1356

1356 https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171888/bmid_1356-d3d-171888.jpg 5 177 35

Hledání svatého grálu série

< 4. díl

Pomáhej vám Bůh a bojujte jako ďábel. Veterán od Kresčaku Thomas z Hooktonu vede šik námezdných lučištníků a mužů ve zbroji, který plení kraj východně od Gaskoňska. Princ Waleský Edward, později známý jako Černý princ, shromažďuje vojsko, aby znovu vytáhl do boje proti Francouzům. Ještě předtím, než se k němu připojí, však musí Thomas splnit naléhavý úkol. Skvělý hrdina a snaha získat prastarý meč s mýtickou moci, o níž se spekuluje, že je ukrytá někde v blízkosti Poitier - Pomáhej vám Bůh a bojujte jako ďábli... v románu 1356. Nový román Bernarda Cornwella je volným pokračováním trilogie Hledání ztraceného grálu, která v češtině vyšla pod názvy Lučištník, Inkvizitor a Kacířka, s hlavním hrdinou Thomasem z Hooktonu. Jak název napovídá, děj této knihy se odehrává v roce 1356, kdy ve Francii došlo k jedné z nejvýznamnějších bitev Stoleté války k bitvě u Poitiers, v níž anglické vojsko vedl syn krále Edwarda III. princ Waleský, známý pod přezdívkou Černý princ, a vojsku francouzskému velel král Jan Dobrotivý. A Thomas z Hooktonu je, podobně jako u Kresčaku, u toho.... celý text

Přidat komentář

hnusák
10.08.2023 5 z 5

Působivé zakončení série z období 100leté války, války plné bezuzdných krutostí, ale i rytířské cti, nekonečných výkupných, po kterých bažili do jednoho všichni, no, doba plná krutostí, kterých si dnes ani neumíme představit, ale v té době to asi patřilo ke koloritu, brr. Díky za fantastický zážitek a musím říci, i za hodně poučení.

Irsaf
22.01.2023 3 z 5

Uff, konečně mám tento díl i sérii za sebou…
Upřímně jsem za to ráda…
Tenhle díl mě zase moc nenadchl…
Možná dám někdy v budoucnu autorovi ještě šanci…


LenkaDv
19.09.2021 5 z 5

Příjemné pokračování série, které nezklamalo.

sestraJoy
19.08.2021 5 z 5

VZAL „LA MALICE“, OTOČIL SE K PROSTÉMU OLTÁŘI A NAZNAČIL ZNAMENÍ KŘÍŽE. „DÍKY, PANE,” ZAMUMLAL, „A DÍKY I VÁM, SVATÝ PETŘE A SVATÝ JUNIENE. A TEĎ NADE MNOU DRŽTE CHRANNOU RUKU”… Závěr osudů Thomase z Hooktonu se nese v podobným duchu jako předchozí díly: zajímavá historie a parádní příběh (hledání posvátnýho meče). Thomas je hrdina, kterýho si musíte oblíbit. Stejně jako jeho přívržence. Kromě osudů oceňuju barvitý líčení událostí a popisování praktik a zvyků středověku. Super historický dobrodružství, tentokrát zakončený bitvou u Poitiers L.P. 1356.

Igor1311
24.02.2021 5 z 5

Veľmi dobré zakončenie série o anglickom lukostrelcovi Thomasovi z Hooktonu. Od bitky pri Kreščaku opísanej v prvej časti ubehlo desať rokov a z Thomasa stal zámožný človek s vlastnými bojovníkmi. Cornwell opäť vkladá do príbehu linku o silnej kresťanskej zbrani, ktorá môže zvrátiť celý priebeh vojny. Ja osobne by som to úplne vynechal ale chápem, že mu išlo o zápletku, ktorá by dala deju aj vedľajšiu linku, ako len opis bojov, ktoré sú opäť vynikajúcim spôsobom opísané. Po Azincourte a Lučistníkovi určite autorove najlepšie knihy o storočnej vojne.

Schamila
27.10.2020 5 z 5

Škoda, že je už konec, byla to krásná procházka historií s báječnými hrdiny, zkrátka mělo to šťávu ve všech bodech, doufám, že je Thomas šťastný, moc doporučuji ke čtení ...

Boby17
06.10.2020 5 z 5

Poslední díl sice nebyl tak strhující jako předešlé části, přesto si myslím, že byl důstojným završením celé série věnované stoleté válce (včetně samostatné knihy Azincourt). Bitvě u Poitiers byl věnován až úplný závěr příběhu, opět však s mistrovskou bravurou autora a překladatele Jiřího Beneše. Drobné výhrady k příběhu, zejména urychlené koncovce s "oblíbeným" církevním hodnostářem si nechávám pro sebe a hodnotím plným počtem hvězd.

Luigi1
28.05.2020 5 z 5

Moc rychle ušité horkou jehlou,ale jinak super

Daduška
03.05.2020 4 z 5

Fanoušek Thomase z Hooktonu ví, co může očekávat. Další dobrodružství anglického lučištníka během stoleté války a strhující líčení bitvy u Poitiers. Tento typ románu se mi nikdy neomrzí.

jprst
05.11.2019 4 z 5

Tak tento díl mě docela zklamal, z mého pohledu jde o nejslabší kousek této série, i když připouštím, že čtivost tomu nechybí.

