Komentáře knihy Hlídka Awaoru

Racek213
24.04.2026

Chvilku mrška čekala v zástupu novinek, ale před týdnem jsem dostal náladu .... a knihu jsem vyloženě zhltal. Prostě nádhera, Autor mimozemšťany umí a nemotá nám dbuši setkáním s pozemšťany, které se většinou autorům nepovede. Na knize je patrná profese autora vč. Uvěřitelných reálií ale i metodickám přístupem k postrupnému pochopení hrdinů a celé civilizace. Myslím že si ji brzo dám znovu. Ono ty pokusy o pokrok a znovu a znovu zadušené přírodou a i společností jsou nádherně složité. A samo, bitvy s mocnými dravci ... tak ty taky umí.
Tahle knnížka by mohla být začátkem další série, vždyť přímo cítíme že ti mimozemšťané čekají na nějaký průlom stálého stereotypu cyklů tvorby - spánku - vzkřísení a někomu se konečně povede předat potřebný objev i nové generaci. ..
No jo, Helikonie, já vím...

Noťas
28.03.2026

2,5 bodu za text mimo bitevní scény. A mapu soustavy. Kdo by na tom náhodou byl podobně, doporučuji Helikonii od Aldise.

Ronnie68
22.10.2025

Knihu jsem přečetla relativně rychle, jen mě tolik nenadchla ... nebyla úplně můj šálek kávy...

M.i.k.e
20.10.2025

Poslední hlídku jsem nečetl a Hlídka Awaoru tak byla moje první setkání s Tomášem Petráskem a nutno uznat že start opravdu bolel. Na prvních cca třiceti stranách jsem měl pocit, že jsem se ocitl v regulérním archaickém pekle, měl jsem velký problém se do knihy začíst a bojoval jsem s tím jí odložit. Pak ovšem naštěstí přišel zlom, kniha chytla tempo a i když zůstal autorův osobitý vyjadřovací styl, začala mě tahle sci-fi říznutá středověkem navíc lehce vzdávající poctu všem těm Galileiům. Brunům a dalším, opravdu bavit. Atmosféra je velmi dobrá, nápady celkem originální a na konci první části mě trochu mrzelo, že jde vlastně jen o jednohubku bez většího rozpracování postav i samotného fungování světa. Leccos se sice dá domyslet a čtenářova fantazie může pracovat na plné obrátky, ale stejně bych uvítal větší rozpracování. Druhá povídka z tohoto světa je pak úplně jiná a po předchozí řežbě s prvky filosofie nabídne odlehčenou a zábavnou skoro až komediální vložku, která se po krkolomném startu knihy čte velmi lehce a vzhledem k autorovu stylu působí jako v čase zapadlá slohová práce Svatopluka Čecha...6/10

mkkoudy
27.08.2025

Hlídka Awaoru je nové vydání novely Poslední hlídka Tomáše Petráska, doplněné o zcela novou povídku. Po pomalejším a těžkopádném začátku se rozvine v originální sci-fi s fascinujícím světem, neobvyklými přírodními cykly a jedinečnou atmosférou. Novela nabízí napětí a filozofický podtext, povídka pak odlehčený a přesto napínavý kontrast. Pro fanoušky science fiction je to téměř povinnost.

TerkinKnižnySve
15.08.2025

Hlídka Awaoru je opäť skvelou ukážkou sci-fi žánru s edície Jiné světy.

Prva poviedka nás prevádza hliadkou, ktorá má strážiť brány Awaoru pred nepriateľom,a zrejme vedia, že bude pre nich poslednou no aj tak laska k zemi a Awaoru im nedovolí? odmietnuť. Je to veľmi premyslený dej, temný a smutný ale zároveň úplne perfektný.

Druhá sa skôr ponorí do záhad podsvetia a mytologie tohto sveta, kedy sa Mistr v sprievode malého chlapca rozhodnú preskúmať mesto, kde sa má otvoriť záhadná brána

Knižku veľmi odporúčam fandom tohto žánru myslím, že si ju užijú plnými dúškami a budu s toho sveta - jeho behom a kolobehom úprimne nadšený

Bašťák
26.07.2025

Nové vydání Poslední hlídky doplněné další povídkou ze stejného světa, která je spíše úsměvná. Hezky to zapadá do edice Jiné světy. Chod tohoto světa se řídí podmínkami danými oběžnými drahami jednotlivých těles v soustavě místního slunce a ty jsou často dost extrémní. Na základě těchto podmínek se autorovi povedlo zajímavě popsat, jak by tento cizí svět a život v něm mohl vypadat a fungovat. Hvězda HD 222582 samozřejmě existuje včetně planety HD 222582b.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi