Kacířka

Kacířka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387692/bmid_kacirka-qJa-387692.jpg 5 264 34

Hledání svatého grálu série

< 3. díl >

Třetí a zároveň poslední díl ze série Hledání svatého grálu (první díl vyšel pod názvem Lučištník a druhý jako Inkvizitor), ve kterém se Thomas dovídá nové věci o grálu, je svědkem dalších zločinů černého rytíře a dokončuje svou osobní válku i poslání, jež mu bylo svěřeno. . Thomas z Hooktonu je zkušeným a odvážným lučištníkem anglického krále Eduarda ve stoleté válce mezi Anglií a Francií, což z něho udělalo přirozeného vůdce. Ve třetím dílu trilogie o hledání svatého grálu je Thomas vyslán v čele menšího oddílu do Gaskoňska, aby se zmocnil hradu Castillon d'Arbizon. Doprovází ho také sir Guillaume, známý z předchozích dílů, a Robbie Douglas, mladý skotský zajatec, jenž byl dočasně propuštěn a stává se Thomasovým druhem. Gaskoňsko je domovem Thomasových předků, kteří kdysi sídlili na hradě Astarac, ale také se tam pohybuje černý rytíř Guy Vexille, brutální vrah Thomasova otce. Navíc je Astarac místo, kde byl kdysi podle pověstí ukrýván svatý grál. Na hradě Castillon d'Arbizon, nachází Thomas dívku Genevieve, která byla inkvizicí odsouzena za kacířství k upálení. Thomas však odmítne Genevieve vydat na smrt, církev ho exkomunikuje, stává se psancem a spolu s Genevieve musí uprchnout i před vlastními lidmi. V cisterciáckém klášteře se Thomas dozvídá nové věci o grálu, a je i svědkem dalšího zločinu černého rytíře Guye Vexilla. Řízením osudu se Thomas vrací ke svým druhům v Castillon d'Arbizon, a svede zde krvavý boj proti obléhatelům, mezi nimiž je i Guy Vexille. Děj končí Thomasovým návratem do rozvalin Hooktonu, kde dojde k nečekanému a symbolickému rozuzlení tajemství grálu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Oldag
Originální název:

Heretic , 2003


více info...

hnusák
hnusák
06.08.2023 4 z 5

Morová rána, zde popisovaná jako první svého druhu v Evropě, to musel být strašný bič na obyvatelstvo, potažmo také proto, že to bylo něco neznámého a tak se vše přičítalo božímu hněvu. Další věcí byla pozice církve, která měla plnou hubu boží milosti a přitom kradla, zabíjela a mučila, kde mohla, a to se po další staletí neměnilo. Jinak román pěkný a čtivý.

hankapimi
hankapimi
26.02.2023 4 z 5

V Kacířce církev stále roztahuje nenasytná chapadla, aby dosáhla svých cílů. Líbila se mi úvaha Genevievy, že většina lidí nezná Boha prostřednictvím církve. Chodí do kostela a poslouchají řeči v jazyce, kterému nerozumějí, klanějí se svátostem. Ale když je opravdu něco trápí, chodí do svatyní, k pramenům a k posvátným studním, o kterých církev nic neví. Nosí amulety, chodí k vědmám, hadačkám osudů a modlí se ke svému vlastnímu Bohu. Ale tenhle Bůh je zná, protože je všude. Nač by lidé potřebovali kněze, když je Bůh všude? Církev mě vypudila, takže když miluji Boha, musím ho uctívat bez církve. Bůh tě miluje pořád, i když tě církev nenávidí...
A kvůli grálu se budou lidé zabíjet jako bestie, vraždit, lhát i loupit, aby se ho zmocnili. A to má přinést mír ? Přichází válka, morová rána a smrt.
Mistrně splétané osudy Thomase z Hooktonu musí ocenit každý milovník historické četby a velká poklona B. Cornwellovi, doporučuji k přečtení.


Irsaf
Irsaf
03.12.2022 4 z 5

Třetí, předposlední díl série, a za mě zatím nejlepší… Nevím jestli je to tím, že se tady míň válčilo, nebo už si zvykám na autorův styl psaní…?
Thomas se zdá býti fajn chlapík a snad mu to vydrží i v posledním dílu…

LenkaDv
LenkaDv
24.08.2021 5 z 5

Tento autor mě baví, takže netřeba nic víc dodávat :-)

sestraJoy
sestraJoy
19.08.2021 5 z 5

PROTOŽE TO, CO V KOUŘI A ZKÁZE ZÁŘILO JAKO PRAVDA, BYL GRÁL… Jako vždy nás Cornwell nenásilně seznamuje se zvyklostmi těch časů – tím nemyslím jen mučení, ale všeobecným postoji k církvi, k bohu, ale hlavně k Anglicko – Francouzskýmu válčení. Samozřejmě, že je to opět čtivý jako prase! A jestli se filmové podoby dočkal Uhtred ze „Saských kronik“, tak na Thomase z Hooktonu musí (aspoň doufám!) jednou taky dojít.