Šnek86
13.09.2019 3 z 5

Tak další příběh, kdy Thomas hledá relikvi, aby ji následně zlikvidoval.Kniha v podobném duchu jako předchozí díly.Konec byl rychlý.

hanzmb
27.08.2019 3 z 5

Co se týče řemesla, jde o profesionálně napsanou knihu. Do rytířského románu a po 8 letech vydaného dalšího dílu série se automaticky pustí spousta čtenářů. A peníze jsou na kontě. Tohle je jediné logické zdůvodnění vzniku této knihy. Tenhle díl je jen paběrek těch předcházejících 3, které byly přitom zcela logicky ukončeny. Z 1 dílu vytáhnu bitvu, z dalšího problémy s bohatým feudálem atd. Smutný pád od vynikajícího Lučištníka po tuhle směsku.

orinka3
04.05.2019 5 z 5

Barvitý román, který ani trochu neobtěžuje popisy. Tedy, ne, že tam nejsou - ale jak jsou úžasné! Byl by to i nádherný film. Hledání dalšího zázračného artefaktu, o kterém je ústřední hrdina Thomas přesvědčen, že povede jedině ke zlu, a stejně, jako předchozí Svatý grál, ho zničí. Děj se odehrává ve Francii, která snad celou svou historii bojovala s Anglií. Pro mě poněkud nepřehledné vzájemné vztahy dvou království, kdy každý bojoval s každým. V malých i "slavných" bitvách. A protože jde o středověk, je zde i veliká rytířská romantika. Rytíř Roland je tu poněkud terčem posměchu pro své idealistické zásady, ale na druhé straně mu dávají (aspoň on si to myslí) neporazitelnost. Ovšem i na ty dojde, až potká osudovou lásku. A když záporná postava, pak fyzicky opravdu odporná. Ať už obézní upocený hrabě Labrouillade, který se neštítí žádné krutosti, nebo skotský bojovník Sculley, jemuž autor přisoudil notnou dávku primitivismu. Svou velkou roli hraje církev, která po svatém meči pase taky. A jakýpak by to byl román, kdyby v něm nebyly ženy? Geneviéva a cizoložná Bertilla (kdo by se jí divil, s takovým čunětem doma) knihu zkrášlují a na své si tedy přijdou i ženské čtenářky, toužící po happy endech. Výborné čtení, které stojí za těch pár hodin soustředění.

Hotovson
13.03.2019 5 z 5

Je pravda, že autor vzal závěr docela hopem, taky bych byl radši, kdyby se trošku rozepsal, klidně na 400 stránek, na škodu by to rozhodně nebylo. Každopádně, co se týče celkovýho dojmu, já byl moc spokojen, akorát je mi líto, že další pokračování už neni, jelikož Thomase z Hooktonu jsem si velice oblíbil, i když někdy dělal dost hovězí věci, ale možná i právě proto byl takovej sympaťák.

Vynikající série a jsem rád, že jsem si jí moh přečíst, rozhodně doporučuju všem :)

druzickaster
10.12.2018 5 z 5

Parádní zakončení celé série o Thomasovi z Hooktonu. O akci opět nebyla nouze, i když minimálně ve dvou případech se Thomas choval jako naprostý a nezkušený jeliman. Závěr byl hodně holywoodský a na můj vkus uspěchaný. Každopádně i přes výtky mě kniha velmi bavila a hlavní hrdinové mi budou chybět.

minirock
05.05.2018 4 z 5

Skvělá kniha ale oproti minulým dílům mi tam chybělo více napětí i akce, samozřejmě kromě bitvy u Poitiers. O hledání meče sv. Petra se více mluví než koná. Z postav mě zaujal Roland de Verrec, tak nějak se mezi ty ostatní moc nehodil. A určitě bych uvítal další díly.

Ferry9
05.04.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších historických sérií, dost mě bavila. Chtěl jsem, aby to mělo i další pokračování bo to bylo fakt super. Ale zase někdy stačí dobrého málo, pak by to už nemuselo mít takové grády.

lampernaqui
21.03.2018 3 z 5

Už je to hromada let, kdy jsem četl předchozí díly o Thomasovi z Hooktonu. Jedná se o sérii, která mě k tomuto autorovi přivedla, takže bych měl být shovívavý. Sice od nedávno čtené Pevnosti stejného autora měla kniha alespoň příběh, jenže stejně jsem se do něj dostával těžko. Třeba to bylo dáno, že jsem si po takové době nevzpomněl kdo je kdo.

Kerberos
14.03.2018 4 z 5

Přečetla jsem všechny díly,první tři před několika lety a ten poslední až teď .Celkově zdařilé,pěkný příběh,sympatický hlavní hrdina i z historie se toho hodně dovíme.

Lálin59
03.02.2018 4 z 5

Trochu sem se toho bál, ale až na ten trochu divokej závěr, kde se všechno překotně uzavíralo na pár stranách to bylo dobrý čtení.