Hlídka na konci vesmíru

Hlídka na konci vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485090/bmid_hlidka-na-konci-vesmiru-CN1-485090.jpg 4 176 54

Rozhraní série

1. díl >

Provinilce ve svých řadách posílá Legie střežit Rozhraní – okraj vesmíru – před nepřítelem, který už dvakrát téměř vyhladil lidstvo. Vojáci z Hlídky mají na kontě nejrůznější přečiny, od úplně banálních až po únos či vzpouru. Teď ovšem Rozhraní začalo kolabovat a požírá všechno, co mu stojí v cestě. Zarazit to mohou právě jen hlídkaři. Adequin Rakeová velí hvězdnému korábu jménem Argus. Nedostává se jí výbavy, vysílačky tu fungují mizerně, nemá k dispozici nic kromě vojáků, které nikde jinde nechtěli. A jejím esem v rukávu má být Cavalon Mercer – génius a kretén, následník trůnu vyhnaný do exilu za to, že vyhodil do povětří genetickou továrnu svého děda. Prý k tomu měl „své důvody“. Adequin ovšem ví, že právě oni jsou poslední nadějí lidstva.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Last Watch , 2021


více info...

Přidat komentář

dia.riedl
03.04.2024 3 z 5

Je to dobrá kniha, u čtení jsem se bavila. Zásadní problém, který s knihou mám, je délka. V druhé polovině mi už upřímně docházel dech.
Příběh stojí hlavně na postavách, které jsou za mě skvěle vykreslené a uvěřitelné. Nejvíc jsem si zamilovala Rakeovou, ta sakra věděla co dělá, zajímala by mě i její minulost, a Griffitha. A samozřejmě i Cavalona, Mesu nebo Jackina.
Technické a fyzikální prvky šly často mimo mě a upřímně se autorka ani nezdržovala nějakým vysvětlováním, jak co funguje a proč. Prostě to tak je.

Akční scény byly fajn, ale příběh celkově byl takový vlastně monotónní.

Awča
08.03.2024 5 z 5

Parádní sci-fi.
Nápad s Rozhraním a jeho (ne)stabilitou mě moc bavil.
Člověk má vždy tendence fandit odpadlíkům, a tady jich byla plná vesmírná loď.
Těšily mě vtipné hlášky, akce, nápady. Občas byl ale děj rozvláčný a ztrácel dech.
Líbilo se mi, že je hlavní hrdinkou žena, Adequin, i když Cavalon jí zdatně sekunduje. Mít tak rozhodnost Adequin a znalosti a vtip Cavalona :-)
Teším se na další díl.


tomas0851
29.01.2024 5 z 5

Do prázdna, to byla jízda...
Příjemné, velmi příjemné překvapení.
Hlídka na konci vesmíru je parádní sci-fi román, resp. prvotina, americké autorky.
Vstupujeme do světa tisíce let po vyhlazovací,staletí trvající, válce lidí a viatorů. A jak jinak. I přes technologickou převahu viatorů, jejich mutagen sterilizující lidstvo, se povedlo lidem vyhrát.
Ale za jakou cenu? Miliardy mrtvých.
Ale to asi jediné klišé celé knihy.
Seznamujeme se s Cavalonem Mercerem,který byl za trest poslán na hlídkovou hvězdnou loď Argus pod vedením kapitánky Adequin Rakeové. Argus visí na konci známého vesmíru, na Rozhraní, a střeží tuto hranici před návratem viatorů. Jenže......
Jenže nic není jak vypadá. Sledujeme nečekané chování Rozhraní. Sledujeme slepou víru v rozkazy Legie, které ale nepřichází. Sledujeme znovusetkání s vyhlazenými viatory. Sledujeme...
Kniha je velmi dobře čtivá. Děj má spád. Je napínavý. Nemá nouzi o překvapení a zajímavé zvraty. Nečekaný vývoj děje, ale i nahození linky pro druhy díl. Autorka používá netradiční jména, vojenské hodnosti, ale dají se bohudík lehce vstřebat. Ani žádných výrazných chyb jsem si nevšiml. Co cením, tak že autorka nás postupně do svého světa uvádí a jeho vznik nám postupně dokresluje.
Kniha si určitě zaslouží pozornost nejen sci-fi fanoušků, ale i milovníků hezkých příběhů.

