Hlemýždím tempem

Hlemýždím tempem https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418230/bmid_hlemyzdim-tempem-PBV-418230.png 5 62 18

Počkejte, nepřehlížejte tuhle sotva znatelnou stopu. Zanechal ji tu za sebou jistý hlemýžď při své pouti životem. Někdo si možná řekne: Co je mi do hlemýždě, toho pomalého, nemotorného tvora? Ale nemyslete, v naší uspěchané době nás právě pomalost může dovést tam, kde vládne pokoj a klid a kde můžeme poznat pravdu o životě.

Literatura světová Filozofie Příběhy
Vydáno: , Verzone
Originální název:

Wo-niou man-tchun-tchun , 2011


více info...

Přidat komentář

Richard Skolek
28.01.2023 5 z 5

Krásná poetická jednohubka někde mezi lehce postapokalyptickou pohádkou a učebnicí zenu. A ačkoliv je obálka tím posledním, co bych u knihy komentoval, ta lesklá "oslizlá" hlemýždí cestička je skutečně geniální.

evelýny
15.11.2022 4 z 5

Krásné ilustrace, textu pomálu.
Přímočaré, moudrosti však nadmíru.
Ač hlemýždím tempem, přečteno jedním mrknutím řas.

Čínská moderní literatura
Autoři: profesorka pedagogiky a grafik.
Hlavní postava: osamělý, smutný hlemýžď, který se snaží najít smysl života.
Téma: Osamělost, smutek, dobrodružství s filozofickým přesahem, inspirující se čínským náboženstvím. Téma pomíjivosti života - téma smrti všudypřítomné.

Krátké, poetické zastavení v této uspěchané době.

,,Smyslem života není prožít ho v obavách. Musíš se naučit nechat věci plynout, nechat přijít, co přijít má, nechat jít, co odchází."

Může toto téma pochopit dětský čtenář? Opravdu nevím.
Prý v této knize můžeme zaznamenat obtisk Malého prince. Já osobně jej nezaznamenala, ale to nevylučuje vaše setkání s ním.
Čtěte a přemýšlejte. Zastavte na chvíli svůj čas.

Vzkaz pro šneka:
Poletujících svatojánských mušek se nemusíš bát. Nebezpečí hrozí na zemi, ne vysoko nad zemí.
Pouze larvy světlušek, které žijí v zemi se živí plži. Jejich kousnutí je mohou usmrtit toxickým jedem. Dospělí brouci zpravidla vůbec potravu nepřijímají, čelist se jim totiž během jejich krátkého života nevyvine dostatečně.
( Wikipedie).

P.S.: Člověk se stále učí :-)


momo01
27.10.2021 4 z 5

Nádherně graficky zpracovaná kniha. Už jen ta šnečí stopa na obálce mě uchvátila. Není to dlouhé čtení, ale v málo slovech je schovaná hloubka. A aspoň na chvíli jsem zpomalila.

“Jak vidno, do samoty se jeden zavírá sám,
Když zavře dveře dveře do svého srdce.
Nikdo se k němu pak nedostane,
A on nikdy nevyjde ven.”

jana1199
30.04.2021 5 z 5

Překrásná kniha, s kterou souzním. Je tak něžná. Úplné pohlazení po duši. Byl to krásný zážitek. Děkuji za takové knihy! ️

JohankaDarc
22.03.2021 5 z 5

Pro děti i dospělé, skvěle graficky zpracovaná kniha s filosofickým přesahem.

Jass
27.12.2020 4 z 5

Tuhle knížku je pro mě neuvěřitelně náročné hodnotit... což bude asi i důvod, proč mi trvalo tak dlouho sepsat komentář... Graficky je totiž nádherná, obálka je naprosto skvostná a ilustrace krásné. Celá knížka vlastně působí trochu jako haiku v próze a obraze... A rozumím i poselství, které se příběh snaží předat. Oceňuji, že se zaměřuje na téma smrti a otevřeně o něm mluví. Ze začátku jsem byla nadšená. Naprosto nadšená. Dál můžou následovat spoilery, ale... mám pocit, že tahle kniha není zas až tak o příběhu aby se dala spoilovat... No, každopádně, pokaždé, když se šnek s někým potká, tak ta postava umře... A upřímně to na mě bylo moc... svinku jsem si okamžitě oblíbila (na čemž má asi částečně zásluhu i to, že pro ně mám slabost i v reálu...). No, uznávám, že některé smrti narativně dávají dobrý smysl, ale pro mě to každopádně bylo maso.
Já bych si jako dítě tuhle knížku rozhodně číst nechtěla - taky si nemyslím, že je pro děti určená, ale komentáře níže to navrhují, a tak cítím potřebu reagovat... Moje sestra jako dítě brečela dva měsíce v kuse nad tím, že Mojžíše odložili u řeky... nechci vidět, co by se stalo, kdyby četla tuhle knížku... Na jednu stranu ano, s dětmi je třeba o smrti mluvit, na druhou stranu... myslím si, že tohle je trochu drsný začátek. Tahle reakce by mohla vypovídat, o tom, že jsem poselství knihy nepochopila... nebudu tvrdit, že jsem ho pochopila úplně (to nikdy nelze), ale jistě jsem ho pochopila dostatečně... a oceňuji ho, nicméně to na faktu nic nemění...
Celkově... jsem trochu zklamaná, protože po otevření knihy jsem měla hodně vysoká očekávání. Na druhou stranu i kdyby nic jiného, na tu knihu se krásně kouká... a určitě se k ní znovu vrátím, protože mám dojem, že můj názor není ještě úplně dotvořený.
P.S. Malý princ je lepší... nicméně to přirovnání asi vcelku funguje... (Malý princ je ale pro mě osobně o hodně míň depresivní, přestože u něj pokaždé bulím jak želva...)

