Inkvizitor

Inkvizitor https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12493/bmid_inkvizitor-X4x-12493.jpg 5 281 32

Hledání svatého grálu série

< 2. díl >

Druhá kniha trilogie Hledání svatého grálu. Kniha navazuje na děj Lučištníka, v němž se mladý lučištník Thomas vydává do Francie pomstít smrt svých rodičů, zúčastní se prvních bitev stoleté války a osud mu přiřkne úkol najít svatý grál. Děj Inkvizitora začíná rokem 1347. Svatý grál se snaží nalézt celá Evropa. Mnozí pochybují, zda vůbec existuje, ale nikdo nechce připustit, aby se nejvzácnější relikvie křesťanstva zmocnil nepřítel. To vše vede k tomu, že se Thomas ocitne ve vražedném závodě s dominikánským inkvizitorem a také Guyem de Vexille, tajemným černým jezdcem, který kdysi zabil Thomasova otce. Zdá se, že Thomas má před svými soupeři výhodu. Jeho otec mu odkázal tajemnou knihu s poznámkami, které potvrzují existenci grálu a nabízejí klíč k tomu, kde může být relikvie ukryta. Jeho rivalové, hnáni fanatickým náboženským zápalem, však mají také svůj trumf – inkviziční mučírnu. Thomas se snaží rozluštit zašifrované stránky v knize, aby našel cestu ke grálu, ale ty ho vedou k jeho nepřátelům. Později nachází útočiště v Bretani u Jeanette, hraběnky z Armoriky, s níž se už setkal během svého dřívějšího pobytu ve Francii. Osud mu však nedopřeje odpočinku a vrhá ho do nejkrvavějšího boje stoleté války, do bitvy o La Roche-Derrien. A zde, uprostřed plamenů, šípů a zabíjení, se znovu ocitá tváří v tvář svým nepřátelům.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Historické romány

Vydáno: , Oldag
Originální název:

Vagabond , 2002


více info...

Přidat komentář

mythos91
05.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Thomas z Hooktonu putuje středověkou Anglií a dále Francií a zažívá nová dobrodružství na pozadí stoleté války. Krom bitev se hlavní postava nevyhne ani mučícím praktikám kněze de Tailleburga, který se svým pánem prahne po svatém grálu a knize, jež by k němu měla dovést. Po zotavení se účastní bitvy u La Roche-Derrien, kde na straně Angličanů vítězí. Zdařilé vypravování o osudu jednoho lučištníka však nekončí, probíjet si svou cestu bude Thomas i v další knize „Kacířka“.

jopp
04.08.2023 4 z 5

Druhý díl si drží velmi dobrou úroveň předchozího, jen já mám osobní problém s tím, že mě už ty popisy bitev (které jsou vylíčeny výborně!) prostě nebaví. Chápu, že hlavní hrdina je lučištník, takže je zřejmé, že bitvy zaujímají velkou část příběhu, ale už se mi prostě nechce číst o rozsekaných hlavách, vyhřezlých vnitřnostech a zmrzačených koních. Hledání svatého grálu, které se podobá hledání jehly v kupce sena (přičemž nikdo vlastně neví, jak jehla vypadá, z čeho je vyrobena a k čemu vlastně slouží), mě také nepřijde až tak zajímavé, abych po dočtení tohoto dílu v sérii pokračovala. Možná zkusím jinou knihu od autora.


hnusák
01.08.2023 5 z 5

No tedy, skvělé pokračování prvního dílu, perfektní popisy bitev a hlavně, Thomas zde není líčen jako neomylný a nezranitelný hrdina. Velké plus je, že většina popisovaných šarvátek, bijců a míst vychází ze skutečných reálií.

hankapimi
21.02.2023 4 z 5

Při hledání svatého grálu, po kterém všichni toužili, bylo až s podivem, že nikdo nevěděl, co to vlastně je za předmět. Zdobený pohár či obyčejná hliněná miska, obsahovala víno nebo Kristovu krev? Thomas chtěl věřit, že se po jeho nalezení rozlije do světa léčivý elixír na všechny nemoci a rány a nastane mír. Kdyby Bůh chtěl, aby svět žil v míru, proč by grál skrýval? Mnichové, biskupové i kardinálové se ho chtěli zmocnit pro své Boží svatostánky a už počítali, co by jim to vyneslo. Vybírali by peníze od tisíců poutníků a věřících, proudily by k nim peníze, klenoty, zlato a drahokamy. Taková chamtivost se hned tak nevidí a ausgerechnet od sluhů Božích! A v této touze po majetku se církev neštítila ani vraždění a neváhala přikročit i k mučení...Tak budu doufat, že Thomas zůstane lučištníkem a o grál nikde nezakopne, jinak by to mohlo vyvolat kromě světské války ještě tu církevní... Krásně se čte, pan autor dokáže přikovat k příběhu, doporučuji.

Irsaf
01.05.2022 4 z 5

Druhý díl série Hledání svatého grálu…
Zase to bylo napínavé čtení…
Thomas je hrdina, kterému člověk musí fandit, i kdyby nechtěl… :-D

sestraJoy
02.03.2021 5 z 5

KOHO LUČIŠTNÍK NEVIDÍ, TOHO NEMŮŽE ZABÍT... Zlatý věk Anglickýho lučištnictví... Zase kus pravdivý historie... třeba tím, jak se plnilo vězení v Toweru významnými šlechtici. Hodně akce, taky trocha mučení... Po přečtení dvou Cornwellových knih můžu směle konstatovat, že je to jeden z mejch nejoblíbenějších autorů!