Carolxc
26.01.2024 4 z 5

Příběh mě vtáhl od začátku a nepustil mě až do samotného konce. Sice by mi nevadilo více akce s nepřáteli, a obešla bych se bez romantické linky, která mi tam přišla spíše navíc, ale i tak mě to zcela pohltilo a já chtěla číst dál a dál.

Fyzika a podobné věci mi na škole nešli a už vůbec neznám zákony vesmíru, takže jsem občas v odborných věcech tápala, ale vždy tam byla postava, která to shrnula do srozumitelných vět. Těchto chvil, kdy jsem potřebovala vysvětlení jinými slovy, bylo naštěstí málo a většině jsem rozuměla.

Kromě příběhu mě bavila i celá vesmírná parta, se kterou čtenář prožívá tento příběh. Roli onoho drsného hrdiny, který zvládne všechno, tu zastává žena, Adequin. Právě její romantická linka mě až tolik nebavila, ale překvapil mě příjemně její konec - očekávala jsem trochu jiný vývoj celé linky.
Co mě, ale rozhodně bavilo, byly interakce Adequin s Cavalonem, jehož jsem si zamilovala a který je její pravý opak. Zatímco ona je voják až do morku kostí, on je ten, který bojuje se svým strachem a sám se sebou v nebezpečných situacích, neboť on boj nikdy nepoznal. Milovala jsem jeho humor, který přinesl do příběhu a drzost, kvůli které měl nejeden problém.
Tohle byla láska od první stránky a dlouho mě tolik postava v knize nezaujala, jako on.
Ale ani zbytek skupiny nebyl špatný a jsem zvědavá, jaký je čeká osud v dalších dílech. Takový Jackin má kolem sebe pár otazníků a během příběhu si mě také dokázal získat.

Příběh mě v jistých momentech překvapil svým nečekaným vývojem a stále má ještě, co nabídnout. Pár otázek nebylo zodpovězeno a já se těším na další díl. Až se vrátím zpátky k vesmírnému dobrodružství a hlavně ke Cavalonovi. Ano, mělo to pár drobností, které bych vytkla, ale nic co by mi zkazilo zážitek z celé knihy. Hlídka se mi trefila přímo do mého vkusu a já si to zamilovala

Rebarborka
20.01.2024 4 z 5

Akční popcornovka s bandou fajn postav a zlým vesmírem.

LidkaDino
20.01.2024 5 z 5

Pěkně akčně napsaný sci-fi příběh, se sarkastickými a vtipnými dialogy. Jsem ráda, že hlavní hrdinka na konci KONEČNĚ prokoukla a zdravě se naštvala tak, že už se nemůžu dočkat dalšího dílu!

Magrata15
01.01.2024 4 z 5

Sem tam trošku méně zábavné místo, ale když se to rozběhlo,byla to jízda. Zvlášť závěr byl hodně akční a napínavý.
Moc se mi líbily postavy Cavalona a Adequin. Ostatní byli také fajn.
No a závěr, tak ten mě překvapil. Další díl by mohl být také zajímavý. Třeba se k němu v záplavě nepřečtených knih někdy dostanu.

harrym
31.12.2023 2 z 5

Hrozná slátanina. Zpočátku to vypadalo nadějně, námět nadějný, ale pak se to nějak podělalo. V prvé řadě mě prudí že tam autorka používá pseudolatinské hodnosti, což vám vnáší do hlavy zmatek. Proč tam proboha nemohla nechat klasické seržant, poručík, kapitán, major, plukovník atp.? Proč vymýšlela nějaké excubitory a podobné ptákoviny? Dialogové interakce mezi postavami vyznívají velmi dětinsky, no to jsou dialogy že by jeden kvílel... Dále klasický nedostatek - příliš mnoho postav v příběhu. Je mi záhadou, jak tohle může mít %.

petr_
04.12.2023 4 z 5

Příjemné čtení ve kterém nejsou přehnané akční scény s dobrou a zajímavou charakteristikou hlavních postav. Doufám, že pokračování bude stejně zajímavé.

mikika
14.11.2023 4 z 5

vtipná a akční jízda, kdy parta vyděděnců zdrhá před kupícími se maléry, daleko ve vesmíru, ve vzdálené budoucnosti. ačkoli bichle, uteče jako by nic.