ivetka859
12.12.2020 5 z 5

Čtenářská jednohubka, která se dá číst dlouho a několikrát. Na každém řádku je ponaučení, místy trochu depresivní, drastická a bez obalu, ale tím vlastně ze života. Příběh neplýtvá slovy ani oklikami.
Knížka je pohádkově a jemně ilustrovaná a ilustrace dotváří pointu - obal, stránky před příběhem i každá další dvojstrana je graficky promyšlená a krásná.
Tuhle knížku chci mít v knihovně.

kamibe
20.10.2020 5 z 5

Jemná a něžná kniha, textem i ilustracemi. A plná moudrosti. Souhlasím s přirovnáním k Malému princi - v rukou citlivých dospělých, kteří dokážou dětem nejen příhodně dramaticky předčítat, ale také smyslem textu provázet, může být dobře přijatá i dětmi.

aralka
22.04.2020 5 z 5

Nádherně vypravená kniha, kdy téměř na každé straně jednoduchými slovy řečena nějaká životní moudrost - o přátelství, běhu času, pomíjivosti života, duševním klidu a pod. vše doplněno jemnými neodolatelnými ilustracemi, myslím, že kniha je velmi vhodná jako dárek ...
Píďalka si přivedla další kamarádku - housenku.
Její buclaté tělo vzbuzuje v mnoha lidech odpor,
přitom housenka je tak hodná a něžná duše.
A považte, jednou se probudí do krásy jako motýl!
Lidé tak často soudí druhého podle zevnějšku a zapomínají na vnitřní krásu.
Oči nám neříkají vždy pravdu.

Miluju tu knihu!

broskev28
19.04.2020 4 z 5

Skvěle to vystihla Elsinor024 - Malý hlemýždí princ!
Na rozdíl od originálu je tady autorem obrázků nejen vypravěč, ale také ilustrátor, i když ta hlemýždí stopa je zcela neoddiskutovatelná, neuvěřitelná - poprvé ji vidím v knize! - a nádherná.
Já osobně si myslím (a poté, co jsem vychovala tři syny, jsem se v tom utvrdila), že Exupéryho Malý princ vlastně taky nebyl určen primárně dětem. Ale s empatickými dospěláky a s patřičným - grafickým, dramatickým, předčítacím - zpracováním určitě děti osloví. Myslím, že hlemýždí příběh má stejnou šanci, i když rozhodně ne u všech dětí. Uvidíme v naší knihovně!

Knihomura
18.04.2020 5 z 5

SKVOSTNÉ! Ilustrace i text. Jen to není pro děti nebo pro společné čtení s dospělými.

Ladees
05.02.2020 5 z 5

Úžasné, soucitné, krásné.

medialstar
28.10.2019 4 z 5

Více než text mě oslovily ilustrace. Hlemýždí melancholie o koloběhu a pomíjivosti života.

vlkove
04.10.2019 5 z 5

Nejkrásnější kniha jakou jsem kdy četla.

lik
28.09.2019 5 z 5

Šnečím tempem je velmi krásně napsaná kniha a má velmi krásně namalované obrázky a je to velmi vzrušujcí příběh a přeju si, aby vyšla hlemýždím tempem 2 a pokud vyjde, já si jí přečtu jako první a určitě bude krásná. 123578951247536951

vandalka
22.09.2019 5 z 5

Kniha s nejkrásnějšími ilustracemi jakou jsem kdy měla v ruce. Skutečně absolutně krásná a úžasná. Samotný příběh šneka je kratičký, prostý a místy brutálně upřímný k přírodě i životu - snaha oprostit se od strachu ze smrti a pomíjivosti je nesnadná a bolestiplná, ale pokud zpomalíte a vytrváte, přinese ovoce. Touhle knihou budete listovat a obdivovat ji hodně dlouho.

nefernefer
17.09.2019 5 z 5

Překrásná knížka. Příjemný formát, krásný papír, úchvatné ilustrace a příběh, který je úplně obyčejný a zároveň hluboký (přestože vlastně nepřináší nic nového a potvrzuje jenom staré známé pravdy). Když ho budete číst pěkně pomalu, hlemýždím tempem, dorazíte na konec bratru za půl hodiny. A další hodiny strávíte tím, že se budete znovu vracet k jednotlivým stránkám a okouzleně obdivovat průzračnou jednoduchost textu a přenádhernou jemnou kresbu.

„Každý si neustále dělá plány,
ty ale nikdy neobstojí před tím, co nás čeká,
všechno se mění, nic není věčné,
a když nemůžeš vyzrát na věčnost,
užívej si toho, co je tady a teď.“

Elsinor024
30.08.2019 5 z 5

Tahle kniha vás dostane, je skvělá, takový čínský Malý (hlemýždí:) princ.
V příběhu je plno smrti, pomíjivosti, krásy a lásky k životu. A hlavně klid, přijetí a tím i tak lehká svoboda...

Vážka na tom byla den ode dne hůř.
Nenechala se však rozhodit:
Smyslem života není prožít ho v obavách,
musíš se naučit nechat věci plynout,
nechat přijít, co přijít má,
nechat jít,
co odchází.

Doporučuji, nádherná kniha s nádhernými ilustracemi.

Štítky knihy

čínská literatura

Autoři knihy

Cung-wej Čou (p)
čínská, 1975
Jing-čchun Ču (p)
čínská

Kniha Hlemýždím tempem je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených8x
Knihotéce19x
Chystám se číst48x
Chci si koupit19x