Gracian1964
Gracian1964
19.02.2021 5 z 5

Dočítal som tretie pokračovanie príbehu o hľadaní grálu. Tušil som, kde sa nakoniec skrýval, ale nepoviem. Páčilo sa mi to.

petrulka
petrulka
30.11.2020 4 z 5

Dávám hodnocení za celou sérii. Po knihách jsem sáhla, abych si odpočinula od fantasy a to se tedy povedlo. Nevěda, do čeho jdu :-) jsem jen zírala na detailně popisované bitvy, stránky a stránky o mečích, dělech, zbrojích a hlavně lucích. Je to neskutečně dobře napsané, ale k hrdinům knihy není lehké si najít vztah. Autor má odstup a nesnaží se, aby se zalíbili za každou cenu. Oceňuji i mnoho historických faktů a reálných popisů skutečných událostí.

Boby17
Boby17
21.09.2020 5 z 5

Je těžké psát komentář k x-té přečtené knize mého oblíbeného autora. Opět nezklamal, zase to bylo napínavé a dokonale vykreslené tak, jako bych hlavnímu hrdinovi nahlížel přes rameno. Takže s čistým svědomím dávám všechny hvězdy a plynule přecházím k poslednímu dílu této série. A pořád si opakuji, že se příběh odehrává v době panování našeho krále a císaře Karla IV.

Art82
Art82
23.08.2020 4 z 5

Hezký ale stačilo.

Schamila
Schamila
19.08.2020 5 z 5

Thomas z Hooktonu, jeho staří i noví přátelé a k tomu zase jiný kus světa, ve kterém se bojuje, tohle vše nikdy nezklame, moc doporučuji, těším se na další díl a ten grál, tak byl to nebo nebyl .....

Luigi1
Luigi1
28.05.2020 5 z 5

Moc krásná trilogie s pohledem do historie

Igor1311
Igor1311
26.04.2020 4 z 5

Súhlasím, že to bolo miestami zbytočne rozťahané, mnoho strán zbytočných. Samotnému grálu sa venuje pramálo pozornosti. Postavy a aj dej sú trocha šablónovité, vždy jeden zloduch usilujúci sa o Thomasov život a krásna žena, ktorá chlapov rozháda. Napriek tomu sa stále jedná o veľmi kvalitný román s miestami až brutálnym opisom bojov, stredovekého života a strádania.

Arcticus
Arcticus
14.02.2020 4 z 5

V poslednej časti trilógie som mal pocit, akoby autor chodil okolo horúcej kaše až konečne našiel spôsob ako celé hľadanie grálu ukončiť. Kým zasadenie príbehu v predošlých dvoch dieloch do skutočných historických udalostí bolo presne to čo ma najviac bavilo, posledný diel je už iba akýmsi fiktívnym zakončením celého diela. Práve preto som vo svojom hodnotení tentokrát jednu hviezdičku odobral. Ani to však nič nemení na tom, že aj posledný diel je napísaný skvelým, pútavým štýlom. Detailné a pravdivé opisy spôsobu boja, kedy som sa dokázal úplne vžiť do situácie zvláda Cornwell bravúrne. Hlavne opis celej procedúry prípravy a streľby z v tej dobe ešte nie príliš používaného dela je veľmi zaujímavý a poučný.

jprst
jprst
05.11.2019 4 z 5

Souhlasím s "hanzmb", že od 1. dílu jde úroveň poněkud dolů, ale i tak to lze označit za více než dobré, za přečtení to rozhodně stojí.

Šnek86
Šnek86
07.09.2019 4 z 5

Skvěle navazující třetí díl, dle mého asi nejlepší z trilogie.Na konci se vše rozsekne a vypluje na povrch to, na co se čekalo od dílu prvního.
Thomasovo putování za grálem a jakýmsi smyslem života mě bavilo.

hanzmb
hanzmb
01.08.2019 3 z 5

Bohužel od výborného 1.dílu úroveň postupně klesá. Takže 3. díl je již jen jednoduchý historický dobrodružný román, bez jakýchkoliv snah nutit čtenáře trochu používat rozum. Jen s neustálým popisem výhod dlouhého luku se věčně vydržet nedá. Nevím, co autora vedlo po 9 letech k dopsání 4.dílu. Přitom po trojce jsou všechny dosud důležité osoby mrtvé a grál zlikvidován. Bohužel si to asi budu muset přečíst.

PADA123
PADA123
24.06.2019 5 z 5

Moc dobře napsaná trilogie a vřele doporučuji k přečtení. Mě se to moc líbilo.

Hotovson
Hotovson
27.02.2019 5 z 5

Povedený zakončení putování za svatým grálem.

Nicméně co mi těší ještě víc je, že jsem uhodnul, co přesně to bylo a to už ve druhej knížce a tady se to jenom potvrdilo :)

druzickaster
druzickaster
06.12.2018 5 z 5

Bezvadný díl, zakončení trošku překvapivé, ale bavilo. Pan autor prostě umí. Jdeme na poslední díl této série.

minirock
minirock
22.04.2018 4 z 5

V pomyslném žebříčku této trilogie třetí místo. Závěrečné obléhání Castillon d´Arbizon zachránilo čtyři hvězdičky, celá ta pasáž byla úžasná. Skoro jsem se už bál že Thomas ten grál nenajde. Celkově vynikající čtení.