Madelisi
19.10.2023 4 z 5

Úplně se divím, že mě to bavilo. Četla jsem totiž díky aktuální čtenářské výzvě. Vesmír, scifi, budoucnost - to všechno obvykle není můj šálek kávy.
Nicméně tady jsou tyto ingredience tak poskládané, že jsem si vůbec neuvědomila, co čtu. Tedy věděla jsem, že čtu nesmírně zajímavý příběh.

Hned na začátku nás autorka hodí do děje, odpadá zdlouhavé vysvětlování zákonitostí vesmírného světa. Naopak udržuje napětí tím, že čtenář přemýšlí o souvislostech. Postavy jsou sympatické, dokáži si představit, že bych se s Rakeovou, Cavalonem, Jackinem, Puckem, Griffithem,...moc ráda setkala.

Součástí tohoto žánru je věda. Netuším, jestli vědecké popisy dávají smysl. Tyto pasáže byly ty, které jsem rychleji prolétávala.

Příběh je pouze první díl, nicméně je plnohodnotně ukončen.

lexikon_tf
08.10.2023 5 z 5

Přiznám se, že nebýt aktuální Čtenářské výzvy na @databazeknih, témata vesmíru moc nevyhledávám. A musím říct, že tohle mě bavilo!

Na okraji vesmíru se nachází Rozhraní, které je potřeba chránit před nepřáteli. Hlídky tvoří většinou legionářští vyvrhelové, kteří byli na okraj vesmíru vysláni za trest.

Jedním takovým je i Cavalon, vyděděný následník trůnu a velice chytrý chlapík. Kosmická technika začíná kolabovat a je potřeba urychleně jednat. Vesmírná loď Argus, které velí zkušená bojovnice Adequin, je v nebezpečí a s hrstkou těch nejodvážnějších musí čelit vesmírným silám i protivníkům. Povede se jim zachránit sebe i vesmírnou rovnováhu?

Moc jsem si užila kosmický prostor i prostředí vesmírných lodí, líbily se mi nápady a terminologie vynálezů a děj byl napínavý. Vyprávění je pestré a mimozemské technologie parádně rozehrávají fantazii, při čtení jsem si vše živě představovala a skvěle jsem si to užila.
Téma vesmíru mě tak nadchlo, že rozhodně brzy vyhledám další podobnou knihu. Navíc tento díl je první ze série Rozhraní. Pro vesmírné nadšence mohu vřele doporučit!

parvitas
28.08.2023 3 z 5

Napriek všetkým nelogickostiam, som si čítanie užila. Po všetkých tých vymletých ezokravinách je space opera ako mrazivé pohladenie. 3,5*
Vojenská hliadka na konci vesmíru je za trest, vstupná buzerácia a umývanie kefkou palubu lode sú prežitky spred pol tisícročia, ale nech. Bonusom sú genetické štepy, implantáty, ktorými sa väzni ovládajú.
Akurát, že keď má náš hlavný hrdina ešte aj tie svoje, šľachtické, môže to skončiť kadejako. Napríklad odhodí dvere prechodovej komory. Alebo začne umierať od bolesti pri prepojení. Ale to fakt len ako príklad. Také podobné megavylepšenie má aj najvyššia veliteľka a ešte jeden z jej kolegov. Však čo neopajcnúť mimozemskú technológiu, ked sa dá.
Stanica slúži teda ako posledná bašta pred mimozemšťanmi, ktorí takmer vyhubili ľudstvo, no nebezpečenstvo prichádza zo samotného vesmíru. Resp. z jeho okraja. Vesmír autorka opisuje ako niečo konečné. Je tam nejaký predel, hranica, ktorá sa začína zmršťovať. Koniec vesmíru opisuje najprv akosi plocho, až neskôr dostáva 3D podobu, verím, že ju v pokračovaní časom aj vylepší, ak sa zapojí štvrtý rozmer - čas. Zatiaľ sa prejavuje len časovými anomáliami. Ale hlavne to všetko postupuje megarýchlo a únik je takmer nemožný. Teraz prichádzajú na rad vymakaní jedinci a zo stoviek obyvateľov sa stihne zachrániť kto? No práve tí, čo vedia uniknúť na poslednú chvíľu/ovládať motory/loď/warp pohon/mimozemský jazyk/ich prístroje/vedia opraviť čokoľvek z ničoho/zabiť mutantov len nožom a z ventilačnej šachty vyskočit ako na pružinke/zostrojiť hviezdu alebo byť len na správnom mieste. Síce sú tu dospelé postavy, no občas sa správajú ako pubertiaci v podmienke.
Mne sa to napriek všetkému páči.
Veď je tam aj romantická linka, výstupy do vesmíru, zabránenie xenocíde a následný pocit viny proste totálna dráma. Juch!
Hrdinovia bojujú za zachránu ľudsta tým, že sa postavia: A) proti zlému imperátorovi, lebo chce okrem iného vyrobiť mrte klonov a nahradiť tak vojakov a získať ešte väčši vplyv;
B) ešte horšiemu štvorokému mimozemšťanovi, lebo jeho druh sa snažil vyhubiť ľudskú rasu pri každej príležitosti;
alebo za C) proti vesmíru, ktorý sa rozhodne scvrkávať práve teraz
Cé je správne a myslím, že ostatné sa vyvynie postupne (nepriateľ môjho nepriateľa atď.) Idem na pokračovanie!