Gracian1964
10.02.2021 5 z 5

Táto druhá časť sa mi páčila hádam aj viac, než Lučištník. Ocitneme sa na jeseň roku 1346 v Anglicku, potom v roku 1347 v Bretani či v Normandii, dokonca poplávame loďou. Paráda, siaham po Kacírke dychtivo.

Devorah
29.09.2020 4 z 5

Thomas se i v tomto díle brodí v bahně, mrzne při čekání na bitvu, zabíjí, aby ho nezabili jiní, zažívá každodenní brutalitu tehdejších bitev, jejich surovou atmosféru, která je opravdu na hony vzdálená zromantizovaným představám o rytířství. A aby to nebylo stále jen o bitvách, autor si pro nás připravil grál, který konečně v tomto díle začíná nabývat realističtějších rozměrů. Cestu za jeho hledáním Thomasovi zkříží prohnaný inkvizitor, přičemž budeme svědky jeho uvěznění a následného mučení.
Právě od této chvíle začíná být kniha záživnější a víc propracovanější, co se děje týče. A já se těším na další díl, který mne již nedočkavě vyhlíží.

Boby17
27.07.2020 5 z 5

Po delší době jsem pokračoval druhým dílem série a opět jsem byl velice spokojeným čtenářem. V napínavém a akčním příběhu se Thomas setkal s inkvizicí a to ho poznamenalo jak na těle, tak i na duši. Je zajímavé, jak je možné si pravdu upravovat podle svých potřeb, zvláště, když církev je nejvyšší autoritou ve společnosti. Bitevní scény byly opět bravurně podané a já se těším na další pokračování. Dávám všechny hvězdy a odpouštím autorovi užívání metrických vah ve středověku a Thomasovo objetí kolen pod houní, když měl mít ruce spoutány za zády.

Schamila
21.06.2020 5 z 5

Lučišník Thomas opět nezklamal, neskutečně popsaný boj Anglie a Francie, procházka historickým dějem i místy, napětí, boj o život, cesta za svatým grálem a ta inkvizice, no prostě opět krásný díl historického románu, hodlám v této sérii pokračovat, stojí to za to!!!!

Luigi1
28.05.2020 5 z 5

Opět krásný pohled do historie a osudů lidí super

Art82
16.05.2020 4 z 5

Druhý díl byl mnohem poutavější než první. Tak snad vyvrcholení série bude ve stejné tendenci.

Igor1311
12.02.2020 4 z 5

Prvý diel bol o dosť pútavejší, to je po prečítaní Inkvizítora jasné. Asi najviac mi absentoval príbeh okolo nejakej veľkej bitky a tým pádom Thomasove putovanie za grálom mi preto neprišlo nejak extra pútavé. Ale stále ide o veľmi slušný príbeh, v ktorom sa to šípmi len tak hemží a v ktorom má Thomas opäť to šťastie a nájde si z radov vlastných nepriateľa na život a na smrť

Arcticus
01.02.2020 5 z 5

Síce ma druhý diel bavil o trošičku menej ako prvý, no napriek tomu si zaslúži plné hodnotenie. Opäť perfektne a verne opísané historické bitky, okorenené detailným popisom atmosféry na bojisku som hltal tak ako bitku pri Kresčaku v prvom diely. Popri Thomasovi som si obľúbil aj jeho spoločníka a teším sa na ďalšie dobrodružstvá, ktoré spolú podniknú.

jprst
14.10.2019 5 z 5

Vysoké hodnocení hovoří samo za sebe. Tohle je poutavá četba i pro toho, kdo historické příběhy zas až tak moc nemusí.

Šnek86
07.09.2019 3 z 5

Pokračování ve stejném duchu jako díl první.Bitvy, krev, přátelé a nepřátelé a pátrání po tajemném grálu.Věcný doslov.Uvidím jak se vše rozlouskne dál.

hanzmb
20.06.2019 4 z 5

Spíš jen 3,5 *. Podstatně slabší než 1.díl. Nepřináší nic nového. Navíc mnohdy zasahuje až moc náhoda. K tomu to "zázračné" vyléčení... Zkrátka klasika 2.dílů, kdy autor chce využít boomu.

PADA123
15.05.2019 5 z 5

Druhý díl se série opět velmi dobře napsaný a plný napětí. Jsem zvědav na poslední díl. Vřele doporučuji.

Hotovson
26.02.2019 5 z 5

Nedávno jsem dočetl Kladivo na čarodějnice a co se inkvizice, potažmo inkvizitorů týče, tak to nemohli být normální lidi. Podle mě tohle mohl dělat jenom zvrácený sadista, co se vyžíval v bolesti a utrpení druhých a o nějaké víře v Boha u něj nemohlo být vůbec řeči. Všechno jenom zástěrka pro působení bolesti a uspokojení svého vlastního zvráceného chtíče a zřejmě i pro namaštění vlastní kapsy.

A možná nejsmutnější na tom je, že k tomu museli dostat od někoho "posvěcení" a souhlas, jinak by to přece vůbec nebylo možný.

druzickaster
23.11.2018 5 z 5

Tak to byla zase jízda, nečekal jsem ani, že se Thomas dočká tak rychle zadostiučinění. Jediné co mě krapet překvapovalo, jak pendlovali napříč zeměmi a přes kanál jako by se nechumelilo a že se někdy i chumelilo. Každopádně napínavé to bylo opět od začátku do konce, krev se vaří při všech těch bezprávích která se dějí našim hrdinům a jejich přátelům. A když potom dojde k satisfakci tak se člověk zatetelí blahem. Holt to s námi pan Cornwell umí a těším se na další dobrodružství Thomase z Hooktonu.