne kontroluji, zda autor nevydal novou knihu, protoze na tohle se nezapomina

evilunicorn
20.09.2018 5 z 5

U téhle knihy mě docela udivuje nízké hodnocení,i když chápu že je to čistě subjektivní záležitost.Ke knize-Bavila mě, obzvlášť při čtení v noci.Tmavé chodby,klaustrofobický pocit,kdy doslova cítíte ty tisíce tun vody nad sebou.Jistě,není to nic převratného a celou dobu máte pocit,že jste již někde četli nebo viděli (atmosférou to připomíná třeba Věc, Horizont událostí,Kouli),ale napsané to je bravurně a se zkušeností.A musím říct,že se v jedné části zaleskly i oči (Vé). Retrospektivní vyprávění také funguje na jedničku.Výborný sci-fi horor,za mě plný počet.

trudoš
23.12.2017 3 z 5

Kanadský spisovatel Craig Davidson se u nás představil svérázným krvákem Oddíl, kterým dokázal, že moderní horor ještě stále dokáže přijít s novými nápady i novými hrůzami. Druhou knihou však má očekávání tak úplně nesplnil. Což o to, děsivý dokáže být stále dost, jenže s osnovou zápletky je to horší. Především mě namíchlo využití dvou žánrových motivů, přičemž jeden z nich skončí zcela bezdůvodně na střídačce a kromě úvodu si už ani neškrtne. Druhou slabinou příběhu je pak délka. Potenciál neúprosného tlaku mořských hlubin na lidskou psychiku se v mém případě vyčerpal v polovině a vše další už působilo dojmem plážového pinčesu pro pobavení znuděných turistů.
Co se ovšem Hlubině upřít nedá, je vynikající atmosféra, která pohltí od prvních stránek. V mnohém pak vyprávění připomene film Jamese Camerona Propast, nebo román Michaela Crichtona Koule, okořeněno o notnou dávku noční můr jak vystřižených z pera H. P. Lovecrafta. A tohle bylo skutečně fajn, přestože ústící krapet do ztracena.

Adhara
20.12.2017 2 z 5

Milujem strašidelné príbehy z morských hlbín. Tento sa však do mojej zbierky obľúbených nezaradil. Motivácia postáv je jedným z aspektov, nad ktorým možno len nechápavo krútiť hlavou. Najväčším nedostatkom knihy však je, že autor až príliš tlačil na pílu. Chcel znázorniť prirodzený ľudský strach z nesmiernej temnoty a tlaku na oceánskom dne posilnený neznámou zlou silou, ktorá v ňom prebýva. Ale jeho snaha je premrštená. Slovo hrôza omieľa príliš skoro, príliš často a v príliš mnohých pádoch. Naštartuje zverský des skôr, ako sa čitateľ dokáže zžiť s postavami a báť sa o ne na základe sympatií. Ide na vec prirýchlo a ihneď na plný plyn. Postavy a tým pádom ani čitateľ nemajú ani chvíľočku pokoja. Autor ich vlečie z jednej extrémnej hrôzy do druhej. Výsledkom môže byť len jedno: čitateľ sa otupí. Chýba gradácia, niet už totiž kam gradovať. Áno, opisy toho, čo tú hyperhrôzu postáv spôsobilo, sa postupne vyvíjajú od javov, ktoré sa ešte dajú ako-tak pripísať vypätej mysli, až k úplne otvoreným prejavom nadprirodzeného zla, ktoré zahŕňajú výjavy zdeformovaných, mutovaných, zrastených, hnijúcich a pohybujúcich sa tiel. Lebky praskajú, vnútornosti lietajú a krv spolu s hnisom tečú prúdom. Ale strach som pri tom nepocítila ani na okamih. Keď už niečo, tak hnus. Na obálke sa píše, že ide o horor v najčistejšej forme. Omyl. Toto je splatter v najčistejšej forme. Ale ani hnusom sa nedá šokovať donekonečna, aj tu príde otupenie pomerne rýchlo. A napriek novým a novým opisom ohavností, ktoré sa na stanici objavujú, a pocitov extrémneho desu, ktoré v Lukovi vyvolávajú, som od istého času prevracala stránky priam znudene.

zazvorka
23.04.2017 2 z 5

Žádná sláva - nejdřív se mi sice zdálo, že to bude pěkná napínavá oddechovka. Nicméně vše začalo být zdlouhavé a nudné. Nudné navzdory všem nechutnostem, které autor vyplodil ve snaze učinit příběh působivým. Myslím, že zápletka byla slibná, ale prostě se nezadařilo...
Srdečně jsem se ale zasmála ve chvíli, kdy drsná americká mariňačka Al zvolá v dramatické chvíli "do prkenné ohrady!" Tady klobouk dolů, asi jim při výcviku vymývají pusu mýdlem za peprnější výraz, protože v dané situaci by se ovládl jen málokdo!

micha-ella
05.02.2017 2 z 5

U čtvrté části jsem knihu znechuceně odložila. Autor se vyžívá v líčení hnusu. Začátek se mi zdál zajímavý, námětem i slohem, ale pak je to snůška ošklivostí a nuceného hororu.

kethy
20.12.2016 2 z 5

Obrovské zklamání. Nezáživné, bez vtipu, bez akce a napětí.

Štítky knihy

horory ponorky epidemie záchrana planety

Autorovy další knížky

Nick Cutter
kanadská, 1975
2014  73%Oddíl
2015  62%Hlubina

Kniha Hlubina je v

Právě čtených4x
Přečtených83x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce66x
Chystám se číst43x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x