Belisima
22.08.2023 4 z 5

Zajímavá kniha. Občas jsem převracela oči (pouze v duchu, jinak bych neviděla na knížku) ale jinak jsem spokojená. Uvidíme jak si povede druhý díl.

st18321
16.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavé sci-fi. Začátek trochu pomalejší a neškodilo by lépe vysvětlit svět ve kterém se hrdinové pohybují. Ale jakmile jsem se v prostředí zorientoval, tak jsem se královsky bavil. Ideální kniha na prázdninové počteníčko. Do prázdna! Jdu na druhý díl.

marek2800
05.08.2023 3 z 5

Ale jo, dobře se to četlo, ale fakt je, že ke konci už jsem šel jen po tom, jak to dopadne, aniž bych příliš sledoval "technické" detaily. Nejsem žádný fyzik, ale autorčino pojetí rozpínání, popř. smršťování vesmíru, mě dost dráždilo. Přišlo mi, že vidí vesmír jako dvourozměrnou pizzu, u které "smršťování" vypadá tak, že z ní po krajích někdo ukusuje.

uzivatel90205
01.08.2023

Já chci další díl.... :))

Nelly
26.07.2023 5 z 5

Napínavé, čtivé, vtipné i dojemné sci-fi. Šup sem s dalším dílem.

evilunicorn
04.07.2023 3 z 5

Kniha, která mě dostala do čtecí krize.. Autorka v poděkování zmiňuje, že původně přemýšlela jen o povídce.. No, měla se toho držet,protože tak natahovaný příběh jsem už dlouho nečetl.Na to, že se o knize psalo, že nesklouzává ke klišé je jich plná. Od trpně trapné romantické linky až po neposlušného dědice.. Z některých dialogů se mi chtělo fakt brečet.. "Máte minutku? " Snad nejčastější věta příběhu. Co se týče samotného děje.Typ vyprávění "letět ke Kharonské bráně-letět pryč-vrátit se k bráně-letět znovu pryč -letět zase k bráně "
mi přijde fakt s prominutím debilní,jako věčné nastavování. Jednu hvězdu přidávám za nápad, jak zabránit smršťování vesmíru, to je snad jediná dobrá myšlenka celého příběhu. Pokračování nechci ani vidět..

Leblanc8
17.06.2023 4 z 5

Parta vyvrhelů na vesmírné lodi, kteří jsou poslední nadějí lidstva Bavila mě, určitě si přečtu i další díl :)

Štítky knihy

mimozemské civilizace kosmické lodě válečné sci-fi sci-fi vesmírné stanice

Autorovy další knížky

J.S. Dewes
americká
2022  83%Hlídka na konci vesmíru
2023  88%Flotila zatracených

Kniha Hlídka na konci vesmíru je v

Právě čtených11x
Přečtených224x
Čtenářské výzvě52x
Doporučených11x
Knihotéce178x
Chystám se číst156x
Chci si koupit39x
dalších seznamech2x